FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vypůjčené auto pro podnikání

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Manžel začal pracovat jako OSVČ a protože nemáme auto, tak používá auto rodičů. Může si nějakým způsobem účtovat cestovní náhrady? Musí si vést knihu jízd, nebo stačí, když si bude psát cestovní příkazy? A jak to bude se stravným? A co účtenky za benzín, může je dávat do nákladů? Moc děkuji za odpověď.

prodej auta

Dobrý den, nevím do kterého zdaňovacího období zařadit příjem z prodeje osobního automobilu vedeného v DE. Smlouva o prodeji byla podepsaná v roce 2008, ale k úhradě prodejní ceny a ke změně v evidenci vozidel došlo až v roce 2009. Děkuji za odpověď

odpisy

Dobrý den, zajímalo by mě, jak správně uplatnit odpis za rok 2008 u automobilu zařazeného v r.2007 v odpisové skupině 1a. Odepisovat dle původního zařazení nebo převést do odp.skupiny 2? Děkuji a přeji hezký den

zařazení do odpisové skupiny

Dobrý den,chci se zeptat v jaké odpisové skupině je zařazen mobilní dům?Přestože dům má kolečka,tak nemá technický průkaz tak nevíme do jaké odpisové skupiny ho zařadit.Děkuji za odpověd Pavel Vidlička

srážková daň

Smlouva o dílo se švýcarským občanem na programové práce, odvedena srážková daň 5%.Nevím zda je to správně a jak postupovat, zda je nutno platit srážkovou daˇn.Jak správně zaúčtovat

danění příjmů ma dohodu a odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v roce 2008 jsem pracovala pouze na DPP s příjmem celkem cca 15.000 Kč (měsíčně max 5000 Kč), z příjmu byla odvedena srážková daň. Mohu i v tomto případě podat daňové přiznání a uplatnit snížení základu daně o úroky z hypotéky. A pokud ne, může toto snížení uplatnit manžel, i když je hypotéka vedena na mé jméno? Děkuji předem za odpověď.

míra inflace

Dobry den, zeptal bych se na miru inflace. V teto dobe se mi bude valorizovat najem na tento rok o tech nekolik procent(3-6%) inflace dle statistickeho uradu a nevim presne kolik to je a jak to bude urceno. Najem si davam jako danove uznatelny vydaj za provozovnu do podnikani. Dekuji

poskytnutí služby do EU

Dobrý den, jsem OSVČ plátce DPH. Pro slovenskou s.r.o., plátce „slovenského DPH“ zprostředkovávám prodej nových automobilů v ČR. Jednám na základě zprostředkovatelské smlouvy jménem a na účet této s.r.o. Slovenská firma nemá v ČR provozovnu ani jinou pobočku nebo zastoupení. Automobil je dodán externí přepravní firmou přímo odběrateli v ČR a slovenská firma poté přímo fakturuje zboží odběrateli v ČR. Následně já fakturuji slovenské firmě zprostředkovatelskou provizi, v EUR. Otázka: je tato zprostředkovatelská činnost osvobozena od DPH. Jak mám já jako zprostředkovatel uvádět na mých fakturách pro slovenskou firmu DPH ?. V jaké sazbě, jakou formou a dle jakého právního předpisu ?.Děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Prosím o sdělení, jak postupovat při podání Přiznání k dani z příjmů FO. Jsem zaměstnána a zároveň jako zájmovou činnost mám chovatelskou stanici koček. Z prodeje koťat mám nějaké příjmy za rok 2008. V naší základní organizaci koček mě informovali, že v přiznání se toto zapisuje do výpočtu dílčího základu daně z příjmů z ostatních příjmů (§ 10) tj. zemědělská výroba (příloha č. 2). Je tento postup správný? Živnostenský list nemám. Jaké mohu uplatit výdaje, je to někde konkrétně psáno? Chtěla bych uplatnit Příjmy - Výdaje celkem. Kolik je % z příjmů, kdybych výdaje nechtěla celkově počítat? Ale to se mi nevyplatí, protože mám výdaje o hodně vyšší než příjmy. Ještě mě zajímá, zda se do příjmů v přiznání zahrnují příjmy od státu z mateřské a rodičovské dovolené, porodné a dávky v nemoci? Pokud ano, tak kam se to zapisuje (jaká kolonka v přiznání), kde seženu jejich souhrn, stačí přepsat podle výpisu z účtu a složenek? Děkuji za brzkou odpověď.

povinnost platit daň

Musím platit silniční daň, když účtuji výdaje paušálem? děkuji

osvobození od daně

Dobrý den, koncem roku 2008 jsme převedli družstevní byt do osobního vlastnictví.Údajně by měl být byt osvobozený od daně z nemovitostí, v zákoně jsem to však nenašla §9(1)pis.j se vztahuje pouze na převody do roku 2002? Popřípadě vztahuje se toto osvobození i na pozemek pod bytovou jednotkou?Děkuji za odpověĎ

výdaje procentem

Dobrý den, jak mám postupovat v případě, že bych chtěla jako OSVČ podávat daňové přiznání za rok 2008 formou paušálu? Dosud jsem podávala DP z daňové evidence. Nemám žádné pohledávky z upynulých let, neodepisuji majetek.Eviduji pouze vydané faktury placené hotově a běžné výdaje. Je v tomto případě nutné podávat dodatečné DP za uplynulé období(rok 2007). Děkuji Marcela Dušová

přivýdělek důchodce

Dne 25.1. jsem učinila dotaz o možnosti přivýdělku pro starobního důchodce. Zapomněla jsem se zeptat,zda totéž platí i pro mého manžela, nebo se na manžele pohlíží jinak? Děkuji Kolaříková

osvobození od daně

Dobrý den, chci se zeptat, jak vysokou částku si mohu vydělat při MD, která se nemusí prokazovat fin.úřadu? Nebo se musí prokazovat jakýkoliv příjem, i kdyby šlo např. jen o 10tis. ročně? A jak jsou na tom např. takzvané "Avon ladies", které mají provize z prodeje, musejí i ony prokazovat příjem? Musí být k takové činnosti živnostenský list? Děkuji.

sleva na dítě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak má postupovat dcera v tomto případě: loni podávala společné zdanění, letos je sitace jiná, její manžel v r. 2008 pobíral nemocenskou, do 3. července, potom byl na úřadu práce a pobíral podporu. Dcera ani jejich společná dcera od něho neviděly ani korunu. Dcera požádala o svěření dítěte do své péče, proběhl soud a od 15. října je jí svěřena dcera do péče. Otci určili výživné 1500,-, které ale ještě nikdo neviděl. Jestliže si dcera podá daňové přiznání, bude jí vyplacen daňový bonus na dítě? Co musí doložit? Dcera nemá kromě rod. příspěvku 7600, přídavku na dítě 500 a sociálního příplatku 380 Kč žádný příjem..Děkuji Glosová

přeplatek na pojistném a sleva na poplatníka

Dobrý den pane doktore! Prosím o odpověď na následující dva dotazy. 1.Manžel OSVČ, starobní důchodce, který v r.2008 neměl žádný příjem ze živnosti, avšak obdržel přeplatky VZP a OSSZ za rok 2007. Uvede tento příjem do ř.101 Přílohy č.1, nebo se tento příjem po změně účtování již jako příjem nemusí zdaňovat.Přivedla mě na tuto myšlenku jedna Vaše odpověď, kde v případě doplatku za r.2007 uskutečněném v r.2008 uvádíte, že tento doplatek již neni odečítatelnou položkou. 2.Platí i pro starobní důchodce odpočitatelná částka 24 840 Kč ? Děkuji za odpověď a přeji Vám ať se daří!

nárok na studijní volno a slevy na dani

Dobrý den, je mi 24 let a pracuji v soukromém sektoru v zaměstnaneckém poměru se smlouvou na dobu neurčitou. V září 2008 jsem začala studovat VŠ a to dálkově. Oficiálně souhlas se studiem od zaměstnavatele nemám, je mi to "tolerováno". Ráda bych se zeptala na dvě věci. Mám v této situaci nárok na nějaké studijní volno? A nemám nárok na nějakou formu úlev na daních jako student? Moc děkuji a přeji hezký den.

danění příjmů ze zahraničí

Dobry den, potrebuji poradit s dani z prijmu z UK. V roce 2008 jsem pracovala do cervna v UK. Cely rok 2007 jsem rovnez pracovala v UK. Takze se ptam: 1. Za ktere mesice se prijmy z UK zapocitavaji vzhledem k tomu, ze danove obdobi je v UK od dubna do dubna. 2. Jak se tyto prijmy za pocitaji. Docetla jsem se, ze metoda je s vyhradou progrese. Nicmene jsem se rovnez v zakone docetla, ze zvysena % sazba muze byt uplatnena na prijmy v CR. To znamena, ze taky nemusi. 3. Co se bere jako zaklad dane, nebot i v UK se z prijmu odecita napr. socialni pojisteni. Nebo se toto zaplacene pojisteni zahrne az mezi odecitatelne polozky jako ceske? Moc tomu nerozumim. Nebot pokud by se vzaly celkove prijmy z UK a z CR a pak se odecetla napr. pojisteni pouze ceska, tak by z toho vyslo, ze by byly dane vyssi a dan by byla zaplacena i za castku, ktera nebyla nikdy obdrzena. Dekuji

sleva na manželku

Dobrý den, chtěl bych využít za rok 2008 slevy na dani na manželku. Po celý rok pobírala pouze rodičovský příspěvek. Zahrnují se do příjmů manželky i příjmy z dohod o provedení práce? Výše příjmů z těchto dohod je cca 55000,-. Děkuji za odpověď JR

sleva na manželku

Dobrý den, celý r. 2008 pobírala manželka plný inv. důchod, jiné příjmy neměla. Souhrnná výše důchodu byla vyšší 68.000,-Kč. Můžu uplatnit odpočet na manželku při výpočtu daně z příjmu? Manželka je zároveň držitelkou průkazu ZTP. Předpokládám, že manželka podávat daňové přiznání nemusí.