FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou % sazbu pro uplatnění výdajů procentem z příjmů použiji, pokud OSVČ zprostředkovává divadelní představení pro školky ??? 40% ??? Děkuji za odpověď. Smidu
Dobrý den prosím o radu. Jsem OSVČ s pozastavenou činností od 5.3.2013, plátce DPH, registrace k DPH není zrušena. Teď chci pronajmout na nějaký čas svůj rod. domek. Nejedná se o pronájem pro ekonomickou činnost, jen na bydlení. Příjem zdaním podle § 9. Musím z tohoto příjmu odvádět 21% DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, byl mi vyměřen invalidní důchod III.stupně a uplatňovala jsem slevu na dani. Nyní mám již nárok na starobní důchod (od srpna 2012), ale je mi vyplácena výše invalidního důchodu. V roce 2013 mi bylo 64 let. Mohu i za tento rok (2013) uplatnil slevu na dani za invalidní důchod? Děkuji za odpověď. Jana K.
Dobrý den, syn byl v roce 2013/1.1.-30.10.2013/ jako OSVČ. Od 1.11.2013 pracuje jako zaměstnanec v Německu/ odvádí tam veškeré daně,/. Musím uvádět jeho příjem ze zahraničí/ samozřejmě v přepočtu k 31.12.2013/??Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje maminka je ve starobním důchodu a prodala pozemek cca za 80.000 Kč. Musí podat daňové přiznání? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den , potřebovala bych poradit . Jsem na rodičovském příspěvku a od 1.10.2013 do 10.3.2014 jsem měla dohodu o provedené činnosti měsíčně jsem měla hrubý příjem 3540kč bylo mi odvedeno zdravotní , sociální a dan každý měsíc. Takže jsem brala čistou mzdu 2424kč. když jsem skončila tet 10.3 tak jsem podepsala růžový papír ale chci si daně udělat sama, Paní vedoucí mi ale nedá potvrzení o příjmech co mám tet dělat? Měla mě vůbec při této smlouvě odvádět daň zdravku a sociální? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych poradit s vyplněním daňového přiznání. Provozuji Svobodné podnikání (mám přidělené daňové identifikační číslo) od června 2013. Během roku jsem neměla žádné příjmy na území České republiky, ale měla jsem příjmy na území Německa. Chtěla bych poradit, zda musím vyplňovat daňové přiznání v České republice i v Německu. Příjmy v Německu nedosáhly částky, která je min pro odvádění daní (8 000 EUR - zjistila jsme na internetu). Musím případně podávat jiné zprávy (přehled na zdravotní pojišťovnu a přehled na sociálku? - platím si zdravotní pojištění každý měsíc). Velice Vám děkuji za radu.
Dobry den, diky bonusum v roce 2013 jsem zaplatil jeden mesic solidarni dan zaroven na potvrzeni od zamestnavatele mam uplatneni odectu na dceru jen v 11 mesicich, muzu si uplatnit slevu na dceru za 12 mesicu? Nebo to mam dat zene - ta je ale OSVC (95% prijmu) a ma dane pausalni (70%) - muze si uplatnit slevu ona?
Dobrý den, v roce 2011 jsem koupil byt, a v roce 2012 mi volal finanční úřad, že není zaplacená 3 % daň z převodu nemovitostí ( 50 700 kč. ), že to budu muset uhradit já. Ihned jsem volal právníkovi z realitky co teď. Říkal, že peníze na daň máme v úschově pro případ, že bývalý majitel daň neuhradí. Volal jsem zase na finančák a říkal jsem, že tu daň uhradím z peněz z úschovy. A paní finanční říkala, že bývalý majitel nepodal daňové přiznání, že to nejde. Nejprve musí sehnat bývalého majitele písemně na výzvy. Říkal jsem jí, že má už trvalé bydliště na úřadě a telefon nedostupný, že ho jen tak neseženou a nějaké doporučené psaní pro něho chodí mě do schránky. Tak říkala že bych to mohl zaplatit na jeho rodné číslo (to je jakoby to zaplatil on), ale to jsem já nechtěl. Právník říkal, že mám počkat na výzvu z FÚ. Bude už to 3 roky a už tam bude tučné penále, nechci čekat X let a potom přijde nečekaná exekuce prosím o nějakou radu.
Dobrý den, jsem důchodce a pronajímám byt v jiném městě, než mám trvalé bydliště. Dočetl jsem se, že bych si mohl do nákladů, na dosažení přijmu z pronájmu, mohl dát, kromě odpisů a skutečných nákladů i výdajový paušál 48.000Kč na dopravu. Tento výdaj by ale tvořil 2/5 přijmu. Je to skutečně možné? Předem děkuji za odpověď. V.Kunc
Danove vratky chcem zaslat na slovensko na ucet vedenych veure je to mozne. V ceskej republike som mal prijmy za mesiace 1 az 9 mozem si uplatnit danovu ulavu na deti. Dakujem
Dobry den, tento rok koncim Vyssi odbornou skolu a chci se zeptat, jak to bude s placenim ZP po absolvovani skoly. Od zari budu mit status studenta na další skole na kterou se chystam. Skola kterou ale ted studuji ma na strankach napsane, ze studentem skoly prestavam byt dnem nasledujicim po zaverecnych zkouskach (tj. nekdy uprostred cervna). Na internetu jsem zase nasel informaci, ze stat za absolventy strednich a vyssich odbornych skol plati ZP az do konce srpna. Chci se tedy zeptat jak to je? Je pravda ze za me, absolventa Vyssi odborne skoly, bude stat platit do konce letnich prazdnin ZP nebo se musim prihlasit na urad práce? Predem mockrat dekuji.
Zdravím, přibližně před rokem jsem se nechal zlákat finančně-poradenskou společností OVB a založil si živnostenský list. Následně jsem s onou společností podepsal i smlouvu o spolupráci, kterou jsem zanedlouho přerušil. Živnost jsem nepovažoval za zahájenou, tudíž jsem jí nikde neohlašoval (pojišťovna, fin. úřad). Až když jsem šel na živnostenský úřad přerušit živnostenský list se mě paní úřednice zeptala, zda-li chci tento krok ohlásit, tak jsem jej nechal ohlásit. Živnost jsem nepovažoval za zahájenou proto, že jsem nedosáhl žádného zisku ani nevydal žádný úřední doklad až na výše zmíněnou spolupráci a také jsem zprostředkoval uzavření jedné smlouvy klient-banka (myslím, že jsem v ní zapsán jako zprostředkovatel). Moje otázka je: 1) Je nějaký z výše zmíněných kroků považován za zahájení živnosti, kterým by mi vznikla povinnost ohlásit se na pojišťovně a fin. úřadě? Jaké by měly být mé další kroky, jestliže jsem tuto povinnost měl? (list platný asi půl roku, přerušený je už přes rok) 2) Můžu v klidu jít a zrušit živnostenský list úplně? Musím to zrušení ohlásit na fin. úřad a pojišťovnu? Děkuji Adk
Dobrý den, moje žena je na 3leté rodičovské, která jí končí letos v prosinci. Je OSVČ s přerušenou činností.V roce 2013 měla jediný příjem z rodičovské. Zároveň je členkou bytového družstva a začala svůj byt pronajímat na podnájemní smlouvu. Smlouva je podepsána k 31.12.2013. První podnájemné bylo přijato v lednu 2014. V listopadu a prosinci 2013 nakoupila do bytu nábytek a další vybavení. Může nebo musí podávat přiznání daně z příjmů za rok 2013? Pokud ano, může si uplatnit investice provedené do bytu v roce 2013 jako daňově uznatelný náklad? Předpokládám správně, žepokud si bude moci uplatnit ty investice a žádné příjmy z podnájemného v roce 2013 neměla, tak jí vznikne ztráta, kterou si může příští rok uplatnit v přiznání za rok 2014? Pokud bude podávat přiznání za rok 2013, musí v něm uvádět příjem z rodičovské a pokud ano tak kam? Velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnán přes úřad práce ve VPP jako údržbář na 6měsíců, financováno z fondu evropské únie, pokud by se mi naskytla brigáda,přivýdělek, nebo spolupráce na smluvní dohodu, můžu si přivydělat, kolik? Děkuji. P
Dobrý den, prodáváme nemovitost v které od roku 1989 bydlím a mám zde trvalé bydliště. Tato nemovitost není zahrnuta v žádné obchodní společnosti a ani neslouží k účelům podnikání. Zajímalo by mě zda jsem pochopil správně v Zákonu č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, podle § 4 Osvobození od daně, v odstavci 1, písmene a), že jsem o daně z prodeje nemovitosti osvobozen... Děkuji
Dobrý den, pokud fyzická osoba začala podnikat v prosinci 2013 (zbytek roku úřad práce)a neměl příjem nad 48.000,--Kč, nemůže uplatnit slevu na děti a ani daňový bonus? Souhlasí? Nebo může částečně po dobu kdy podnikat ( 1/12)? Moc děkuji za Vaši odpověď
Chtěl jsem se zeptat, zda můžu podat dodatečné daňové přiznání z daně z příjmů za rok 2012, když budu chtít dodatečně slevu na dani na dítě? Děkuji
Dobrý den, do konce srpna jsem byla studentka. Od začátku července mám pozastavený živnostenský list - nic jsem si nevydělala. V sprnu jsem měla na dva dny brigádu (Dohoda o provedení práce), zde jsem podepsala daňové prohlášení. Od září do listopadu (v listopadu jsem byla celý měsíc na neschopence) jsem měla HPP - zde jsem také podepsala daňové prohlášení. A teď jak s daněmi. Určitě musím podat daňové přiznání jako OSVČ. A co s tím DPP a HPP? Musím také podávat daňové přiznání nebo tu povinnost nemám? Děkuji za jakoukoli radu.
Dobrý den, manžel byl v roce 2013 v lednu a únoru zaměstnán, průběžně podnikal jako vedlejší činnost a od března do konce roku jako činnost hlavní. Jeho výdaje byly srovnatelné s příjmy, proto tvoří základ jeho daně a daňovou povinnost příjmy ze zaměstnání. Podle výpočtu mu má být vrácena zaplacená záloha. Máme syna, kterého bychom rádi také zahrnuli do Slev a zvýhodnění. Ve formuláři mi vyšlo, že by nám stát měl vrátit ještě celou částku na dítě. Je to možné, že dostane manžel ještě navíc tuto částku? Děkuji.