FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den. chci prodat jako soukromá osoba byt nyní v r. 2009, který jsem zdědila po smrti svého otce.Jenže ani u otce nebyla splněna pdmínka 5-ti let osvobození od daně z příjmu z takového prodeje (koupě bytu v r. 2006)a nebydlel tam. V ZDP jsem se dočetla, že.: "...v případě, že jste nemovitost zdědili, zkracuje se tato doba o prokázanou dobu vlastnictví zůstavitele...". jak tomu mám rozumět?bude můj příjem od daně z příjmů osvobozen?děkuji předem
Dobrý den. Jsme s.r.o. a chceme prodat nemovitost (dům), který s.r.o. vlastníme více jak 5 let. Který okamžik je rozhodující pro zaúčtování prodeje nemovitosti do výnosů?jaká je následně daňová povinnost?děkuji.
Dobrý den, prosím o odpověď.OSVČ pro rok 2008 již nemá jako daňový výdaj zaplacené zdravotní a sociální pojištění.Při výpočtu základu pro zdravotní a sociální pojištění se do výdajů za rok 2008 toto pojištění započítává jako v roce 2007 nebo ne? Děkuji Janoušková
Zajímalo by mě, zda má jednatel společnosti nárok na stravenky, dovolenou, nemocenské pojištění, používání firemního vozu... Předem děkuji
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se i v letošním roce mohou uplatnit nějaké slevy na dani za loňský rok? Naše situace je následující: manžel zaměstnán, manželka nepracuje-poživatelka DIČ (Kč 5005,-), dítě studující - přes 26 let, oba-manžel+manželka máme penzijní a životní pojištění. V minulých letech jsme podávali "společné zdanění manželů", které už není, mám pravdu?
Dobrý den, prosím Vás o radu. Od ledna 2008 do prosince 2008 jsem pronajímala byt.Od ledna do dubna jsem byla na nemocenské,následně 6 měsíců pobírala mateřskou od zaměstnavatele a poté pobírala rodičovský příspěvek. Dotaz se týká placení daně z pronájmu bytu.Nájemník mi za rok poslal 72 000. Nevím,jak mám vypočítat výši daně,kterou musím zaplatit finančnímu úřadu. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.
Od r.2009 platí OSVČ nemocenské pojištění dobrovolně, ve výši 1,4% z vyměřovacího základu,avšak minimálně 56 Kč měsíčně,chápu-li to správně. Nemocenskou bude OSVČ pobírat až od 15.dne nemoci. Mám-li se ale rozhodnout jak vysoké pojistné chci dobrovolně platit,chtěla bych vědět jak vysoká nemocenská mi pak bude za tu kterou platbu vyplácena. Všude jsou uveřejňovány jen výpočty pro zaměstnance, ale pro OSVČ nic, třeba nějaká tabulka...Nebo alespoň kolik je nemocenská pro platbu vypočtenou z oněch 1,4% vyměř.základu. Volala jsem na PSSZ, ale ani tam moc nevědí. Můžete mi pane doktore, prosím, poradit?
Dobrý den, manžel má ŽL na výrobu a prodej rychl. občerstvení.Vlastní rod.dům, ve kterém by chtěl zřídit provozovnu.Dům by byl určen jen pro provozovnu.Na tento dům má úvěr ze stavebního spoření.Jak lze účetně tento dům vložit do podnikání?Lze také splátky úvěru, které platí jakou soukromá osoba nějak zahrnout do nákladů provozovny. Děkuji za odpověď.
Dobrý den jsem zaměstnanec a manžel je OSVČ,Vlastníme dvě chaty které přes léto pronajímáme.Chci se zeptat je možné že by jednu chatu dańil manžel paragrafem 9 příjem z pronájmu a druhou chatu bych danila já také paragrafem 9 ?Je to možné?Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ jako pojišťovací poradce,Daním daně paragrafem 7,ještě mám příjem z pronájmu chalupy ,který daním v paragrafu 9,Chci se zeptat do jaké částky příjmu se dá danit pronájem v pragrafu 9,je to nějak omezené?Částkou v nějaké výši? Nebo může byt příjem da%něný v paragrafu 9 jakýkoli?Děkuji za odpověď
Prosím Vás o radu: do 3/4 2008 jsem nesprávně zadala dodavatelskou fakturu, přijala jsem ji jako odběratelskou. Tímto jsem si zvýšila svoji daňovou povinnost. Myslím si, že dodatečné daňové přiznání nemohu provést. Jak mám provést opravu v daň. evidenci a tuto záležitost řešit. Faktura zatím není uhrazena. Děkuji.
Dobrý den, společnost s.r.o. koupila na přání ředitele Hi-Fi mikrosystém, aby "slyšel denně zprávy o ekonomice" (cena do 6 000Kč). Není to klasické rádio - je tedy možné tento mikrosystém zaúčtovat do daňových nákladů a uplatnit odpočet DPH? Děkuji
Dobrý den, kromě příjmů ze závislé činnosti mám též příjem z pronájmu pole ve výši 8000 Kč/rok. Podléhá tento příjem zdanění a pokud ano, jakým způsobem ho mám danit, mohu u něho uplatnit nějaké paušální náklady? Děkuji předem za odpověď.
Prošel jsem Vaše odpovědi jiným tazatelům, abych Vás neobtěžoval zbytečně,ale tuto problematiku jsem nenašel: Právnická osoba -spol.s.r.o byla zapsána do obchodního rejstříku 6.2.2008;jako čtvrtletní plátce DPH byla zaregistrována od 27.2.2008. Může si firma nárokovat vrácení DPH za notářské poplatky uhrazené plátcům DPH v lednu 2008 spojené se sepsáním zkladatelské listiny-založením společnosti a nákupem počítače? Dotazy jiných tazatelů řešily problematiku,že firma již existovala jako neplátce DpH, něco koupila s DPH a až za měsíc byla plátce DPH.My máme problém,že jsme koupili počítač ještě před zápisem do obchodního rejstříku,ale ve stejném kalendářním roce. předem velmi děkuji Jiří Skopal Přerov
Dobrý den pane doktore, otázka se prosím dotýká daně z nemovitostí a pozemků. V roce 2007 jsme nabyli do vlastnictví pozemek - zahradu. V roce 2007 a 2008 jsme nepodali přiznání ani neplatili daň. V závěru loňského roku jsme postavili na pozemku RD a uvědomili si svoji chybu s přiznání.(Není ještě požádáno o kolaudační souhlas a v katastru existuje pouze jeden pozemek bez zastavěné plochy.) V současné době se pokoušíme věc legalizovat ale nejsem si jistý, zda jsem měl nejpozději k 31. lednu 2008 povinnost přizn.at a zaplatit. Děkuji mnohokrát a přeji hezký den Martin Řehák rehak.martin@email.cz
Dobrý den mám dotaz ohledně vedení DE. Nářadí nad 3000 si vedu na kartě. Odepiší ho jednorázově jako materiál. Nevím, zda ale mám hodnotu tohoto nářadí uvádět v tabulce D přílohy 1. DAP v kolonce zásoby.Díky za odpověď
Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit,jestli mi můžete poslat odpověď na dotaz z 13.1.2009 ohledně zdanění dotací na jiný email. Dotazovala jsem se na serveru www.finance.cz a uvedla jsem jako kontakt slahorkova.michaela@centrum.cz místo slahorkova.misa@centrum.cz Došlo mi,kde jsem udělala chybu pozdě,ale přece. V přihlašovacích údajích jsem si již email opravila. Můžete mi prosím přeposlat odpověd nebo mám dotaz poslat znovu? Děkuji mnohokrát předem Michaela Šlahorková Rusava 11
Dobrý den. Prosím o radu. V jednom dotazu zde jste uváděli, že není možné dávat do nákladu účtenky za benzín. Vedu DE a účtenky mám v nákladech, už jen také kvůli DPH, ale přiznávam jen poměrnou část, to znamená, že za soukromé km né. Dělám to špatně? Myslel jsem, že teď do tabulky E přílohy 1. DAP uvedu jen náležejíci odpočet za ujeté km bez veny benzínu. Používám soukromé auto. Kolík činí přesně pro rok 2008 odpočet za km včetně benzínu a bez něj? Díky moc za odpověď
+Dobrý den.Jsem OSVČ,můj syn studuje VŠ a přitom pracuje brigádně u jedné firmi,kde platí všechny poplatky na soc.a zdr.pojištění i daň.Přitom mi vede ůčetnictví.Do jaké výše může ode mně dostat fin.odměnu,aniž by z této musel platit daň. děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobry den. Staci zalohovat ucetni doklady 3 roky nazpet, tj. roky 2005 a starsi mohu vyradit? (Nejsem platcem DPH, nemam zadny leasing, hospodarim se ziskem a vedu danovou evidenci.) Dekuji predem za radu S pozdravem Dolezal Miroslav