FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, měla bych pár dotazů ohledně přiznání k dani z přímů FO: 1) Příjmy z mateřské + proplacení řádné dovolené nepřesáhly za rok 2008 68 000 Kč, v současné době pobírám rodičovský příspěvek. Počítá se výše rodičovského příspěvku do limitu 68 000 Kč? 2) S manželem máme dva úvěry na společnou nemovitost - jeden na moje jméno, druhý na jméno manžela - odečet úroků musíme uplatnit každý zvlášť nebo je možno, aby manžel uplatnil odečet úroků obou úvěrů? Děkuji za odpověď. S pozdravem T.F.
Dobry den, jelikoz se blizi Danove priznani, tak bych se chtel zeptat na par rad. Jsem student dalkoveho studia a jelikoz jsem nedosahl jeste veku 26 let, tak mam pravo na slevu na dani. Minuly rok mi veskere dane vratili, ale tenhle rok jsem nikde v danovem priznani nenasel zminku o tom, ze se nekde vyplnuje zda jsem student nebo ne, proto bych se rad zeptal, zda mam narok, aby mi dane byli vraceny. Dalsi vec je, ze jsem v prosinci vyhral v tombole notebook a LCD TV a tak bych se rad zeptal, zda tyhle veci jsou potreba uvest v danovem priznani. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den pane doktore, v srpnu 2007 jsem koupil starší os. automobil za 250 tis a v červnu 2008 jsem ho prodal za 200tis. Jsem FO s DE. Musím zaplatit daň z příjmů, když jsem vozidlo do 1 roku od koupě prodal? Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore, po 3 letech jsem prodal nemovitost(NP), nikdy jsem v ní nebydlel, zaplatil jsem daň z převodu a získané prostředky jsem použil na řešení bytových potřeb v jiné nemovitosti, ve které bydlím. Zajímalo by mě, nestli náhodou nejsem osvobozen od daně z příjmů. Děkuji za odpověď
Dobrý den.Jsem OSVČ podnikající ve službách a vedu DE.Za rok 2008 chci přejít na vydání v%.Nemám za rok 2007 žádné pohledávky,ale odečítám ročně koupi ojetého auta(za 08 druhý rok),který potřebuji k výkonu své živnosti.Mám manželku jako spol.osobu,která sama podává za sebe daně z příjmu a chci se zeptat,jestli já i manželka si budeme odečítat každý 50% nákladů a já k tomu ještě odečtu normálně částku za auto a nebo to bude součástí těch 50%.A další věc jestli musím podávat za rok 2007 dodatečné daňové přiznání.Děkuji za odpověď.Václav
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o odpověď.Blíží se roční vyúčtování daně a já si nevím rady. Manželka byla v roce 2008 tři dny v práci (2.-4.1.2008), poté nastoupila na nemocenskou a v červenci nastoupila na mateřskou. Nemocenskou a mateřskou ji vyplácela OSSZ. Počítají se tyto příjmy do oněch 68.000,- které si může manželka vydělat, abych mohl uplatnit slevu na dani na manželku? Dále bych se chtěl zeptat zda mohu uplatnit odpočet úroků ze stav. spoření, které má na sebe napsané manželka? Jako manželé jsme si koupili byt a vzali jsme si dva stejné úvěry na toto společné bydlení.Jeden je psaný na mně a jeden na manželku. A jelikož manželka nebude žádat o roční vyúčtování daně (téměř žádnou přes rok nezaplatila), tak bych tyto úroky chtěl uplatnit já. Předem velmi děkuji za odpověď. Chvostek
Dobrý den, prosím o radu. Je možné výdaje za pronájem stroje uplatnit najednou na konci roku za celé účetní období? Jestli ano, je možné také DPH uplatnit najednou? Děkuji
Dobrý den, k Vaší odpovědi (přišla 17.1.)na mou otázku z 16.1. (zaměstnání na plný úvazek + 3 měsíce živ. list, na který jsem neměla žádný vedlejší výdělek): Nevztahuje se na mě § 38g zákona č. 586, 1992 Sb., o daních z příjmů, kde se říká :"Daňové přiznání nemusí podávat zaměstnanci, kteří mají příjmy pouze ze závislé činnosti a funkčních požitků od jednoho nebo postupně od více plátců daně (zaměstnavatelů), podepsali u nich prohlášení a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je daň vybírána zvláštní sazbou, nemají jiné příjmy přesahující 6.000,- Kč." ? Tj mohou, ale nemusí. Podle toho jsem si původně myslela, že daň. přiznání si nebudu podávat sama, ale nechám to na zaměstnavateli. Mohl byste mi ještě toto osvětlit? Děkuji ještě jednou
Dobry den, od podzimu 2008 mam vedlejsi pracovni pomer (zivn.opravneni). Chtela jsem se zeptat, do jake vyse prijmu nemusim podavat danove priznani. Dekuji
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,zda je možné využít potvrzení o pojistném zaplaceném poplatníkem na soukromé životní pojištění, které platím manželce, která je na mateřské dovolené a žádné příjmy nemá nebo zda si může i přes to podat daňové přiznání a částku odečíst.Děkuji
Dobrý večer, jak mám zaúčtovat v účetnictví, když mám fakturu ve valutách (přepočítanou kurzem ČNB-střed), ale při platbě faktury je kurz jiný. Vznikne tam tedy kurzovní rozdíl. Jak bude vypadat zaúčtování. Děkuji
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak mám zaúčtovat v účetnictví celní služby, celní garanci a clo. Děkuji
Dobrý den, podnikám jako FO, vedu DE. Jakou maximální částku mohu za r. 2008 vyplatit osobě (vlatní sestra), která mi během roku zpracovává administrativu. Jedná se o důchodkyni, která pobírá pouze důchod, jiné příjmy nemá. Odměnu jí vyplácím na VD, musím z této částky odvést srážkovou daň (nemáme písemnou dohodu o provední práce)? Děkuji. Hana
Dobrý den, pracuji jako středoškolský učitel a vytvořením výukových materiálů mám nárok na autorský honorář ve výši 40 000,- Kč (hrazeno ze Školního vzdělávacího projektu). Jak mám tuto částku pro mne nejvýhodněji zdanit? Děkuji
Dobrý den, Obracím se na vás z dotayem - naše firma (s.r.o.) je vlastníkem přívěsu za osobní automobil (valník), který má přidělenou vlastní SPZ, má 1 nápravu a hmotnost 500kg. Podléhá tento příves silniční dani, pokud ano je nutné hradit celou roční sazbu, pokud jej firma použije jen několik dní v roce?
Dobrý den. Jsem student a vlastním byt, který pronajímám. Chtěla bych se zeptat, zda mohu uplatnit měsíčně slevu na dani na studenta (popřípadě kolik sleva činí), nebo zda mohu být od daně nějak odproštěna. Děkuji Marie P.
Dobrý den, jsem na MD zajímalo by mě, kolik si můžu max. vydělat za rok , abych neplatila daň.Děkuji
Dobrý večer,jsem OSVČ za rok 2004 mi finanční úřad dodanil po kontrole 150 000,-,které mi neuznal jako výdeje,tudíš musím FÚ zaplatit vyšší daň ,chci se zeptat pokud mám vyšší daň musím to dát na vědomí OSSZ a ZP?A doplatit tímto i za rok 2004 i OSSZ a ZP?
Můj dotaz zní k podání přiznání k dani z nemovitostí. Kupní smlouvou jsem prodala v roce 2008 pozemek. Účinky vkladu vznikly dnem 19.12.2008, vklad do katastru nemovitostí byl učiněn 09.01.2009. Tuto změnu jsem povinna uplatnit formou podání přiznání k dani z nemovitostí na Finanční úřad do 31.01.2009, nebo 31.01.2010? Děkuji. V.Bednaříková
Dobrý den,jsem podnikatelka, která vlastní obchod s potravinami. V letošním roce se chystám do starobního důchodu a chtěla bych firmu přenechat dceři. Jak mám postupovat? Mám v majetku budovu a další zařízení prodejny, včetně zásob. Děkuji