FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

auto na úvěr

Dobrý den, vedu DE. V roce 2008 jsem si pořídila osobní automobil na úvěr. Používat k podnikání jsem ho začala až v roce 2009. Mohu ho tedy začít odpisovat až v tomto roce? Jakým způsobem ho odepsat a jak zúčtovat úroky z úvěru? Děkuji za odpověď.

úroky z úvěru

Dobrý den, mám otázku ohledně odpočtu úroků z úvěru. S přítelkyní vlastníme RD (každý z nás 1/2 vlastník). Tato nemovitost je financována dvěma úvěry (na každého z nás jeden s tím, že na úvěru toho druhého jsme jako spoludlužníci). Hraje při odpočtu úroků z úvěru nějakou roli výše příjmu? Přítelkyně má cca o 12t nižší příjem než já. Je pro jednoho z nás výhodnější si nechat odečíst úroky, nebo je to z hlediska výše přijmu jedno? Děkuji Ondřej.

stravenky v DE

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak mám do peněžního deníku zaúčtovat nákup a vydání stravenek pro zaměstnance. Předem děkuji

doklad o použití

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda je dobře pokud provádíme jako Družstvo: při uplatnění DPH používáme krátící koeficient del §72 odst 3 protože uskutečňujeme jak osvobozené plnění dle §56 tak zároveň provádíme plnění související s ekonomickou činností (např. pronájem garáží PO nebo vlastníků nečlenům). Nejsem si teď ale jistá zda máme díky tomu že uskutečňujeme jak plnění související s eko činností tak nesouvisející s eko činností (v našem případě chápu ty plnění která jsou podle §56 osvobozena), postupovat dle §72 ods.5.a vytvářet tak doklad o použití.Předem děkuji za vaši odpověď. Jedličková

odpočet úroků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jako občan Slovenské Republiky, který již 2 roky pracuje a žije v ČR, mám právo na daňové zvýhodnění odpočtu zaplacených úroků z hyp. úvěru(nemovitost i úvěr v ČR). Pokud ano, stačí když potřebné doklady dodám zaměstnavateli a ten podá za mne daňové prohlášení, nebo ho musím podat sama na finančním úřadě? Děkuji. Jana

danění příjmu

Dobrý den. V roce 2008 jsem měl kromě hlavního zaměstnání ještě vedlejší příjem. Jednalo se o časově omezenou poradenskou a marketingovou činnost pro zahraniční společnost v první polovině roku. V současné době připravuji podklady pro daňové přiznání za rok 2008 a na vedlejší příjem zatím nemám doklad o výši příjmů. Zahraniční společnost nekomunikuje a nejsem si jistý, v jaké se nachází situaci a zda z ní ještě nějaké potvrzení dostanu. Chtěl bych se zeptat, zda můžu dosažený vedlejší příjem dokladovat finančnímu úřadu formou mého čestného prohlášení? Pokud ano, co všechno by mělo takové prohlášení obsahovat? Ještě mě napadá možnost doložit příjem výpisem z účtu. Děkuji.

leasing v DE

Dobrý den, leasing v daň. evidenci - splátka za 12. měsíc nebyla uhrazená. Lze dát měs.splátku do nákladů, či nikoliv? Myslím, že v dań.evidenci až po zaplacení snižuje základ daně nebo je zde nějaká vyjímka? Děkuji za Vaši odpověď.

sleva na dítě

Dobrý den,prosím o radu v případě,když s přítelem máme 1 dítě narozené roku 2005 a přítel pobírá úlevu na daních,ale od září roku 2006 nežijeme ve společné domácnosti a i nadále úlevu pobírá.Teprve včera jsem se dočetla,že tenhle nárok by měl zaniknout v případě,že s dítětem na které pobíra úlevu pokud nežije v domácnosti nemá nárok.Ale od ledna tohoto roku už opět přítel žije s Námi ve společné domácnosti.Tak Vás prosím o vysvětlení popřípadě radu jak se ted správně zachovat.Předem děkuji za Vaší odpověd.

výdaje procentem

Dobrý den, manželka je OSVČ. Může si za rok 2008 uplatnit výdaje v procentech, nikoliv skutečné výdaje? Děkuji za odpověď. Josef Bucký

vyplnění přiznání

Dobrý den, vyplňuji přiznání k silniční dani za rok 2008 na tahač a návěs s první registrací v 09/2008. V poli č. 23 počty měsíců daň. evidence vyplňuji: I-0, II-0, III-1/3, IV-2,V-1.Je to prosím tak správně? Současně podnikatel od 09/2008 používal i soukromé vozidlo k podnikání.Vyplňuji u tohoto vozidla počty měsíců daňové evidence stejných způsobem? Děkuji za Vaši odpověď. Kadeřábková

daňové úroky

Jsme s.r.o. a v roce 2006 nám byl poskytnut úvěr bankou a je zajištěn blankosměnkou avalovanou společníkem s.r.o. Musím dělat test tzv. nízké kapitalizace pro uznatelnost úroků z úvěru do daňových nákladů, když je úvěr z r. 2006.děkuji

odpočet ztráty

dobrý den. Jsme s.r.o. a chceme si uplatnich daňovou ztrátu z minulých let. Na jakém řádku DP právnických osob za rok 2007 ji najdu?děkuji

výdaje procentem

Dobrý den, manželka nemá ŽL ani registraci je zaměstnaná na HPP a za rok 2008 obdržela jednorázově 40 tis. Kč zemědělské dotace. Lze na tento příjem uplatnit pašální 80% výdaje jako na příjmy z podnikání v zemědělství, nebo jen 40% jako na ostatní příjmy osob bez živnosti ? Děkuji za odpověď.

registrace umělce

Ještě doplňuji můj předchozí dotaz. Obrazy jsou pouze jeho koníčkem, jinak je zaměstnán na hl. pracovní poměr úplně v jiném oboru (klasické zaměstnání). Děkuji

registrace umělce

Dobrý den, kde všude se musí zaregistrovat výtvarník, který prodá za rok své obrazy v částce cca 30 000,- Kč? Děkuji za odpověď.

audit a zřizovací výdaje

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za u v.o.s. je nutný audit a jak zaúčtovat náklady (předplacený nájem)ještě před zapsáním firmy do OR. Děkuji za odpověď.

registrace plátce v jiném státě

Dobrý den,obracím se na Vás se žádostí o radu ohledně DPH. Podnikatel vykonával stavební práce na nemovitosti mimo území EU dle smlouvy. V této zemi nakoupil materiál, který zde také spotřeboval. Bude tento výdaj součástí daňového přiznání k DPH v ČR? Nebo by se měl zaregistrovat v tom státě a tam také podat daňové přiznání? Nejedná se o dovoz, materiál byl spotřebován v cizí zemi. Děkuji za odpověď.

dodanění pojištění

Dobrý den, včera jsem zrušila životní pojištění investiční(vč.mimořádného pojištění) v době trvání od roku 2006 - 2009.Vzhledem k tomu musím dodanit(vrátit) v minulosti uplatněné odečty z daní FO(2006-2007).Za minulý rok 2008 tento odečet neuplatním ,abych ho nemusela znovu vracet.Takže se jedná o dodanění roku 2006 a 2007.(dle zákona o daních 3 roky zpět.) Otázka zní,mohu toto dodanění provést už letos,či je toto nutné provést až v roce 2010? Dále jak postupovat při výpočtu tohoto dodanění,existuje nějaký postup či nařízení dle něhož bych toto jako laik provedla?Jaké jsou sankce ,když toto v roce 2010 zapomenu či neprovedu?Upozorní mne finanční úřad o dodanění? Děkuji moc za odpověď.

auto v podnikání

Živnostník má auto napsané na svoje IČO.Musí mít knihu jízd a odvádět silniční daň?Může si do nákladů dávat opravy a benzín?

sazba DPH

Dobrý den, podnikatel provozuje kuchyn-hostinskou cinnost. Urcitou cast hotovych jidel prodava do vedlejsiho bufetu, ktery provozuje jiny podnikatel a ten je vydava. Je mozno tento prodej zatizit nizsi sazbou DPH?