FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyřazení závazků

Dobrý den, mám v daňové evidenci nezaplacené závazky z let 1996 až 2003 které nikdo nevymáhá a nikdo neurguje jejich zaplacení. Můžu je nějakým způsobem vyřadit z evidence abych je nemusel převádět každý rok do následujícího roku. Děkuji

náklady na vzdělání pracovníka

Dobrý den, prosím o radu zda můžu zahrnout do daň. nákladů přípravný seminář a zkoužku autorizov. inženýrů a tech. ve výstavbě(ČKAIT) pro svéhoho zaměstnance- stav. ing.. Jsme stav. firma.

vznik daňové povinnosti

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda mám platit silniční daň za své soukromé auto, které používám ke svému podnikání a své cesty uvádím na cesťák.Pokud mám plný invalidní důchod.Děkuji.

nemovitosti a daně

Dobrý den, prosím o odpovědi na následující dotazy: 1. Každoročně uplatňuji odpočet úroků z hypotéky na RD, který vlastním a užívám. V květnu 2008 jsem úvěrem ze stavebního spoření koupil byt, ve kterém bydlí můj syn. Mohu v daňovém přiznání uplatnit odpočet úroků z úvěru ze stavebního spoření? 2. U tohoto bytu budu platit i daň z nemovitosti. Bude potřebné podat nové daňové přiznání nebo bude stačit dílčí daňové přiznání, které připojím k daňovému přiznání na RD, který obývám? Předem děkuji za odpověď.

započtení oprav na nájemné

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné, aby pronajímatel nebytového prostoru, odpustil po nějakou dobu nájemné z důvodu oprav, které však provede nájemnce na vlastní náklady a zda si tyto náklady může nájemce dát jako svůj výdaj. Pronajímatel by potom neměl žádný příjem?. Děkuji za odpověď.

odpočet při změně režimu

Dobrý den.. V lonskem roce jsme zalozili s.r.o. a tim vznikly v zari a rijnu nektere vydaje spojene se zalozenim.. platba notari, platba najemneho na rok dopredu.. společnost vznikla az koncem listopadu a platci DPH jsme se stali od 1.12.08.. Muzeme do danoveho priznani za 4.ctvrtleti zahrnout i DPH napr. z platby notarovi a DPH z najemneho za rijen-prosinec?? Nebo pouze za prosinec?? Predem dekuji za odpoved.. Hana Jánská

hranice pro odpočet úroků

Dobrý den, jsem OSVČ, chtěla bych se zeptat, zda je omezena nějakou výší částka úroků z úvěru ze stavebního spoření, kterou bych si chtěla snížit daňovou povinnost. děkuji za odpověď Váňová

sazba DPH

Provádíme rekonstrukci koupelny a ústředního topení na farním úřadě římskokatolické církve, s jakou sazbou DPH můžeme fakturovat. Bydlí tam, ale je tam i kancelář. Jak je fara posuzována. Předem děkuji.

převod leasingu

Naše firma je plátcem DPH. K 31.12.2008 jsme postoupili předmět leasingu jiné společnosti. Vystavila jsem fakturu na poměrnou část 0.splátky-údajně se nejedná o zdanitelné plnění,nemění se vlastnický vztah, jde pouze o finanční vypořádání, tudíž je nulová sazba DPH. Je to tak dobře? A musí se tato částka uvést v přiznání k DPH - v jakém řádku? Má to nějaký jiný dopad-např.krácení odpočtu? Děkuji.

oprava přiznání

Dobrý den. Manželka si v letech 2005 a 2006 neodečetla od základu daně úroky z hypotečního úvěru (i když na to měla nárok). V těch letech měla příjmy jen ze zaměstnání a zaměstnavatel jí dělal roční zúčtování daně ze mzdy. Může si manželka tyto úroky odečíst nějak zpětně, např. dodatečným daňovým přiznáním?

oprava přiznání

Dobrý den. Manželka si v letech 2005 a 2006 neodečetla od základu daně úroky z hypotečního úvěru (i když na to měla nárok). V těch letech měla příjmy jen ze zaměstnání a zaměstnavatel jí dělal roční zúčtování daně ze mzdy. Může si manželka tyto úroky odečíst nějak zpětně, např. dodatečným daňovým přiznáním?

sleva na poplatníka

Dobrý den,jsem OSVČ a část příjmů a výdajů rozděluji na spolupacujícího manžela.Manžel je zaměstnán. Jedná se mi o vyplnění daňového přiznání za r. 2008, kde v odd.2 tabulce č. 1 ř. 64 uvedu ve svém přiznání částku 24 840,- Kč. Tuto částku uplatní i manžel ve svém přiznání, nebo tuto částku bude mít započenou u svého zaměstnanvatele? Děkuji.

dodanění důchodu

Dobrý den, jako OSVČ podávám daňové přiznání FO. Zároveň pobírám starobní důchod, který převyšuje limit 198.000 Kč. Prosím o informaci, zda do Přílohy 2 DP uvedu do tabulky pod článkem 2 (§10) pouze rozdíl přijatého důchodu a limitu, nebo uvedu celou částku důchodu. Kde ale potom zanesu do DP tento limit pro odpočet. Pokud tento limit uvedu do řádku 53 DP, neuvede se mi ztráta, kterou vykazuji na činnosti OSVČ. Děkuji za odpověď.

kurzové ztráty

Dobrý den,s.r.o. má uzavřen forward (jednou měsíčně prodává ze svého EUR účtu EUR za sjednaný kurz bance).Uzavřený forward je těžce ztrátový (uzavřen v době,kdy Kč rekordně posilovala).Forward vedeme na podrozvaze 799/771 závazek vůči bance a 761/799 pohledávka vůči bance,k 31.12. přepočtu reálnou hodnotu - ztráty zaúčtuji 567/373, protože se jedná o opravdu hodně peněz,musím vytvořit účetní rezervu na kurzové ztráy, mám výše uvedený postup správně a je ztráta z přepočtu reálné hodnoty daňový náklad?? S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka Kulhavá

odpočet úroků

Dobrý den, mohu uplatnit odečet úroků z úvěru ze stav. spoření i pokud jsem v dotyčném bytě nebydlela z důvodu probíhající rozsáhlé rekonstrukce (rekonstrukce bytu je uvedena také jako účel úvěru)? Děkuji

odpočet úroků

Dobrý den, v roce 2008 jsem zakoupil na hypoteční úvěr byt pro svoji matku. Vlastníkem je matka, trvalé bydliště zde má matka, úvěr platím já. Mohu si zažádat o odpočet zaplacených úroků? Žádnou jinou nemovitost / hypotéku nevlastním. Díky za radu!

náklady na pojistné

Dobry den, jsou danove uznatelne celkove naklady na socialni a zdravotni pojisteni, ktere jsou strhavany ze mzdy spolecnika s.r.o, ktery je ve firme zamestnan na zaklade pracovni smlouvy jako reditel ?

povinnost mít ŽL

Dobrý den, nevíte kdy musí být založen živnostenský list? Kolik musí činit příjem za rok a jedná-li se o částku v hrubém či čistém.Děkuji

přiznání k dani

Dobrý večer, jsem na MD a pracuji na DPP a dále mám ještě jiný příjem, mohu si zažádat u jednoho zaměstnavatele o roční zúčtování daně,nebo si musím udělat daňové přiznání, předpokládaný příjem za rok v čistém bude převyšovat určitě 20 tis.korun. Děkuji

příjmy do přiznání

Dobrý večer, pokud jsem tedy na MD,předpokládám, že příjem a to rodičovský příspěvek 7600,- a přídavek na dítě se nezahrnuje do příjmu 20 tis.čistého/rok,abych nemusela podávat daňové přiznání, je to tak,děkuji?