FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Když manžel podnikal(pěstování a chov akvarijních rybičej)a k 1.8.2008přerušil živnost.Zůstali mu nějaké rybičky,které prodal odběratelům,ale už né na IČO.Zisk dělá asi 22000,-Kč.Jde mi o to jestli tento zisk musí taky nějakým způsobem zdanit(jestli se přičítá k zisku do toho prvního pololetí,nebo se daní nějak jinak na jiný formulář)nebo je to nějak částkou omezené.Děkuji Strnadová
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: jakou část slevy na dani (24 840 Kč) mohu uplatnit v případě úmrtí OSVČ (polovina října 2008). Děkuji
Dobry den, jsem slovenske narodnosti, ale pracuji zde na HPP jiz druhym rokem. Vloni jsem pres sveho zamestanavatele podala zadost o rocni zuctovani dane, dle odpracovanych mesicu jsem mela narok na 19 tic. Zadost byla podana vcas, avsak zamestnavatel mi zpetne vyplatil pouze 200,-Kc. To stejne se stalo i me kolegyni. Bojim se, aby jsem i tento rok neprisla o penize. Existuje nejaky zpusob, jak tomu zabranit? Mam si do zadosti uvadet sve cislo uctu, nebo podat zadost sama a ne pres zamestnavatele? Dle mych informaci je toto v nasi firme bohuzel pravidlo...zady ze 4 zahranicnych zamestnancu nedostal sve dane vracene zpet minimalne dva roky zpatky. Dekuji za odpoved. Irena Stupkova.
dobrý den,jsem OSVČ pojišťovací poradce ,udělal jsem si živnost.list na provoz autobazaru.Daně se týkají roku 2008,Chci se zeptat mohu uplatňovat autobazar v daních společně s příjmy a výdaji pojišt.poradce §7,nebo musím autobazar danit zvlášť.Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu, zda nezisková organizace může odečíst na pohoštění organizátorů akce 2 láhve vínaa jestliže ano, uvést pohoštění nebo pozornost za spolupořádání akce, Děkuji.
Dobrý den, jsem zaměstnaná a loni jsem si ještě při zaměstnání zařídila živnostenský list (byla to podmínka nastoupení jednoho kurzu). Po 3 měsících kurzu jsem pochopila, že to byl krok vedle a živnostenskou činnost jsem na 2 roky přerušila. Nevydělala jsem ani korunu. Stačí, když mé Přiznání k dani příjmu fyz. osob podá jako obvykle můj zaměstnavatel nebo jsem povinna podat toto přiznání sama, i když jsem "podnikala" 3 měsíce a nic nevydělala? Děkuji
Dobry den.Jsem uplne v koncich z logikou.Jsem zamestnacem norska mam v norsku zaplacene dane a v cechach po me chce fin.urad dan a ne malou.V norsku mi plati soc,zdravotni pojisteni.V cechach mam trvale bydliste,ale vic nez tristvrte roku jsem v norsku.Pry jsem rezidentem ces.republiky,ale to se prece vztahuje pro podnikatele ze zahranicnim prijmem ne pro zamestnance.Pro uplny dotaz od 1ledna do 1kvetna jsem pracoval v norsku jako zivnostnik pod ceskou firmou na formular E101.Od 1kvetna do prosince 2007 jsem pracoval jako zamestnanec norska,se vsemi pravy a povinostmi.Prisly na me diky tomu,ze jsem podal v cas danove priznani s podnikani ty tri mesice co jsem psal.Jenomze chtely dolozit zbytek roku a tak to vzniklo.
A prosím ještě jak zaúčtovat nákup monitoru a tiskárny v DE take jako prov. rezie a dat si treba tabulku v excelu a vest jako drobny maj.?
Dobrý den, a může se prosím v DE zaúčtovat doklad (od neplatce)vystavený v dubnu 2007, který je hrazen v prosinci 2008??? Může se dát do roku 2008?? A doklady které jsou ještě ze září zaplaceny hotove do priznání za 4. čtvrtletí??
Dobry den, zajimalo by mne zda je mozno odecist uroky z hypotecniho uveru za rok 2008 i v pripade, ze majitel bytu dosahuje nizsiho prijmu v danem roce nez vyse uroku. Jinak receno, uroky z hypoteky plati z uspor z predeslych let a vyse prijmu v r. 2008 byla nizsi nez celkova castka zaplacenych uroku v r. 2008. Timto by vznikl preplatek na dani - je mozne odecist v plne vysi? Dekuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně možnosti odpočtu úroků z hypot. úvěru v rámci daňového přiznání za rok 2008. V roce 2008 jsme začali čerpat hyp.úvěr na byt, který staví developerská společnost. Je možné uplatnit odpočet úroků za rok 2008, když je v Listu vlastnictví uvedená jako vlastník developerská společnost? My se staneme vlastníky až tento rok, po kolaudaci a po podepsání kupní smlouvy (momentálně máme uzavřenou Smlouvu a smlouvě budoucí). Úroky jsme ale začali platit ihned po zahájení čerpání v roce 2008. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, platí i pro rok 2009, že v DE se zálohové faktury vystavují bez DPH? děkuji
Dobrý den,prosím Vás týká se mě nějak daňové přiznání,když jsem na MD?A musíme platit daň z nemovistosti,máme-li rozestavěno a nezkolaudováno?Děkuji předem za odpověď,Sýkorová
Zdravím, chtěl bych se zeptat co je pravda na tvrzení, že pokud můj zisk z prodeje akcií nepřesáhl částku 6000Kč, nemusím ho přiznávat v daňovém přiznání. Jsem soukromá osoba a doba držení akcií nepřesáhla 6 měsíců. Děkuji
Dobrý den, vlastním byt v osobním vlastnictví a druhý byt také v osobním vlastnictví vlastní rodiče. Chtěli bychom tyto byty vyměnit. Existuje nějaká smlouva o výměně a jaké daně se takové výměny týkají? Moc děkuji za odpověď. Eva Chudárková
Dva roky jsem využívala snížení daní kvuli životní pojistce a v roce 2008 jsem ji zrušila. Můj zaměstnavatel mi kvůli zrušení pojistky daňové přiznání nechce vyplnit a odevzadt jak tomu bylo v minulých letech a musím si to udělat sama. Jak mám postupovat na daňovým úřade? Musím něco dodanit? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat od 1.1. 2008 pobírám měsíčně 7600,-- rodičovský příspěvek, jiné příjmy nemám, teď mi přišly potvrzení na úlevu na daních z úvěru a životního pojištění cca 7000,--.. chtěla bych se zeptat zda má význam uplatňovat úlevu na daních při výpočtu dani z příjmu za rok 2008... díky za odpověď
Dobrý den. Minulý rok jsme s manželem uplatňovali společné zdanění manželů. Já jako OSVČ na mateřské dovolené jsem byla ve ztrátě, kterou jsem v SZM 2008 uvedla. Slyšela jsem, že letos si v daňovém přiznání už tuto ztrátu započítat nemohu, je to tak? Děkuji předem
Dobrý den, potřeboval bych si udělat jasno v jedné věci. Občas od dodavatelů materiálu dostanu fakturu, na které je rozdíl mezi vystavením a zd. plněním vyšší než 15 dní. Při upozornění na tuto chybu se mi většinou dostane od PANÍ ÚČETNÍ z dodavatelské firmy odpovědi, že s tim mám problém akorát já, nikdo jiný si nestěžuje a že když je to ve stejném měsíci, tak je to jedno. Nechal bych to i být, ale vzhledem k tomu, že mi na toto upozorňuje s vykřičníkem i účetní program, rád bych konečně věděl jak to tedy vlastně je, abych si nedělal zbytečné problémy. Případně pokud mám pravdu já, kde je možné toto nalézt a mít to pro příště "černé na bílém". Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala několik otázek ohledně ročního zúčtování daně z příjmu. Manžel si vypracovává daňové přiznání sám, protože byl zaměstnán současně 2 zaměstnavateli na 2 Dohody o pracovní činnosti. U jednoho z nich uplatňoval slevu na dani. Byl zaměstnán 10 měsíců z roku, 2 měsíce pobíral podporu v nezaměstnanosti. 1) Může uplatnit roční slevu na dani v plné výši 24840 Kč? 2) Podporu v nezaměstnanosti do daňového přiznání nikde nemusí uvádět jako příjem? 3) Pokud by měl od lékaře potvrzení o „změně pracovní schopnosti“, mohl by na řádku 62 uplatnit nějakou slevu na dani dle § 35 odst. 1 zákona? Podle pokynů k vyplnění to vypadá, že tuto slevu může uplatňovat pouze zaměstnavatel na svého zaměstnance… Děkuji Vám, Šupčíková