FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění vedlejších příjmů

Dobrý večer p. doktore, umělec, který nemá živnostenský list, je zaměstnán a přiležitostně něco namaluje tak 5 x do roka, na FÚ je přihlášen k dani z příjmu, musí si podat sám daňové přiznání, když jeho hrubé příjmy z podnikání podle zvláštního zákona byly jen 5.890,-- Kč, myslím si, že ne, neboť nedosáhl příjmu 6.000,-- Kč. Sociální poj. tam není příhlášen, tak přehled asi ne, ale zdravotní poj. musí podat přehled a odvést ZP, i když si platí v zaměstnání ZP. Děkuji

sleva na dítě

Dobrý den. Mám dotaz ohledně odečtu na studenta v tabulce je uvedeno sleva na studujícího a danové zvýhodnění na dítě.Jest-li mám nárok odečtu na studenta a jest-li ano můžu odečíst zpětně a kolik let.Zaměstnavatel mě neodečetl slevu na dani na dítě 2 měsíce jak mám vypočítat dan. Předem děkuji Urbánek Otakar

prodej nemovitostí a daň

Pomozte prosím. Na níže uvedený dotaz, jsem dne 23.1.2009 od JUDr Dytricha dostal odpověď, kterou přikládám. Po prostudování § 4b Zákona č.586/1992 Sb., o daních z příjmu a následujících, si myslím, že příjem z prodeje níže uvedeného majetku nabytého děděním budu muset zdanit. Jako synovec nejsem ( nebo jsem ?)příbuzný v řadě přímé. Potvrzuji, že strýc vlastnil uvedené nemovitosti déle než 5 let. Upřímně děkuji. Dobrý den, prosím odpovězte mi, musím v roce 2009 platit daň z příjmu FO z níže uvedeného příjmu? V 7/2007 roce zemřel můj strýc, po kterém jsem spolu se sourozenci podílem dědil majetek.Tento majetek strýc vlastnil minimálně dvacet let. Jedná se o dům,hospodářskou budovu, zastavěnou plochu a nádvoří,trvalý trávní porost, ostatní plochy,lesní pozemek, zahradu. Po nabytí právní moci 3/2008, jsem zaplatil dědickou daň. V 10/2008 jsme všichni majitelé výše uvedený majetek společně prodali. V 1/2009 roce jsem zaplatil daň z převodu nemovitosti. Děkuji. Odpověď: Pokud strýc vlastnil uvedené nemovitosti déle než 5 let, je příjem z jejich prodeje od daně z příjmů osvobozen. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

sleva na invalidní manželku

Jsem v částečněm invalidním důchodu, může si na mě manžel odepsat daně za rok 2008?

příjmy z reklamy a dary

Dobrý den, mám ŽL na pořádání kulturních produkcí. Letos bych chtěla zorganizovat akci, která se neobejde bez sponzorů. Smlouvu se sponzory budu zavírat - o reklamě - a - sponzorský dar. Prosím o info, jak se tyto smlouvy daní z mé strany. Mockrát děkuji.

odpočet úroků

Odečet úroků z úvěru ze stavebního spoření - pořízení bytu pro syna. Prosím o radu, kdo z naší rodiny si může úroky z úvěru za rok 2008 odečíst - tedy: - ve smlouvě o úvěru s ČMSS jsme uvedeni já a manžel /rodiče/ jako dlužníci - v kupní smlouvě na byt je uveden syn - taktéž na výpisu z katastru nemovitostí má vlastnické právo syn. Jaké listiny se přikládají k přiznání FO pro berňák?

výplata podílu na zisku

dobrý den. jak zaúčtuji vyplacené podíly na zisku tichému společníkovi? Je to náklad daňově či nedaňově uznatelný? děkuji.

denní tržby

Vážení, předem děkuji za minulé rady, velmi mi pomohly. Mám však dotaz, matka (neplátce DPH) provozuje "stánkový prodej" v jednom márktu - mýdla, parfémy a pod. (nic drahého, možná je podobný prodej ve stáncích, prodejnách Tabáku). Navydává vždy paragony (jen na vyžádání). Vede si prodejní deník - je tento deník s datumem a položkami prodeje, cenou prodeje a množstvím, uznávaný jako daňový doklad vzhledem na příjem z podnikání (tržba)? Děkuji Vám předem za odpověď.

pojistné z autorských práv

Prosím o informaci -jsem zaměstnanec a toto zaměstnání je mým hlavním pracovním poměrem. Kromě toho jsem po otci zdědila autorská práva, z kterých mám nepravidelné příjmy (větší než 57 000 Kč ročně). Tyto příjmy mi vyplácí zastupující společnost - s právy obchoduje na základě licenční smlouvy podepsané v roce 2002. Sama s právy nikterak nepodnikám, nemám žádný živnostenský list ani firmu, nejsem vedená jako OSVČ Každoročně podávám daňové přiznání kde tyto příjmy uvádím. Mám nyní povinnost platit pojistné na soc. zabezpečení? Dále bych se chtěla za svoji matku zeptat na totéž s tím rozdílem, že matka je starobní důchodkyně, pobírá tedy důchod a k tomu stejně jako já má příjmy ze zděděných práv. V případě, že je povinna platit pojistné na soc. zabezpečení, ovlivní to nějak výši jejího důchodu? Děkuji za odpověď.

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, V lednu jsem pracoval jako zaměstnanec v ČR, zbývajících 11 měsíců jako zaměstnanec ve Francii. Musím podávat daňové přiznání za rok 2008 v ČR? Většinou se tam nezdržuji, ale mám tam nadále trvalé bydliště. Ve Francii samozřejmě platím sociální pojištění a zaměstnavatel mi sdělil, že za mne jako cizince platí i daň z příjmu. Pokud musím podávat přiznání, jaké doklady z Francie k tomu budu potřebovat? Na výplatních páskách jsou rozebrány položky pojištění, daň z příjmu (čistého) je ale vedena jen jako "retenu a la source", tedy zadrženo zaměstnavatelem. Děkuji

daňový bonus

Dobrý den,v měsíci srpnu a září jsme vypláceli daňový bonus, a protože se jednalo o částku celkem 385,-Kč,tak jsem nežádala FÚ o proplacení s tím,že to nechám na konec roku. Teď jsem zjistila,že se musí vyplnit jiný formulář než ten měsíční,prosím,můžete mi poradit,na jakých stránkách a kde bych ho mohla stáhnout?nebo zda to mohla nechat na vyúčtování DPFO ze závislé činnosti,kde vyjde přeplatek?Děkuji Jana

sleva na dani

Dobrý den, dne 2.7.2008 jsem začala k podn. činnosti využívat os. automobil uvedený do provozu dne 7.11.2007, můžu si u něj uplatnit slevu na siln. dani a jak má vypadat vyplnění DP, auto má obsah 1968 cm3,EURO 2004/3 Děkuji,MG

výdaje procentem

jsem dúchodce přitom provozuji žívnost ,stále po celý rok.Vedu podvojné účetnictví.Vynaložené náklady na dosažení zisku jsou nižší než poušál 60%.Mohu použít výhodnější poušál kvýpočtu daně z příjmu,nebo se musím držet skutečných nákladů? Děkuji za odpověď Král Jan

sleva na dani

Dobrý den, vztahuje se na nás snížení daně? Máme auto se změnou majitele. První registrace r.2001. my ho máme od 4.2005. Jsem OSVČ a auto používám k podnikání. Děkuji za odpověď.

odpočet úroků

Dobrý den, byl jsem vlastníkem bytu do května 2008 a zaplatil na úrocích cca 22000 na což mi banka dala potvrzení. V květnu jsem ale byt prodal. Mohu si zaplacené úroky odečíst z daňového základu za rok 2008? Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Vzali jsme si s manželko , bratrem a švagrovou hypotéku na rekonstrukci RD který je ve vlastnictví rodičů.Můžeme uplatnit odečet úroků z hypotéky ?

výdaje procentem

Dobrý den, automechanik jako FO může odečíst náklady 50% nebo 60%? Děkuji Y.M.

oprava přiznání

Dobrý den, podnikatel podal v lednu čtvrtletní přiznání k dph a již daň zaplatil. Bohužel udělal chybu. Když si uplatňoval nárok na odpočet, měl výdaje asi za 28000Kč bez DPH, z toho si mohl odečíst daň, ale udělal chybu, že vzal 33320Kč (částku i s DPH) a z toho vypočítal DPH, které si odečetl. Takže v závěru ošidil stát asi o 1000Kč. Dá se to ještě zachránit a podat opravné přiznání bez pokuty? Kolik je případná pokuta? Děkuji moc za radu

proplacení dovolené

Dobrý den Dcera ukončila pracovní poměr k 31.12.2008 a zaměstnavatel jí neumožnil,za celých 7 měsíců co tam pracovala,vybrat dovolenou a slíbil jí,že jí to proplatí.Na výplatní pásce za prosinec má napsáno,že fond pracovní doby je 23 dnů,odpracovala 11 dnů a dovolenou měla 12 dnů.Podle mě jí obral o 12denní mzdu.Myslíme si,že peníze za 12 dnů dovolené by měly být ještě k celé mzdě za prosinec. Děkuji Marta

dodatečné přiznání

Dobrý den, v roce 2008 jsem z evidence pohledávek vyřadila pohledávky z roku 2004 pro zánik dlužníka. V daňovém přiznání za rok 2007 tato pohledávka figurovala pouze v tabulce pohledávek, nijak se nedanila. Můžu v daňovém přiznání za rok 2008 uplatnit výdaje procentem, nebo bych musela podávat za rok 2007 dodatečné daňové přiznání.Děkuji