FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej bytu a daně

Dobrý den, prosím o radu. Prodali jsme družstevní byt a veškeré takto získané prostředky budou do 1 roku použity na výstavbu nového rodinného domu. Jaké daňové povinnosti nám z uvedeného vyplývají (daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu...) Děkuji za odpověď.

danění důchodu

Jsem pracující důchodce, jehož roční starobní důchod přesahuje 198 000 Kč. Co mám napsat do daňového prohlášení jako zdanitelný příjem? Jmenovitě to tam není nikde uvedeno. Vyplňuje se bod 2 v příloze č.2? A co se tam uvede: celkový důchod a těch 198000 Kč se uvede jako výdaj? Nebo se uvádí jako příjem pouze částka přesahující 198 000 Kč? Děkuji za odpověď.

odpočet DPH u PHM

Dobrý den, jsem OSVČ(vedlejší činnost), platím silniční daň a využívám své soukromé vozidlo k firemním účelům. Jsem plátce DPH, mohu si nechat vrátit daň za pohoné hmoty? V jakém množství, když používám vozidlo i k soukromým účelům?

dotaz na jednatele

Dobrý den, již jsem zasílala dotaz ohledně jednatele společnosti, zda má nárok na stravenky, dovolenou a jak je to s nemocenským pojištěním u něho? děkuji Váňová

DPH u poštovného

Dobrý den, prosím o informaci týkající se přeúčtování poštovného. Provozuji zásilkovou službu, v případě, že budu účtovat nižší nebo stejnou částku za poštovné jako zapaltím poště,lze zákazníkovi účtovat poštovné bez DPH dle paragrafu 36. odst.5,písmeno a) zák.č.235/2004 Sb. ? nebo musím vždy účtovat poštovné s DPH ? Děkuji Zdenka Horáčková

danění důchodu

Dobrý den, jsem od 1.1.2008 starobní důchodce, stále ale podnikám jako fyzická osoba a vedu DE. Nevím zda do veškerých příjmů zahrnu také starobní důchod a budu z něho tím pádem platit i daň? V novém daňovém přiznání není žádná kolonka pro starobní důchod. Děkuji za odpověď

danění zboží na skladě

Dobrý den, dozvěděl jsem se, že zboží které se za lonský rok neprodalo a je ve skladě, je bráno ,pokud jsem právnická osoba, jako zisk a musím z toho zaplatit dan. Co mám udělat abych dan platit nemusel? Díky

podání přiznání

dobrý den, v loňském roce jsme s manželem pořídili byt do SJM. Ráda bych se zeptala, zda daňové přiznání k dani z nemovitosti může podat jeden z nás nebo musí každý zvlášt ke své poměrné části. Děkuji JJ

povinnost vystavit doklad

Dobrý den! Prosím o upřesnění, jestli je zákonem stanoveno,jak často musí plátce DPH vystavovat fakturu.Svůj dotaz se pokusím upřesnit na příkladu:Pokud na základě mého osvědčení zemědělského podnikatele budu ručně odstraňovat nálet z rozsáhlého pozemku; práce budou započaty v 3.kvartálu,pokračují ve 4.kvartálu a dokončeny budou v 1.kvartálu následujícího roku(práce nejsou prováděny každý den).Musím vystavit jednu fakturu na konci každého kvartálu, nebo je postačující vystavit jednu fakturu až po dokončení prací-s tím,že DUZP na faktuře je posledním dnem,kdy byly práce dokončeny? Velmi děkuji předem Leona Kolářová

výdaje procentem

Dobrý den, jsem OSVČ a podnikám jako zámečník.Kolik procent paušálných výdajů mužu uplatnit v roce 2008? Děkuji předem. I.Pečený

účtování na přelomu roku

Vážený pane doktore, omlouvám se,že opět obtěžuji s následujícím dotazem: Pokud fyzická osoba-plátce DPH vystaví fakturu ke konci roku (DUZP je 20.12.2008),ale peníze obdrží až v únoru následujícího roku-má se příjem zdanit co se týče DPH v roce 2008, ale co se týče daně z příjmu až v roce 2009? Bylo by to stejné i u právnické osoby? děkuji předem s přáním hezkého dne Petr Charvát Brusné 11

danění dotací

Dobrý den, jsem zemědělec OSVĆ-fyzická osoba.Dříve platilo,že i když obdržím Rozhodnutí o udělení dotace, která podléhá daní z příjmu v listopadu 2008, ale peníze obdržím na účtu až v lednu 2009, tak dotací zdaním až v roce 2009-na rozdíl od právnických osob,které dotaci zdaňují v tom roce, kdy obdržely rozhodnutí o dotaci, bez ohledu na to kdy ji obdržely fyzicky. Údajně nově by měly fyzické osoby zdaňovat dotace, stejně jako právnické osoby-hned jakmile obdrží Rozhodnutí o přidělení dotace-Je to prosím Vás pravda? Předem velmi děkuji Michaela Šlahorková Rusava 11

účtování DPH

Dobry den, jsme obchodni spolecnost, platci DPH. nase firma uzavrela smlouvu s medialni agenturou, ktera zajistuje pro nase klienty marketingove sluzby, ktere my jim s navysenim prefakturovavame s DPH. Ted mame vystavit na medialni firmu dan. doklad, kde si mame fakturovat vyplaceni naseho bonusu,ze jsme dosahli urciteho obratu. Budeme fakturovat bonus s DPH nebo to podleha osvobozeni jako nejake financni sluzby ? Dekuji za odpoved

určení podílu spoluvlastníka

Jak se spočítá výše podílu na celkové dani z pozemku u domu (zahrada), který má několik vlastníků zapsaných v katastru nemovitostí, které údaje se použijí z výpisu KN pro výpočet. děkuji

danění přímu z pronájmu

Dobrý den. Krátkodobě jsem půjčil byt svému příteli,protože v něm bude později bydlet moje matka.Veškeré poplatky platím z mého účtu,přítel mi platí pouze 1000 měsíčně.Chtěl jsem se zeptat,jak je to v tomto případě s daní z příjmů FO?Popřípadě jestli vůbec musím mít nějakou smlouvu o pronájmu,vést si nějakou evidenci atd.Děkuji za odpověď

povinnost platit darovací daň

Dobrý den.Koupili jsme před patnácti lety dúm v privatizaci i z pozemkem,založili bytové družstvo.Dům i pozemek za který jsme zaplatili 650tis.je 5let zaplacen.Převedli jsme vše do osobního vlastnictví.Musíme zaplatit darovací dan z pozemku když jsme ho zaplatili a nebyl nám darován?Kupní smlouvu na dúm a pozemek družstvo má v pořádku. Děkuji za odpovězení dotazu.

odpočet ztráty

Dobrý den! V roce 2008 jsem začal pronajímat byt jako fyzická osoba nepodnikatel, mám příjem ze závislé činnosti. V tomto bytě jsem provedl řadu stavebních úprav a investoval jsem i do vybavení. Výdaje tedy v roce 2008 přesáhnou příjmy a vznikne ztráta. Mohu tuto ztrátu uplatnit v přiznání za rok 2008. Děkuji za odpověď. Petr Vraštil

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v minulosti jsem čerpal hypotéku na pořízení bytu, kde bydlíme s rodinou. Úroky z daného úvěru uvádím standardním způsobem v přiznání daně z příjmu. V roce 2008 jsme s manželkou čerpali druhý hypoúvěr na rekonstrukci stejné nemovitosti. Úroky z druhého úvěru byly zaplaceny v měsících 10,11,12 (součet zaplacených úroků nepřesáhl 300 tis. ročně/poměrnou část měsíčně). Můžu zohlednit zaplacené úroky z druhého úvěru v přiznáni daně z příjmu za rok 2008 - pokud ano - jaký počet měsíců se uvádí pokud počet mesíců pro jeden úvěr je jiný než pro druhý. Děkuji.

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, kromě příjmů ze závislé činnosti mám též příjem z pronájmu pole ve výši 8000 Kč/rok. Musím i tento příjem danit a pokud ano, jakým způsobem ho mám danit, v celé výši nebo mohu uplatnit nějaké paušální náklady? Děkuji předem za odpověď.

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, kromě příjmů ze závislé činnosti mám též příjem z pronájmu pole ve výši 8000 Kč/rok. Musím i tento příjem danit a pokud ano, jakým způsobem ho mám danit, v celé výši nebo mohu uplatnit nějaké paušální náklady? Děkuji předem za odpověď.