FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

účtování v organizační složce

Dobrý den, organizační složka zahraniční firmy=FO podnikající na ŽL - musí vést účetnictví? Jakou formou si vyplácí odměnu? Je to jako u s.r.o. u jednatele nebo jako u FO osobní potřeba? Jak zaúčtovat když mám příjem od centrály organizační složky jako nedaňový či daňový příjem? Děkuji.

náklady na exekuci

Dobrý den, FO neuhradila včas fakturu za dodávku materiálu - řešeno exekucí, jsou náklady na exekuci daňovým nákladem a je možné uplatnit i DPH? Děkuji.

vyúčtování zálohy

Ještě prosím o radu v této situaci: v roce 2008 jsme měli nájemce v dílnách, který si od nás vzal i materiál, jelikož byl problém s placením nájemného, vystavili jsme mu zatím jen zálohovou fakturu. Problém je v tom, že nemáme uhrazenou ani tu zálohovou fakturu a nemáme už ani to zboží, které si odebral. Jak postupovat kvůli inventuře. Vystavit na toto zboží fakturu, odvést DPH a čekat jestli nám ji jednou uhradí?

stěhování haly

Dobrý den, může si dát firma do nákladů dálniční známku na osobní auto na které si majetel píše cestovní příkazy? Osobně si myslím, že to lze jen u firemních aut. A ještě jeden dotaz. Firma má v majetku obloukovou halu, v roce 2008 se tato hala přemisťovala s čímž bylo spoustu nákladů (přípojky elektriky, různé opravy atd.) a ještě se za cca 200tis. vyměňovala plachta. Bude se jednat o technické zhodnocení nebo o opravy a jiné služby? Děkuji předem za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu jak je to se zdaněním příjmu (neorientuji se v novinkách apod). V r. 2008 jsem prodávala přes internet (aukro) některé věci z domova, co jsme již nepotřebovali. Prodala jsem dohromady asi za 25 000,-. Ale nyní nevím jestli musím na tuto částku dávat daňové přiznání (ani nevím jestli dohledám přesnou částku za kolik jsem prodala), a pokud ano, tak když jsem na rodičovské dovolené, tak mám toto přiznání podávat já, nebo zaměstnavatel, nebo jak se řeší? Nerada bych později měla problémy, proto se snažím zjistit. A zároveň dělám Zprostředkovatele pro ČMSS (zprostředkovatelská smlouva), zde se příjmy musí danit? Pokud ano, tak od jaké částky - zaměstnavatel mi tvrdí, že na tuto smlouvu se příjmy asi do 10t nedaní. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď

výdaje procentem

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na výdaje procentem. Můj muž je OSVČ. Druh živnosti - Ohlašovací volná, obor činnosti - Lesnictví, těžba dřeva a poskytování služeb v myslivosti, Dokončovací stavební práce. Zajímalo by mě jestli patří do řemeslných živností a tudíž si může odečíst 60% a nebo patří do jiných než řemeslných živností a může si odečíst jen 50%. Předem moc děkuji za odpověď

sleva na poplatníka

Dobrý den, v roce 2008 jsem odpracovala 8,5 měsíce a od 17.8.2008 jsem ve starobním důchodu bez dalšího přijmu. Mohu si v v přiznání k dani z příjmu fyz. osob odečíst slevu na dani za celý rok rok nebo pouze za 8 měsíců. Děkuji V. Štefanová

výdaje procentem

Dobrý den, pracuji jako pojišťovací agent. Nevím do kolik procent mohu odečíst u této profese při použití paušálního odečtu daní. A zajímalo by mě, jestly patří tato profese do skupiny ,,ostatní živnosti" nebo do jiné

ukončení sdružení

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: 3 rodinní příslušníci mají autooprávárenství,vedou danovou evidenci, a do roku 2007 příjmy i výdaje dělili na základě smlouvy o sdružení(na 3 stejné díly).Teď mi bylo řečeno,že v roce 2008 podnikali každý sám,ale doklady jsou vystavovány pořád na autoopravárenství,nikoli na každého daňového poplatníka zvlášť.....Chtěla jsem se zeptat, zda mohu tyto doklady(příjmové i výdajové) rozdělit mezi poplatníky na každého zvlášť(to co mi řeknou). A pak zda tato skutečnost,že se rozešli,jako sdružení,se může na Fú nahlásit až zpětně,při podání daňového přiznání?

povinnost registrace

Dobrý den, od roku 2009 používám soukromé auto k podnikání (OSVČ). Do kdy se musím registrovat k silniční dani? Děkuji.

příjmy do limitu

Dobrý den! Potřeboval bych vědět, jaké příjmy nebo výnosy jsou započítávány do obratu podle § 6 zák. o DPH u neziskové organizace. Zda pouze příjmy nebo výnosy z ekonomické činnosti nebo všechny. V ustanovení § 5 zákona o DPH je řečeno, že osobou povinnou k dani může být i právnická osoba, která není zřízena za účelem podnikání, pokud provádí ekonomickou činnost. Podle mého názoru je ekonomickou činností u neziskové organizace veškerá činnost, která je předmětem daně z příjmů. Nespadají tam tudíž příjmy nebo výnosy podle § 18 odst. 4 zákona o dani z příjmů, které nejsou předmětem daně z příjmů, zejména z dotací, příspěvků na provoz a jiných podpor ze státního rozpočtu, rozpočtu kraje a rozpočtu obce poskytnutých podle zvláštních právních předpisů. A tyto příjmy nebo výnosy tedy nebudou započítávány do obratu podle § 6 zák. o DPH. V souhrnu bych tedy potřeboval potvrdit následující: 1. U osoby, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání jsou ekonomickou činností všechny příjmy nebo výnosy, kromě příjmů nebo výnosů podle podle § 18 odst. 4 zákona o dani z příjmů, které nejsou předmětem daně z příjmů 2. Do obratu podle § 6 zák. o DPH u neziskové organizace se počítají pouze příjmy nebo výnosy z ekonomické činnosti V případě, že na tyto otázky nebudete moci odpovědět, prosím o sdělení kam se mám se svým dotazem obrátit Děkuji za odpověď Karel Malý Heyrovského 10 Olomouc tel. 603246337

povinnost platit daň

Dobrý den pane doktore, v roce 2008 jsem začal podnikat (OSVČ) a přihlásil jsem se k silniční dani. Na placení daně z příjmu budu používat paušál. Musím platit silniční daň, když si soukromé auto nedávám do nákladů?

zálohy na energie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak mám zaúčtovat v účetnictví zálohu na plyn a elektrickou energii (podklad zálohová faktura a doklad o přijetí platby). Můžu to dát přímo na účet 518? Děkuji

základ daně

Dobrý den, jsem FO, upltaňuji výdaje procentem z příjmů a jsem plátce DPH. Když budu v březnu vyplňovat přiznání k dani z příjmů FO, uvedu do celkových příjmů součet částek vydaných faktur s DPH nebo bez DPH? Děkuji, Michal

rizikové pojištění

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat zda je možné odepsat základní rizikové pojištění k úvěru rekreační nemovitosti. Pojištění je pouze základní a zahrnuje smrt pojištěného a úplnou a trvalou ztrátu soběstačnosti. Z některých článků mi připadá, že toto pojištění nelze odepsat z daní...? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem P.Kurfirt

uplatěnní auta do výdajů

Jsem OSVČ vedlejší a vedu daňovou evidenci. Je možné zahrnout do nákladů osobní automobil, který je veden na přítele (v TP je zapsán jako pronajímatel) a vozidlo je pořízeno na leasing. Přítel je veden jako moje spolupracující osoba.Většinu cest za klienty s doklady uskutečňuje práve přítel proto se leasing napsal na něj, ale do obchodního majetku na konci leasingu ho samozřejmě zahrnu já. Je možný nějaký postup aby bylo možné leasingové splátky uplatnit a dodržet zákon. Děkuji.

náležitosti DE a úroky z úvěru

Dobrý den, chci se zeptat co všechno budu muset vést jako minimální povinné součásti daňové evidence. Plánuji uvést do provozu malý internetový obchod. Stačí deník příjmů a výdajů + archivace dokladů? Nebo je nutné evidovat i zboží? Dále by mne zajímalo v jaké výši si mohu dát do výdajů úroky z úvěru na podnikání a zda je to možné i u nepodnikatelského úvěru. Děkuji za odpověď Adam H.

danění příjmu

Dobrý den, jsem zastupitelem obce. Roční hrubý příjem z této funkce mám cca 13 000 Kč. Z této částky po odečtení zdravotního a sociálního pojištění mám roční příjem cca 9600 Kč. Mám tento příjem uvádět v daňovém přiznání z příjmu fyzických osob? děkuji za odpověď Karel Eliáš

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den, momentálně již rok pobývám ve Velké Británii, ale v ČR stále pronajímám byt. Zajímalo by mě, jakým způsobem, či spíše ve které zemi bych měla zaplatit daň z pronájmu tohoto bytu. Děkuji za odpověď.

účetnictví SRPŠ a honebního společenstva

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda se musí vést účetnictví ve zjednodušeném rozsahu u Sdružení rodičů a přátel školy? Nebo stačí vést daňovou evidenci. A za jakých podímek odečítat v DPPO částu podle § 20 odst. 7, když je kladný HV. A jak na tom jsou honební společenstva? Děkuji Netolická