FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, potřeboval bych poradit ohledně daně z příjmu fyzických osob z prodeje nemovitosti, konkrétně osvobození od této daně. Nemovitost tedy zahradní chatu s pozemkem jsem dle smlouvy koupil v červnu 2003 avšak vklad práv byl proveden až v dubnu 2004 a prodal jsem ji v červnu 2008. V této chatě jsme spolu s manželkou každý rok od dubna do října bydleli (neměli jsme zde hlášený trvalý pobyt) a na zimu jsme se vždy přestěhovali do místa trvalého bydliště. Získané prostředky z prodeje chci tento rok použít na výstavbu rodinného domu. Jsem povinen tuto daň zaplatit, nebo jsem osvobozen od této daně??? Děkuji S pozdravem Ing. Aleš Střelec
Dobrý den, prosím o radu - odběratel mi uhradil zál.fa. Konečná faktura bude až v novém roce - konečná částka bude podobná jako na uhr.záloze. Vedu DE. Jak to bude s DPH? Takto vlastně zaplatím daň z příjmu i z částky DPH, kterou v novém roce odvedu. Poradíte mi prosím, jak se toto řeší? Děkuji
Daňové přiznání. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda si manžel může uplatnit slevu na dani za rok 2008 na vyživovanou manželku v případě, když jsem byla celý rok v plném invalidním důchodě? Děkuji. M.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li je možné, že se do budoucna zruší srážková daň tj. 15% u dividend z akcii? Děkuji za odpověď. Zdraví Novák
Zopakuji dotaz, který jsem odeslal dnes poněkud ukvapeně, protože nebyl úplný. Raději ho zopakuji. " Jaká bude výše daně z pozemku-zahrady o velikosti 300 m2. Zahrada je v Opavě, které si stanovilo koeficient pro výpočet daně 3,5 a pozemek má BPEJ 55800 ". Další dotaz souvisí s předchozím. Jak nejsnadněji přiznat daň z nemovitosti u společných pozemků v zahradkové osadě - přístupové cesty, chodníky apod., kde každý vlastní 1/75 část. Děkuji moc za odpověď. Jiří Kelnar
Dobrý den, při slevě na manželku, si manželka může vydělat max. částku 68000 Kč. Jedná se o čistý, nebo o hrubý příjem? Děkuji
Dobrý den, zem.podnikatel ukončuje činnost z důvodu možnosti čerpání dotace z fondů EU na základě nařízení vlády 69/2005 Sb. v souvislosi s předčasným ukončením provozování zem. činnosti. Nebude vykonávat žádnou činnost, bude pobírat pouze dotaci. Bude tato dotace zdaňována, popř. bude se odvádět zdravot. a sociální pojištění ? Děkuji.
Dobrý den, při daňovém přiznání za rok 2007 se mi podařilo do základu daně započítat i fakturu, kterou jsem fakturoval začátkem ledna 2008. Tudíž jsem na dani zaplatil více, jak mám nyní postupovat? Mám podat dodatečné daňové přiznání za rok 2007 ? Nebo mám daňové přiznání za rok 2008 ponížit o tuto fakturu ? Díky za odpověď Tibot
Dobrý den,mám osobní automobil na leasing, který používám k soukromým i podnikatelským účelům.vedu DE.pracovní cesty vykazuji cestovním příkazem a náhrady počítám podle vyhlášky MF.můžu to tak vykazovat? můžu sumu leasingových splátek zahrnout do daňových nákladů? Předem děkuji za odpověď. Hlavsová
Musím platit dan při úplatném převodu členských práv a povinností k Bytovému Družstvu ?
Dobrý den. Je nutné zasílat k podpisu daňový dobropis, pokud tento dobropis vystavuji neplátci DPH? Prodávám zboží přes internet a ve většině případů vystavuji dobropisy neplátcům. Nevstahuje se povinnost k podpisu dobropisu jen v případě, že se vystavuje pro plátce DPH? Předem velice děkuji za Vaší pomoc. Hana Maršíková
Dobrý den, chtěl bych se zetat, zdali je možné dostat slevu na dani na dítě které má družka s bývalým přítelem.žijeme spolu jen jako druh a družka a nyní čekáme naše dítě.Budu jediný výdělečně činný a proto mě zajímá jestli po dobu mateřské mohu uplatnit slevu na sebe. děkuji za odpověd
Dobrý den. Ctěl bych se Vás zeptat, zda můžeme provést společné zdanění manželů za rok 2008. Manželé jsme od 12.7.2008 a máme téměř dvouletou dceru. Pokud to bude možné provést, bude to pro nás výhodné? Manželka je na mateřské dovolené. Počítá se mateřská dovolená do hrubého příjmu? Děkuji za odpovědi a přeji příjemný den.
Jsem důchodce, letos jsem obdržel odměnu za průmyslový vzor hr. cca 10000 Kč, po srážkách čistého cca 6500 Kč. Uplatním v daňovém přiznání nějak slevu na dani vyplývající z penzijního připojištění?
Dobrý deň, som Slovák pracujúci v Čechách (celý rok 2008). Na Slovensku som musel zaregistrovat moj volný byt ako prenájom, pričom známa mi platí len cca 24.000 SK ročne. Prosím o radu, ako mám postupovať s podaním daňového priznania a či v ČR alebo na Slovensku?Dakujem.M.
Dobrý den, jsem student doktorandského studijního programu a je mi necelých 27 let. Od nového roku chci začít při šloke ještě podnikat na živnostenský list. Doposud mé příjmy tvoří nedaněné stipendium od školy + honoráře za publikační činnost, které jsou mi poukazovány na účet již zdaněné. Mé konkrétní dotazy tedy jsou: 1. Pokud mi chodí již zdaněné příjmy, mohou být neomezené a do svého účetnictví a daňového přiznání je nezahrnuji? 2. Jak nejvýhodněji začít s podnikáním? Na hlavní pracovní poměr nebo to lze i na vedlejší pokud stále studuji? 3. Musím si zřizovat nový účet určený pro transakce spoje s mou živnoustí? děkuji za odpověď
Dobrý den, v roce 1996 mi babička darovala dům a nepamatuji se, že bych podávala daňové přiznání. V tomto domku jsem nebydlela, bydlela v něm dál babička, která platila veškeré poplatky. Po její smrti v roce 1998 jsem se do domku nastěhovala a převedla veškeré platby na sebe, kromě daně z nemovitosti. Tuto jsem od té doby neplatila. Poraďtě mi prosím jak mám postupovat, abych to dala do pořádku. Děkuji za odpověď. Irena H.
Pokud je manžel zaměstnancem a nemá žádné jiné příjmy je možné ,aby podal přiznání k dani za rok 2008 sám u finančního úřadu? Děkuji Lapková
Dobrý den mám dotaz na darování poloviny nemovitosti mé babičky na mě( vnuka)jak se přitom postupuje a jestli je potřeba odhad nemovitosti a jak je to s platbou daně. Za odpověd předem děkuji kirvav
Dobrý den, vede daňovou evidenci, behem roku jsem platila zálohy na silniční daň, daň přiznání bude v nižší výši než zaplacené zálohy. Mohu ponechat zálohy v daňových nákladech za rok 2008 ? Děkuji