FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na manželku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si muze manzel uplatnit na mne slevu na dani, i když jsem na rodičovské dovolené? Je možné tuto slevu uplanit až na danovém přiznání? Do srpna 2008 (do nástupu na RD)jsem nebyla vydelecne cinná i za toto období si manžel může slevu upatnit..? Děkuji a přeji hezký den Koudelová

účtování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na toto: 1.) dostáváme od němců provize za prodané spínače s místem plnění u nich, faktura od nich nám chodí ve formě dobrobisu, takže ji účtuju 321/648.Jde mi o to, zda tuto částku mám uvádět do přiznání DPH a na jaký řádek, minulý rok jsem tot tak nedělala a nevím, zda to tam má být. 2.) Pořídili jsme stroj na leasing, smlouva je z 12/2008, mimořádnou splátku jsme zaplatili v 1/2009. Platí nadále, že si z mimořádné splátky uplatníme odpočet DPH na základě daň. dokladu a leasing. splátky budu účtovat jako službu a opět si nárokovat DPH? 3.) Budeme prodávat budovu + pozemek. Když se pozemky neodepisuji, znamená to, že prodej pozemku naúčtuji 031/641? Moc děkuji. JN

ukončení činnosti a vypořádání DPH

Dobrý den, OSVČ ukončila podnik. činnost k 31.12.2008. Je čtvrt. plátce DPH. Pokud zruší registraci plátce DPH. Musí vrátit DPH , které dostala během 12ti předcházející měsíce??Nebo prostě ukončí činost , zruší reg. DPH a již s DPH se nic dále neděje?? Nebo bude ještě rok zasílat nulové DPH na FU??? Děkuji za odpověď.

zdaňovací období

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaký limit obratu, kdy mám povinnost být plátcem DPH měsíčně (ne čtvrtletně)? Předem děkuji za odpověď, D.M.

přiznání k dani

Dobrý den. Před časem jsem po manželovi zdědila 1/2 chalupy. Dědické řízení trvalo velmi dlouho. Nyní, když už jsem jednou z majitelek, jsem se zajímala o placení daně z nemovitosti a zjistila jsem, že se daň neplatí a možná ani nikdy neplatila. Zajímalo by mne, jak mám postupovat. Mám podávat přiznání k dani? Kde mohu zjistit jaké je penále? Jaký zákon se tím zabývá? Lze se penále nějak vyhnout? Nedá se napsat nějaká žádost o prominutí penále? Já sama jsem o tomto stavu věci nevěděla. Což mě asi samozřejmě neomlouvá. Děkuji za odpověď. Petra P.

doložení vlastnictví

Dobrý den, prosím o radu. Jde o odpočet úroků z hypotéky v roce nabytí vlastnictví. Jednou z podmínek je vlastnictví k 31.12.. Jak doložím vlastnictví k 31.12., když si nyní zajdu pro výpis z listu vlastnictví, bude vystaven k datu dnešnímu. Děkuji za odpověď.

přeplatek na pojistném

Dobrý den,jsem zaměstnaný+OSVČ, vedu DE,v roce 2007 jsem platil zálohy na sociální pojištění, v roce 2008 mi byly vráceny. Uvádí se tato částka v DE jako příjem zasahující do daní?Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, prosím Vás mohu uplatnit výdaje procentem když jsem začal podnikat 3/2008, ale teď mám DE nějaké nezaplacené vydané faktury, myslím si, že tyto fa nemají na nic vliv? Děkuji

sleva na dani

Dobrý den,mám dotaz ohledně silniční daně za r.2008.Vyčetla jsem,že se na některá auta vztahuje snížení sazby podle datumu první registrace.Na jaké snížené mám nárok,když datum první registrace mého auta je 7.1.1999?Děkuji a přeji hezký den

účtování o vratných obalech v DE

Vedu daň.evidenci, zalohují nám sudy na pivo, kam mám tyto zálohy zařadit (na nedaň.náklady a výnosy), nepočítají se mi tyto platby do obratu pro DPH a můžu účtovat pouze o rozdílu (např.3koupím-2vrátím=1platím). Předem děkuji.

placení daně

Dobry den, muzete mi prosim poradit chtel bych dovazet veci z Anglie a dale je prodavat v CR. Jaka dan se na to vztahuje? Jak je to s platbou dane a lze pouzit uctenky z Anglie jako danovy doklad za nakup zbozi i kdyz nakupuju jako radovy zakaznik? Dekuji

cena PHM

Chtěla bych požádat o radu : jakým způsobem probíhá účtování automobilu, který je v majetku u FO neplátce DPH? Do knihy jízd postupně napíši cesty, které mi musí souhlasit s nákupem nafty - doklady. Po té použiji vzoíreček a cenu použiji z lístků nebo od MF průměrnou?? Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den,ráda bych věděla jestli jako příjem manželky se počítá MD a RD a kolik lze na manželku odečíst.Děkuji.

danění více příjmů

Jsem zaměstnána a ještě k tomu jsem měla v l.r. uzavřenou dohodu o provedení práce. Z DPP (40 000,-Kč ) mi bylo ztrženo 15%,tj. 6 000,-Kč a vyplaceno mi bylo 34 000,-. Chtěla jsem se zeptat, jak budu počítat daň z příjmu za rok 2008? Děkuji.

danění příjmu z pronájmu

Dobry den, jsem v 2008 danovym rezidentem v jine zemi EU nez v CR, kde mam trvale bydliste. V CR mam prijmy z pronajmu nemovitosti v roce 2008, tedy prijem, ktery je treba danit v CR, ostatni sve prijmy budu danit v zahranici (jako zamestnanec). Jakym zpusobem podat danove priznani. Predem velmi dekuji za odpoved. Jana

osvobození od daně

Dobrý den. Loni jsem koupil byt a letos jsem prodal pozemek, údajně nemusím příjem za prodaný pozemek danit proteže jsem investoval získané peníze za prodej pozemku do bydlení je to pravda? děkuji Bednárik

osvobození od daně

Je osobní vlastník osvobozen od daně z nemovitosti z důvodu zateplení budovy? Zda-li ano, tak jak dlouho a co je k tomu potřeba?

danění více příjmů

Dobrý den,jsem zaměstnaná u firmy a u další firmy jsem jednatelka. Mám mandátní smlouvu. Jak je to s daňovým přiznáním? Děkuji

nákup a prodej

Dobry den Chtel bych vas poprosit o zodpovezeni nasledujiciho dotazu. Koupim zbozi bez dokladu (napr. od fyzicke osoby) a prodam s dokladem - je to mozne? Predpokladam, ze bych celou prodejni cenu zauctoval jako zisk. Jsem OSVC, nejsem platce DPH. Velice Vam dekuji za Vas cas a za radu. S pozdravem Dolezal Miroslav

uplatnění výdajů procentem

Dobrý den,děkuji za odpověď na můj dotaz.Ráda bych se ještě zeptala,zda můžeme danit s paušálními vydaji již za rok 2008,pokud jsme toto účtování neoznámili v témže roce na finanční úřad, nebo musíme vyčkat a účtovat až rok 2009.Děkuji Wunderlichová