FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Pronájem

dobrý den, poprvé budu podávat daň.přiznání z pronájmu nemovitosti (v osob.vlastníctví). Od výnosů budu odečítat skutečné náklady (nikoli tedy náklady paušálem) a potřebovala bych poradit, co všechno si mohu do těchto nákladů započítat? Také potřebuji vědět, jaké informace mi musí poskytnou fond oprav, tj. na co byly fin. prostředky z fondu oprav použity a jakou tedy konkrétní částku si také mohu od výnosů odečíst. Stačí, když mi sdělí konkrétní částku nebo musím mít konkrétní rozpis, na co bylo v r. 2013 použilo. velice děkuji za rady

Srážková daň 2013

Dobry den, v roce 2013 jsem mel podepsane dve dohody o pracovni cinnosti – u hlavniho zamestnavatele jsem podepsal prohlaseni k dani, jelikoz jsem tam mel vetsi prijem. U druheho jsem mel prijem do 2500 abych neplatil SP a ZP a platil jsem 15% dan z prijmu. Mohu si ted narokovat vraceni teto srazene dan zpet v danovem priznani? Dekuji.

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Spolupracující osoba

Dobrý den, jsem OSVČ a moje družka se mnou pracuje jako osoba spolupracující. Chtěl jsem se zeptat, zda s ní musím mít sepsanou pracovní smlouvu? Žijeme v jedné domácnosti a sídlo firmy máme na stejné adrese. Děkuji.

Příjem z HPP a DPP

Dobrý den, v lednu 2013 jsem měla souběžně příjmy ze dvou zaměstnání - hlavní pracovní poměr a dohoda o provedení práce. Příjem z dohody činil 5087 Kč. Tento příjem byl zdaněn 15% daní bez navýšení o povinné pojistné placené zaměstnavatelem (záloha na daň ve výši 765 Kč). Chtěla bych se zeptat, zda musím na daňovém přiznání na řádku 32 přičíst k pojistnému z HPP i pojistné z dohody, i když je na potvrzení o zdanitelných příjmech z dohody od zaměstnavatele uveden úhrn povinného pojistného ve výši 0 Kč. Děkuji za odpověď.

Darování nemovitosti

Dobrý den,s přítelem jsme si koupili pozemek-parcelu.Parcela je na nás napsána v katastru nemovitostí na oba dva.Teď by jsme chtěli parcelu převést pouze na přítele jako dar.S přítelem žiju 8 let a máme spolu 2 letého syna.Žijeme v jedné domáctnosti,ale přítel má trvalé bydliště napsané jinde,proto jsem se chtěla zeptat jestli budeme muset zaplatit darovací daň nebo od ní budeme moct být zproštěni.jestli ji budeme muset zaplatit jaká bude její výše-cena pozemku je 550.000kč.Dále jsem Vás chtěla poprosit jak máme postupovat u převedení pozemku darem a kam všude máme zajít a co k tomu budeme potřebovat a jestli budeme muset podat daňové přiznání a jak máme u přiznání postupovat a jaké dokumenty budeme potřebovat.Mockrát děkuji za odpověd Mirka

Student na DPP a OSVČ

Dobrý den, jsem student a od listopadu 2013 zároveň OSVČ (vedlejší činnost). Do konce roku 2013 jsem však zatím nevykázal žádný příjem. Během roku 2013 jsem navíc několikrát pracoval na DPP (v jednom případě jsem byl osvobozen od daně díky studentské slevě). Chtěl bych se, prosím, zeptat, které všechny dokumenty musím za rok 2013 vyplňovat. Musím podávat daňové přiznání nebo stačí jen přehled OSVČ o pojištění? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Daň z pronájmu při pobytu v zahraničí

dobry den,rada bych se zeptala jak postupovat pokud pronajimam byt ve vlastnictvi a ziji trvale v zahranici? musim odvadet dan z pronajmu nebo ne?

Vypořádání SJM

Dobry den. Manzele spolu zili 7 let ve spolecnem byte, ktery byl druzstevni. Druzstevni podil vlastnil manzel. Pri koupi bytu ho dali do SJM. Ted se rozvadi. Manzelka odkoupila 2/5 vlastnickeho podilu manzela. Musi platit manzel dan z prevodu nemovitosti nebo se na nej vztahuje osvobozeni ? A jake ? A pak dan z prijmu musi platit, kdyz tam bydlel 7 let, ale jako v druzstevnim a pak jako OV pouze 20 mesicu ? Nebo se na nej vztahuje:Zákon 586/1992 Sb.§ 3 - Předmět daně z příjmů fyzických osob (4) Předmětem daně nejsou: g) příjem z: 1. vypořádání spoluvlastnictví rozdělením věci podle velikosti spoluvlastnických podílů, Co to znamena , Rozdeleni nejakeho majetku bez prodeje nebo i takto provedeny prodej mezi sebou ? Moc dekuji za odpovedi.

DPP

pracuji na základe Dohoda o provedení prace od ledna 2013 do 31.12.2013 můj zaměstnavatel RKP service DIČ CZ28740238 , IČO 28740238 , mne nedáva výplatný pásky a tak nevím jestli mne byla zrážená zálohová dan ? Žádala sem poslat doklad o mojem zárobku za rok 2013 a pripade kolik mne zrazili dan. Ptám se musím podávat daňové příznání za rok 2013 a či je to správné konáni mého zaměstnavetele když mne nezráži zálohovou daň a nedáva výplatné pásky a ani nedáva ročný vypis mého zárobku a zraženej dane ďekuji Růžičková Petra ř.č. 796009/2591 Liberec Nám.Dr. Beneše 1/1 46001

Přeplatek zdravotního pojištění

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mam narok na vraceni preplatku na ZP, v roce 2013 jsem totiz mel uzavrene dve dohody o pracovni cinnosti a zda se mi ze jsem preplatil. Posilam poslední vyuctovani za mesic z obou zamestnani a muj vypocet, z ktereho mi plyne preplatek: 1. zamestnani HM 4554 ZP 205 Doplatek do minimalniho vymerovaciho zakladu 533 2.zamestnani HM 5775 ZP 260 Doplatek do minimalniho zakladu není protože jsem v zamestnani uvedl, ze se mi minimalni vymerovaci zaklad doplaci v prvním zamestnani. Presto se mi ale zda, ze jsem preplatil, když totiž provedu tento vypocet: 4554+5775=10329 [Vymerovaci zaklad ZP] 10329x0,09=930 [ZP odvadene zamestnavatelem] 10329x0,045=465 [ZP podil ZC neboli ZP odvadene zamestnancem] 930+465=1395 [celkem vymerene ZP za dany mesic, doplatek do minimalniho vymerovaciho zakladu neni protoze castka presahla 1148,-] Na ZP jsem vsak zaplatil za dany mesci celkem 205+533+260=998,- ale zaplatit jsem mel jen 465,- tudiz bych mel mit narok na vraceni za dany mesic castku 533Kc (vymereny doplatek v prvnim zamestnani). Chapu to spravne? A pokud ano, jak mam tento narok u ZP uplatnint? Jestli existuje nejaky formular, popripade to vyresime vse na miste... Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Platba daně z nabytí nemov. věcí

Dobrý den, budu prodávat zděděnou 1/8 domu a pozemky (louky+pole) svému bratranci, které mám ve vlastnictví 3,5 roku. (Nikdo z nás tam nemá ani neměl trvalé bydlietě, ale prarodiče, po kterých jsme dům zdědili tam žili X let.) Od kupujícího (bratrance) obdrřím částku 100 000Kč. Jaké daně musím plsatit? Daň z převodu nemovitosti-může po domluvě zaplatit kupuící? Jsem povina platit daň z příjmu (jak velká částka-z čeho se to popřípadě vypočítává? ) Kdo platí daň z převodu? Není ještě něco, na co bych neměla zapomenout? (ohlásit na katastru, ...?) Předem moc děkuji za odpověď

Prodej zděděné nemovitosti

Dobrý den, prosím o radu zda jsem povinna zaplatit daň z příjmu z prodeje zděděné nemovitosti. Po zemřelé matce, která bydlela v bytě v osobním vlastnictví cca 30 let, jsem zdědila byt, ve kterém jsem neměla trvalé bydliště. Byt jsem v loňském roce prodala. Děkuji za odpověď. Š. Pávová

odpovídal(a): Redakce

Daňový bonus na dítě

Dobrý deň. Chcem sa opýtat či mám nárok na bonus na manželku a dieta v českej republike ked som bol zamestnaný od 1.1.2013 do 14.10.2013 v čechách . Manželka poberala celý rok 2013 rodičovský príspevok. Dakujem

Pobyt v zahraničí a daně FO

Dobry den, zadam Vas o radu. Momentalne pobyvam v Kanade a to od zacatku kvetna roku 2013. Od ledna do dubna 2013 jsem pracovala v CR. Mam povinnost podat danove priznani? A pokud ano, jak ho mam podat, kdyz jsem v zahranici do kvetna 2014. Mesicni hruba mzda byla 14000. Dekuji za radu.

Daň z příjmů u prodeje zděděné nemovitosti

Jsem v duchodu a beru mesicne 4200 korun cisteho duchodu. V roce 2013 jsem prodala svuj podil na zdedenem rodinnem domku za 550 tisic korun a zaplatila prislusnou da? z prevodu v predepsane vysi. Mam povinnost podat da?ove priznani za rok 2013?

Platba DPH

Dobrý den, Měl bych na Vás jeden dotaz. Pokud jsem jako právnická osoba a kupuji od svých obchodních partnerů zboží z EU kde funguje odpočet DPH přímo v dané zemi tzn. že platím za zboží v německu bez DPH a DPH bych měl zaplatit v ČR. Bohužel jsem poslední zdaňovací období tzn. tříměsíční zapomněl DPH zaplatit. Jak dlouho potrvá než na to finanční úřad přijde ? Děkuji, a jsem s pozdravem, Kosák

Bonus na dítě

Dobrý den...Již 6 let pracuji u soukromého podnikatele na poloviční úvazek,hrubý měsíční příjem 4.000,čistý 3.020 Kč..Jsem samoživitelka,dvě již dospělé zaopatřené děti,těch se to nyní již netýká,to se týkalo ještě před těmi 6 lety,..a jedno ještě nezaopatřené..Danové přiznání podává zaměstnavatel..Chci se zeptat-mohu si danové přiznání podat sama?mám nárok na danovou úlevu na dítě a bonus??od zaměstnavatele nic takového nepobírám..Mám ještě dávku hmotné nouze a příspěvek na bydlení a přídavek na dítě 700 Kč od sociálky...Děkuji předem za odpoved a radu...

Obecní automobil a silniční daň

Naše obec, která není plátcem DPH a nepodniká, zakoupila za pomocí dotace ze SFŽP ČR automobil s nosností do 3,5 tuny, který bude obci sloužit při údržbě zeleně na veřejných plochách. Chci se optat, zda jsme povinní platit silniční daň. S automobilem nepodnikáme. Děkuji za odpověď.

Výdajové poušály a daňové zvýhodnění

Dobrý den, chtěla bych položit následující dotaz. Manžel je OSVČ a výdaje si uplatňuje paušálem. Nově tedy nemůže uplatňovat slevu na dítě. Pronajímáme část RD (ve SJM) k podnikaní obchodní společnosti. Je možno abych si já, osoba na mateřské dovolené (po celý minulý rok), uplatnila slevu na dítě v daňovém přiznání za rok 2013 ve kterém budu přiznávat veškerý příjem z pronájmu a danit jej srážkovou daní? V minulém roce jsem 6 měsíců pracovala na DPP (příjem 100 t.). Vlastní příjem z pronájmu činí 120 t. Děkuji za odpověď.

Podání přiznání

Dobrý den. Když jsem část roku byl zaměstnán na hlavní poměr. Zbytek na úřadu práce (v jednom měsíci jsem dostal podporu, ale další jsem měl přivýdělek na dohodu o pracovní činnosti - takže bez podpory). Musím podávat za ten rok daňové přiznání? Moc děkuji