FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Pracuji jako OSVČ.Manželka ,zaměstnaná jako ůčetní v jiné firmě mi vede ůčetnictví.Do jaké výše ji můžu odměnit,aniž by to musela přiznávat ke svému příjmu? Přeji hezký den a děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2008 jsem si založil s.r.o.,ale činnost mám pro letošní rok pozastavenou,jelikož zakázky budu mít až v r.2009.Nevím jestli za rok 2008 mám udělat daňové přiznání,když mám náklady za vyřízení obchodního rejstříku,notáře,nájem kanceláře za leden 2009 a další drobné výdaje.Děkuji za odpověď a přeji hezké vánoce
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jakým způsobem daní fyzická osoba nákup a prodej akcií (nejsou v obchodním majetku a nepodléhají 6-ti měsíčnímu testu).FIO uvádí tuto formulaci: Proti čistému zdanitelnému příjmu z prodeje cenných papírů může poplatník uplatnit čistou ztrátu z jiné transakce s cennými papíry, musí ovšem i zde být splněna podmínka šestiměsíčního časového testu. Ztráta z prodeje cenných papírů realizovaná déle než 6 měsíců od data jejich pořízení je daňově neúčinná. Pro tuto formulaci jsem ovšem v zákoně o dani z příjmů nenašel žádnou podporu, a netuším,jestli se týká pouze akcií jednoho podniku, nebo mohou být započítány různé akciové obchody. Díky za zprávu, s pozdravem J.Havlíček
Dobrý den, letos jsem si založila autodopravu jako fyzická osoba a pořizuji nákladní automobil. Pokud platím automobil převodem celé částky, musím peníze na koupi poslat prodejci z firemního účtu nebo ze soukromého účtu?
Dobrý den,jakym způsobem vyradit v s.r.o. majetek? Nedojde k jeho prodeji ani likvidaci, proste se uz nebude pouzivat k podnik.cinnosti a nechceme jeho evidenci ve firme. Jak zauctovat vyrazeni? Je nutny nejaky vyrazovaci protokol s uvedenim duvodu vyrazeni, i kdyz v podstate zadny neni?
Chtěla bych se zeptat zda se rodičovský příspěvek počíta jako zdanitelný příjem a zda je možno , aby si podnikatel, jehož manželka je na mateřské dovolené uplatnil slevu na daní na manželku. Děkuji
Dobrý den, chtěla jsem bych se zeptat, zfa při prodeji auta,které bylo ve firemním majetku, je nutné odvíz daň anebo se použije faktura vystavená bez daně? A dále zda při přefakturaci nákladů spojených s vyřízením stavebního povolení odběrateli se uvadí stejná částka, a musim-li odvíz daň.
Dobrý den chci se zeptat,koupila jsem před půl rokem pozemek-ornou půdu.Ovšem naskytl se mě výhodný prodej a tak se chci zeptat, kolik budu platit dan z prodeje nemovitostí?Cena prodejní je něco přes 400 000Kč, mám jej půl roku.Budu platit dan z přijmu i dan z prodeje nemovitostí?A kolik procent to je?děkuji za radu
Dobrý den,podnikám v oboru nákup a prodej.Ted jsem se ještě rozhodl,že bych zkusil obchodovat na burze prostřednictvím makléře,který sídlí v USA.Prosil bych Vás o odpověd na dotaz:Jakou dan v případě zisku bych platil a kde(u nás či USA)a v případě ztráty investovaných peněz,zdali je možnost je odečíst z daní spojených z podnikáním.Ještě bych chtěl dodat,že toto obchodování je v cizí měně.Děkuji za odpověd Pavel B.
dobrý den, pracuji na HPP a chtěla bych si založit živnostenský list a zkusit podnikat v jiné oblasti. Zajímalo by mě zda budou oba výdělky daněny zvlášť nebo dohromady. Mohu vlastnit živnostenský list i pokud nevykazuji činnost. Kde se dovím informace pro začínající živnostníky o daních a úskalích tohoto podníkaní. Díky Martina
Dobrý den, mám možnost začít pracovat na dohodu o provedení práce s tím, že moje mzda nebude daněna zaměstnavatelem, ale mnou. Čili zaměstnavatel mě vyplatí,ale neodečte daň. Jak a kdy mám toto zdanění provést popřípadě je toto legální? PS: existuje levný daňový poradce, například na finančních úřadech? Děkuji Martina
Dobrý den, jsme tuzemská firma /s.r.o./ - plátce DPH. Přefakturujeme opravu dílu do země EU. Tzn. Tuzemská firma nám vyfakturuje opravu dílu - daňový doklad s 19% - uplatníme nárok na odpočet. Tuto fakturu přefakturujeme do země EU - plátci. Jsme povinni z této přefakturace odvádět DPH v tuzemsku? Máme nárok na odpočet z došlé faktury? Účtujeme na účty 548* a 648* - přefakturace. Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, po mém dědečkovi moje mamka a můj strýc zdědili obytný dům rozdělený na dva byty - strýc využívá větší část k bydlení, mamka menší k rekreaci zároveň zdědili zahradu, která by šla použít jako stavební parcela...v současnosti je stav - dům po dědečkovi, kůlny, přístupové cesty a nádvoří atd.(společné prostory) 572 m2 a zahrada 2114 m2, moje mamka by chtěla svojí půlku (1057 m2)zahrady převést (darovat) mně, já bych jí se svou přítelkyní chtěl použít k stavbě rodinného domu, svojí část chalupy po dědečkovi si chce ponechat, chtěl jsem se zeptat jak je to s daní v tomto konkrétním případě, děkuji Vám.
Dobrý den, majitel s.r.o. vloží do základního jmění pozemek. Společnost ho pronájímá. Je třeba vklad upravit zápisem v obchodním rejstříku? A jakým způsobem ho lze zpětně ze základního jmění vyloučit. Děkuji za odpověď
Dobry den, chtel bych si privydelat prostrednictvim internetovych aukci. Momentalne ziju a pracuju jako samostatne vydelecne cinna osoba v Anglii, a protoze nektere zbozi je tady az o polovinu levnejsi nez v CR, rad bych zbozi zde nakupoval a na ceskych internetovych aukcich prodaval. Jako soukroma osoba, ne jako registrovana firma. Chci pouzit muj vlastni osobni ucet, ktery mam v CR, na ktery by mne chodily penize od kupcu, a z ktereho bych zbozi tady nakoupil a posleze poslal do CR na adresu kupce. Jak mam postupovat v pripade zisku? Musim zaplatit dan ze zisku? Je to vubec legalni? A v pripade, ze zbozi koupi radne registrovana firma v CR, nebo zivnostnik, bude moci si dat do nakladu anglicky paragon nebo fakturu? Ten bude poslan po domluve i se zbozim s nizsi hodnotou, nez kterou zaplati mne?
Dobrý večer mám dotaz když nám v čvrtletním dph vrátily odpočet a zapomělo se rozučtovat dph z tržeb na kantýnách a vy šlo nám to že máme povinost odvést dan a ne vratku jak postupovat .udělat dodatečné a vrátit odpočet a zaplatit pov.dan? a jak tohle vysvětlit..Děkuji.za odpověd.
Jak dlouho jsou nyní osvobozeny od daně byty v osobním vlastnictví.Děkuji.
Mění se nějak limit 198 000,- Kč pro danění důchodů v roce 2009 ? Pokud ano, tak jak ? Díky za odpověď
Dobrý den, jak je to prosím s odpočtem úroků z hypotéky(předhypotečního úvěru)?Musím být vlastníkem zapsaným na katastru nebo stačí finančnímu úřadu pouze kupní smlouva? V tuto chvíli mám na katastru zavkladovanou kupní smlouvu, ale bojím se že se to do konce roku nestihne.Bude stačit FÚ tento návrh? A co dalšího musím splnit pro to, abych si úroky mohl odpočítat?Musím mít v bytě trvalé bydliště? do konce roku?nebo stačí jen čestné prohlášení že tam bydlím.. Díky za info
Dobrý den, je prosím v při přechodu ze skutečných výdajů na paušální nutné podávat dodatečné daňové přiznání i v případě, že v předešlém roce nebyly na konci roku žádné pohledávky, závazky, zboží, hmotný investiční majetek atp.?