FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost podat přiznáníí

Dobrý den, můžete mi prosím zodpovědět, zda musím podat Přiznání k dani z nemovitosti za rok 2008,když byl byt původně družstevní a do osobního vlastnictví byl převeden ke dni 11.11.2008.A jak je to, když je byt převeden na oba manžele?Jak se podává přiznání? Děkuji D.Č.

danění příjmu z cenných papírů

Dobrý den, jsem zaměstnanec a jako takovému mi běžně daňové přiznání zpracovává mzdová účtárna. Minulý rok jsem také investoval na kapitálových trzích (držení cenných papírů bylo kratší než 6 měsíců). Zajímalo by mě, jestli musím tuto činnost vykazovat v daňovém přiznání, přestože jsem nedosáhl žádného výnosu a tím pádem nebudu odvádět žádnou daň (v ročním zúčtování jsem skončil se ztrátou). Jde o to, že pokud musím obchodování na kapitálových trzích vykazovat i v případě ztráty, musím si daňové přiznání zpracovat sám. Pokud ne, dám souhlas ke zpracování mých daní mzdové účtárně a ušetřím dost času a úsilí. Děkuji předem za radu. Gabriel

danění více příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s daňovým přiznáním v případě, že jsem do 30.8.2008 byla studentem VŠ v ČR. Během studia jsem pracovala na plný úvazek jako sportovní instruktor do 30.6.2008 +v období 15.6.-31.7.2008 jsem měla brigádu ... v obou případech za mě zaměstnavatel odváděl daň. A poté jsem odcestovala do Švédska, kde mě zaměstnává místní sportovní klub od 1.9.2008 (a odvádím tu tudíž daně). Musím podávat v ČR daňové přiznání? Děkuji, K.S.

odpočet úroků

Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně odpočitatelných položek v danévém přiznámí pro daň z příjmu FO za rok 2008. Jsem na MD, nepobírala jsem přes rok ani PPM. Mám však úvěr ze stavebního spoření kde úroky z tohoto úvěru nejsou malé. Může si můj manžel odečíst i mé úroky z úvěru (u tohoto úvěru figuruje jako spoludlužník)? Uvěr byl brán na stavbu rodinného domu kde mám trvalý pobyt ale majitelem v katastru nemovitosí je můj manžel. Děkuji

náhrada soukromého auta

Dobrý den. Mám dotaz pokud používám soukromé auto k firemním účelům a následně si na konci měsíce vystavím CESTOVNÍ DOKLAD jsem nucena zaplatit silniční daň ? Nebo ji za mě zaplatí zaměstnavatel ? A kolik penez mi je zaměstnavatel povinen platit od kilometru ? Předem děkuji za odpoveď.

nabídka služeb

Dobrý den. Jak správně zformulovat nabídku rekreačního střediska, aby DPH bylo 9 %? (např ubytování se snídaní apod)

přiznání k dani

Dobrý den, přibližně v polovině roku 2008 mi matka darovala rodinný dům se zahradou. Vím, že do 31.1.2009 musím podat DP na daň z nemovitosti, ale bude to za rok 2008 nebo 2009..?? Děkuji za odpověď. Petr

vyřazení auta

Dobrý den. Nákladní auto bylo pořízené FO na leasing a zaevidovane po ukončení splátek do drobného majetku v nákupní ceně 10000 + DPH. Při převodu do osobního vlastnictví je fyzická osoba povinna odvést DPH z pořizovací ceny (dříve bylo z ceny dle znaleckého posudku). Pochopila jsem dobře, že pořizovací cena je 10 000 + DPH ? Ostatní splátky byly přeci nájemné. Lze si takto beztrestně vykládat zákon ? Děkuji za odpověď.

poukazy na pobyt a DPH

Dobrý den, prosím o radu. Plátce DPH - DE nakoupí v Německu ( od plátce i neplátce) poukazy s několika letou platností na pobyty v hotelu v Německu, v ČR i jinde v EU. Prodej v ČR. Jedná se o prodej zboží nebo služeb ? Jak s DPH ? Jak v daň. evidenci?

účtování zapomenutých dokladů

Dobry den, s jakym datumem mam zauctovat v DE v programu ucto2008 pokladni doklady, ktere jsou ze zari a ja je potrebuju zahrnout do 4, čtvrtletí, účtenky jsme meli zalozeny a nechceme podavat dodatecne priznani, jde to vudec takhle??

odpisování auta

Dobrý den, jsem FO-OSVČ,v roce 2007 jsem koupila auto N1 a odpisovala rovn.zp.,jak mám dál pokračovat po změně odpisové skupiny N1?Děkuji

koupě bytu a daň

Hezký den, koupila jsem si splacený družstevní byt a kvůli hypotečnímu úvěru ho musím převést do jednoho roku do osobního vlastnictví. Budu z této transakce platit nějakou daň? Děkuji

uplatnění ztráty

Dobrý den. Při vystavení DPPO za r.2008 si mohu uplatnit daňovou ztrátu z minulých let. Ve kterém řádku DPPO tuto částku najdu? Jedná se o ztrátu z roku 2006 a z roku 2007.děkuji za odpověď.

danění příjmu SVJ

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu. Na domě máme umístěný reklamní poutač, z čehož nám každoročně plyne příjem do fondu společenství vlastníků byt.jednotek. Jak se tento příjem daní? Příjem rozpočítáváme dle podílů na jednotlivé vlastníky a každý uděluje souhlas s tím, že peníze zůstávají ve společném fondu. Musí tedy každý podávat daňové přiznání k dani z příjmu? Předem děkuji.

danění příjmů

Hezký den, jsem v plném prac. úvazku zaměstnaná, kromě toho mám uzavřenou mandátní smlouvu s jinou firmou na poskytování služeb, a to za dohodnutou částku 15 tis./měs. Mám,kromě celoročního zdanění, povinnost odvádět ještě jinou daň? Pokud ano, v jaké výši?

přijaté a vydané zálohy

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpčtu základu daně pro rok 2008. Jsem OSVČ. 29.12. mi byla vystavena zálohová faktura. 6.1. jsem zálohu zaplatil. 1.Vznikl mi výdaj v roce 2008 nebo 2009? V danové evidenci eviduji zálohovou fakturu i konečnou fakturu, nebo jen fakturu (ne zalohovou). 2.To samé s vydanou zálohovou fakturou. Eviduji do příjmů i příjem ze zálohové faktury, nebo jen až z konečné faktury.. Děkuji a jsem s pozdravem

registrace malé organizace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zakládáme s.r.o. a zatím nebudeme mít žádné zaměstnance,tak bych potřebovala vědět kam všude se musíme přilásit. To že se musíme přihlásit na příslušný FÚ to vím,ale jedná se mě o OSSZ a VZP. Musíme se tam také přihlásit?

náklady na prohlídku

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mohu zahrnout do daňových nákladů pro profesní průkaz řidiče nákladního vozidla požadované specializované vyšetření (neurologické a psychologické vyšetření)pracovníka? Děkuji.

odpočet úroků

Dobrý den, mohu úroky z hypotéky uplatnit i v případě rozestavěného (zatím nezkolaudovaného) domu? Rozestavěná stavba je již zapsána v katastru nemovitostí. Po dokončení stavby budeme dům používat k bydlení. A pokud ano, jak dlouho se mohou úroky odečítat? Až do kolaudace, nebo je zde nějaké časové omezení? Děkuji moc za odpověď. Nemohu to v zákoně najít.

slevy na dani

Dobrý den, platím silniční daň na auto N1, které používám k podnikání. Chtěla bych se zeptat, zda jsou nějaké slevy na dani silniční, pokud jej používám několik dnů v měsíci. Nebo musím zaplatit sazbu dle objemu motoru do 2000cm3 tj. 3000 ročně. Moc a moc děkuji za vaši odpověď