FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jako OSVČ používám os.auto na LPG, dle zákona o sil.dani bych byla od daně osvobozena, jen mi není jasné, jak budu počítat náklady na ujeté km, na FÚ mi nebyli schopni dát jasnou odpověď, dle jejich názoru si mám uplatňovat pouze LPG a schovávat si doklady o nákupu, neboť prům.ceny nejsou stanoveny. Auto má automatické přepínání z benzínu na LPG, takže ani neodhadnu, kolik km ujednu na benzín a kolik na LPG. Není někde nějaký metodický pokyn k této problematice? Děkuji.
Vyplacime uroky z hypotečního ůvěru spolu z bratrem a jeho manželkou.Manželka pracuje na půl uvazku. Bratr a ja pracujeme na plný úvazek.Je rozdil na koho uplatnit sniženi základu daně?
dobrý den, společné zdanění manželů bylo zrušeno. Manželka je na mateřské, platí si soukromé ŽivPoj, 12 tis. ročně. Existuje nějaký způsob, jakým uplatnit slevu na dani za toto pojištění? Má podat samostatné příznání? Děkuji, Čapek
Dobrý den, mám komplikovaný dotaz. Jak vyřešit tuto situaci. Rodiče koupili družstevní byt na hypotéku. Bydlí v něm dcera. Nyní chce dcera tento byt financovat vlastní hypotékou, kterou by se splatila hypotéka rodičů. K převodu by došlo do pěti let od nabytí. Ja toto vyřešit, aby rodiče neplatili daň z příjmů, neboť nedodrží 5 letý test pro osvobození a zároveň si dcera mohla ze své hypotéky uplatňovat odpočet úroků od základu daně. Zároveň by bylo vhodné, aby se členem družstva stala dcera.
Dobrý den,zaměstnavatel měl v r. 2008 pouze základní plat,takže po odečtení odpočitatelné položky neplatil žádné daně. Nyní si přinesl potvrzení od pojišťovny na uplatnění odečtu živ.pojištění,když však žádné daně nepalatil,tak mu nic vracet nebudu a co s potrvzením na slevu na dítě? tu uplatnit musím a musím požádat FÚ o daňový bonus? Děkuji za odpověď Jana
V roce 2006 jsme zkolaudovali rodinný dům, podali jsme přiznání k dani z nemovitosti, ale daň jsem dosud neplatili, protože platilo osvobození. Nyní však osvobození už není. Kdy musím zaplatit daň z nemovitosti. Už tento rok nebo až rok příští?děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli si můžu uplatnit roční slevu na dani 24.840 Kč na manžela, který měl v roce 2008 následující příjmy: 2.1. - 15.4.08 závislá činn.§ 6 36.333,-- 16.4.- 31.10.08 uchazeč o zam. 1.11.-31.12.08 starobní důchod 16.238,-- --------------------------------------------------- CELKEM PŘÍJMY 52.571,-- Jeho příjmy tedy nepřesahují limit 68.000. Pokud si můžu slevu uplatnit, tak za celý rok, nebo jen některé měsíce? Děkuji za odpověď. Ivana Nováková
Vlastním objekt individuální rekreace(chatu) a pronajímám ji jiné osobě, která v ní provozuje ubytovací služby (pro ubytování v soukromí mohou být dle živnost.zákona jako provozovny využívány rodinné domy,chaty atd.). Jakou mám použít základní sazbu daně z nemovitosti dle§11odst.1 jako vlastník-chata(J=3Kč/m2) nebo ostatní podnikatelské nemovitosti(O=10Kč/m2)? Myslím si,že sazba daně ve výši 10Kč/m2 by se použila pokud bych provozoval ubytovací služby sám a chatu bych měl vloženou v obchodním majetku.Děkuji
Manžel pracoval do konce srpna 2008 v ČR, od září do prosince v Rakousku a nyní opět v ČR. Vždy se jednalo o zaměstnanecký vztah. Měl řádné pracovní povolení a v Rakousku mu byly strhávány daně. Je povinen podat v ČR daňové přiznání? A v Rakousku? Děkuji. Sedlářová
Dobrý den, mohu požádat o radu, může-li si jednatel v.o.s uplatnit výdaje procenty a jakou výší? 50% nebo 40%? Jedná se o stavební práce. Děkuji předem za odpověď.
Je možné odečíst z daní zaplacené úroky (úvěr ze stavebního spoření) na koupi rodinného domku? Domek se přestavuje a nemáme v něm zatím trvalé bydliště? Děkuji.
V roce 2008 jsem dostala darem domek, dvorek, stodolu a velkou zahradu. Na finančním úřadě mně vypočetli ze všeho daň. Zaslechĺa jsem v rádiu, že se daň ze zahrady neplatí. Je to pravda?
Dobrý den,může má přítelkyně žijící se mnou ve společné domácnosti použít odpočet úroků z hypotečního úvěru,který je psaný na mou osobu ve svém daňovém přiznání z příjmu.Děkuji za odpověď.Martin B.
Dobrý den, v loňském roce jsem absolvoval certifikovaný kurz http://www.nconzo.cz/tplan/view.php?kurz_id=0388V&freedate= . Mám dotaz zda si mohu odečíst částku 10000 podle § 15 odst. 8 zákona v DPFO 2008 jedná se o řádek 51. Děkuji s pozdravem Antonín Skřivánek
Dobrý den, 1)Spojené osoby jsou dle dikce zákona: osby s podstatným vlivem. Co je to podstatný vliv.Pokud u s.r.o. je např 5 společníků s rovným vlivem tedy každý 20procent je po vliv podstatný?A kdyby byli 3 , tj. každý 33procent?Kde je hranice? 2)Pokud se jedná o poskytování úvěru firmě svými společníky jedná se spojené osoby, pokud jich je např. 5 viz bod 1? 3) pokud se jedná o poskytnutí úvěru firmě osobami nespojenými, je výše úvěru a z něho plynoucích úroků věřitelům na straně dlužníka (společnosti) daňově uznatelnným nákladem v neomezené výši úvěru? pozn. Nejedná se mi o výši úroků jako takových viz ZDP par.25, odst.1/w bod 1, ale omezení u bodu 5, tedy úhrnu úvěrů u pújček a z nich plynoucídaňová uznatelnost úroků, pokud je/není věřitel osobou spojenou. Nikde jsem nenašel omezení výše úvěru, pokud se jednán o nespojené osoby. Děkuji.
Dobry den, zajimelo by me, jak funguji danove odvody , pokud jsem student pracujici pro slovenskou firmu v CR na HPP, lze zadat vraceni dani? Dekuji
Dobrý deň, ak si ja, občan Slovenskej republiky, objednám z českého internetového kníhkupectva knihu a vo faktúre som evidentne uvedený ako odberateľ z cudzej krajiny, zo Slovenska, čiže je evidentné, že tovar prekročí hranice, čo aj prekročí, má táto česká firma vystaviť DPH ? Ďakujem
Dobrý den, vedu DE, naše firma se zabývá stavbou krbů, a můj zaměstnavatel chce stavět krby i na Slovensku, chtěla jsem se zeptat jak mám fakturovat stavbu krbu, zda se faktura účtuje s DPH nebo bez ní i když budu materiál nakupovat v ČR a nárokovat si DPH. Děkuji moc
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co vše se započítává do příjmu manžela/manželky, pokud uplatňujeme v daňovém přiznání slevu na manžela/manželku. Vím, že se nepočítá RP. Počítá se nemocenská a PPM? Děkuji M.
Dobrý den, prosím zda mi můžete poradit. Prodali jsme auto, které bylo v podnikání a havarovalo a bylo prodáno za zůstatkovou cenu 20 tis.Kč. Musíme dát tento příjem do ř.207 příloha 2 daň.přiznání a odvést z něj následně daň? Prý příjem do 20 tis. se nezdaňuje. Jestli můžeme ještě jeden dotaz. Pronajímáme byt a příjmy z pronájmu každým rokem dáváme do daňového přiznání a výdaje procentem z příjmu. V loňském roce jsme měnili v bytě okna za plastové. Dali jsme do příjmu příjem z pronájmu-viz příloha 2 a do výdajů výdaje za okna a vyšel nám rozdíl -34 tis.Výdaje větší než příjmy. V daň přiznání nám v ř.39 vyběhl tento mínus a snížil se nám o tento rozdíl základ daně. Je to správné, nebo když vyjde mínus, bere se to jako nula a základ daně se o tuto mínusovou částku nesníží. Děkuji předem za odpověď. Jaroslava