FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, firma přispívá zaměstnancům mimořádný příspěvek na životní pojištění ve výši 2.000,-Kč měsíčně. Jak bude vypadat zaúčtování v podvojném účetnictví. Zobrazí se tento příspěvek na výplatním lístku? Děkuji za odpověď
Dobrý den. jakým způsobem mám podat daň z přjmu FO jestliže jsem prvních 7 měsíců v roce byl zaměstnanec - z větší části této doby na nemocenské - pobíral jsem částečný ID a zbývajících 5 měsíců jsem v plném ID. děkuji
Dobrý den, 29.12.2008 jsme bezhotovostně smělili EUR na Kč. Směna se však dokončila až 2.1.2009, kdy se na Kč účet připsali peníze. Na konci roku 2008 máme tedy na kontě 261 zůstatek. Společnost používá celý rok pevný kurz a přecení jej vždy k 31.12.. Vzhledem k tomu, že směna je z cizoměnového účtu na Kč, vznikne nám kurzový rozdíl. Dotaz: je tento kurzový rozdíl nákladem či výnosem roku 2008 nebo roku 2009? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně DP. Manžel bude podávat DP za rok 2008 (jako FON). Já jsem v roce 2008 byla na Rodičovské dovolené (s první dcerou) a pobírala jsem jen rodičovský příspěvek, ale 1.11.2008 jsem nastoupila na 2.MD a zaměstnavatel mi vyplácí PPM(454kč na den). 1) Může si manžel uplatnit slevu na dani na manželku? 2) Druhá dcera se nám narodila 14.12.2008 můžeme tedy nárokovat slevu již za prosinec? Děkuji za odpověď s pozdravem Lucie D.
Dobrý den, V roce 2008 jsem začal z hypotéky financovat nákup nového bytu v bytovém domě, který přešel do mého vlastnictví až v roce 2009. Peníze byly po dobu výstavby v roce 2008 zasílány na účet developra. Kolaudace proběhla ještě v roce 2008. Můj dotaz zní: mohu si za rok 2008 odečíst úroky z hypotečního úvěru z daní? Děkuji
Mám dotaz a nevím jak ho řešit. Můj syn v roce 2006 koupil několik automobobilů a provedl zdanění.Finanční úřad ho vyzval k doložení dokladů o koupi a prodeji aut. Kupní smlouvy a doklady o koupi náhradních dílů případně oprav. Syn měl na tom zisk asi 8000Kč.Tyto doklady nejsme schopni doložit.Můžeta mi pradit co mám dělat. Děkuji J. Hanák
Dobrý den, prosila bych o radu, zda jde vyřešit majetkové vyrovnání tímto způsobem : s bývalým přítelem vlastníme na půl byt a dohodli jsme se, že se vyrovnáme tak, že on mi vyplatí dohodnutou částku a já mu následně svou polovinu bytu daruji darovací smlouvou. Víme, že spadáme do 2. skupiny a tedy daň neplatíme, což nám potvrdili na FÚ. Chtěla bych ale vědět, zda se musí nějak danit mnou přijatá částka ? Děkuju předem za odpověď.
Dobrý den, posílám dotaz na "Paušální výdaje" Provozuji živnost jako vedlejší pracovní poměr a používám paušální výdaje. Dosud jsem uplatňoval 50% výdaje, protože montáž, opravy, zkoušky a revize elektrického zařízení byla živnost vázaná. Od 1.7.2008 je ale změnou živnostenského zákona tato živnost vedená jako řemeslná a zde je odpočet nákladů 60%. Zajímá mě tedy jaké procento nákladů mohu pro rok 2008 uplatnit. Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, mám ještě jeden dotaz. Jak je to při přechodu z podvojného účetnictví na daňovou evidenci s účtem 491. Pohledávky a závazky a časové rozlišení je mi jasné, ale s tím zůstatkem si nevím rady. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď jaký je správný postup v roce 2009 ve vztahu autorských honorářů a soc.pojištění. Konkrétně v případě osoby bez zdanitelných příjmů, která není účastna soc. poj., platí pouze zdravotní a občas během roku by měla nějaký zdanitelný příjem právě z autorských honorářů, cca 20tis. Kč. 1) odvod soc. pojistného - je povinna jej platit z takového příjmu? 2) musí se nějak registrovat na OSSZ? Pokud ano, počínaje jakým okamžikem? 3) je takový příjem považován za hlavní/vedlejší příjem (opakuji, že osoba nemá zdanitelné příjmy a není účastna soc. pojištění) a tedy platit i zálohy? 3a) pokud by měla platit zálohy, tak by se teda měla vždy přihlásit a následně odhlásit po obdržení honoráře? A to z důvodu, aby zbytečně nehradila zálohy, jelikož příjmy jsou nepravidelné, nahodilé. Děkuji za brzkou odpověď. Úspěšný Nový rok ´09 a v něm pevné zdraví přeje Miloslav Šimek
Dobrý den, prosím o radu. Jsme obč.sdružení a poskytli jsme z volných prostředků půjčku. Bohužel pravděpodobně nebude splacena a ani smluvní úroky. Lze na smluvní úroky vytvořit daňově uznatelnou opr.položku? V z. o rezervách se píše, že z titulu půjček a úvěru nelze, a z titulu smluvních úroků lze? A ještě jeden dotaz. V loňském roce jsme nezaplacené úroky zaúčtovali jako příjmy příštích období a úroky zdanili. Stále nám to visí na PPO, lze to již přeúčtovat jako pohledávku? Předem děkuji za odpověď. Plná
z neznalosti jsem neplatil od r.2005 daň z nemovitosti jedná se o byt 3+1 75m2 , který jsem koupil do os. vlastnictví ,jedná se o starší panelový byt nabídnutý majitelem k odkupu, nyní se chystám podat daňové přiznání , zajímalo by mě jaké jsou sankce plynoucí z dodatečného splacení daně ?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se musí podávat daňové přiznání FO, pokud byl za rok 2008 pouze jeden příjem, a to 5 tis. Kč. Jsem zaměstnanec (§6) a mám živ. list (§7), kde mám pouze příjem 5 tis.Kč. Musím podávat daň. přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat je-li nutné vyplňovat knihu jízd při používání soukromého vozidla pro účely podnikání? Pokud ano, je nutné do ní vypisovat i soukromé jízdy? Popř. je třeba nějaký další dokument v této souvislosti? Děkuji
Dobrý den, potřebuji poradit se silniční daní za rok 2008. Máme 2 firemní auta 1./osobní, datum registrace 21.9.2005,sazba daně 1.800,-Kč 2./nákladní, datum reg.26.8.2002, sazba daně 3.600,-Kč. O kolik % mohu snížit sazbu daně?Lze snížení použít jak u osobního, tak nákladního auta? A jaké prosím uvedu číslo odstavce snížení roční sazby daně §6 (v tiskop. ř.21). Děkuji velmi za odpověď.
Dobrý večer, nejprve Vám přeji hodně zdraví a štěstí do nového roku. Můj dotaz je, zda je povinnost přihlásit se k DPH , když důchodce provozuje pojišťovací činnost, pokud jeho příjmy přesáhnou l mil. Kč Děkuji za odpověď
Dobrý den,mám dotaz ohledně mobilního domu který bude sloužit k mému podnikání.A dotaz se týká tohoto problému:Mob.dům bych položil na základovou desku která bude se všemi přípojkami(voda,elektro,kanalizace) tuto základovou desku řádně zkolauduji.Mobilní dům potom postavím na tuto desku a propojím ho s ní flexibilními propojkami.Budu tento mob. dům moc odepisovat jako vozidlo a základovou desku jako nemovitost.Nebo se to celé musí odepisovat pouze jako nemovitost?Děkuji za odpověd Pavel Vidlička
Dobrý den,podnikám od září 2008 a nemám do konce roku žádný příjem.Stačí prohlášení na FÚ,že můj výdělek byl 0.?DĚKUJI ZA ODPOVĚD.
Chtěla bych se informovat ohledně dcery.Studuje vysokou školu a přivydělává si brigádně u dvou zaměstnavatelů,u kterých má podepsané prohlášení o dani.Jeden zaměstnavatel jí tudíž strhává daň.Chtěla bych vědět,zda vyúčtování daně za rok 2008 bude podávat sama a jaké doklady k tomu bude potřebovat.Děkuji
Situace:v roce 2006 jsem koupil sklepní zdevastovaný DB 1+1. V roce 2007 jsem ho opravil a chvíli užíval. V roce 2008 jsem ho již neužíval (změna pracoviště), a tak jsem ho na 6 měsíců pronajal. Mohu použít jako náklad snižující daňový základ „nájemné“ hrazené družstvu za celý rok 2008 (příp. 2007) nebo jen po dobu nájmu? Mohu započíst také do nákladů, náklady na rekonstrukci a vybavení bytu za rok 2008 (příp.2007)? Konkrétně jde o následující čísla: nájemné včetně médií a služeb činilo 8000,-Kč/měs. Doklady o úhradách : 3.000,-Kč/měs. „nájem“ družstvu skládající se z fondu oprav, úklidu a cca 600,-Kč zálohy na média. + 10.000,-Kč dokončení oprava a zařízení bytu v roce 2008. Děkuji za odpověď