FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se do celkového příjmu manželky 68.000 pro účely slevy na dani počítá i peněžitá pomoc v mateřství. Děkuji Marek Šída
Dobrý den, podnikatel vedoucí danovou evidenci, krati na vstupu DPH koeficientem, protoze prijatá plneni pouziva jak ke zdanovane tak i k osvobozene cinnosti. Jak nalozit zhlediska dane z prijmu s rozdilem DPH, neuplatnenym ? Rozdily zauctovat do nakladu, tzn. v dan.evidenci rozdil z krác.DPH v I.,II.,III. ctvrtleti r.2008 do dan.uznatel.vydaju v r.2008 a IV/IV, ktere je zuctovano az v lednu 2009, bude nalezet jako dan.uznat.vydaj v r.2009? Kde v zakone najdu oporu?
Vážený pane doktore, díky za odpovědi. Ještě mám jeden dotaz, zda je možno vystavit příjmový pokladní doklad za souhrnou částku tržeb a to za delší časové období jako je jeden prodejní den - jistě na základě evidence denních tržeb (prodej není velký - tedy třeba součet tržeb za týden). Děkuji předem za odpověď.
Prosím o informaci,jestli a jakým způsobem si může dát do účetnictví lekř soukromé ordinaci,když podniká ve svém vlstním domě,jaké normativní náklady si může dát jako nájem.Děkuji Natálie
Dobrý den, prosím Vás o odpověď. Můj syn začal v rámci své živnosti pokládat takové dřevěné rošty kolem bazénů u rodinných domků. Může použít sazbu DPH 9%.¨, když bazény jsou v 9%. Někdy také tyto rošty pokládá na balkony u rod. domků místo dlažby. Tam se může uplatnit 9%. Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o odpověď. Můj syn začal v rámci své živnosti pokládat takové dřevěné rošty kolem bazénů u rodinných domků. Může použít sazbu DPH 9%.¨, když bazény jsou v 9%. Někdy také tyto rošty pokládá na balkony u rod. domků místo dlažby. Tam se může uplatnit 9%. Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně přiznání DPH. Jsem plátce DPH a vedu podvoj.účet. Nakoupila jsem v Německu za EURA kancel.potřeby na paragon ve výši 335,-Eur. Musí se tento nákup objevit v přiznání DPH na ř.44 /v r.08 ř.320/ a ř.3 /v r.08 220/. Děkuji za odpověď K.D.
Dobrý den. V září nastoupím na Mateřskou dovolenou. Ráda bych při MD pracovala. Můžete mi poradit jaký je nejlepší způsob pracovního poměru či OSVČ ? V podstatě mi jde o to, aby se zbytečně neplatilo sociální a zdravotní pojištění, ale z druhé strany mám hypotéku a byla bych ráda, abych si mohla odečíst úroky z hypotéky. V případě, že bych byla OSVČ platí se sociální a zdravotní pojištění? Mohu si odečíst úroky z hypotéky, uplatnit si slevu na poplatníka a dítě? Dále bych chtěla pronajímat byt. Je možné v tomto případě uplatnit paušál 30%. Děkuji za odpověď. I.K.
Dne 26.1.2009 jsem obdržela Potvrzení o platbách příspěvků účastníka penzijního připojištění se státním příspěvkem. Za rok 2008 jsem uložila celkem 18.000,-Kč. V roce 2008 jsem z děditství měla příjem 815.000,- Kč. Jednalo se o byt, který jsem v roce 2008 prodala a z kterého jsem zaplatila 30. 4. 2008 3 % daň z převodu nemovitostí na Finančním úřadě ve Zlíně částku 24.450,- Kč. Je možné žádat o snížení daně? Od roku 2007 jsem ve starobním důchodu a pokud jsem chodila do zaměstnání, snížení daně mi prováděl zaměstnavatel v rámci ročního zúčtování záloh na daň z příjmu. Pokud mám nárok na snížení této daně, jakým způsobem mám o snížení žádat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,prosím o radu do jaké odpisové skupiny zařadit osvětlení hotelu v poř. ceně 277 tis. Kč a kamerový systém v poř. ceně 207 tis. Kč. U osvětlení jsou dvě světla zabudována v úrovni chodníku před vchodem a dalších 10 světel je umístěno na fasádě. Zatím jsem ho zatřídila do 4. skupiny a kamerový systém do 2. skupiny. Děkuji za odpověď.
Přeji dobrý den, prosím o vysvětlení §15 - bytová potřeba. Je bytovou potřebou i bydlení potomků? Pokud ano, tak když použiji peníze z prodeje bytu na uspokojení bytových potřeb potomků je tento prodej osvobozen dle §4 odst. 1 písm. u? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zdědila jsem byt po otci,u kterého jsem dva a půl roku bydlela a starala se o něj.Ale neměla jsem u něj trvalé bydliště. Společně s otcem jsme byt vlastnili bez tří měsíců pět let - v době kdy jsem ho prodala. Musím platit daň? Stačilo by prohlášení od sousedů, že jsem u něj skutečně bydlela? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,v listopadu jsem zapomněla zaplatit daň z mezd za zaměstnance ve výši 735,-Kč,v prosinci jsme platili 930,-Kč,takže předpokládám,že tuto platbu FÚ zařadí jako listopadovou pozdní platbu a za prosinec jsem tedy 2.2.po zjištění,když jsem dělala vyúčtování,zaplatila radši ještě jednou 930,-Kč,aby bylo na pokrytí penále.Mohu dát i tuto částku do vyúčtování DPFO ze závislé činnosti,když vyúčtování má být až do 15.2.? Děkuji Jana
Dobrý den , mám dotaz: Jedná se o příjem z pronájmu §9. Mám příjem z pronájmu z prodejny a další příjem z osobního obytného domu , kde mám náklady ( nová střecha, okapy atd- mohu uplatnit do výdajů i odpis domu?)+ příjem z nájmu. Jak musím v dan. přiznání uplatňovat výdaje ? Mohu z obchodu uplatnit 30% a z obytného domu výdaje vynaložené dle skutečnosti??? Nebo musím všechny příjmy zdanit 30%?? Děkuji
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď týkající se odepisování traktoru s navigací (JUDr Petr Dytrich). Prosím ale ještě o zpřesnění, neuvedla jsem pořizovací ceny. Traktor stál cca 4 miliony, navigace cca 200 tisíc. Z tohoto důvodu není možné navigaci účtovat jako DHIM. Podle technika mechanizátora navigace samostatně pracovat nemůže a nebude, proto trvá na tom, že má být traktor s navigací veden pod jedním číslem HIM. Posím ještě jednou o posouzení tohoto problému. Děkuji Olga Voborníková Pro úplnost kopíruji původní dotaz: Dotaz: Dobrý den, prosím o radu v oblasti zařazení HIM do účetnictví z důvodu začátku odepisováni. Zakoupili jsme traktor, DUZP 28.11.2008 a k němu GPS navigaci, DUZP 4.12.2008. Každý nákup byl uskutečněn od jiného dodavatele a DPH bylo nárokováno v měsících dle DUZP. Traktor bez navigace nebyl ani nikdy nebude používán. Máme zařadit v listopadu traktor a v prosinci navýšit jeho vstupní cenu technickým zhodnocením o cenu navigace, nebo zaúčtovat jedno zařazení ¨k 4.12.08 s tím, že traktor samostatně z listopadu do prosince bude veden na účtě 042. Děkuji za odpověď. Olga Voborníková Odpověď: Osobně bych navigaci neúčtoval jako součást traktoru. Tedy traktor bych zaúčtoval a odpisoval podle ceny z 11/08. Navigaci bych potom zřejmě zaúčtoval jako drobný hmotný majetek, protože předpokládám, že její cena je nižší než 40000 Kč. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobrý den, pronajímám zděděný byt a v DP u příjmů z pronájmu bytu uplaťňuji odpisy jeho "pořizovací" ceny. Pokud se rozhodnu byt v budoucnu prodat, musím provést nějaké dodatečné dodanění? Děkuji Vám za odpověď.
Za rok 2008 jsme vykázali zisk. Část přidělíme do RF (ale ještě není naplněn do výše nejméně 10%ZK). Mohu si pak zbylý zisk použít na výplatu podílů na zisku?Nebo ho musím ponechat nerozdělený k dalšímu použití v příštích letech?děkuji
Souběžné zaměstnání OSVČ a HPP.Odvod SP,ZP,DAŇ u HPP.Při vyúčtování daně musím uplatnit SP,ZP,DAŇ i u OSVČ.
Zaměstnankyně ve firmě zaměstnaná od 1.9.2008,předtím pracovala v zahraničí Švýcarsko.Ve mzdě se ji odpočítává nezdan.částka na poplatníka.Bude si dělat vyúčtování daně sama nebo mzdová účetní?Co příjmy ze zahraničí,jsou osvobozené z ročního zúčtování daně?
Dobrý den, chystáme se prodat garáž - kolaudace r.2006. Získané prostředky chceme použít na opravu domu (výměna oken). Je zde možné osvobození od daně z příjmu? Pokud ano, podle jakého paragrafu zákona o DP?