FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Výdaje u pronájmu

Dobrý den, tchýně zdědila v roce 2011 byt zařízený v 60.letech min. století. V roce 2012 v něm nechala udělat nové rozvody vody, elektřiny, vyměnila kuchyňskou linku, včetně sporáku a digestoře, nové koberce, dlažbu, novou vestavnou skříň, nové WC a umyvadlo. Bylo nutné zbourat a postavit na stejném místě příčku. Celkové výdaje činily 300 tis. Kč. V roce 2013 byt pronajala. Může si výše uvedené opravy uplatnit jako výdaj z pronájmu bytu za rok 2013?Děkuji za odpověď Kounovská

Sleva na důchodce

Dobrý den,jsem důchoce a při vyplňování přiznání daně automatického přiznání z Vašich stránek se mi nenačetl odpočet na osobu.Lze ji uplatnit?Děkuji Alena Adámková

Zdanění příjmu z prodeje domku

V loňském roce 2013 jsem prodal pozemek se zahradním domkem za odhadní cenu. Zahradní domek však vzniknul teprve před třemi lety, proto jeho prodej podléhá i dani z příjmu. Bohužel jsem si však neuschoval doklady o vynaložených nákladech na stavbu domku, abych snížil základ pro výpočet daně. Dá se v tomto případě použít místo skutečně vynaložených nákladů nějaký paušál? Předem děkuji za odpověď. David

odpovídal(a): Redakce

Úroky z hypotéky

Dobry den. Rad by som sa informoval ci mozem uplatnit ciastocny odecet uroku z uveru na byvanie. Vlastnim nehnutelnost na ktoru mam hypoteku. V tejto nehnutelnosti som niekolko mesiacov v roku 2013 byval a niekolko mesiacov som byt prenajimal. Predpokladam, ze nemozem plnu sumu urokov odpocitat z dani kedze som cast roku byt prenajimal a teda nesplnam podmienku "financování bytových potřeb". Je ale mozne odpocitat aspon cast z urokov - odpovedajucu poctu mesiacov, kedy som byt uzival sam? vopred dakujem za odpoved

Zdanění příjmu při prodeji směněného pozemku

Dobrý den, prosím o radu ohledně daně z příjmu při prodeji směněného pozemku. V případě že jsem nabyl v r.2014 novou parcelu, směnnou za dříve dlouhodobě vlastněný podzemek (déle jak 5let), budu v případě jeho brzkého prodeje platit daň z příjmu fyzických osob? Mohu se případně vyhnout dani z příjmu tak, že pozemek (pole) daruji synovi, který zisk z prodeje využije k uspokojení bytové potřeby (výstavba RD na vedlejším pozemku, hypotéka..) ? Nalezl jsem pouze informaci, že se osvobození týká prodeje domu či bytu, nebytových prostor a přilehlých pozemků. Zda by se týkalo také prodeje nezastavěného pozemku se neuvádí. Děkuji

Převod EUR na Kč

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať akým kurzom prevediem eura na českú korunu pri danovom priznáni v českej republike? Dakujem

Dědění darované nemovitosti

Dobrý večer, mám prosbu, dostala jsem darem rodinný dům mých rodičů. Jsem vdaná a manžel má děti z prvního manželství. Chtěla jsem se zeptat, v případě mého úmrtí dědí dům manžel a děti z našeho manželství. Jak je to pak s dědictvím domu při úmrtí manžela, budou dědit dům, který jsem dostala darem i jeho děti z prvního manželství nebo pouze děti z našeho manželství? Děkuji za odpověď

Darování mezi sourozenci

Bratři si mezi sebou chtějí darovat nemovitost. Na nemovitosti je zástavní právo. Jaká smlouva je k tomu zapotřebí a jestli platí osvobození od daně.

Daňové zvýhodnění při podnikání studenta

Dobrý den, mám 18 let a stále studuji(denní forma). Chci si udělat živnostenské oprávnění, ale teďka spekulujem o tom, že když budu mít ŽL, jestli moje mamka se kterou sdílím společnou domácnost nepříjde o slevu na dani na mě. Můžete mi říct, jak to tedy je?

Pronájem podílu RD

Dobrý den, mám s plnoletou dcerou dohromady rodinný domek (podíly 3/4 + 1/4). Tento dům bych chtěla přestavět, abych mohla 1/4 domku pronajímat (samostatná oddělená část). Protože jsem obě vlastníci, musí být smlouva o pronájmu podepsána samozřejmě oběma, ale teď mi z toho vyplývá, že bychom si i příjem (náklady) z pronájmu měly dělit a dcera také podávat daňové přiznání? Jde to udělat, abych mohla mít tyto příjmy (výdaje) v daňovém přiznání pouze já? Tak, aby pro dceru z toho neplynuly nějaké povinnosti? Děkuji. Opltová

Studium v USA

Ráda bych se Vás zeptala zda jsem, jako doktorantský student, povinná podat daňové přiznání. Studuji v USA, a na zakládě smlouvy mezi Českou Republikou a Spojenými Státy o dvojitém danění bych si přála můj výdělek zdanit v České Republice. Můj měsíční plat za práci výzkumného asistenta na univerzitě mi především slouží k pokrytí mých výdajů na bydlení a stravu a je placen z grantů mého zaměstnavatele – profesora. Ráda bych věděla jestli jen tento můj plat danitelný a pokud ne, jak mám postupovat při podávání daňového přiznání. Dekuji za odpoved

Ukončení studia

Dobrý den, po ukončení Gymnázia jsem absolvoval nástavbové denní studium ve zkrácené době 1,5 roku obor automechanik (1.9.2012 - 31.1.2014), záverečné učňovské zkoušky se konají v červnu. Má otázka zní, jestli je člověk brán až do 30.8. jako student a proč musím ukončovat studium, abych mohl do té doby začít pracovat na HPP, (nemám ani nárok na studenstké výhody ?? ) Děkuji za odpověď.

Úroky z úvěru

Dobrý den, Lze v roční zúčtování uplatni úroky z úvěru? Manžel a manželka, manžel dlužník, manželka spoludlužník úvěrové smlouvy, potvrzení o úrocích na mažela, může uplatniti i manžela. Výpis z katastru vlastník manželka. Může manžel uplatnit v ročním zúčtování odpočet úroků u zaměstnavatele? Děkuji Druhý dotaz : Smlouva o úvěru, dlužník tchýně, ( důchodkyně ), spoludlužník tchán, ( důchodce ), syn. Může syn v ročním zúčtování uplatnit odečet úroků z úvěrů? Potvrzení z banky o úrocích došlo na tchýní, a další potvrzení došlo manželce. Vlatníkem bytu je ve výpise napsán manžel a manželka. děkuji PEEPA

Zamezení dvojího zdanění

Od 1.1. do 30.9.2013 jsem byl zaměstnán v ČR. 1.10. jsme s přítelkyní odcestovali do Austrálie, kde já pracuji na smlouvu na plný týdenní úvazek a přítelkyně studuje s částečným pracovním úvazkem 20 hod týdně. Oba své příjmy daníme zde v Austrálii. Jak máme postupovat při podání daňového přiznání, máme v něm uvést(neuvést) i příjem ze zahraničí, který je zdaněn. Díky za radu. JV

Prohlášení k dani

Dobrý den, bývalý zaměstnavatel mi v roce 2012 provedl roční zúčtování a vrácená daň mi následně byla v březnu 2013 vyplacena. Počítá se tato částka (vrácená daň)do příjmů ze závislé činnosti? Jiný příjem jsem v souvislosti s tímto zaměstnavatelem v roce 2013 neměla a nevím, zda mi aktuální zaměstnavatel může provést roční zúčtování. Děkuji za odpověď.

Výdaje procentem z příjmů

Dobrý den. Mám pevný příjem a potom tvořím webové stránky na živnostenský list. V letošním roce jsme dělal webové stránky pro jednu organizaci, která je zapojená v projektu EU a v rámci tohoto projektu je i tvorba a údržba webu projektu. Vydělal jsem si 6000,-, což je částka, která se nemusí přiznávat (alespoň tak tomu rozumím) a nevím, jak mám napsat do přílohy č.1 DAP příjem a výdaje procentem ---- zda mám vyplnit 0,- nebo 6000,-. Děkuji moc za radu. S pozdravem Pavel Jakl

DPP a zálohová daň

Dobrý den, v roce 2013 jsem několik měsíců pracoval na základě dohody o provedení práce. Měsíční příjem činil 10.000,- Kč a zaměstnavatel z něj odváděl zálohovou daň. Jiné příjmy jsem neměl. Mohu nyní sám podat daňové přiznání a uplatnit v něm slevu na poplatníka a získat tak zaplacenou daň zpět? Pro doložení výše příjmu bych použil "Potvrzení o zdanitelných příjmech" vzor 21.

Dva pracovní poměry

mohu mít dva HPP a pokud ano,dělám si sama danové přiznání?

výdaje procentem z příjmů

Dobrý den. Od roku 2013 mám jako vedlejší pracovní poměr živnostenský list: Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studii a posudků a mimoškolní výchova a vzdělávání. Nevedu daňovou evidenci ani účetnictví a pro účely daně z příjmů bych si chtěla náklady odečíst %. Chtěla bych se zeptat, kolik % si mohu odečíst? 40% nebo 60%? Děkuji za odpověď.

Odečet penzijního připojištění

Dobrý den! Jsem důchodce bez jiného příjmu kromě důchodu cca 15 000,-Kč. V letošním roce jsem prodal pozemek , který vlastním již 20 let za 9 636.-Kč a současně mi byl vyplacen pronájem od Krajské správy a údržby silnic za 20 let v hodnotě 12 863,-Kč (po odečtu výdajů). Jsem povinen podat přiznání k dani z příjmu v roce 2014 ? V případě, že ano, co si jako důchodce mohu odečíst. (Platím si důchodové připojištění 1000.-Kč měsíčně.) Děkuji za radu!