FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,letos v září mi děda daroval byt v OV, můj dataz je, v případě prodeje bytu budu příjem danit? Daň z převodu nemovitostí je mi jasná.
Chtěla bych se zeptat, na jaké číslo účtu zaúčtovat poplatek za užití hudebních děl v rámci reklamní akce? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jaké dokumenty jsou nutné pro darování poloviny chalupy manželky manželovi? Děkuji.
Dobrý den, v současné době prodávám pozemek který jsem zakoupil v roce 2005. Peníze jsou již složeny na účtě realitní kanceláře,kupní smlouva podepsána a a ještě do vánoc bude podán návrh ba vklad na katastrální úřad.Vzhledem k tomu že doba od zakoupení není 5 let půjde o ostatní příjem podle § 10 zákona. Zajímá mě však za jaké zdaňovací období tento příjem bude, zda za rok 2008 kdy zajisté vzniknou právní následky vkladu a nebo až za rok 2009 kdy mi realitní kancelář peníze poukáže poté co katastrální úřad údaje na listu vlastnictví přepíše? Děkuji za odpověď Zdrubecký
Dobrý den, rozhodla jsem se ukončit životní pojistku, přičemž budu uzavírat jinou pojistnou smlouvu. Na tu první smlouvu jsem ale uplatňovala daňové úlevy. Bylo mi řečeno, že abych nemusela vracet peníze finančnímu úřadu, lze odbytné z první smlouvy převést na novou smlouvu. Chtěla bych se tedy zeptat, zda to takhle funguje a co všechno v tomto případě je nutné udělat. Dále bych chtěla vědět i postup pro případ, že odbytné vyberu a budu muset vracet peníze FÚ. Děkuji za radu.
dobrý den, koupili jsme restauraci a nevím si rady se zařazením do odpis. skupiny . jestli to dát do 5 nebo 6 ? děkuji Jana Paukeová
Dobrý den, dotkne se snížení sazeb pojistného v novele daně z příjmu též SVOČ, nebo těm sazby zůstávají? Děkuji za odpověď J. Justová
Dobrý den Chtěl bych informaci o procentech paušálních výdajů. Provozuji živnost montáž, opravy, revize a údržba elektrických zařízení. Zatím jsem uplatňoval 50% výdaje, protože se jednalo o živnost vázanou. Změnou živnostenského zákona je od 1.7. 2008 je tato živnost změněná na řemeslnou a zde je odpočet výdajů 60%. Zajímá mě tedy jaké mohu pro rok 2008 použít procentní výdaje.
Dobrý den Chtěl bych informaci o procentech paušálních výdajů. Provozuji živnost montáž, opravy, revize a údržba elektrických zařízení. Zatím jsem uplatňoval 50% výdaje, protože se jednalo o živnost vázanou. Změnou živnostenského zákona je od 1.7. 2008 je tato živnost změněná na řemeslnou a zde je odpočet výdajů 60%. Zajímá mě tedy jaké mohu pro rok 2008 použít procentní výdaje.
Dobrý den,mám dotaz ohledně rezervy, kterou jsme v roce 2006 a 2007 tvořili na opravu nemovitosti.Bohužel situace ve sklářství nás donutila přistoupit k prodeji této nemovitosti, který se uskuteční příští rok.Musíme pokračovat v tvoření rezervy dále?Nebo můžeme uplatněné náklady za rezervu v tomto roce zdanit a dále už rezervu netvořit?Děkuji, přeji hezký den.
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, jsem živnostník v pohostinství,nemám žádnou pokladnu, a zákazníkům žádný doklad taky nedávám.Jaké tedy doklady předkládám ke kontrole finančnímu úřadu???Stačí protokol o denních tržbách + hárky????
Dobrý den,otázka se týká danového odečtu na dvě děti. Zaměstnavatel zapoměl tuto položku odečítat dva roky. Jaká je lhůta pro zpětný odečet a jak postupovat? Díky Rataj J.
Dobrý den, 1)platba kartou v zahraničí (občerstvení), k takovéto platbě je kurzový rozdíl také nedaňový? Děkuji za Vaši odpověď.
Zahrnuje se v Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2008 k příjmům (příjmy podle zákona paragraf 7 zákona - řádek číslo 101) i přeplatek za sociální pojištění z předchozího roku?
Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti uplatnit úroky z hypotečního úvěru v situaci, kdy nemám v daném roce "dostatečný" daňový základ pro takovýto odpočet. Před svatbou jsem koupila byt na hypoteční úvěr. Po svatbě jsme byt vložili do společného jmění manželů (SJM), stejně tak i pohledávky a závazky (zejm. z hypotečního úvěru) související s tímto bytem - úvěrovou smlouvu jsme však nijak nezměnili, je stále psána pouze na mne. Dokud jsem pracovala, uplatňovala jsem úroky z hypotečního úvěru jako odčitatelnou položku ze svého daňového základu ve svém daňovém přiznání (DPFO). Poté, co jsem nastoupila na mateřskou (resp. rodičovskou) dovolenou a neměla v podstatě žádné příjmy, uplatňovali jsme úroky z hypotéky díky společnému zdanění manželů. V daňovém přiznání za rok 2008 již společné zdanění manželů není možné, já jsem stále na rodičovské dovolené a i když si příležitostně vydělávám, nemám dostatečný daňový základ pro odpočet úroků z hypotečního úvěru. Zajímalo by mne: 1) zda může tento odpočet uplatnit i manžel, když byt i závazky z něho jsou ve SJM (nicméně ve smlouvě o hypotečním úvěru figuruje pouze moje jméno) 2) zda můžu případně odpočet úroků za rok 2008 uplatnit později (např. v r. 2009 či 2010), kdy již budu mít "dostatečný" daňový základ 3) zda je příp. jiná možnost, jak "nepřijít" o odpočet těchto úroků z daňového základu Děkuji za odpověď, Alicce
Dobrý den chtěla bych se informovat když se stane ,že při podávaní čtvrtletního DPH za s.r.o. se stane že zapomenu odvést dan z tržeb a místo donové povinosti nám vyšlo vracení daně jaké postižení z fu i když jsem zareagovaly pozdě na opravu nás čeká děkuji za odpověd
Dobrý den chtěla bych se informovat když se stane ,že při podávaní čtvrtletního DPH za s.r.o. se stane že zapomenu odvést dan z tržeb a místo donové povinosti nám vyšlo vracení daně jaké postižení z fu i když jsem zareagovaly pozdě na opravu nás čeká děkuji za odpověd
Přeji dobrý večer a měla bych dotaz ohledně účtování úvěru. Pořídila jsem si nový automobil na úvěr, který budo splácet 36 měsíců. Kdyby přišly peníze na můj účet vím, že bych účtovala 221/461 a splátky 461/221. Jenže peníze zaplatí úvěrová firma přímo autosalonu a mě od autosalonu přišla faktura-daňový doklad na cenu vozu . Poradíte mi prosím účtování?Děkuji za radu, s pozdravem K.D.
Fyzická osoba je spolumajitelem hotelu a bytového domu. Hotel spolu s mobiliářem je pronajímán podnikateli za měsíční nájem (plátce DPH) a v bytovém domě jsou nájemníkům pronajímány byty a nebytové prostory. Musí se stát tato fyzická osoba plátcem DPH (spolumajitel) nebo ne ?
Dobrý den.Syn staví dům.Finanční prostředky má z úvěru stavebního spoření.Může si odečíst úroky za r.2008 ze stavebního spoření,když má teprve základy a úvěr čerpá?