FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

příjem z konkurzu

Po ukončení konkurzu KPS a.s.Moravské Budějovice 25.2.2008 mi byla jako věřiteli uhrazena částka 5898 Kč z uznaného nároku 250171 Kč. V jaké výši a pod kterým bodem daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob pro rok 2008 mohu uplatnit ztrátu mi vzniklou vyplacením pouze cca 2% z soudem uznaného nároku. Jsem osoba samostatně výdělečně činná, v důchodu.

odpočet úroků

Dobrý den, manželka je na mateřské a za rok 2008 neměla žádný příjem,pouze rodičovský příspěvek. Předpokládám, že nemusí podávat daňové příznání. Jak je to však s úroky z hypotéky, o které bylo možno při společném zdanění manželů snížit daň? O ně příjde? Děkuji za odpověď. J.Š.

cestovní náhrady u občanského sdružení

Cestovní náhrady - občanské sdružení. Jsme chovatelský klub, vedeme účetnictví, peněžní deník. Můžeme účtovat cestovní náhrady (stravné, jízdné, náhrady vlast.auta) jednotlivým členům klubu (případně členům ustanoveného výboru)a pak toto zanést do nákladů? Díky moc za odpověď. Magdalena Závodská

danění více příjmů

V roce 2008 jsem měla příjem od třech zaměstnavatelů.U jednoho z nich mi byla daň odvedena srážkou u zbylých dvou jsem měla podepsané Prohlášení k dani. Musím podávat daňové přiznání? Celkový příjem od zaměstnavatelů s podepsaným prohlášením je vyšší než 15.000 Kč. Děkuji

oprava DPH a pojistné na SP a ZP

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,jak je to s opravným DPH, případě, že jsme zjistili chybu v DPH, které se týka loňskéh roku a to května a července. Je možné udělat opravné DPH a s jakým datem? A dále bych chtěla poradit ohledně platby SP a ZP. Toto pojištění by měl zaměstnavatel uhradit nejpozději do 31.1.2008, aby si jej mohl dát do nákladů? A v případě, máme-li povoleny splátky na soc.pojištění, jakou částku si zahrnu do nákladů? Pouze tu co splácím nebo celou částku pojistného? V příkladu. Pojistné za měsíc 8,9/2008 činí 149.000,-Kč-na toto pojistné máme povoleno splácet 24.986,-Kč/měsíčně. Je tedy možné zahrnout celou výši pojistného do nákladů, i když je ve splátkách?

výdaje na pojistné

Dobrý den, vedu DE, v DAP budu mít příjmy na ř. 101, výdaje na ř. 102. Výdaje budou již bez pojištění ( soc a zdrav)odvedeného v roce 2008? A pro přehledy budou stejné základy nebo můžu započítat do nákladů i odvedené pojištění. Děkuji za odpověď. Laslo

výdaje na SP a ZP

Dobrý den, vedu DE, v DAP budu mít příjmy na ř. 101, výdaje na ř. 102. Výdaje budou již bez pojištění ( soc a zdrav)odvedeného v roce 2008? A pro přehledy budou stejné základy nebo můžu započítat do nákladů i odvedené pojištění. Děkuji za odpověď. Laslo

slevy na dani

Dobrý den, moc děkuji za předešlou odpověď na mé otázky, ale mám ještě doplňující otázky. 1) Slevu na dani na manželku můžu uplatnit jen za těch 10 měsíců co byla na rodičovské dovolené nebo za celý rok (příjmy za rok nepřesáhnou 68.000,--) také nevím zda na to má nějaký vliv to, že jsem byl 2,5měsíne veden na úřadu práce. Může i za tudo dobu uplaňovat slevu? 2) první dítě má 2,5 roku a mám jej u zaměstnavatele nahlášené, že uplatňuji slevu na dani, od manželky mám potvrzení ze zaměstnání, že neuplatňuje nárok na slevu na dani. Může tedy uplatňovat slevu i za ty 2,5 měsíce co jsem byl veden na ÚP? Děkuji Jiří K. (Původní dotaz: Dobrý den, Mám několik otázek ohledně ročního zúčtování daně z příjmu. Daňové přiznání si vypracovávám sám. Byl jsem zaměstnán 10 měsíců z roku, 2 měsíce jsem pobíral podporu v nezaměstnanosti. 1) Můžu uplatnit roční slevu na dani v plné výši 24840 Kč? 2) Můžu uplatnit slevu na dani na manželku ve výši 24 840 Kč, pokud manželka byla 10 měsíců na rodičovské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek a 2 měsíce (od 1.11.2008) na mateřské dovolené a tudíž brala PPM? Za ty dva měsíce nepřesáhne 68.000,--Kč 3) Může uplatnit roční slevu na dani na dítě v plné výši a zda můžu uplatnit slevu na dani i na druhé dítě (nar. 10.12.2008)? Děkuji Jiří K.)

výpočet daně

Dobrý den, prosím o radu s daňovým přiznáním za rok 2008. Ve dvou kalkulátorech nám vyšlo,že by manželovi měli vrátit 30.750,- (má slevu na dani na vyživovanou manželku a dítě, životní pojištění a hypotéku). Skutečně sražená daň byla ale jen 29.025,-. Můžeme vůbec chtít vrátit více než bylo sraženo? Nebo bez ohledu na výpočet jen výši skutečně sražené daně? Děkuji za radu a přeji hezký den. Nedvědová

zaúčtování HV

Dobrý den, org.složka (v ČR) měla v roce 2007 ztrátu, kterou použila v daň přiznání mateřská společnost již v roce 2007.(Slovensko) Jak správně zaúčtovat, aby účet 431 za rok 2007 se vyrušil? než se objeví nový HV ve schval.řízení. Moc děkuji

příjmy do přiznání

Jsem bývalý zaměstnanec sklárny Sklo Bohemia,která je nyní v konkurzu. Zaměstnání jsem ukončil 18.11.2008 pro nevyplácení mzdy.Poslední výplatní páska obsahuje i odstupné,ale problém je v tom,že nám zaměstnavatel vyplatil poslední výplatu za srpen a ostatní mzdové nároky mám jen na výplatních páskách,ale peníze jsme již fyzicky nedostali.Můj dotaz zní,zda do daňového přiznání budu uvádět vše z výplatních pásek až do listopadu,nebo pouze příjmy do srpna,dokud jsme peníze skutečně dostávali.Předpokládám,že uvádět se budou všechny "příjmy" až do listopadu podle výplatních pásek,ale radši se chci zeptat.Ptám se proto,že pokud použiji variantu vše až do listopadu,tak bych měl od finančního úřadu dostat zpátky přeplatek na dani 4330,-Kč,ale pokud jen za leden až srpen,kdy byly peníze skutečně vypláceny,tak je přeplatek ve výši 16015,-Kč.Rozdíl v dani je 11 685,-Kč,což jsou peníze,které jsou pro mě dost zajímavé.Prostě mě zajímá,jestli musím státu platit daň ze mzdy,kterou jsem ani nedostal (jenom jako čísla na výplatní pásce)a podle insolvenčního zákona je prakticky nereálné,aby někdo ze zaměstnanců dlužné mzdy a odstupné vůbec někdy dostal.

účtování prodeje restitucí

Dobrý den, ráda bych se zeptala,jakým způsobem zdanit prodanou pohledávku ze strany postupitele. Pohledávka byla prodána na základě smlouvy o postoupení pohledávky, pohledávka se sestává podle dřívější evidence z tzv. restitučního nároku ve výši 150 455 Kč a tzv. transformačního nároku ve výši 417698 Kč. Tyto částky dříve představovaly v evidenci restituční nárok za dřívějším družstvem a transformační nárok, a to podle zák.č. 229/91 Sb. v pl. zn. a zák. č. 42/92. Pohledávka touto smlouvou řešená tvoří nedoplatek původních nároků postupitele, nebož částečně je dlužník v mezidobí plnil.Finanční vypořádání upravuje dohoda o narovnání.Úplné narovnání provedeno ve 3 splátkách. První částka ve uhrazena při podpisu této smlouvy 26.5.2005. Dále doplatek zaplatil dlužník ve 3 po sobě jdoucích ročních splátkách, první splátka bude zaplacena k 31.12.2005, druhá 31.12.2006, poslední 31.12.2007. Dosud nebylo podáno žádné daňové přiznání. Postupitel byl v roce 2005 v zaměstnaneckém pracovním poměru - na nemocenské. Od roku 2006 je poživatelem starobního důchodu.Je tedy nutné podat dodatečné daň.přiznání?Děkuji za odpověď.

přiznání spoluvlastníků

Dobry den, spolu s pritelem jsme spoluvlastniky bytu. Podava danove priznani k dani z nemovitosti kazdy zvlast za svuj vlastni podil, nebo jen jeden za nas oba, tudiz za celek (oba podily)? V pripade, ze staci priznani od jednoho z nas, je treba to nahlasit? Dekuji

vyplnění přiznání

Dobrý den V roce 2007 jsem koupil pozemek 800m2, v roce 2008 jsem na něm začal stavět RD..., tento rok musím podat pouze dan za pozemek (RD není dostavěn a tudíž nemá kolaudaci), je třeba vyplnit "Samostatný list k dani z pozemků" nebo "Přiznání k dani z nemovitostí" kde se uvede : zahrada:680m2 + stavební pozemek 120m2 ? předem děkuju

povinnost podat DAP

Dobrý den,chtěla jsem, se zeptat zda-li musím podávat Přiznání k dani z příjmů. Minulý rok jsem měla postupně 2 zaměstnání na DPČ. Podepsala jsem u každého zaměstnavatele prohlášení (+ jsem student), takže jsem měla vždy nulovou zálohu na daň (HM vždy do 5000). Děkuji za odpověď

výdaje procentem

Dobrý den.Od 5.měsíce roku 2005 jsem platil leasing na auto a vedl DE. V roce 2007 jsem využil paušální výdaje.V roce 2008 skončil leasing.Prosím sdělte mi jak v daňovém přiznání roku 2008 postupovat. Lze nadále uplatňovat paušální výdaje nebo z důvodu zapsání majetku musím vést DE? Děkuji.

roční zúčtování daně

Manžel obdržel z organ.důvodů výpověd a pracovní poměr mu bude ukončen k 31.1.2009.Od 1.2.09 bude zaregistrován na úřadu práce (je mu 60 let) Může požádat ještě v termínu do 31.1.09 (t.j. tento týden) svého zaměstnavatele, aby mu udělal zúčtování daně z příjmů za předchozí rok nebo si jej musí již vypracovat sám? A co to pro něj obnáší? Je dělník a musel by si daň. přiznání u někoho nechat vypracovat a zaplatit.Děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jaká výše DPH náleží ke komoditě např. pšenice krmná , pšenice potravinářská? Je tam rozdílná výše DPH? Jedna je určena pro potravinářské účely a ta druhá pro krmné účely.Děkuji za odpověď.Mirka

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o odpověď, podnikám na ŽL od listopadu 2008. Do této doby jsem byla zaměstnaná. Můžu si uplatnit paušální výdaje, i když jsem byla větší část roku zmaěstnancem? A můžu si uplatnit paušální výdaje, když povedu podvojné účetnictví? Podle mého by to znamenalo, že bych dostala skoro celou zaplacenou daň zpátky. Děkuji.T.Bílá

odpočet úroků u úvěru

Dobrý den, dnes jsem Vám zasílal dotaz ohledně odpočtu daně úroky z hypotéky, avšak odpověď jsem našel v dotazech již Vámi zodpovězených, a to že potřebuji nemovitost vlastnit.Chtěl bych se ještě zeptat, jestli dle zákona č. 586/1992 Sb. § 15 odstavce 3h "splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g)", přičemž splácím úvěr na bytovou potřebu uvedenou pod písmenem c)"koupě rodinného domu " musím nemovitost vlstnit, tedy být uveden na listu vlastnictví. Děkuji za odpověď.