FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

účtování o nájmu bytu

Dobrý den, nevím si rady s částkou 280.000,-, která byla uhrazena při dohodě o převodu bytu a finančním vyrovnání. Předmětem této dohody je finanční vyrovnání jejíchž součástí je předkupní právo k bytu. Jak to dostanu do účetnictví? Na jakých účtech se budu pohybovat. Moc děkuji za radu. PS: Jsem kupujicí bytu, zaplatila jsem pouze tuto částku a byt splácím formou nájmu. Takže ještě není můj.

daně z pronájmu

Jsem studentka VŠ a chtěla bych začít pronajímat svou garsonku. Ráda bych se zeptala, pokud by předpokládaný nájem, který bych měsíčně dostávala, byl 6500, zda-li bych při konečném daňovém přiznání platila nějaké daně (kromě těch 6500 z pronájmu mám příjmy jen 500 měsíčně jako výživné), či co všechno bych si mohla odečíst. Rovněž zda-li mám na finančním úřadě ohlašovací povinnost v době započetí nájmu či stačí až příští rok odevzdat daňové přiznání za tento rok. Děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Dorý den, Ženatý jsem od poloviny minulého roku. Moje manželka za celý minulý rok neměla vyšší příjem jak 38 040 Kč. Teď jsem byl v práci odevzdat potvrzení o tom, že si platím životní pojištění, aby mi uplatnili slevu na dani. Zeptal jsem se zda je možné uplatnit nějakou slevu na dani i za manželku, když neměla za minulý rok příjem vyšší jak 38 040 Kč. Nejprve mně říkali, že ano, ale potom změnili názor, že kvůli tomu, že jsme vzití až od poloviny roku, tak na to nárok nemám. Prý by jsme museli být vzití už od začátku roku. 100% jistí si, ale nebyli, takže nevím kde mám získat odpověď, když i účetní si nejsou 100% jisty. Děkuji za odpověď

opomenutí s podáním přiznání

nestihli jsme podat daňové přiznání daně z nemovitosti a pozemku za rok 2008,jak postupovat dál?Děkuji za odpověď Marie

danění příjmů

Dobrý den, prosím o radu. od 1.1.08 do 18.11.08 jsem byl zaměstnán u a.s. Právě 18.11.08 jsem ukončil prac.poměr z důvodu nevyplacení mzdy.Společnost je nyní v konkurzu. Mzda byla vyplace naposldy za měsíc srpen, tj. v září 2008. Následující období jsme dostávali pouze výplatní pásky, kde je vyčíslena mzda, naposledy i s odstupným. Chtěl bych vědět, jakou částku mám napsat do příjmu za rok 2008, jestli celou i tu nevyplacenou s odstupným?, nebo pouze vyplacené mzdy.V evidenčních listech máme napsaný příjem za celou dobu (i ten nevyplacený) Odpočet na osobu se krátit nebude? Děkuji.

účtování poč.stavu

Dobrý den,převzala jsem novou firmu, která má zůstatek na eurovém účtu (221002) dle výpisky z banky a i v rozvaze 0,-, i na 261 účtu zůstatek v rozvaze je 0,-, ale v účetním deníku existují zůstatky na 702 s „+“ a s„-„ , které jsem musela zadat do počátečních stavů účtu: 01.01.2008 PÚ Počáteční stav účtu 261000/7010000    -1995245,1301.01.2008 PÚ Počáteční stav účtu 261000/701000      1995245,1301.01.2008 PÚ Počáteční stav účtu 221002/7010000   -31383,4101.01.2008 PÚ Počáteční stav účtu 261000/7010000    31383,41 Chtěla bych se zeptat, jestli tato situace je správná? Protože se účetní, která vedla pro tuto firmu účetnictví, odmítá možnost, že někde v účetnictví vyskytla chyba. Děkuji za odpověď S pozdravem,Mgr. Oxana Chebotareva

poštovné a DPH

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem se změnila úprava DPH u poštovného. V loňském roce bylo poštovné dle naší paní účetní osvobozeno od DPH, ale četla jsem, že toto bylo změněno a od letošního roku by poštovné mělo spadat do 19% sazby DPH. Co to pro mě znamená - jsem OSVČ neplátce DPH a mám internetový obchod, takže zasílám objednané zboží poštou. Děkuji. S pozdravem, ph

jednorázový odpis majetku

Dobrý den, nedávno jsem přebral účetnictví v neziskové organizaci a zjistil jsem, že po několik let nebyl odepisován DHM. Jeho faktická hodnota je dnes nulová. Mohu provést účetní oprávky nyní jednorázově ve výši pořirovací ceny?

dodatečné přiznání

Dobrý den, prosím o radu týkající daně z nemovitostí. Manžel pořídil v roce 2001 pozemek, v roce 2003 dostal stavební povolení, v roce 2006 kolaudoval a teprve letos bude nemovitost vkládat do katastru. mezitím dostal stavební povolení na další 2 budovy v roce 2003. V roce 2004 dokoupil kousek pozemku a to zohlednil v přiznání za rok 2005. Bohužel už nezohlednil ani stavební povolení ani kolaudaci. Takže v přiznání má pouze uvedeno ostatní plocha + zastavěná plocha podle původního majitele + dokoupení pozemku. Ráda bych dala vše do pořádku tj podáním dodatečných přiznání, ale nevím od čeho mám začít. Nemohli bychom uplatnit na záležitosti starší 3 let promlčení? žádná výzva z finančního úřadu nebyla doručena. Je možné podat dodatečné přiznání jen na rok 2006, kdy byla budova zkoulaudována tj. stavbu a současně uvést změnu ostatní plochy na stavební pozemek na další 2 budovy?? Nebo musíme zpětně až do roku následujícího po prvním stavebním povolení a vše dodatečně přiznat. děkuji mnohokrát Radka Š

sleva na dítě

Dobrý den,chtěl bych se zeptat ohledně dańového přiznání.mám doma syna který má 20let a byl loni s vyjímkou dvou měsíců evidován na úřadě práce.nepobíral během té doby žádné sociální dávky.můžu na něho uplatňovat nějaké daňové zvýhodnění?

výdaje procentem

Dobrý den, jak je to s uplatňováním výdajů procentuálně, nikoliv ve skutečné výši u OSVČ pro rok 2009? Nejsem plátcem DPH a poskytuji služby v oblasti administrativy. Děkuji

registrace OSVČ

Na základě živnostenského oprávnění od 1.1.2009 jsem jako starobní důchodce uzavřela smlouvu o poskytování služeb asistanta poslance za 5 880 Kč měsíčně. Prosím o sdělení jaké kroky musím podniknout ve vzahu k OSSZ , VZP co vlastně budu z toho příjmu povinně odvádět. Děkuji Frýbová

danění honoráře

Mám příjmy z podnikání,vedu daňovou evidenci.Kromě toho jsem v roce 2008 dostala honorář za knížku .Jak bude tento honorář zdaněn a jak se vykazuje v DP ? Děkuji a přeji krásný den.

danění příjmů zastupitele

Dobrý den, děkuji za níže uvedenou odpověď, jen bych chtěl upřesnit, že obec nám danou částku vyplácí už zdaněnou. Tedy i přesto to do příjmů musím uvést ? A ještě jeden dotaz je nějaká suma příjmů za rok která se nemusí uvádět ?? Děkuji Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem zaměstnancem a zároveň členem zastupitelstva z kterého mám příjem cca 700 kč. Chtěl bych se zeptat jak mám postupovat při ročním zůčtování daně. Jestli příjem ze zastupitelstva mám slučovat s příjmem ze zaměstnání nebo zda příjem ze zastupitelstva je tak nízký, že se úvádět nemusí ? Děkuji Odpověď: Bohužel, pokud příjem ze zastupitelstva nebyl zdaněn sráížkovou daní, do přiznání jej uvést musíte jako ostatní příjem, tedy příjem podle §10 ZDP. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

sleva na manželku a ŽP

Dobrý den, mám dotaz.Jsem nezaměstnaná, nemám žádné příjmy, může si můj manžel na mne uplatnit těch 24tisíc?A ještě si platím na životní pojištění,mám nárok na odečet 4320,- můžu tento nárok někde uplatnit, když nebudu vlastně dělat daňové přiznání,nebo ho může uplatnit můj manžel? Děkuji

vyplnění přiznání

Dobrý den, jaká je, prosím, hodnota daru za odběr krve (v r. 2008 jsem dávala 3x)? A poslední dotaz se týká nemocenské. Dle mého by měla být od daně osvobozena, nicméně, nejsem si jista. Loni jsem byla 3,5 měsíce v PN, mám do daňového přiznání FO (5405_15) nějak promítnout? A pokud ano, tak jak? Velice Vám děkuji za vyrozumění a přeji hezký den.

příjmy daněné srážkou

Dobrý den, prosím o radu s ročním zúčtováním daně za rok 2008. 1/1/2008 – 31/3/2008 jsem byl zaměstnán na HPP u firmy A. Několik dní v březnu jsem během dovolené pracoval na DPČ u firmy B, do které jsem od 1/4/2008 nastoupil na HPP. Slevu na dani 2070Kč/měs. jsem uplatňoval za 1.-3. měsíc u firmy A, od 4. měsíce u firmy B. Je firma B povinna uvádět v „Potvrzení o příjmech a sražených zálohách na daň“ i příjmy, které jsem si u nich vydělal na DPČ ? Tyto příjmy byly zdaněny srážkovou daní a ta není v souhrnu záloh na daň zohledněna. Za odpověď děkuji.

kalkulačka

Dobrý den, odevzdala jsem Přiznání k dani silniční za rok 2008 a kontrolovala si ho s Vaším kalkulátorem. Jedná se o osobní automobil, 1994 m3, kde sazba daně skutečně vychází 3000,- Kč, ale nespočítalo mi to slevu, kterou lze uplatnit podle data první registrace vozu ve výši 48% 36 měsíců, 40% 36 měsíců a 25% 36 měsíců.Toto snížení jsem podle odst.6 §6 uplatnila,ale překvapilo mne, že s tímto snížením podle první registrace vozidla kalkulátor nepočítal. Doufám, že jsem snížení uplatnila dobře, že jen nemáte předělaný kalkulátor. Děkuji za odpověď. Novotná Růžena

danění více příjmů

Jsem v důchodě a chodím na brigády. V roce 2008 jsem pracovala na DPP a DPČ.Pokud jsem nepodepsala prohlášení, měla jsem výdělky daněny srážkovou daní 15%, což je v pořádku a nebudu je již uvádět v DP za rok 2008.Pokud jsem podepsala prohlášení, byla mi uplatněna sleva na dani 2070,-Kč.Požádala jsem jednotlivé agentury a zaměstnavatele, kde jsem v roce 2008 pracovala o Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2008.Pokud jsem pracovala celý měsíc, byla mi část zálohy na daň z příjmů sražena, v případě, kdy jsem pracovala pouze část měsíce byla daň nulová.Některé agentury při každé smlouvě dávali podepsat nové prohlášení s tím, že podpisem nového se staré automaticky ruší.Nyní jsem zjistila, že mi jedna agentura, kde jsem v březnu podepsala prohlášení, a pak znovu v 5/08 a 6/08 odpracovala pár dní, opět provedla odpočet, uplatnila slevu na dani a výplatu mi nedanila a já jsem na tyto měsíce podepsala prohlášení jinde, kde jsem odpracovala většinu měsíce.Chci se zeptat: 1/ Zda mohu, když může být prohlášení podepsáno v jednom měsíci u jednoho zaměstnavatele a výdělky nelze sčítat, za tyto měsíce v daňovém přiznání za rok 2008 tyto výdělky samostatně zdanit 15% daní. Tyto výdělky bych doložila výplatními páskami s nulovou daní. 2/Zda mohu do ročního zúčtování, kde budu zahrnovat v daňovém přiznání samostatně pouze příjmy, které doložím potvrzením zaměstnavatelů o zdanitelných příjmech za rok 2008, uplatnit odpočet penzijního pojištění ve výši 9000,- Kč, které jsem uhradila za 1-9/2008 mimo částky 4500,- Kč na státní příspěvek ve výši 500,- Kč měsíčně. Na tento odpočet mi poslala pojišťovna doklad. Děkuji za odpověď.Novotná

prodej v rodině

Převod členských práv. Prosím o radu. Mohu prodat členská práva k družstevnímu bytu za nižší cenu, než za jakou jsem je koupila? Jde o prodej v rodině a důvodem dotazu je možné zdanění příjmů z tohoto prodeje. Bude finanční úřad respektovat námi uvedenou cenu ve smlouvě nebo si vyměří nějakou tržní, která je obecně platná v současné době? Děkuji za odpověď.