FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych zeptat jestli můžu odepsat do nákladů daňových/nedaňových nevyúčtované zaplacené zálohy(314/211) za energii a služby spojené s úživaním bytu, majitelem bytové jednotky je firma s.r.o., vyúčtovaní výše úvedených služeb v účetních dokladech chybí, a zálohy jsou evidované ještě z roku 2002. Děkuji.
Dobrý den, obdržela jsem informaci, že pokud vykazuju výdaje % z příjmu, uvažuji do příjmů za zdaňovací období vše co je v daném zdaňovacím období fakturováno, i když některé faktury jsou splatné a tudíž proplacené až v následujícím zdaňovacím období. Je tomu skutečně tak? Předem děkuji za odpověď.
Vážení, pracuji jako podřízený pojišťovací poradce na živnostenský list. Náklady si uplatňuji procentní sazbou. Bylo by pro mne výhodnější založit si spol sro? děkuji
Dobry den, nase firma ma pronajmute kancelarske prostory od fyzicke osoby (pronajimatel), ktera je majitelem a je ve spolecenstvi vlastniku jednotek. Pronajimatel, plati odvody do fondu oprav. Chtela jsem se zeptat jestli je mozne, kdyby nam tyto odvody do fondu oprav pronajimatel preuctoval k uhrade, dat si to do danovych nakladu nasi firmy? dekuji Jaroslava Cudova
Manžel je OSVČ volná živnost - techn.výpomoc, mohu za letošní rok uplatnit výdaje paušální částkou 50%. Z minulého roku /2007/ má pohledávku cca 70 tis.Kč, kterou mu firma zaplatila v únoru letošního roku. Vyplývá mi z toho že musím podat dodat.daň přiznání a zaplatit ze 70 tis. daň a asi bude nutné i penále ? Děkuji za odpověď.
Jak zaúčtuji nedaňovou opravnou položku v účetnictví? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mohu se zeptat, jak je to s převodem majetku u fyzické osoby, která přechází na právnickou-s.r.o. Lze majetek fyzické osoby dále odpisovat u právnické a z jaké částky? Lze vůbec tento majetek převést z FO na PO? Děkuji předem za odpověď
Prodávám soukromou pediatrickou ambulanci firmě MediClinic a.s. a zajímalo by mne, zda mohu tento prodej považovat za ostatní příjem. V tomto případě bych platila pouze daň a nikoliv zdrav. a sociální pojištění. V opačném případě, tady zahrnutím prodeje do příjmu z podnikání bych musel platit vše.
Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel chce příští rok koupit budovu pro sídlo firmy, ale letos už by si chtěl koupit nějaký materiál na rekonstrukci. Vede daňovou evidenci, nevím, jesli je to možné a pokud ano, mohu si uplatnit letos DPH z těchto dokladů. Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak postupovat v následujícím případu. Jsem FO a pracuji na ŽL v oblasti projektování. Na jednom projektu mi pomáhal kamarád, který nemá ŽL. Dohodli jsme se na nějaké ceně za práci. Chtěl bych s ním uzavřít smlouvu o dílu, ale nevím jakou částku volit aby ji on nemusel daňit. Někde jsem se dočetl že příjmy do 6000,- za rok se nemusí danit. Mohu si potom výdaje odečíst z daní a musím nějakým způsobem jeho příjem zdanit?
Dobrý den. Náš zaměstnanec jede na služební cestu (školení), naše organizace za něj platí stravování fakturou. Jak máme tuto fakturu zaúčtovat? Jde celá do daňově uznatelných nákladů?
Dobrý den,vlastníme velký dvoupatrový rod.dům, který jsme na hypotéku zrenovovali. Nyní jedno patro pronajímáme 3 nájemcům. Jak zdaníme příjem z pronájmů,které zdaleka nepokryjou splátku na hypotéku,jak postupovat při přiznáni daně za rok 2008?Předem děkuji za odpověď
dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jsem na rodičovské dovolené a v letošním roce mi skončilo stavební spoření. Jsou přijaté úroky a státní podpora mým vlastním příjmem,když manžel bude uplatňovat na mne slevu na dani (pokud nemám příjem větší za rok než 38 040,-kč.) Jinak jsem měla jen menší příjem - dohodu o provední práce - do příjmu počítám hrubou mzdu že ano? a ještě se chci zeptat je mým příjmem i sleva z nákupu kosmetiky kterou výhradně objednávám z katalogu pro sebe a svou rodinu - všichni máme kosmetiku za ceny které jsou se slevou (tudíž menší než v katalogu) já si z toho žádný rozdíl nenechávám. dímy moc za odpově´D. potřebuji to vědět , abych si případně zjistila výši úroků z končícího stavebního spoření.
Dobrý den, od l.l.2008 nejsou platby sociálního a zdravotního pojištění daňově uznatelným výdajem. Vedeme daňovou evidenci s uplatněním skutečných výdajů. Přeplatek soc. a zdrav. pojištění z roku 2007, který byl vrácen na náš účetje zdanitelným příjmem? Děkuji.
Chtěla bych se zeptat, co je nutno splnit z právního hlediska pro uzavření mandátní smlouvy na výkon funkce jednatele? V jedné z Vašich odpovědí jsem četla, že je tento vztah možno uzavřít jen mezi podnikatelskými subjekty, tzn. na bázi živnostenského oprávnění. Je možno uzavřít tento typ smlouvy pro výkon funkce jednatele i s cizím státním příslušníkem - Holandsko? Tato smlouva podléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Prosím, jaký je režim zdanění, jak u společnosti tak u dané f.o. Je povinnost platby záloh dpfo? Prosím, jak funguje zdaňování v případě, že je pro danou osobu příjem z této smlouvy jen příjmem vedlejším a je zaměstnán na HPP jako výkonný ředitel jiné společnosti. Opět se dotaz týká odvodů na sociální a zdravotní pojištění, režimu zdanění a výpočtu daně. Prosím, nasměrujte mě na správné paragrafy. Děkuji. Kateřina Králová
Dobrý den, děkuji za předešlou odpověď. Jednalo se o navýšení ceny dopravy od jiného dopravce (přefakturace). Chci se na základě Vaší odpovědi zeptat ještě na jednu věc. Tzn. že DUZP bude datum skutečného uskutečnění přepravy (když se nejedná o přefaktuaci) nebo to je datum vystavení. Já v domnění, že se jedná o přefakturaci, uváděla DUZP datum zjištění ceny za dopravu (tzn. že se vždy shodovalo s vystavením mé faktury). Doufám,že jsem se vyjádřila dostatečně srozumitelně. U přefakturací za plyn a el.en. u pronájmu uvádím DUZP datum vystavení fa. Cenu nenavyšuji. Ještě jedna věc, někdy se stane, že faktura za dopravu dorazí s měsíčním zpožděním, tzn. že když uvedu DUZP skutečné, nedodržím 15 denní lhůtu do kdy se musí vystavit faktura.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2007 jsme pořídili do firmy osob.automobil a začali odepisovat dle odpis.skupiny 1a).Od r.2008 jsou OA zařazeny do 2.odpis.skupiny.Máme pokračovat v původní čtyřleté době odepisování a nebo se odpis musí přepočítat na 5 let?Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, pane doktore, tentokrát máme docela složitý problém. V březnu r.2007 zaúčtovala kolegyně IM - pilu na kov do nákladů na 501300 v částce 104399,-. Nikdo se toho nevšiml, až nyní v 11/08. Asi nám nezbývá, než podat dodat.daň.přiznání za r.2007. Tzn., že snížíme náklady, přeúčtujem na 042 a doplatíme daň.z příjmu. Tzn. že budou i nové výkazy a nové poč.stavy do r.2008. Mohli bychom zařadit v 01/08 s tím že uplatníme odpisy i za rok 2007 v roce 2008? Ještě nikdy jsme takový případ neměli. Děkujeme i za případnou zpoplatněnou odpověď.
Jsem lékař a praccuji s dcerou ve vlastní soukromé ordinaci. Uvažuji o změně právní subjektivity a ordinaci uvažuji převéct na s.r.o. Zatím vedu jen daňovou evidenci. S.r.o musí véct podvojné účetnictví.Jaké jsou hlavní rozdíly mezi daňovou evidencí a podvojným účetnictvím. Bude to pro mě spíše výhodné, nebo nevýhodné? Má poddvojné účetnictví nějaké výhody?
Máme příjmy z USA federální dan jsme zaplatily ve výši 7000 USD jsem rezidentem ČR ale požádal jsem v USA o refundaci. Mohu si uplatnit celou federální dan nebo ji musím očistit o refundaci.