FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem zaměstnancem a zároveň členem zastupitelstva z kterého mám příjem cca 700 kč. Chtěl bych se zeptat jak mám postupovat při ročním zůčtování daně. Jestli příjem ze zastupitelstva mám slučovat s příjmem ze zaměstnání nebo zda příjem ze zastupitelstva je tak nízký, že se úvádět nemusí ? Děkuji
Dobrý den, nevím si rady s částkou 280.000,-, která byla uhrazena při dohodě o převodu bytu a finančním vyrovnání. Předmětem této dohody je finanční vyrovnání jejíchž součástí je předkupní právo k bytu. Jak to dostanu do účetnictví? Na jakých účtech se budu pohybovat. Moc děkuji za radu.
Jsem OSVČ,vedu daňovou evidenci,nejsem plátce DPH. 1) Mohu uplatnit jako náklady poměrnou část nákladů na uhlí ,vodné a stočné , jestliže využívám část rodinného domu který s manželem vlastníme k provozování živnosti ? Na FÚ nemám nahlášenou provozovnu . 2)K podnikání využívám soukromé vozidlo .Náklady odepisuji formou cestovních náhrad . Mohu jako samostatné náklady uplatnit parkování na placených parkovištích a dálniční známku ,nebo jsou tyto náklady zahrnuty v cestovních náhradách ? 3)Vyhláška stanovuje stravné na cestách v rozmezí od – do . Kterou z částek mohu využít jako OSVČ- spodní hranici,horní hranici nebo průměrnou hodnotu ?
Dobrý den, moje matka (důchodkyně, občanka České republiky), prodala nemovitost, kterou vlastnila na Slovensku. Po konzultaci se slovenským úřadem jsem zjistila, že daň z převodu nemovitosti se na Slovensku neplatí a od daně z příjmu je matka osvobozena, neboť nemovitost vlastnila déle než pět let. Je nutné podávat daňové přiznání a platit daň v České republice? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, jsem student, pracoval jsem 1 mesic na dohodu o provedení práce a 3 měsíce na dohodu o p.č., na dohou 1. mám pohledávku 2400 na daň a na druhou dohodu jsem dostával daň přímo ve mzdě jako student. kvuli tem 2400 podavam priznani, prosim o radu jak co nejjednoduseji vytvorit tiskopis ci jakekoli rady, nikdy jsem podobny tiskopis nevyplnoval. Dekuji
Dobrý den, mám prosbu. Důchodce pracuje na plný úvazek a jeho příjem je za rok 2008 přes 300 000,- Kč. Tento příjem uvedu do přiznání. Musí se ještě danit nějaká částka z důchodu? V případě že ano, kam se tato částka píše? Děkuji.
Prosím o zodpovězení dotazu, jak uvést správně do přiznání obdržené peníze z Bulharska. Pracovník na základě smlouvy na provedení služby (3 měsíce)obdržel vyúčtování, ve kterém je uvedeno (částky jsou uvedeny v LEVA): 1.částka dle smlouvy: 46 382, 2.statutárně uznané náklady: 11 595, 3.příjem,který má být zdaněn a z něhož je odečten sociální příspěvek: 34787, 4.příjem z řádku 1 placený do sociální pojištění FO: 6 000, 5.povinné pojistení 672, z toho:a) státní sociální fond 528, b)zdravotní pojištění 144, 6. předmět daňové zálohy: 46 382, 7. ppovinná daňová záloha 4 638, 8. částka k výplatě: 41 072. Ještě prosím odpovědět, zda má být přeloženo potvrzení do češtiny znalcem a zda má pracovník mít potvrzení od bulharského finančáku o zaplacení daně. Moc děkuji.
Dobrý den, V roce 2008 mi po ukončení prac.poměru k 31.12.2007 byla v březnu vyplacena částka za nevyčerpanou dovolenou za rok 2007. Do poloviny dubna mi byly vypláceny nemocenské dávky.Současně mi byl přiznán výsluhový příspěvek dle zák.č.361/2003 Sb.,který byl vyplácen v plné výši do srpna a od září je mi vyplácen starobní důchod a zůstatková částka výsluhového příspěvku z odboru sociálního zabezpečení MV.Má smysl podávat Přiznání k dani fyzických osob za rok 2008 s uvedením částek za pojištění? Děkuji
Dobrý den,jsem podnikatel vedoucí účetnictví a uplatňuji výdaje %, letošní rok jsem ale vystavoval fa do zahraničí, čím mě vznikly kurzové zráty, ale i kurzové zisky, a tak prosím o radu jaké příjmy mám vykazovat?? Jest-li jen skutečně vystavené fa, nebo zohlednit i kurzové zisky, a co s fakturami, které nebyly do konce roku zaplaceny a musí se přepočítat kurzem ČNB?? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne
Dobrý den, rádi bychom prodali náš obchod + podkrovní byt nad obchodem, ale nevíme, jestli budeme muset platit daň z příjmu. Prosím o radu: Budovu vlastníme 10let. V lednu 2007 jsme ji vyjali z podnikání. Od dubna 2008 máme trvalé bydliště nad obchodem v podkrovním bytě, který má stejnou adresu, jako obchod. Od roku 2005 do prosince 2008 jsme obchod pronajímali, teď je prázdný. Rádi bychom věděli, jestli můžeme už budovu prodat a neplatit daň z příjmu, když tu máme trvalé bydliště a budova je už více, než dva roky vyjmuta z podnikaní. Nebo musíme čekat do roku 2012, než uplyne 5 let od vyjmutí z podnikání, nebo musíme čekat do dubna 2010, než uplynou 2 roky od zapsání si trvalého bydliště nad obchodem? Pokud musíme čekat do dubna 2010, můžeme mezitím pronajímat spodní část budovy, tj. obchod? Velmi děkuji za odpověď! S pozdravem Tomaš Seneta tomas.seneta@gmail.com
Dobry den, muzu zadat o odpocet dani za hypoteku i v pripade, ze dum ve kterem "bydlim" a ktery je z pulky psany na mne a z pulky na pritelkyni - neni mym "trvalym" bydlistem? Trvale bydliste mam u rodicu. jedna se cca o 53t. na urocich. Dekuji dancz*centrum*cz
Dobrý den, prosím o radu v oblasti zařazení HIM do účetnictví z důvodu začátku odepisováni. Zakoupili jsme traktor, DUZP 28.11.2008 a k němu GPS navigaci, DUZP 4.12.2008. Každý nákup byl uskutečněn od jiného dodavatele a DPH bylo nárokováno v měsících dle DUZP. Traktor bez navigace nebyl ani nikdy nebude používán. Máme zařadit v listopadu traktor a v prosinci navýšit jeho vstupní cenu technickým zhodnocením o cenu navigace, nebo zaúčtovat jedno zařazení ¨k 4.12.08 s tím, že traktor samostatně z listopadu do prosince bude veden na účtě 042. Děkuji za odpověď. Olga Voborníková
Dobrý den, zvažuji nabídku příjmout tichého společníka. Nemám, ale moc jasno v oblasti zdanění výnosů. Chápu to tak, že po provedení uzávěrky vyplatím případný výnos snížený o 15% srážkovou daň. A tento vyplacený výnos zároveň není nákladem tudiž ho v rámci svého účetnictví budu muset zdanit znovu ? Děkuji
Děkuji za Vaši odpověď, kterou jsem již zasílala, ale k otázce ohledně opravného(dodatečného)DPH, jsem chtěla vědět, zda je možná udělat v tomhle měsíci opravné DPH a to za měsíce 5,7/2008, kde jsme zjistili chybu. Děkuji
Dobry den,mohu uctovat sklad metodou B i kdyz vyrabime z naskladneneho materialu vyrobky? Pokud ano, lze uctovat o vyrobcich takto?: prevod poc.stavu =504/123, vyuctovani kon.stavu=123/504. Pokud o nich uctovat nemusim, staci vyuctovani KS materialu a zbozi? dekuji za odpoved.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně daně z příjmů FO. Manžel je zaměstnanec a já jsem již 4 rokem na mateřské dovolené za rok 2008 jsem si brigádně vydělala zhruba 15.000,- Kč a slyšela jsem, že si manžel může uplatnit slevu na dani za manželku.Je-li to pravda, jak máme postupovat,na koho se obrátit, nebo si musím daň z příjmů FO vypočítat sama, tak jako u společného zdanění. Děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Ivana Martinková
V roce 2008 jsem prodala obchodní podíl ve společnosti s.r.o.. Část obchodního podílu jsem měla ve vlastnictví cca 10 let a část pouze 4 roky. Jakým způsobem budu danit příjem za rok 2008 v DPFO a do jakého řádku mám tento příjem v daňovém přiznání vyplnit.
Čtyři roky jsme rozvedeni a doposud jsme nerozdělili majetek. Máme za manželství koupenou chalupu. Musíme tento majetek řešit nebo to můžeme nechat bez rozdělení tak jak to je doposud. Děkuji za odpověď.
Mohu daňovému nerezidentovi udělat roční zúčtování daní? Může uplatnit slevu na poplatníka?
dobrý den,jsem pracující v zahraničí,kde,kde platím i daně,manželka je na rodičovské dovolené,mám dotaz jestli si mohu odečíst úroky ze životních pojistek(mé a manželky)a úvěru z modré pyramidy