FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost platit daně

dobry den zacal jsem ponikat zhruba pul roku, mam plny invalini duchod 6 let chci se zeptat jestli musim platit prvni rok podnikani silnicni dan kdyz vedu cestaky a nebo nemusim platit dane prvni rok podnikani kdyz nemam cisty zisk vetsi jak 4500kc . prosin rychlou odpoved do 12 hodin dneska

vyrácení nadměrného podpočtu

Dobry den, za prosinec 2008 budeme podavat priznani k DPH, kde nam vysel nadmerny odpocet. Prosim, budeme muset podavat soucasne s priznanim i zadost o vraceni DPH nebo to bude automaticky jak v minulosti? Nebo jak bude odpocet vyporadan ? Dekuji

podání přiznání

dobry den, prosim o radu k rocnimu zuctovani dane za rok 2008. Byla jsem zamestnana od 1.1.-30.6.2008 (pomer na dobu urcitou)Od počatku kvetna nastup na materskou dovolenou,nasledne rodicovska dovolena(trva). Dotaz zni zda podavat dan z prijmu, kdyz ano ,zda jen za prijem ze zamestnani? dekuji veronika

podání přiznání a odpočet úroků a pojistného

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. V roce 2008 jsem měla jednorázový příjem 10.000 Kč, ze kterého mi byla stržena daň 2.025 Kč. Manžel si ve svém daňovém přiznání odečte slevu na dani na vyživovanou manželku. Znamená to, že já už nemohu podat své daňové přiznání? Ráda bych získala zaplacené úroky zpět. Mohla bych si od svého příjmu odečíst alespoň zaplacené životní pojištění 6.136 Kč? Předpokládám, že částku 24.840 Kč ne, protože tu už si na mě odečítá manžel. Nebo nemohu podat daňové přiznání vůbec? Děkuji za radu. Nedvědová

plnění v EU

Dobrý den, potřebovala bych upřesnit jak je to s DPH u služby která byla uskutečněna na nemovitosti v EU, ale faktura bude vystavena firmě sídlící v ČR. Bude dodavatel služby vystavovat fakturu i s DPH, nebo ne? Děkuji za odpověď. Eva S.

odpočet úvěru a pojistného

Celý rok 2008 jsem pobírala rodičovský příspěvek. Žádný jiný příjem. Mohu nějak uplatnit odpočet na daních - úvěr ze stavebního spoření a životní pojištění. Děkuji Černá

příjem osvobozený od daně

Jsem starobní důchodce.Kolik korun si mohu za rok přivydělat např. pronájmem garzoniery,garáže apod. abych nemusela podávat daňové přiznání.Děkuji za zodpovězení. Kolaříková

povinnost podat přiznání a uplatnění slevy na popl

Dobrý den, mám takovýto dotaz. Mám dvě zaměstnání, obě dvě vykonávám na základě pracovní smlouvy. Budu si muset přiznání k dani dělat sám, nebo stačí podepsat prohlášení u obou zaměstnavatelů a oni to za mě udělají? Dále se chci zeptat v případě možnosti odpočtu od základu daně....lze to využít zřejmě jen u jednoho zaměstnavatele, že? Jestliže ano, vyplatí se to uplatnit u zaměstnavatele, kde je čistý plat 15 000,- nebo u zaměstnavatele, kde je čistý plat 7000,-? Děkuji za odpověď. S pozdravem R.K.

kurzy pro přepočet

Dobrý den,jsem OSVČ pracuji v zahraniční.Jaký kurz vůči cizí měně mám použít: a) pro výpočet nákladů (cestovné) b) pro výpočet příjmů za vydané faktury. Děkuji

prodej auta

dobrý den, v roce 2006 s.r.o. pořídilo automobil za 2.292.000,- Kč, daňové odpisy byly uplatněny z hodnoty 1.500.000,- a zbylých 792.000 bylo ponecháno na 022-daňově neuplatněno.Za roky 2006 a 2007 bylo na odepsáno 937.500,- Kč. V prosinci 2008 společnost automobil prodala za 1.500.000,-( zůstatková cena je k tomuto datu 562.500,- )Může být 792.000,- uplatněno do daňových nákladů? Předem děkuji za odpověď. Ghiuri Markéta

danění úroků a odpočet pojistného na ŽP

Dobrý den, mám dotaz: uzavřela jsem smlouvu o úvěru. Věřitelovy pohledávky byly zajištěny vystavením směnky vlastní, na řad. Dlužník se zavázal věřiteli poskytnout úrok z poskytnutého úvěru a to čtvrtletně ve prospěch běžného účtu. Jakou daní se výše uvedený úrok daní? Nespadá tento výnos pod příjmy zdaněné zvláštní sazbou daně podle par. & 36? Ještě dotaz: pokud jsem v důchodu, tak daním pouze příjem z úroků snížený o životní pojištění ? Děkuji a jsem s pozdravem Ozstapowová

odpočet úroků

Dobrý den, spolu s manželkou máme sjednán hypoteční úvěr na náš rodinný domek. Smlouva je rozdělena napůl, tedy manželka je spoludlužník. Vlastníkem nemovitosti jsem ale pouze jenom já. Mohu si ve svém daňovém přiznání odečíst úroky z úvěru i za manželku, či pouze polovinu na mou osobu? Pakliže to není možné a provedeme převod nemovitosti na obě osoby, bude možné provést příští rok odečet již v plné výši, či se bude brát nějaká poměrná část k datu zápisu na list vlastnictví? Poslední dotaz se týče dohod o provedení prací, které mám kromě normálního zaměstnání a již byly zdaněny srážkovou daní. Musí, můžou či nemůžou se tyto dohody uvádět do daňového přiznání, které si budu provádět sám? Předem děkuji za odpověď.

odčitatelné položky a slevy na dani

Dobrý den pane doktore, OSVC skončila oficiálně své podnikání k 22.6.08. mé otázky zní: 1) mohu uplatnit na něj odečtatelnou položku za celý rok 2008(24840) a na dítě? 2)může za celý rok si odečíst úroky z úvěru, pojištění, spoření? 3)A jak se v daňové přiznání projeví zaplacené soc. a zdravotní OSVČ?Budu jej dávat do nějakých kolonek v daňovém přiznání,nebo jenom na přehledu VZP a PSSZ. Děkuji moc za odpověď

společný prodej zboží

Prodávám mnou nakoupené zboží přes moji matku, která má prodejní stánek v supermarketu. Ve stánku je zboží jak moje tak i mojí matky, tedy na paragonu může být smíšené zboží. Je možné uvádět v daňové evidenci (na jednom řádku tiskopisu) jen sumu tržeb za měsíc (třeba dle druhů zboží)? Co uchovávat jako doklad o příjmech, stačí prohlášení (s vyčíslením tržeb) mojí matky co prodala z mého zboží? Děkuji Vám předem za odpověď.

odpočet DPH

Dobrý den, subdodavatel nám při pracích na RD, které podle zákona o DPH podléhají snížené sazbě fakturuje sazbu základní, jak je to s naším nárokem na odpočet můžeme uplatnit daň z faktury? Naše faktury za celkovou dodávku majiteli RD jsou v sazbě snižené. Děkuji za odpověď

darování nemovitosti

Dobrý den chtěl bych darovat 75%bytu přítelkyni s kterou žiju ve společné domácnosti 4roky chci se zeptat zda to je možné a kolik bude činit darovací dan Děkuji

daň z převodu nemovitostí

Dobrý den, pane doktore, opět děkuji za zodpovězení mého předchozího dotazu. Nyní bych Vás chtěla poprosit o Váš názor: S.r.o. prodala v roce 2008 nebyt.prostor, který měla v obch.majetku. Výnos z prodeje podléhá DPPO, náleží polovina daň.odpisu (NP byl v majetku k 1.1.2008), zůstatková cena je daň.nákladem. Ale mám problém s daní z převodu nemovitostí: s.r.o. zapomněla podat přiznání, což učiní ihned - ale již v roce 2009. Domnívám se, že daňově účinná je daň z převodu nem. pouze zaplacená. Bude tedy její úhrada daň.nákladem roku 2009, nebo vůbec nepůjde dát tuto daň do nákladů (zápis v KR v září 2008).Nejraději bych udělala časové rozlišení - náklad roku 2008 (když prodej-výnos 2008). Snad jsem to nenapsala příliš zmateně. Pane doktore, velmi děkuji za Vaši radu. Lenka Hrdinová

přeplatky a kurzové rozdíly v DE

Dobrý večer, vedu DE, jsem plátce DPH, za rok 2008 bych chtěla uplatnit paušální výdaje. Chci se zeptat, zda do příjmů musím zahrnout např. i přeplatek na silniční dani. A jak je to s vratkou části peněz za letenku? Přeplatek vznikl kursovým rozdílem v období mezi rezervací a úhradou letenky - také zahrnu do příjmů? A uvádí se tento příjem do přiznání k DPH (i když letenky jsou osvobozeny od DPH)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, již jsem jednou tento dotaz zasílala,…

Dobrý den, již jsem jednou tento dotaz zasílala, ale nezaregistrovala jsem odpověď, ani jsem ji nenašla v historii. Mohu, prosím, zaúčtovat jako výdaj v občanském sdružení, které vede daňovou evidenci 2 lahve vína jako pohoštění pro odbornou pomoc při soutěži, když tito poradci se u nás stravovali a byli u nás i ubytovaní? Děkuji. Jarmila Dobešová jardobesova@seznam.cz

vedení DE

Dobrý den , jsem OSVČ jako pojišťovací poradce,loni v říjnu jsem ještě k tomu začal provozovat autobazar.Chci se zeptat mohu za rok 2008 dělat daňovou evidenci/Příjmy + výdaje /společně?Nebo musí být daňová evidence pojišťovací poradce a provozu autobazaru zvlášť?A teprve potom společně danit v §7 příjmy ,výdaje.Děkuji