FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na odpočet daně.S rodiči máme společnou hypotéku na RD.Avšak na listu vlastnictví nejsem evidován jako majitel domu.Mohu uplatnit odpočet daně?Děkuji za odpověď.
Vážení - mám dotaz. Koupil jsem počítač v pořizovací ceně 22 tis. Kč. Je to jistě drobný hmotný majetek. Podle mne jsou to náklady ovlivňující základ daně. O jaký druh nákladů se jedná? Mám v tiskopisu Daňová evidence sloupce - materiál, zboží a provozní náklady. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, k 1.1.2008 jsem měla v evidenci majetku osobní automobil. Ten jsem v 12/2008 prodala a v 9/2008 pořídila nový automobil, který jsem měla v evidenci majetku k 1.10.2008. Jakou část ročních odpisů mohu za rok 2008 uplatnit.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám nějaké příjmy z internetové reklamy. Chtěl bych je zdanit podle §10 jako příjmy z příležitostných činností (A). Dočetl jsem se, že tyto příjmy pokud nepřevyšují částku 20000Kč ročně jsou osvobozeny od daně. Je to pravda ? Děkují za odpověď.
Jsem student, už mi bylo loni 26 let. Mám dvě otázky 1) Jak se daní (přesná procenta) moje příjmy? Např. vydělám měsíčně 2000 kč u jednoho zaměstnavatele, u druhého 5000 kč. Je rozdíl vydělat si např 7000 u jednoho nebo součtem u několika zaměstnavatelů? 2) Do jaké míry můžu o sobě dle zákona ještě mluvit jako o studentovi? Mám za to, že jen v "akademickém prostředí", protože stát už mě tak nevede (ale školu mi pletí, to ano..), jsem již plátcem zdrav. pojištění. Jsem teda spíš OSVČ? Ještě na doplněk k první otázce, jestli je to podstatné, zdravotní si platím, sociální zatím ne. MNOHOKRÁT VÁM DĚKUJI!!!
Dobrý den. Jakého období se týká příjem, pokud jsem dostala nájem v lednu 2009, ale nájem byl za celý rok 2008? Mám tedy podat daňové přiznání za rok 2008 nebo až 2009? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jsem OSVČ, mohu si dát do nákladů 2008 platby sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnace? Děkuji za odpověď. K.David
jsem kadeřnice chci uplatnovat prijmy paušalem ale nevím jestli 50% nebo 60%
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda mám nárok na snížení silniční daně u přívěsu (1 náprava, do 1 tuny, 1 reg. 28.3.2007), který používám za Fordem tranzitem (1 reg. 25.2.2004), a pokud ano, zda se sleva vypočítává podle 1 reg. vlečného, nebo přípojného vozidla. Děkuji za radu a přeji pěkný den. Tomáš Fiala, Liberec
Jsme soukromá společnost v oboru služby elektro a ptám se, zda zaměstnancům máme hradit stravné dle §163 Zákoníku práce, tedy bez tolerance (58,88,138). Nebo dle § 176 Zákoníku práce s tolerancí až do výše 69,106,165. Děkuji. ing.Suchomel
Dobrý den, prosím o radu, manžel byl do konce listopadu zaměstnanec, od prosince podniká na ŽL, ale vede podvojné účetnictví. Jak to bude s ročním zůčtováním daní, může si uplatnit zaplacené úroky z hypotéky a bude mu daň vrácena jako zaměstnanci? Může si uplatňovat stravné na služebkách? Děkuji. Olga
mam dotaz ohledne danove vyhody na dite jsem rozvedeny a z manzelkou a ditetem mame spolecnou domacnost ikdyz docasne bydlim u rodicu spolecne spolu vichazime dobre ex manzelka me rekla ze si dan na dite rusit nemam ze nikde nic zadat nebude me by jen zajimalo jesli mam na tuto snizenou dan na dite pravo dekuji nedved
Dobrý den, nejsem si jistý, zda nájemné z orné půdy které jsem obdržel od zem.družstva za r.2008, mám v daň.evidenci považovat za osvobozené od DPH. Pokud tuto částku takto uvedu do přiznání k DPH, sníží se mě koeficient na 0,78 a zřejmě bych měl tedy tímto koeficientem snížit odpočtovou částku. Je tento postup správný? Jsem ve starob.důchodu a část pozemků jako "kovozemědělec" v rámci vedl.činnosti ještě obdělávám. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nejsem si jistý, zda nájemné z orné půdy které jsem obdržel od zem.družstva za r.2008, mám v daň.evidenci považovat za osvobozené od DPH. Pokud tuto částku takto uvedu do přiznání k DPH, sníží se mě koeficient na 0,78 a zřejmě bych měl tedy tímto koeficientem snížit odpočtovou částku. Je tento postup správný? Jsem ve starob.důchodu a část pozemků jako "kovozemědělec" v rámci vedl.činnosti ještě obdělávám. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Mám několik otázek ohledně ročního zúčtování daně z příjmu. Daňové přiznání si vypracovávám sám. Byl jsem zaměstnán 10 měsíců z roku, 2 měsíce jsem pobíral podporu v nezaměstnanosti. 1) Můžu uplatnit roční slevu na dani v plné výši 24840 Kč? 2) Můžu uplatnit slevu na dani na manželku ve výši 24 840 Kč, pokud manželka byla 10 měsíců na rodičovské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek a 2 měsíce (od 1.11.2008) na mateřské dovolené a tudíž brala PPM? Za ty dva měsíce nepřesáhne 68.000,--Kč 3) Může uplatnit roční slevu na dani na dítě v plné výši a zda můžu uplatnit slevu na dani i na druhé dítě (nar. 10.12.2008)? Děkuji Jiří K.
Dobrý den. Může nezisková organizace stále vést daňovou evidenci? A pokud nemá zisk, musí podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď. Romana
Dobrý den, odpovídali jste mi na dotaz a nechápu zkratku DE.Mohli by jste mi odpovědět.Děkuji.
Dobry den, prodal jsem barak v cervnu a mam dotaz na uroky ktery jsem platil. S tim ze jsem doplatil hypoteku predcasne, tak jsem zaplatil 166 tisic v uroku jeste na tom co jsem zaplatil za kazdy mesic do ty doby. Vychazi to kolem 200 tisic. Moje otazka je, jestli tohle muzu nejak odepsat na dani s prijmu kdys uz ten barak jsem vlastne v ty sami dobe prodal? Uz tam nejsem prihlasen a podle toho zakonu, to vypada ze by to neslo, ale nejsem si jistej a doufam ze to tak neni. Dekuji
Dobrý den ráda bych se zeptala jestli je z nějakých důvodů výhodnější uplatnovat odpočet úroků z hypotéky u jednoho či druhého z manželů.(vyšší příjem u jednoho z nich).Oba jsme účastníci smlouvy .Nebo má každý z nás využít poloviny částky?děkuji Vršková
Zdravím. Mám dotaz. V roce 2008 jsem předčasně ukončila pojistnou smlouvu (Kapitálové životní pojištění) a pojišťovna mi vyplatila odkupní hodnotu, ze které dle §36, odst.2 zákona o DaPř srazila a odvedla srážkovou daň ve výši 15%. V daňovém přiznání za rok 2008 musím dodanit odčitatelnou položku, kterou jsem si do r.2001 uplatňovala při zúčtování daní, kterou uvádím jako ostatní příjem v příloze 2 tabulka 2 - druh příjmu "F" (dále pak v řádku 40). V řádku 64 DaPřiznání odečítám slevu na dani ve výši 24 840, takže výsledná daňová povinnost je nulová (nemám příjmy jsem na mateřské). Domnívám se, že částku odkupného (cca 24 tis.)a sraženou daň 15% z něj bych ale také měla uvést do DaP. Myslím že základ daně z tohoto odkupného uvedu v řádku 38 ale nejsem si zcela jistá, kam mám uvést již sraženou a odvedenou daň (ta je tuším dle §36 odst.2 písm.n) a pro tu v části již zaplacených daní kolonka není, jedině v řádku 85. Celkové příjmy ke zdanění by pak i s dodaňovanou částkou dělali cca 41 tis, daňová povinnost nulová a sraženou daň z odkupného by mi měl správce daně pak vrátit jako přeplatek. Je moje tvrzení správné? Děkuji LG.