FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej auta v DE

Dobrý den,již v roce 2003 jsme ukončili leasin nákladního auta,které jsme vložili do OM.Letos bychom ho chtěli prodat,prosím o radu, jak jeho prodej zaúčtovat v DE?Podléhá pouze dani z příjmu nebo i DPH?Děkuji,hezký den.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké máme možnosti odpočtu úroků z hypotéky, kde jsme uvedeni jako spoludlužníci. Manžel nemá žádný příjem, resp. je v plném invalidním důchodu a potvrzení o výši zaplacených úroků je psané na něj. Mohu jej použít i já? děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

sleva na manželku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda na mě může manžel v daňovém přiznání za rok 2008 uplatnit slevu na dani ve výši 24.840,- Kč, když jsem byla na rodičovské dovolené a do práce jsem nastoupila až 20.8.2008. Lze uplatnit celých 24.840,- Kč (za předpokladu, že můj příjem není vyšší než 68.000,- Kč) nebo pouze poměrnou část, když už od 20.8.2008 chodím do práce? Daňové přiznání si zřejmě musí manžel udělat sám, za mě ho zřejmě může udělat mzdová účetní mého zaměstnavatele. Děkuji moc za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chci přejít na výdaje uplatňované procentem od 1.1.2009. Jsem plátce DPH a faktury, které mají DUZP 31.12.2008 vystavují až v letošním roce (zahrnují je do číselné řady 200901). Týká se těchto pohledávek taky dodanění(DPFO)ještě v roce 2008, i když byly uhrazeny a vystaveny v roce 2009? Děkuji za odpověď

Dobrý den,chtěla bych poradit,zdali můžu provést…

Dobrý den,chtěla bych poradit,zdali můžu provést roční zúčtování zaměstnanci,který je občan SR,trvalý pobyt SR,u nás na HPP po celý rok 2008,podepsané prohlášení,uplatňuje základní částku.(daňový rezident?)

přeplatek na dani

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na přiznání silniční daně. Manžel platil jako OSVČ zálohy na silniční daň za rok 2008 v celkové výši 4800,- Kč (dle sazeb 3000,- Kč za auto a 1800,- Kč za přívěs). V průběhu roku jsme však k 31.03.2008 prodali staré auto a k 30.06.2008 jsme zakoupili auto nové se stejnou sazbou. Manžel tedy nepoužíval auto ani přívěs k podnikání po dobu 3 měsíců a zajímalo by mě, zda za tuto dobu můžeme v přiznání požadovat vrácení daně za auto, případně i za přívěs a jak to v přiznání uvést. Děkuji za odpověď.

povinnost vést knihu jízd

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH, vedu Tichý účto (jednoduché), uplatnuji výdaje procentem z příjmu. Jsem povinen i v tomto případě, když neuvádím skutečné výdaje, vést evidenci sluzebnich jízd vykonanych autem v osobním vlastnictví, které nemám v majetku jako podnikatel? (Odpočet DPH u cestovného neuplatňuji.) Děkuji.

sleva na děti

Dobrý den, zajímalo by mě - jsem rozvedená a mám 2 děti ve vlastní péči a třetí miminko s druhem, s kterým se chceme v únoru vzít. Může ještě letos žádat o úlevu na dani na ty moje 2 děti, když už se stane mým manželem? Já jsem od září 2007 na nemocenské a od března jsem byla na rodičovské dovolené. Je vůbec možné žádat v takovém případě? Petra

povinost platit daň

Silniční daň. Přecházím na paušální odpočet nákladů. Přečetl jsem si zde, že podnikatel musí nadále platit silniční daň. Prosím o upřesnění odpovědi, zda to platí pro soukromý automobil, který používám jen k občasným cestám na staveniště. Jako projektant mohu jet i vlakem, autobusem, nechat se odvézt manželkou atd. Mohu se odhlásit z placení silniční daně. V odpočtu nákladů již použití auta nehraje žádnou roli. Vladim

provize za platby

Dobrý den, v s.r.o. máme podnikatelský účet a za platby kartou dostáváme odměny. Jak správně tyto odměny zaúčtovat? Musí se z nich odvést DPH? Děkuji za odpověď.

účtování reklamních předmětů

prosím o radu jak účtovat reklamní předmět do 500Kč bez loga firmy?

odpočet DPH

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak správně účtovat reklamní předměty do 500 Kč bez loga firmy. Mohu si odečíst DPH i přesto, že z hlediska daně z příjmů PO je výdaj na takovéto reklamní předměty daňově neuznatelný?

technické zhodnocení

Dobrý den,známá zrekonstruovala budovu,ve které otevírá bowling,budovu bude mít po 5letech ve vlastnictví,po dobu rekonstrukce a zřizování podnikání neplatí nájem.Může si doklady za nákup materiálu na opravu budovy(většinou si vše dělali svépomocí)dát do nákladu (DE) a uplatnit DPH?Děkuji za odpověď a přeji hezký den!

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den,chci se zeptat jak a kolik se daní pronájem bytu.Pronajala jsem byt za 7100 celkem a z toho 3200 je nájem, zbytek služby.Kolik z toho bych měla platit daň?děkuji

sleva na dani

Dobrý den. Jsem důchodkyně, v roce 2008 jsem jako OSVČ měla příjem od ledna do října. Listopadem počínaje, jsem pozastavila živnost, to znamená, že jsem pracovala 10 měsíců. Mohu uplatnit celou slevu na dani, nebo jen za 10 měsíců? Děkuji za odpověď. E. Bartošová

změna způsobu uplatnění výdajů

dobrý den,chci se zeptat jestli můžu v Dp za rok 2008 přejít z výdajú procentem/v r.2007-50%/ z příjmu na výdaje prokazatelné?je nutné doložit na fú dodatečné DP za rok 2007?

limit pro osobní auto

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně nákupu osobního automobilu do podnikání. Je nějaká maximální částka pořízeného automobilu, aby bych zachován nárok na odpočet? Dříve to bylo do 1,5 milionů korun. Ale nevím, jak je to dnes? Děkuji. Novák

účtování o vratné záloze

Dobrý den, prosím Vás jsme s.r.o. zabývající se realitní činností a vedeme účetnictví. Obdrželi jsme od klienta na základě smlouvy rezervační poplatek v roce 2008, který se bude klientům po dokončení nemovitosti vracet.Jde o tak zvané peníze do úschovny. Jsme jako firma povinna odvést DPH z rezervačního poplatku, který se bude vracet a částku zdanit, když se to převádí z roku 2008 do roku 2009? A ještě jeden dotaz mám.Firma má zaměstnance. Můžu dát do daňového nákladu firmy (s.r.o.) fakturu za sportovní relaxaci ve fit centru? Je to pro zaměstnance malá pozornost od firmy.Děkuji moc Jarka F.

odpisování majetku

Dobrý den, v září roku 2007 jsme zakoupili jako firma vozidlo v hodnotě 285 tis.Kč bez DPH.Za rok 2007 jsme neuplatnili odpis tohoto majetku a v prosinci 2008 jsme toto vozidlo prodali za 197 tis.Kč bez DPH.Chtěl bych se zeptat,zda zaúčtovat do nákladů odpis za letošní rok a zbytek do zůstatkové hodnoty majetku (úč.541)nebo celou částku 285 tis. zaúčtovat do zůst.hodnoty majetku(úč.541.A obecně,když neuplatním v jednom roce odpisy majetku, můžu je uplatnit v následujícím roce? Děkuji za odpověď.

dílčí přiznání k dani

Dobrý den, můj dotaz by se týkál majetkové daně, resp. daně z nemovitosti. Vlastníme s manželkou pozemek, který se dělí na 3 parcelní čísla. V katastru vedeno stále jako orná půda. Na 2 parcelách tohoto pozemku stojí právě hrubá stavba RD (2 NP), na kterou bylo v srpnu vydáno "stavební povolení". Nyní nám vydal MěÚ oznámení o zahájení řízení právě 2 uvedených parcelních čísel - předepsána povinnost zaplatit odvod k trvalému odnění půdy ze zemědělského půdního fondu.Netuším, zda tohle má vliv na povahu pozemku. Nevím tedy, zda mám podávat daňové přiznání pouze z parcel a jejich určení, jak je uvedeno v katastru (všechny = orná půda). Či od vydání "stavebního povolení" jsou 2 z udaných 3 parcelních čísel již "stavebními pozemky". Jsem z těch změn nějak zmatený. Byl bych velmi rád, za Vaši radu a pomoc. Předem děkuji moc za ochotu a Vaši odpověď.