FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den , sleva na manželku - započítávají se do částky 68000Kč nemocenské dávky , jedná se o příjem hrubý nebo čistý. Děkuji.
Dobrý den, od 1.1.09, podle §72 odst 11)a 12) je možné si uplatnit nárok na odpočet DPH u přijatých zdanitelných plnění 3 roky od konce zdaňovacího období, ve kterém měl být uplatněn, pokud odpočet nekrátím. Mohu FP, která má DÚZP 12/08 zaúčtovat do ledna 09 s lednovým datumem plnění? Jak se mi v tomto případě dotkne § 104 odst.2)zákona o DPH? Děkuji
Silniční daň- snížení daně u návěsu nezávislé na tahači? Podle novely silničního zákona je již zrušená vazba mezi tahačem a návěsem pro snížení sazby daně (§6 pův. odst. 9) pro uplatnění snížení sazby daně dle ost.6 a 7 Mohu tedy uplatnit snížení sazby daně u návěsu nezávislé na tahači podle datumu první registrace stejně jako u jiných vozidel? /bohužel tahač je již staršího data a nevztahuje se na něho sleva, na návěs však podle registrace sleva by se měla vztahovat/ Když to však takto zadám do formuláře pro podání silniční daně na portálu veřejné správy, tak mi to hlásí chybu že uplatňuji slevu na návěs a neuplatňuji na tahač. Je tedy chyba na portálu nebo jsem si špatně vyložila zákon? Děkuji za Váš názor
Dobrý den. Pronajímám byt a chtěla bych se zeptat, co všechno mohu uvést do nákladů, abych si snížila základ daně. Na byt mám hypotéku a platím tam já osobně veškeré služby (plyn, energie,apod.). Nájemníci mi platí stálou měsíční platbu a nezáleží na tom, co protopí, apod. Také jsem nechala dělat nová plastová okna, tak bych chtěla vědět, jestli je také mohu uvést do nákladů. Děkuji moc za informace. Ivča D.
Dle registračního formuláře na magistrátu je datum vzniku mého živnostenského oprávnění dne 21.8.2008. Datum zahájení provozování živnosti je na den 1.10.2008. Je možné účtovat některé moje aktivity spojené s přípravou na podnikání (roznáška propagačních materiálů, CD vzdělávání a pod.) do nákladů - režie? Pokud by to nešlo, je možné požádat magistrát o změnu datumu zahájení provozovánání živnosti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Jsem důchodce,roční příjem z důchodu mám 143796,-Kč.Nyní z nájemného (pozemků) 23400,Kč.Chtěl byh vědět zda musím podávat daňové přiznání,když od 1.1.2008 je odečítatelná položka údajně 24800,-Kč.Kolik tedy zaplatím za rok 2008 z těchto příjmů na dani. Děkuji.
Využívám za zdaňovací období 2008 odečet výdajů procentem z příjmů.Modu si jako OSVČ odečíst ještě pojistné na soc.a zdrav.pojištění,které platím za zaměstnance? Díky za odpověď
Dobrý den, v prosinci 2006 jsem začla podnikat jako OSVČ, jiné zaměstnání jsem neměla. V roce 2007 jsem začala mít vážné zdravotní problémy, které skončily operací páteře a následným invalidním důchodem, ve kterém jsem dosud. Za rok 2007 jsem přes daňovou poradkyni podala daňové přiznání, v němž jsem bohužel musela doplatit daň, vypočítanou z minimálního základu daně, pro tento rok platného, což u mne byla částka téměř 33000,- přičemž "normální" základ daně (rozdíl skutečných příjmů a výdajů) byl 42000,- ptám se: je nějak možno v letošním přiznání tuto daň vykompenzovat? A mám vůbec podávat daňové přiznání, když jsem celý rok 2008 byla nejprve na "neschopence" a potom v ID? Žádný jiný příjem jsem neměla, pokud se pro tyto účely neposuzuje i ID jako příjem..Žijeme s manželem ve společné domácnosti se studujícím synem, loni jsem uplatnila společné zdanění, které letos už není, tak nevím, jestli musím podávat přiznání, či nikoliv, podnikání jsem loni oficiálně přerušila..Děkuji za odpověď Lenka
Dobrý den, zjistili jsme, že máme přeplatek silniční daně. Jak požádat o vrácení či použití tohoto přeplatku na další zálohy?Děkuji za odpověď
Dobrý den, v DP za rok 2008 budu uplatňovat slevu na dani na vyživovanou manželku. Čím to mám v DP doložit, jaký zapotřebí formulář? Děkuji.
Dobrý den, ještě jednou prosím o radu. Manžel je slovenské národnosti. V roce 2000 podnikal na ŽL, vzhledem k tomu, že by cizinec a nebyla EU, se musel zapsat v obch.rejstříku. Asi v roce 2001 živnost zrušil. V prosinci 2008 si zalozil nový ŽL, dostal jiné IČO. Zápis v OR ale zůstal. Prosím Vás o radu, jestli zápis v OR je spojený s IČ nebo s rodným číslem, jestli manžel musí vést podvojné účetnictví, protože pokud se zápis v OR vztahuje k osobě, tak by ho vést musel. Děkuji. Olga
Dobrý den mám dotaz ohledně vyplacení podílu na zisku z s.r.o. Podnikatel provozující obchodní činnost zdaňuje své zisky jako FO zároveň je také 100% majitelem v jednom s.r.o. na pozici jednatele. Vzhledem k tomu že s.r.o. vytvořilo zisk a tento je na učtu 431 nerozdělený zisk z minulých let a má peněžní prostředky chtěl by si je majitel vyplatit formou podílu na zisku. Jak postupovat a jak a kdy zdanit vyplacení podílů. Chtěl bych se také zeptat kdy a za jakých podmínek musí s.r.o. tvořit rezervy . Předem děkuji za odpověď
Dobrý den! Jako právnická osoba, jsme neuhradili druhé firmě fakturu ve výši 125 tisíc. Bylo to v roce 2006. Důvod byl ten , že naše firma se dostala do platební neschopnosti, a to z důvodů, že nám nebyly uhrazeny faktury za odvedenou práci od jiných firem. Ani v současné době nejsme schopni závazek splatit. Dle účetního poradce jsme povinni neuhrazenou nesplacenou fakturu s delší dobou jak 36 měsíců (což je v letošním roce v květnu), zahrnout do svých příjmů a odvést z této částky patřičnou daň. Zakládá se tato informace na pravdě a podle jakého zákona. Jsme povinni odvést daň již v květnu, nebo až na konci zúčtovacího období? Děkuji za odpověď. Obdržálková
Dobrý den, prosím Vás můžu jako jednatelka společnosti a zároveň zaměstnanec ve své společnosti přispívat sobě na penzijní pojištění? Popřípadě jakou částkou lze přispívat a z příspěvku se neplatí zdravotní a sociální pojištění a jde to celé do nákladu?děkuji moc
Dobrý den, mohu použít jako datum 1. registrace vozu za účelem slevy na silniční dani za rok 2008 datum přihlášení a vydání SPZ za předpokladu, že šlo o nový automobil a byla jsem 1.vlastníkem? U starších VTP vydaných v roce 2001-2003 nebyla uváděna 1. registrace a 1. registrace v ČR. Dále Vás prosím o informaci, kdy zaniká povinnost platit daň za vozidlo, které podnikatel prodá do autobazaru. Řídí se povinnost odvádět daň prodejem vozu autobazaru nebo až přehlášením vozu na nového majitele? Děkuji Vám.
Dobrý den, v pololetí roku 2008 jsem odešela do starobního důchodu, mohu si započítat do slevy na dani za rok 08 celé částky zaplacené za PP a ŽP nebo pouze část za odpracované měsíce.
Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci. K tomu, abych se setkala s klientem používám MHD po Praze. Jak mám uvést výdajovou položku, když mám opencard a tedy nemám papírovou jízdenku (v r. 2008 kupon) a výdej za opencard do výdajů nemohu použít? Při přepočtu 26 CZK za jednu jízdu činí moje výdaje za r. 2008 přes 8000 CZK pouze za MHD.
Dobry den mam na vas jednu prozbu s ktorou by som chcel pomoc? jsom slovak a v Prahe pracujem uz tretim rokom a moj zamestnavatel my bohuzial povedal ze tento rok si musim spravit dane sam ,kvoli tomu ze som slovak a este ze pracujem u nich na dve pracovne dohody a preto sa chcem vas spitat co je na tom pravdi a fakt si muzim urobit na slovensku dan ? ale pracujem v Cechach a tady sa my predsa strhava vsetka dan a poistne.tak bych potreboval poradit .daakujem
Dobrý den, moc prosím o radu.V loňském roce 2008 jsem byla celých 12 měsíců na mateřské dovolené(PPM) Musím podávat u zaměstnavetele daňové přiznání?Mohu si totiž odečíst životní pojištění,ale nevím zda to lze pokud jsem neměla žádný jiný příjem než PPM. Děkuji za odpověď.Proksová
dobrý den. Manžel podniká od března 2008. Druh živnosti ohlašovací volná obor činnosti Lesnictví, těžba dřeva a poskytování služeb v myslivosti Dokončovací stavební práce.Když si bude chtít odečíst výdaje procentem do které kategorie vlastně patří? Do řemeslné živnosti a může si odečíst 60% a nebo do jiné než řemeslné živnosti a může si odečíst jen 50%? Ještě by mě zajímalo jestli si jako dárce krve může i v roce 2008 odečíst 2000 za odběr? Předem děkuji za odpověď.