FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můj dotaz se týká silniční daně. Za rok 2008 máme zaplaceny zálohy v celkové hodnotě 3.600,00 Kč - dle roční sazby. Teď jsem zjistila že od 1.1.2008 lze uplatnit slevu 48% po dobu 36 měs.od 1. registrace. Jak postupovat při daň.přiznání kde tímto vznikne přeplatek. A jesli počítat se sazbou po slevě při platbě záloh na rok 2009. Děkuji za odpověď
Dobrý den.Jako OSVČ, plátce DPH posílám zboží objednané prostřednictvím internetového obchodu soukromé osobě do USA. Jak má být vystavena faktura,včetně DPH? A tuto daň jsem povinna přiznat v ČR? Děkuji
Dobrý den, Jak je to teď prosím s daní z nemovitosti?Od 10,12.2008 jsem majitelem novostavby a dle předchozích zákonů byli majitelé od daně osvobozeni na 15 let.Teď už ale prý nikoliv. Jak se tato daň podává?Nepřijde mi nějaká složenka od města nebo tak něco?Musím si jí sam vypočítat?A komu se vlastně platí? Městu ve kterém nemovitost je,nebo městu ve kterém mám trvalý pobyt?Nebo stačí tuto daň nějak uvést na danovém přiznání?Přiznání si budu počítat sám, (i když jsem fyzická osoba)protože budu uplatnovat odpočty na ŽP a úroky z Hypotéky.Díky moc za info.
FO (jednoduché účetnictví - daňová evidence)vlastní v majetku nebytové prostory, které částečně využívá pro sebe a částečně pronajímá. Na dodávky vody, elektřiny a páry vystavuje nájemcům zálohové faktury. Dodavatelům (čez, vodovody, plynárny) platí též zálohy. Může příjmy z vystavených zálohových faktur evidovat jako daň. účinné příjmy a úhradu zálohových faktur dodavatelům jako daň účinné výdaje? Nebo musí tyto příjmy a výdaje evidovat jako daňově neúčinné příjmy a daňově neúčinné výdaje? - a do daňově účinných výdajů pak doúčtovat pouze část, která přísluší pro prostory, které využívá pro sebe? V případě, že zálohy jsou dan. neúčinné, jak časově zařadit výdaj, když vyúčtování předchozího roku od dodavatelů i nájemců finančně proběhne až v roce následujícím! Děkuji
Dobry den, loni jsem podepsala nejake DPP. Od prislusnych "zamestnavatelu" tedy potrebuji Potvrzeni o zdanitelnych prijmech .... za rok 2008, ktere prilozim k DAP. O potvrzeni jsem pozadala, ale jeden zamestnavatel napsal, ze veskera potvrzeni budou vystavena na konci unora. Ja pritom normalne podavam DAP jiz zacatkem unora, abych se vyhnula davum. Pro mne je to tedy docela zbytecna komplikace. Je to ale legalni? Byla jsem presvedcena, ze Potvrzeni se musi vystavit do konce ledna. Pokud to opravdu musi byt do konce ledna a dotycna spolecnost to nebere na vedomi, co mohu delat? Dekuji.
Dobrý den, mam dotaz, pritel vede danovou evidnci a je platce DPH. Chtela bych se zeptat zda muze do evidence za rok 2008 zahrnout doklad od neplatce za rok 2007, podle me to nejde. A jak ma vest nakum naradi (napr vrtacka za 24tis) Dekuji
Dobrý den, mam dotaz, pritel vede danovou evidnci a je platce DPH. Chtela bych se zeptat zda muze do evidence za rok 2008 zahrnout doklad od neplatce za rok 2007, podle me to nejde. A jak ma vest nakum naradi (napr vrtacka za 24tis) Dekuji
Dobrý den. Prosím, jaká je max. částka, kterou není nutno zdaňovat z příležitostného příjmu f\zické osoby? Příp. jaká částka bylam loni a kde toto lze najít. Děkuji.
Auto u OSVČ i k soukromým účelům: Prosím o kontrolu popř. opravu postupu. OSVČ vede účetnictví, v roce 08 si pořídil N1 vůz na úvěr. V TP je zapsán jako majitel. Dle knihy jízd vyšlo, že ze 6% je používáno soukromě. Odpočet DPH při pořízení vozu ponížím o těchto 6% a neuplatněné DPH bude pak součástí pořizovací ceny vozu. Vypočítám odpisy a každý rok část odpisu ve výši 6% zaúčtuji jako náklad daňově neuznatelný. Stejným % pak ponížím opravy a pojištění (naftu odpočítávám a DPH nenárokuji hned při jízdách dle prům.spotřeby). Nejsem si jista zda musím krátit i úroky z úvěru. Děkuji
Dobrý den, má otázka se týká daně z pronájmu. V roce 2007 jsme zdědili družstevní byt, který od března loňského roku pronajímáme (do té doby byl prázdný). Mohu do výdajů započítat: 1. platby nájemného placené družstvu; 2. mohu započítat i platby za leden a únor, kdy byl byt prázdný; 3. roční poplatek účtovaný družstvem za souhlas s pronájmem? V případě, že budu započítávat výdaje ve skutečné výši, musím k daňovému přiznání dokládat nějaký rozpis příjmů a výdajů a pokud ano, v jaké formě? Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz, zda si mohu dát do nákladů firmy fotoaparáty pořízené v Anglii, v případě, že ano, jakým kurzem mám přepočítat cenu. Moc děkuji za odpověď, hezký den, Dita M.
Dobrý den,mám opravdu jen teoretický dotaz.Firma je vyhlášena soudem jako insolventní. Do firmy nastoupení správce.Tento správce přebírá funkci ekonoma nebo v s.r.o. jednatele společnosti?Je u něj nějaká součinnost s ekonomem po určitou dobu?Dost to spěchá,prosím o soukromou odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pracovala jsem na hlavní pracovní poměr u firmy 3roky a k 30.11.2008 jsem podala výpověď.V první polovině prosince jsem otěhotněla. Spadám do takzvané ochrané lhůty bývalého zaměstnavatele? A jak se mi bude počítat mateřstká? Můžu do s.r.o. ve kterém jsem jednatel vložit zbytek základního majetku, který dlužím v hotovosti nebo musím pouze na účet a přes notáře? Děkuji moc za odpověď J.F.
Dobrý den. Pro roční zůčtování daně zaměstnancem který si chce uplatnit slevu na manželku- platí že se navýšil roční příjem který nepřesáhne 68000? Dá se to uplatnit již teď když budu podávat roční zučtování za rok 2008? děkuji
Dobrý den pane doktore. Mám prosbu,podnikatel FO,veda DE,plátce DPH má vývoz služeb,který je od DPH osvobozen.FÚ požaduje,aby faktury do zahraničí byly vystaveny dvojjazyčně.Vystavuje pouze v němčině. Jaký zákon to ukládá? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Marie
OSVČ má ve firmě staré 14 let os.auto.Dne 30.12.08 si zakoupila nové os. auto.Jakou formou staré auto vyřadit a jak to bude se silniční daní v prosinci 2008 .Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak mám vyřešit slevu na dani za rok 2008. od začátku roku 08 jsem pracoval v ČR u jednoho zaměstnavatele a od 7 měsíce u druhého. Za leden a únor se mi ale nevyplácela sleva na dani 2070,- Kč, protože jsem Slovák, tak jsem se chtěl zeptat, zda to napsat do daň. přiznání a kde, nebo o to požádat na fin.úřadě. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v březnu 08 se nám narodilo druhé dítě. Manželka od dubna do října přesáhla částkami na mateřské hranici 68 000. Jak je možno v tomto případě aplikovat § 35ba "Jestliže splňujeme podmínky jen po část roku, uplatníme 1/12 částky za každý kalendářní měsíc, ve kterém podmínky splňujeme". Jestliže ano, je možno konkrétnější výklad. Děkuji JH.