FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Elena

Práce při evidenci na úřadu práce

Je pravda, že pokud jsem na úřadu práce a pracuji současně na DPP s příjmem nižším než 2 500 měsíčně, nemusí být odváděna žádná daň? mnohokrát děkuji za odpověď

Povinnost podat daňové přiznání

Dobrý den, nejsem si jistá s povinností podání daňového přiznání za rok 2013. V březnu jsem pracovala u jednoho zaměstnavatele na DPP a měla podepsanou slevu na poplatníka, vydělala jsem si 300 Kč. Od dubna do června jsem pracovala na DPČ u druhého zaměstnavatele, měla jsem podepsanou slevu na poplatníka a jednou překročila hranici 2500 Kč, tudíž jsem si doplácela zdrav. a soc. pojištění přes zaměstnavatele. Od července do září jsem pracovala na DPP u třetího zaměstnavatele, vydělala jsem si do 5000 Kč měsíčně a měla podepsanou slevu na poplatníka. A nakonec od října do prosince jsem pracovala na DPČ znovu u druhého zaměstnavatele, měla podepsanou slevu na poplatníka a nepřekročila hranici 2 500 Kč za měsíc. Celkem jse si vydělala více než 15000 za rok. V průběhu celého roku jsem také dostala příležitostnou odměnu od několika dotazníkových portálů, která ale celkově nepřekročila 6000 Kč. Prosím o radu. A ještě změnilo by se něco, kdyby mi účetní v červenci u DPP při výši výdělku 3516 započítala zálohu na daň 540 a neuplatnila slevu na poplatníka, i když jsem měla podepsané růžové prohlášení? (stojí to na výplatním lístku). Neměla by v tomto případě strhnout srážkovou daň? Zbylé dva měsíce již je sleva na poplatníka započítána a žádná záloha na daň není stržena. Děkuji.

DPP a daňové přiznání

Dobrý den, prosím o radu. Mám povinnost podávat přiznání k dani z příjmů FO za rok 2013 nebo stačí pouze čestné prohlášení? Od ledna 2013 do června 2013 jsem byla na rodičovské dovolené. Ta v červnu skončila. Do zaměstnání jsem nenastoupila, zůstala jsem doma a pečovala o dítě ve věku do 4 let (až do prosince 2013). Mým jediným příjmem (kromě rodičovského příspěvku), byla jedna dohoda o provedení práce na 8 800 Kč (1/2013). Uplatnila jsem odpočet na poplatníka, daňová povinnost mi nevznikla. Mám ŽL, který je ale pozastaven do roku 2015. Mám nějakou povinnost vůči MSSZ a ZP? Děkuji za odpověď. Lenka

Daňové zvýhodnění na vnuka

Jak a vjake vyši muže uplatnovat slevu na dite dcery babíčka-pracujici jako OSVČ.Matka ditěti žije s babičkou v jedne domacnosti a nema žadny přijem.Ditěti je 6 let.

Paušál na dopravu

Vážení,měla bych na Vás dva dotazy: 1 - Manžel prodává jako soukromá osoba osobní automobil, na který nebyl uplatněn odpočet DPH, může si kupující nárokovat odpočet DPH, pokud je kupující podnikatelem? 2 - Nyní si manžel kupuje nový osobní automobil, ale již na své IČO a bude si uplatňovat odpočet DPH(manžel je plátcem DPH od minulého roku); pokud bude auto v obchodním majetku může i nadále používat při dani z příjmu FO % paušál (zatím to % paušálem vychází lépe než skutečnými náklady)? Předem děkuji za odpověď, jsem s pozdravem R.I.

Pronájem zdanění

Dobrý den.Prosím Vás mužete mi poradit?Jsem OSVČ a mám nájemní dum s 5 byty ze kterých dostávám nájem.Dne 9.2.2013 jsem se oženil a od 1.5.2013 je spoluvlastníkem domu i má manželka.Je možné aby nájmy za celý rok 2013 danila manželka nebo je možné abych zdanil pouze 5 měsíců a od 1.5. danila nájmy žena?Děkuji za odpověd.S pozdravem S.Jandus

Solidární daň

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Ačkoliv nepodnikám, mám za rok 2013 povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob. K 1.1.2013 jsem již byla ve starobním důchodu a důchod pobírala. Současně jsem byla do 30.4.2013 ještě zaměstnána. Bylo mi vyplaceno odstupné a tím mi vznikla povinnost zaplatit milionářskou daň. Překročila jsem pouze v jednom měsíci. Celkový roční příjem (odpracované 4 měsíce, 1-4)činil cca 300 tis. Kč. Jestli jsem to dobře pochopila, v daňovém přiznání se milionářská daň počítat nebude, neboť jsem nepřekročila roční příjem 1 242 432 Kč a řádek 59 v daň. přiznání zůstane prázdný. Musím podat i přehledy na sociální a zdravotní pojišťovnu? Kromě příjmu ze zaměstnání jsem měla ještě jednu dohodu o provedení práce na cca 8 tis. Kč. Daň byla sražena a odvedena, prohlášení jsem nepodepsala. Musím tyto příjmy také uvádět do daňového přiznání? Tím, že jsem k 1.1. byla starobní důchodce nemám nárok na odpočet na poplatníka? Děkuji. VL

Potvrzení o zdanitelných příjmech

Dobrý den, mám na vás konkrétní dotaz/prosbu ohledně podání daňového přiznání za rok 2013. Do srpna roku 2013 jsem byl vedený jako student, od 1.9 jsem začal pracovat na DPP. Jelikož jsem věděl, že můj výdělek bude vždy do 10 000 Kč, zaregistroval jsem se u své pojišťovny jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a platím 1 148 Kč měsíčně. V září byl můj příjem 4310 Kč, zaměstnavatel mi následně strhl 15% daň. V říjnu byl však můj příjem 5 277 a já podepsal prohlášení k dani (růžový formulář). V listopadu byl můj příjem 5 413 a v prosinci 3 126 Kč. Jiné příjmy jsem od září neměl, pouze toto DPP a pouze tyto částky. ZP jsem si platil. Chci se tedy zeptat, jestli musím za rok 2013 podat daňové přiznání a co konkrétně vyplnit, když jsem neměl jiné příjmy, než z DPP. Dodám, že zaměstnavatel mi nedávno vydal ‘‘Potvrzení o zdanitelných příjmech‘‘ na částku 13 815 (čili za měsíce říjen, listopad a prosinec). Moc děkuji za případnou radu.

Danové přiznání a DPP

zajímá mě, zda musím (já nebo můj současný zaměstnavatel)podat daňové přiznání, když jsem loni část roku pracovala na plný úvazek a část roku byla na úřadu práce a pracovala na dohodu o provedení práce (příjem malý do 2 000 měsíčně). pokud ano, musí být příjem z dohody v přiznání uveden? děkuji moc za radu.

Sleva na manžela

Dobrý den. Manžel je majiter firmy (s.r.o) je jediný společník a jednatel. Za rok 2013 bude mít firma příjmy cca 100.000,00, ale po odečtení ztráty z minulého roku a nákladů jen minimální zisk. Manžel si nevyplácí žádný plat ani odměny ani podíl na zisku, pouze diety za služební cesty, ale jde o malou částku max. do 5000. Žádné jiné příjmy v roce 2013 manžel neměl (rodinné výdaje hradíme z mého platu, manžel se věnuje hlavně dětem). Můžu si já ve svém daňovém přiznání uplatnit odpočet na manžela 24000, když jeho příjmy tedy budou nižší než 68000? Ale nejsem si jistá, jestli v případě, že je majitel s.r.o je to stejné, jako kdyby byl OSVČ a pak by se do příjmů počítal hrubý příjem a odpočet bych provést nemohla nebo v tomto případě je rozhodující, zda si něco vyplatil a nezáleží na tom, že firma měla hrubý příjem vyšší než 68000?

Podání daňového přiznání

Dobrý den, byl jsem za rok 2013 do dubna na úřadu práce a od té doby tzv. samoplátce, kdy jsem si platil zdravotní pojištění sám a neměl žádný příjem, kromě 2 měsíců kdy jsem byl na dohodě o pracovní činnosti a jednou měl příjem 4500 a po druhé 10909. Pak 2 měsíce dohodu o provedení práce a výdělek byl 10000 a 5000. V jednom měsíci se mi tyto dvě zaměstnání překryli na 3 dny. Doufám, že kvůli takovému výdělku si nebudu muset dělat daňové přiznání? Děkuji, Novák

Sleva na důchodce

Dobrý den, zákon sice říká, že důchodce pobírající důchod k 1.1.2013 nemůže uplatnit slevu 24.800,- Kč, ale oficiální Pokyny k vyplnění ..., vydané MF pod číslem 25 5405/1 MFin - vzor č. 21 k řádku 64 uvádějí: "Částka podle par. 35ba odst.1 písm a) zákona - uveďte částku 24.800,- Kč." Žádné rozlišení, jestli jsem pobíral k 1.1. důchod nebo ne se neuvádí. Sice o řádek výš mám uvést, zdali jsem pobíral k 1.1. důchod nebo ne, ale žádný důsledek z toho v dalším textu nevylývá. Co s tím ? Děkuji za odpověď.

Sleva na důchodce

Sleva na důchodce, kde najdu informaci, že si slevu důchodce pobírající k 1.1.2013 nemůže uplatnit slevu? V pokynech k vyplnění přiznání nic není a v u paragrafu 35ba je informace, že tato novelizace nabývá účinnosti 1.ledna 2015. S díky Plšková

Dobrý den, na dotaz ohledně slevy pro důchodce…

Dobrý den, na dotaz ohledně slevy pro důchodce odpovídala paní Ondrová, že si pokud pobírá k 1.1.2013 důchod nemůže slevu uplatnit. Marně jsem hledala tuto informaci v pokynech pro vyplnění daňového přiznání. Tam pro vyplnění řádku 64 je "částka podle paragrafu 35ba odst.1a) zákona uveďte částku 24840 Kč". U tohoto zákona je citace "tato novelizace nabývá účinnosti 1.ledna 2015" . Tak kde najde informaci paní Ondrové pro vyplnění přiznání za rok 2013?? Děkuji za odpověď Plšková

Sleva na manželku

Dobrý den, prosím o radu zda si může syn, který je zaměstnancem podniku, ale daňové přiznání si dělá sám, odečítat daňovou slevu na manželku. Ta je nyní na mateřské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek. Během roku měla autorské příjmy do výše 68 000,- Kč /po odečtu spolupracující osoby/ a odečítá si paušální náklady. Děkuji za odpověď. Marie Wollmannová

Daňové zvýhodnění a bonus

Dobrý den, prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, zda a v jaké výši si mohu uplatnit slevu na 2 děti nezaopatřené, navštěvují základní školu, když jsem v roce 2013 byla zaměstnána u dvou zaměstnavatelů na HPP , ale jen v měsících 9- 12/ 2013. Neuplatňovala jsem slevu na děti. Daňové přiznání si podávám sama. Zbytek roku jsem byla v evidenci ÚP , podporu jsem nepobírala. Děkuji za odpověď.

Mateřská, rodičovský příspěvek a porodné

Dobrý den mám na Vás dotaz. Jsem studentkou VŠ a zároveň jsem od března 2013 zaměstnána na hlavní pracovní poměr. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Chtěla bych se zeptat jak to je s mateřskou a jak s rodičovským příspěvkem? A jak je to s porodným? Děkuji za informaci.

Chyba roční zúčtování mezd

Dobrý den, prosím o radu špatně jsem zaměstnanci udělala roční zúčtov. daní za rok 2012 zadala jsem odpočet na život.poj. 12000Kč ,ale měl být jen 1837Kč. Jak mohu opravit? Děkuji

DPP a pracovní poměr

Dobrý den, zaměstnanec měl v roce 2013 příjem ze dvou souběžných zaměstnání - jedno na běžný prac.poměr a druhé na DPP. Jeho příjem z DPP byl větší než 5.000,- Kč, má povinnost dělat daňové přiznání nebo jenom možnost ho udělat? A pokud byl příjem z DPP menší než 5.000,- Kč a byla proto uplatněna srážková daň, může mu druhý zaměstnavatel udělat roční zúčtování daně? Děkuji za odpověď.

Zahraniční příjem

Dobrý den, ještě nikdy jsem nedělala DPFO s částí příjmu ze zahraničí, proto prosím o několik rad. Jedná se o zaměstnanecký poměr v Německu. Do přílohy 3 ř. 322 se vyplní soc. a zdr. poj. v zahraničí? Do ř. 31 se přičte ř.321 příjem ze zahraničí? Do ř. 32 se přičte ř.322 výdaje ze zahraničí? Děkuji za radu. Ela