FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Bratranec mé matky mi chce darovat dům a přilehlé pozemky.Chci se zeptat jakou budu platit daň.
dobrý den, prosím o odpověď na dotaz, zda-li se zaplacené zálohy na ZP a SP počítají do výdajů při výpočtu pojistného pro potřeby zdravotní poj. a OSSZ. Děkuji
Dobrý den, koupila jsem nemovitost v okrese Blansko, trvalé bydliště mám v Brně. Chtěla jsem se zeptat na který finanční úřad budu podávat daňové pžiznání- jestli v Brně nebo v Blansku. děkuji za odpověď.
Dobrý den, manžel je OSVČ, má příjmy podle §7, ze kterých uplatňuje výdaje % z příjmu. Má však také příjmy z pronájmu podle §9. Může u těchto příjmů z pronájmu uvádět skutečné výdaje, nebo musí i u těchto příjmů uvádět výdaje % z příjmu jako u příjmu podle §7? (jinak řečeno - je povinnost danit buď vše % nebo skutečnými výdaji, nebo je možno jedny výdaje počítat % a druhé skutečné). Děkuji
dobrý den,měla bych dotaz?Prodala jsem pozemek za 50.000 a chtěla bych vědět v jaké výši budu platit daň z prodeje.Děkuji za odpověď Jarka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Manželka je na mateřské dovolené, máme dítě věk 3 roky. Od 3.listopadu 2008 má živnostenský list a podniká při mateřské dovolené. Já jsem také podnikatel. Mohu si uplatnit v daňovém přiznání za r.2008 odpočet na manželku za 12 měsíců nebo jen za 10 měsíců a nebo vůbec? Manželka si vydělala na živn.list do 30 tis. za listopad a prosinec. Děkuji. Pavel.
Dobrý den, společnost prodala několik bytů, právní účinky jsou v 12/2008, zápis do katastru bude proveden až v lednu 2009. Prodej bude zahrnut do daňového přiznání k dani z nemovitosti na rok 2009, které musíme podat do 31.01.2009 nebo až v roce následujícím, tzn. na rok 2010? Pokud je součástí prodeje i garážové stání (nachází se v podzemním podlaží domu), je předmětem daně z nemovitosti respektive daně ze staveb? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můj dědeček pronajímá byty ve vlastní nemovitosti. Pobírá starobní důchod v běžné výši a každý rok podává přiznání k dani z příjmu z pronájmu. Může v daňovém přiznání za 2008 uplatnit slevu na dani 24 840 Kč bez jakýchkoli dalších podmínek? Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne T. Kupka
dobrý den, mamka mi darovala pozemek a teď bych ho chtěla prodat, ale dočetla jsem se, že když tento pozemek prodám do 5 let, tak budu muset platit daň z příjmů. Nevím ale z jaké částky se tato daň bude počítat a jakým procentem se to bude danit? V zákoně jsem se dočetla, že ZD se vypočítá jako příjmy mínus výdaje, ale jelikož jsem žádné výdaje s tímto pozemkem neměla (byl darován), a pozemek budu prodávat za 800 000,- jaká částka se bude danit? Děkuji za odpověď
Mám na Vás velikou prosbu, zda by jste se mohl vyjádřit k níže uvedené problematice: Jsme tuzemská firma s.r.o.- plátce DPH, vyrábíme polygrafické stroje. V prosinci 2008 naše firma dodala polygrafický stroj firmě - Jednostka Wojskowa 4198, Zwirki i Wigury 1C, Warszawa 60, PL /VAT PL5221017208/ /VAT není platné/ Je možné toto dodání stroje považovat za dodání dle par. 68 - odst 9písm. b) a tuto dodávku stroje považovat za osvobozené? Tzn. že se v našem přiznání k DPH toto dodání nikde neobjeví? Musíme mít nějaké doložení osvobození pro finanční úřad? Děkuji Vám
Dobrý den, 1.zjistila jsem, že v roce 2008 nebylo vyměřeno DPH u zahraničních faktur.Mám podat nové DPH za celý rok? Může z toho být nějaký finanční postih, když je to na jedné straně plus a na druhé mínus? 2.pán který má živnost na podlahářství, koupil od kamaráda bez živnost. listu starší brusky v hodnotě cca 120 tis. Musí kamarád podávat daňové přiznání? Děkuji
Dobrý den, dne 20.10.08 jsem zakoupila automobil a vložila do podnikání.Mohu si uplatnit DPH, když v TP mám uvedeno r.č. a ne IČO? Děkuji
Paušální výdaje jsou jen u pro vedení účetnictví jen u daňové evidence nebo i u podvojného účetnictví? (Jsem OSVČ s paušáními výdaji a DE).Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli budu mít nárok na daňový bonus na dvě děti,když podnikám v řemeslné živnosti(VPP) a pobírám rodičovský příspěvek a mé příjmy z podnikání po odpočtu skutečných výdajů jsou 20000kč za rok? Platí pro mě také podmínka 6tinásobek prům. mzdy? Děkuji
Dobrý den,ráda bych se zeptala na konkrétní věc.Jsme ve firmě, která je plátcem DPH,zákazník si vybral zboží, na které chtěl vystavit fa, na firmu, která má sídlo na Slovensku,ale bez DPH.Je možné vystavit fa bez DPH,stačí na fa uvést údaj, že zboží je určeno k vývozu do SK?Děkuji.
Dobrý den,podávám Přiznání k silniční dani a nejsem si jista,zda můžu uplatnit nějakou slevu.První registrace osobního auta je 11/1999 s spadá to kategorie 2400,-Kč/rok.Auto je využíváno k podnikání fizickou osobou.Spadá do EURA2.Prosím o radu.Moc děkuji Š.Šmídová
Dobrý den, prosím o radu. Jsem OSVČ, vedu DE a na základě obratu mi vznikla povinnost platby DPH. FÚ mi udělil individuální způsob výpočtu daňové povinnosti procentem, tento způsob mám platný do 31.12.2008. Plátcem DPH jsem od 05/2008. Můj dotaz zní: Zda musím pokaždé žádat o tento individuální způsob výpočtu a kdy podám celkové přiznání za 12 měsíců? FÚ mi v rozhodnutí napsal, že po skončení roku 2008 jsem povinna určit údaje za celý rok, tomu nerozumím, protože jsem si myslela, že v mém případě je to od 1.5.2008 do 30.5.2009. Děkuji za info.
Dobrý den,kolik si může vydělat starobní důchodce za pronájem nebytového prostoru,aiž by odváděl daně? Může důchodce na příjem z pronájmu uplatnit paušální odečet vynaložených nákladů a třeba i odpočet na poplatníka? Jaká je pak nejvyšší možná částka za roční pronájem, ze které nebude nic odvádět?Děkuji.
Dobrý den, psal jsem včera dotaz ohledně slevy na manželku, že limit je 68000(hrubý nebo čístý příjem). Kde jsem se to dočetl, že je to 68000? Tak třeba zde http://www.finance.cz/limerik/4058-limit-pro-uplatnovani-danove-slevy-na-manzelku-se-zrejme-zvysi/ a na spoustě dalších míst na internetu a dokonce i v pokynech k vyplnění daňovému přiznání FO. Děkuji
Dobrý den pane doktore, žiji a pracuji od dubna 2008 v Británii jako zaměstnanec. Od ledna do března 2008 jsem byl zaměstnán v CR. V současné době vlastním byt v ČR, na který platím hypotéku. V jakém rozsahu je moje daňová povinnost? Daň z příjmu bude rozdělena na příjmy v ČR a na příjmy v Británii? Jestliže přiznám placené daně v Británii do českeho daňového přiznáni, budou se částky srovnávat tak, jako bych daň zaplatil v ČR? Je možné si odečíst úroky z hypotéky ze základu daně, jestli bude vůbec nějaký, i když pracuji v zahraničí? Mám trvalé bydliště v onom bytě, ale po dobu co žiji v Británii ho obyvá příbuzná...Co by se změnilo, kdybych začal byt pronajímat? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Ondřej