FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na manželku

Dobrý den,mám dotaz..Prý si manžel může uplatnit slevu z daně na mě 24 840 Kč za rok ..Jsme na rodičovské a žádný příjem jsem neměla..Tak jsem si myslela,že dostaneme celou tuhle čásku 24840kč,ale manžel byl v učtárně u něj v práci a tam mu řekli ,že těch 24 840kč je hrubého a že se to musí násobit 15% (že se to znovu daní) a tím pádem z toho dostaneme tak asi 3800kč ... Tak to mě zklamalo,já naivně myslela ,že když jsem byla doma na rodičkáku a nic jsem nepobírala,tak dostaneme tu celou čásku 24 840kč a takové zklamání...Dříve jsme si dávala společné zdanění manželů,ale to je bohužel zrušeno..Prosím jak to vlastně je,opravdu se musí daň znova danit???Předem moc děkuji za odpověď!

účtování DPH

Dobrý den, dovoluji si požádat o radu ohledně DPH u prodeje nemovitosti-firma je Q.plátce DPH, v roce 2008 neměla žádný obrat, je bez zaměstnanců a veškerých zakázek, vlastní nemovitost pořízenou v r.04, na které probíhaly do r.07 investiční práce cca 3mil Kč a u těchto investis si FA uplatnila DPH, nyní v tomto r.2009 by firma chtěla nemovitost prodat - FÚ nám pravděpodobně zruší registraci k DPH(§106,odst.9 zákon o DPH), ale nevíme kde zjistit, když by nám byla skutečně zrušena registrace k DPH, zda tuto nemovitost máme prodat včetně DPH, když tržní hodnota je nyní cca 8mil.Kč, tak DPH vyčístil jen u hodnoty prokázané investice (3mil) a zbytek bez DPH??? Velice děkuji

stanovení DUZP

Prosim o radu. Naše firma dostává faktury na provize od partneru registrovanych v EU (reverse charge) i ze třetích zemí. K jakému datu mám přiznávat DPH? Fa je vystavená 6.1.2009, přijde mi poštou 13.1.2009 a v ten den dle ZDPH doplním potřebné údaje. platba se strženou provizí přijde 8.1.2009. Jaký je tedy DUZP a datum pro přepočet kurzu? Děkuji J.I.

odpočet DPH

Dobrý den, v roce 2007 jsem uhradila zálohu na předplatné r.2008, v roce 2007 jsem neuplatnila DPH z dokl.na přij.platbu, můžu si DPH uplatnit v r.2008 na základě konečné faktury - vyúčtování předplatného s DUZP 31.12.2008? Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den! Prosím o radu. Vzali jsme si společně s manželkou úvěr ze stavebního spoření na rekonstrukci bytu. Smlouva o poskytnutí úvěru je sepsána s manželkou. Manželka je v současné době na mateřské dovolené a nemá žádné příjmy. Od stavební spořitelny přišlo potvrzení o zaplacených úrocích z poskytnutého úvěru na jméno manželky. Mohu si tyto úroky uplatnit v daňovém přiznání já. Děkuji. Petr

osvobození od daně

Dobrý den, vlastnila jsem nemovitost 2 roky - od 4/2006 do 09/2008. Bohužel jsem tam neměla trvalé bydliště. Adresa nemovitosti byla pouze uvedena na výpisech SIPO pro platbu služeb. Někde jsem slyšela, že toto stačí pro doložení, že jsem v tomto bytě 2 roky bydlela a prodej bude osvobozen od daně z příjmu. Je to opravdu tak? Dále je možné osvobodit prodej použitím prostředků z prodeje na vlastní bytovou potřebu vzniklou nejpozději do roka od prodeje. Vztahuje se toto také na rekonstrukci nebo novou kuchyń? Děkuji za Vaši radu. Michaela

přecenění zboží

Dobrý den, vedeme PÚ, pořídily jsme nějaké zboží v cizí měně. Na konci roku toto zboží je na skladě (v Kč). Při naskladnění bylo přepočítáno kurzem v účetnictví (měsíční kurz). Při jeho úhradě byl vyčíslen kurzový rozdíl a zaúčtován. Budeme ještě k tomuto zboží dělat nějaké kurzové rozdíly k 31/12/08 jako se např dělá u pohledávek a závazků. Děkuji.

výdaje procentem

dobrý den, jsem OSVČ a v roce 2008 vedu jednoduché účetnictví. Nemám žádné závazky, zboží, hmotný investiční majetek. Mám jednu vydanou fakturu, která nebyla zaplacena v roce 2008, tj. bude evidována jako pohledávka za rok 2008. Mohu prosím v daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2008 uplatnit výdaje procentem z příjmů a ne skutečné výdaje?

místo plnění při dopravě

Dobrý den, pane doktore, prosím o Vaši radu: česká fyz.osoba, plátce DPH, ŽL nákladní autodoprava, zajišťuje pro českou práv.osobu, plátce DPH, dopravu zboží do Polska (zpět jede s prázdným vozem). Obě firmy mají sídlo na území ČR a zde se zboží do vozu naskladňuje. Prosím o Vaše sdělení, zda přepravce-fyz.osoba, je osvobozena od uplatňování DPH na výstupu s nárokem na uplatňování DPH na vstupu či na co mám dát při posouzení situace pozor. Velmi děkuji za odpověď, Lenka Hrdinová

danění přívěsného vozíku

Dobrý den,prosím Vás chci ze zeptat,musím zahrnovat přívěsný vozík-valníkový(firemní) do přiznání k silniční dani? Vzniká v tomto případě platit zálohu na silniční daň?? Děkuji

cena PHM

Jsem OSVČ a automobil který používám k podnikání nemám zahrnutý v obchodním majetku firmy.Nevim zda mám použít do nákladů průměrnou cenu benzinu pro podnikatele nebo pro zaměstnance.Děkuji za odpověď.

dotace u zemědělců

Dobrý den!Jsem zemědělec,přijaté dotace jsou zdanitelným příjmem v případě, že nejde o dotace na pořízení hmotného majetku. Dříve platilo,že u poplatníků daně, kteří nevedou účetnictví se zdaňují v tom zdaňovacím období, kdy je poplatník skutečně obdrží. Podali-li žádost o dotaci poplatnící vedoucí účetnictví (podvojné) a obdrželi např.v listopadu 2008 Rozhodnutí o přidělení dotace, ale dotace jim skutečně přišla na účet až v únoru 2009,tak dotace ovlivnila výsledek hospodaření už v roce 2008,ačkoli ji ještě neobdrželi. Nově prý musí i fyzické osoby vedoucí daňovou evidenci účtovat o dotaci stejně, jako dříve právnické osoby,tj.v tom roce,kdy obdržím rozhodnutí o dotaci, bude zahrnuta dotace do příjmů bez ohledu na to,jestli skutečně v daném roce přišla-Je to pravda? Předem velmi děkuji Michaela šlahorková Rusava 11

zahraniční cestovní náklady

Ještě jednou dobrý den pane Dytrich. Mám prosbu podnikatel FO,vede DE,plátce DPH měl služební cestu do zahraničí Rakouska. Zpracovávám zprávu o sl.cestě,kde má účet za taxi (dle platného kurzu ten den zaúčtovávám),ubytování hradil zakázník a stravné si platil podnikatel (bez účtů) a cesta trvala více než 36 hodin. Stravné pro r.2008 činí 138,- je-li cesta delší než 18 hodin,dále pak existuje vyhláška 338/2007 Sb. základní sazby stravného pro r.2008, kde je měna EUR 45,-.Jak mám spočítat prosím stravné za a) 36hodin x 138,-Kč = 4968,-Kč celkem nebo za b) 45EUR x sazba 26,-Kč = 1170,-Kč. Mám v tom trochu zmatek, protože pro podnikatele se moc cestovní náhrady hlavně stravné nedají nikde vyčíst,týkají se pouze zaměstnanců. Děkuji moc za pomoc.Vaše stálá pisatelka Marie

danění příjmu

Dobry den, jsem pracujici student a soucasne si vydelavam i jako umelec. Pokud dostanu za vystoupeni 14000Kc musim to nejak zdanit? Nebo se to nemusi. Dekuji za odpoved.

odpisování technického zhodnocení

Dobrý den,odpovídal jste mi na dotaz tohoto znění: "známá zrekonstruovala budovu,ve které otevírá bowling,budovu bude mít po 5letech ve vlastnictví,po dobu rekonstrukce a zřizování podnikání neplatí nájem.Může si doklady za nákup materiálu na opravu budovy(většinou si vše dělali svépomocí)dát do nákladu (DE) a uplatnit DPH?" Za odpověď moc děkuji,ale chtěla bych se ještě zeptat,to technické zhodnocení může začít odepisovat hned nebo až za 5let kdy bude mít budovu v majetku?Přeji hezký den!

daňové výdaje

Dobrý den, rád bych se optal co vše lze odečíst za náklady/výdaje v případě daně z příjmu FO z prodeje nemovitosti, lze za tento náklad považovat?: 1) zaplacenou daň z převodu nemovitosti? 2) vynaložené náklady na rekonstrukci? 3) splátku vkladu stavebního spoření založeného za účelem poskytnutí překlenovacího úvěru k financování nové nemovitosti? Popř je nutné vše dokladovat FÚ nebo se dokladuje až po vyzvání? Děkuji moc a přeji hezký zbytek dne Lukáš Kadlčík

sazba daně

Mám dotazy. Jaká bude sazba DPH u montáže topení v kotelně, která slouží pro vytápění celého areélu nemocnice?(poliklinika, lúžkové oddělení, rehabilitace...)tato kotelna stojí samostatně. Jaká bude sazba DPH u montáže vodoinstalace v Mateřské a základní škole? Děkuji Zatloukalová

výše procentuelní sazby výdajů

Dobrý den, prosím: 1. jaké mám % paušálních nákladů do daň. přiznání OSVČ za období r. 2008? Pracuji na ŽL jako tech., podnikatelský a organizační poradce. 2. Kdy bylo to % naposledy změněno, tj. od kterého daňového období platí to co letos? Díky, Václav

průměrné ceny

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jaké jsou průměrné ceny PHM pro rok 2008(nafta),nebo kde bych se to mohla dozvědět.Děkuji Strnadová

mateřská podnikatelky

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. Mám několik dotazů: 1. Je povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění v případě podnikání? 2. Zisk je nepatrný asi 30tisíc Kč. 3. Plynou z toho nějaké další povinnosti? 4. Co když onemocním, bude mi krácen rodičovský příspěvek? 5. A na mateřské dovolené se může podnikat? Děkuji. M.S.