FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den! Jsem OSVČ, uplatňující výdaje procentem z příjmu. V daňovém přiznání za rok 2008 se tyto výdaje již nenavyšují o zaplacené sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď.
dobrý den pane doktore, při plném pracovním poměru pracuji na vedlejší prac. poměr ŽL. Do jaké sumy výdělku nemusím platit za rok 2008 socialní pojištění. Děkuji.
Mám dotaz na povinnost podání daňového přiznání FO. V říjnu 2006 jsem ukončila prac. poměr u zaměstnavatele a odcestovala jsem za prací do Londýna. Za rok 2006 jsem tedy podala daňové přiznání na FÚ. Rok 2007 jsem měla příjmy pouze z UK, kde jsem odváděla řádně daně. Domnívám se tedy, že za tento rok není žádná povinnost vůči českým úřadům. V září 2008 jsem se vrátila definitivně do ČR a od návratu až do konce roku (31.12.2008) jsem registrována na Úřadu práce. Jaká je tedy povinnost vůči FÚ? Děkuji za odpověď. M.H.
dobry den, chtela bych se zeptat na povinnost zamestnance, ktera "pry" plyne ze zakona pri uzivani firemniho vozu. Musim si firemni vuz prevzit do uzivani za ucelem sluzenich cest nebo je zcela na me, jestli tuto nabidku vyuziji budu nebo ne? Je to dane zakonem? Vyplati se radeji firemni vuz (v tomto pripade poplatky a udrzbu plati zamestnavatel) nebo je vyhodnejsi mit ten samy vuz, ktery bude moje vlastnictvi a poplatky a pojisteni si budu platit ja? Nechce se mi zbytecne "platit" a odvadet vyssi dan za fir.auto, kdyz muzu mit sve.. Dekuji Vam za odpoved. geeni
Dobrý den! Chtěl bych se zeptat, zda mohu nějak daňově uplatnit odpočet za příspěvky na penzijní připojištění, které platím ženě. Jde mi o to, že při společném zdanění manželů mohl každý z nich ve "své sekci" DP uplatnit odpočet ze základu, ale nyní, kdy společné zdanění už není a manželka tedy DP podávat nebude (je na mateřské a žádné příjmy nemá), není z jakého základu odečíst 12.000 Kč (platím jí 1.500 měsíčně). Jelikož soudím, že mi odpovíte v duchu nemožnosti takového odpočtu, chtěl bych se ještě zeptat, zda tedy v takovém případě není lepší po dobu "mateřské" penzijní připojištění srazit na 500,- měsíčně kvůli statnímu příspěvku a ušetřených 1.000 investovat jinde? Děkuji předen za odpověď !
Přeji dobrý den V roce 2008 mi rodiče darovali byt (v tomto bytě jsem já nebydlel). Tento byt jsem ještě v roce 2008 prodal. Jakou částku budu muset zaplatit za dań z příjmu fyzických osob za rok 2008: - odhad pro daň darovací ..... 1 080 000 Kč - prodejní cena bytu ......... 1 450 000 Kč - daň z převodu nemovitosti ... 43 500 Kč (daň byla zaplacena v roce 2008 Za odpověď předem děkuji S pozdravem Gába Josef
Dobrý den, jsem student a podávám daňové přiznání. Pobírám výživné od svého otce. Uvádí se toto výživné do daňového přiznání a započítává se do základu daně? Děkuji Jan Koriťák
Dobrý den, prosím o radu týkající se tvorby opravných položek k pohledávkám. Jedná se mi o uplatnění opravných položek k §8c - pohl. do 30 tis. Kč. Ve firmě máme neuhrazené pohledávky vůči jedné firmě, a to v hodnotách 250 tis. a 29 tis. Kč (rozvahová hodnota). Obě pohledávky jsou víc než 1 rok po splatnosti. K jejich vymáhání jsme nepodnikli, kromě upomínání a telefonických urgencí, žádné další kroky. Mohu, dle mého názoru ano, vytvořit opravnou položku k druhé pohledávce v plné výši? Slyšela jsem názor, že pokud máme vůči dané firmě v úhrnu více než 30 tis. v pohledávkách, nemohu prý podle §8c postupovat. Děkuji za Váš názor.¨ Najmanová
Dobrý den, Jsem student, v roce 2008 jsem vykonával činnost na DPP. Odměna přesahovala 5000/měsíc, byla mi tedy stržena zálohová daň. Chtěl jsem u zaměstnavatele podepsat "Prohlášení poplatníka k dani", nicméně zaměstnavatel mě odbyl s tím, že tato prohlášení dává pouze zaměstnancům na HPP a že pro získání daňových slev si mám podat daňové přiznání. Mé otázky tedy zní: a) má zaměstnavatel zákonnou povinnost umožnit mi podepsání prohlášení poplatníka ? b) má moje činnost charakter příležitostné činnosti podle §10 ? A tudíž mám příjem uvést do druhé přílohy DAP ? c) na co si mám dát případně pozor při vyplňování přiznání ? Za odpověď velmi děkuji
Dobrý den, pracuji na hlavní pracovní poměr v klasickém zaměstnaneckém poměru. Nyní si chci založit živnost jako vedlejší činnost. Z toho, co jsem se dočetla jsem pochopila, že nemusím platit zálohy na zdrav. a soc. pojištění - to za mě platí zaměstnavatel ale daňové přiznání musím vyplnit sama. Musím svou podnikatelskou činnost hlásit zaměstnavateli nebo si pouze na konci roku vyžádám přehled příjmů? A jakým způsobem se příjmy ze zaměstnání "zakomponují" do daňového přiznání? Předpokládám, že tyto příjmy přičtu k ostatním příjmům nezdaněné a z vypočítané daně odečtu zálohy na daně, které za mě zaměstnavatel odvedl? Děkuji za odpověďi. E.H.
dobrý den, provozuji e-shop. jsem plátce DPH, vedu DE. fakturu (daňový doklad) vystavuji rovnou s odesláním zboží. občas se stane, že zákazník zboží nepřezme. jaký je pak správný postup? vystavit dobropis k faktuře a navzázej spárovat? nebo fakturu uvádět v evidenci jako nulovou ( k plnění vlastně nedošlo)? jak je to s případným potvrzením dobropisu?? co na to pak FÚ? díky za radu.
Dobrý den,v restauraci zákazníci platí stravenkami,které odevzdáváme k proplacení.Protože jsme museli počkat až do posledního dne v měsíci,stravenky jsme odevzdali až po 1.lednu 2009,takže firma převzala stravenky až letos a při vystavení faktury si dala datum zd.plnění až 2.1.2009,jenže z provize se účtuje DPH,a tady bych potřebovala poradit,zda tuto částku zaúčtovat do roku 2008 nebo podle data do roku 2009.Děkuji Jana
Dobrý den,jsem OSVČ,mám obchod provozuji nákup a prodej zboží, vedu jed. účetnictví skutečné výdaje a příjmy.V roce 2008 jsem uzavřela smlouvu o dílo s cest.kanceláří na 6.měs jako delegátka do Chorvatska.Ve smlouvě je uvedena měs.odměna,náhrada za použ.vl.vozidla(neplatím sil.daň)a zaplacené pojistné do ciziny.Po dobu mé nepřítomnosti obchod zajištoval manžel.Jde mi o to,jak mám zaúčtovat do mého účetnictví odměnu za delegátství,za použití vlast.auta a úraz.pojištění.Jaké si můžu vyúčtovat výdaje,např. denní stravné v cizině a kolik činí a na jaké další uznatelné výdaje mám nárok?Děkuji.
prosím o radu. provozuju e-shop. jsem plátce DPH. vedu DE. na faktuře nedokážu přesně určit výši poštovného, program generuje automaticky poštovné 150 kč včetně dph. přesnou částku k zaplacení se však dozvím až na poště. ve skutečnosti je však poštovné odlišné, takže mi dobírkou přijde jiná částka než je uvedena na faktuře. jak to mám prosím řešit prakticky s DPH? musím to vůbec nějak řešit nebo proúčtuju DPH a zbytek do příjmů (i když jsou nižší nebo vyšší než na faktuře?)díky moc.
Dobrý den, za rok 2007 jsem měla celkovou ztrátu v obchodování s deriváty. Za rok 2008 jsem v zisku. Slyšela jsem, že ztrátu mohu započítat proti celkovým příjmům z obchodů s deriváty, maximálně do výše celkových příjmů za tyto obchody za rok 2008, a to nejdéle ve třech bezprostředně následujících zdaňovacích obdobích. Je to tak správně, mohu to tak provést? Děkuji za odpověď. Červenková
Přeji dobrý den, prosím o radu ohledně odpočtu úroků z hypotéky. V dubnu 2008 jsem koupila byt, jsem spoluvlatníkem, zároveň spoludlužníkem na úvěrové smlově. Trvale zde budu bydlet od letošního února tj. v roce 2009. Mohu uplatnit odečet úroků už za rok 2008? Děkuji za odpověď.
Jsem OSVČ a k výkonu své činnosti potřebuji os. automobil. Ten jsem si teď pořídil na leasing (cca 1/3 zaplatita LS).Vím, že si nemůžu po dobu leasingu účtovat cestovní náhrady ,ani splátky, neboť vůz mám přihláčený na RČ.a není"můj"!Jak lze jinak na konci roku účtovat příjmy a výdaje, než jejich klasickým výčtem. Lze to vypočítat nějak procentuelně a tím bez dokládů o výdajích? (hlavně cestovních nákladech) Příjmy samozřejmě. Děkuji, Horák
Jak zdanit příjmy z Google AdSense v případě že nevlastním ŽL ?
Dobrý den, prosím o radu. Naše firma vytvořila v r.2007 rezervu na opravu hmotného majetku zařazeného v 5.odpis.skupině s tím, že rezerva bude tvořena 2 zdaňovací období. To znamená, že r. 2008 by měl být 2.zdaň.obdobím a v roce 2009 se by se měla začít rezerva čerpat. Chtěli bychom ale v r. 2008 rezervu zrušit, je to možné? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali je možné uplatnit slevu na dani na dítě, které žije ve společné domácnosti. (Dítě je přítelkyně z předchozího vztahu)Nyní nahrazuji péči jako otec, ale formálně ho nemám osvojené. Nyní přítelkyně nastupuje na mateřskou a zajímá mě zdali je možné slevu uplatnit na mě.(Po dobu mateřské) Děkuji Plešinger