FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyplnění přiznání

Dobrý den, zpracovávám Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2008. Toto přiznání podávám za OSVČ, která má příjmy pouze z podnikání.Rozdíl Příjmů a výdajů a tedy i konečný základ daně mi činí cca 80 000,-. Nemá žádné jiné uplatněné odpočty. Pokud z 80 000,- vypočítám daň 15% vyjde mi částka 12 000,-. Slevu na poplatníka si může OSVĆ odpočítat za celý rok t.j. 24 840,-. Znamená to tedy, že OSVČ nebude platit žádnou daň? Předem děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Jsem cca 7 měsíců starobním důchodcem (předtím nezaměstnaný). Po vzniku nároku na starobní důchod jsem obnovil přerušenou činnost OSVČ.Mám problém při vyplnění daň. přiznání za r.2008.Spočítal jsem si daň (pro zjednodušení) ve výši 4840,-Kč (ř.57,58,60 daň.přiznání). Pokud pro mne platí jako pro poplatníka na ř.64 celá částka 24840,-Kč (zřejmě ano)a jiné slevy neuplatním, táži se na výpočet údaje ř.91. Předpokládám, že tam může být -20000,-Kč (tedy dluh FÚ vůči mně, nebo 0,-Kč). Co je pravda?

odčitatelné položky

Dobrý den, budu si dělat daňové přiznání, ale za rok 2008 jsem neměla skoro žádné zdaněné příjmy. Jsem na rodičovské dovolené a jediným příjmem byla čerpaná dovolená - 40 dní. Každoročně jsem uplatňovala slevu na dani ve formě úroků z hypotéky a životního pojištění. Mohu tuto slevu uplatnit i letos při tak malém odvodu daní? Předem děkuji za odpověď.

pořízení DHIM v DE

Jsem OSVČ a neplátce DPH - koupil jsem počítač v roce 2008. Mohu jeho zavedení (uplatnění výdaje - je to DHM?) do firmy udělat až v tomto roce 2009? V minulém roce jsem jej nepoužíval. Děkuji za odpověď.

prokázání bydlení

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné uplatnit odpočet úroků z úvěru na bydlení v přiznání k dani z příjmů fyzických osob, když trvale bydlím v bytě na který mám úvěr, ovšem trvalé bydliště mám uvedené na adrese jiné. Jak v tomto případě postupovat? Děkuji Odpověď: Ano, odpočet je možný, ale musíte prokázat správci daně, že v bytě skutečně bydlíte Vy nebo osoby uvedené v §15, odst.4 ZDP (viz. naše webové stránky, sekce daně-zákony). Otazka: Muzete mi poradit jak prokázat správci daně, že v bytě skutečně bydlím?Za odpoved predem dekuji.

prodej a leasing auta

V 11/2008 prodala auto po 5ti letech od nákupu, které bylo kupované formou leasingu (leasingové splátky byly uplatněny v DP). Musím peníze z prodeje vrátit do DP? Také jsem hned na IČ koupila auto formou akontace + úvěru od ŠkoFINu na 36 splátek. Mohu si tuto formu dávat do nákladů, a popř. jakým způsobem zaúčtuji akontaci? Děkuji za odpověď.

prodej auat a leasing

V 11/2008 prodala auto po 5ti letech od nákupu, které bylo kupované formou leasingu (leasingové splátky byly uplatněny v DP). Musím peníze z prodeje vrátit do DP? Také jsem hned na IČ koupila auto formou akontace + úvěru od ŠkoFINu na 36 splátek. Mohu si tuto formu dávat do nákladů, a popř. jakým způsobem zaúčtuji akontaci? Děkuji za odpověď.

vyplnění příznání k dani z příjmů

Dobrý den pane doktore, od 06/2008 jsem OSVČ, příjmy budu danit 50% paušálem, od 10/2008 též pracuji jako zaměstnanec s podepsaným prohlášením k dani a z-l za mě odvádí SP a ZP. Jak správně vypočítat daň a SP a ZP? §7 je jasný, u §6 si nejsem jistá - na výplatní pásce mám pojmy hrubý příjem (vyšší) a hrubá mzda, 1)kterou mzdu budu započítávat do §6? Také jsem dostala Potvrzení o zdanitelných příjmech - mám se řídit uvedeným úhrnem příjmů? Zároveň jsem po celý rok studentem - 2)mohu si odečíst jak 24 840,- tak 4 200,- od vypočtené daně? 3)SP a ZP budu počítat dle starých sazeb - 35%, nebo si mohu počítat nižší sazbu sociálního dle zákona navrženého v prosinci 2008? Nevím, zda byl tento zákon již schválen senátem. Děkuji za odpověď, Jana J.

sleva na manželku

Dobrý den, moje manželka od ledna 2008 není nikde zaměstnaná i evidovaná na pracovním úřadě, pracuje jen brigádně, nemá žádnou smlouvu, sama si platí zdravotní pojištění 1080Kč. Sociální si neplatí a to z toho důvodu, že není povinné. V červenci jsme měli svatbu. Já jsem zaměstnaný. Zajímalo by mě zda budu mít v dubnu při vracení daní na výplatní pásce něco navíc i za manželku. Dále bych se chtěl zeptat jestli se od roku 2009 platí stále 1080Kč za zdravotní nebo je zde nějaká změna. Předem děkuji za odpověď.

dodatečné přiznání

Dobrý den, v úterý jsem psal dotaz ohledně možností vrácení přeplatku na dani. Bylo mi odpovězeno kladně, ale chtěl bych se zeptat jestli mohu žádat o vrácení peněz na dani i když ani v jednom případě jsem nebyl zaměstnán na hlavní pracovní poměr. Z odpovědi jsem pochopil, že jsem musel být zaměstnán na hlavní pracovní poměr abych na toto měl nárok. Jsem studentem a mé výdělky měli hodnotu vyšší než 5000 kč. Děkuji moc ještě jednou za odpověd´

sleva na manželku

Lze uplatnit slevu na dani na manželku, když její rodičovský příspěvek překračuje 68000, kč. Je to pro tento učel socialní dávka či ne?

sleva na studenta

Dobrý den, mám dceru (18 let), která studuje na střední škole a tak si v daň. přiznání budu uplatňovat slevu na dítě, což je 10 680,-, ale ještě je v DP na řádku 69 sleva na dani - Studium 4 020,-. Kdy nebo kdo může tuto slevu uplatnit. Děkuji za odpověď. D.Rubicková

odčitatelné položky

Dobrý den. Chtěl bych vědět o co všechno si můžu snížit daň jako řadový zaměstnanec. Např. platím si stavební spoření mám nárok na nějaký odpočet, nebo jsem dárce krve, platím si penzijní připojštění o co víc si to mohu snížit a jaké je maximum snížení daně? Předem děkuji za odpověď. Jsem v odborové organizaci.

povinnost platit daň

Dobrý den, prosím Vás o radu, vlastním byt,který chci převést na sestru mého manžela.Ve smlouvě jsem jako majitel bytu vedena jen já. Bude se v takovém případě platit nějaká darovací daň. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

otcovská dovolená

dobrý den, rád bych se zeptal, jestli už lze v tomto roce čerpat 1-týdenní Otcovskou dovolenou (v období 6setinedělí)? děkuji

roční limit příjmu

Dobrý den,asi jsem se špatně vyjádřila.Jako studentka si vydělávám a oba zaměstnavatelé za mě daně platí a uplatňují i slevy na dani. Mě jen zajímá, jakou částku nesmí přesáhnout moje roční příjmy, abych na dani nemusela doplácet.Slyšela jsem, že prý existuje nějaký roční limit, nad který se musí přesah výdělku odvádět finančnímu úřadu. Předem velmi děkuji za odpověď, Jana Homolová

úroky a poplatky

Dobrý den, je kreditní úrok na běžném účtu daňový příjem nebo nedaňový? a taktéž bankovní poplatky na BÚ jsou daňový výdaj nebo nedaňový??Děkuji

auta na leasing

Dobrý den, špatně jsem pochopila odpověď Vaši na otázku týkajících se leasingu. Pracuji v soukromé stavební společnosti, kde jsou zhruba 4 auta v majetku firmy a všechny na leasing. Účetní,která zde pracovala, měla všechny auta zařazeny v majetku firmy, platila leasing a na konci roku si uplatňovala odpisy. Tak potom nechápu v čem je problém, když jste napsal, že odpisy nejsou možné. Pokuď se ovšem tato skutečnost nevztahuje k nějaké novele, která platí pouze krátko. Díky

prodej železa do sběru

Prosím o odpověď, loňský rok jsem prodala staré železo do sběrných surovin za 23000 Kč. Musím podat daňové přiznání? A je rozdíl u zaměstnance a starobního důchodce u takového příjmu? Děkuji za odpověď

zařazení majetku do odpisových skupin

Prosím o Váš nároz ohledně zařazení HIM do odpis.sk. Elektrický vysokozvižný vozík rmutové čerpadlo na čerpání vína, moštů, rmutů pneumatický lis na lisování hroznů okopávačka