FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Podnikatel-DE- si pořídil nový automobil formou leasingu. Tento splácí od dubna. Nyní není schopen leasing splácet. Uzavřel smlouvu o zprostředkování, kde dal jiné firmě plnou moc k hledání nového leasing.nájemce a jednání s leasing.spol. o možné ccesi,s dodatkem že pokud jej neseženou, tento automobil po půl roce od nás odkoupí sami.Od ledna splátky bude platit tato firma.DPH ze splátek 2008 jsme uplatňovali. Musíme zapl.leasing.splátky(jsou rovnoměrné) dávat do nákladů? Ponížili bychom už tak velkou ztrátu.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s vrácením zálohy na daň z příjmů. Je stanovený nějaký maximální limit, kolik mohu za rok vydělat jako student, aby mi byla vrácna záloha na daň z příjmů? Pokud ano, kolik smím tedy maximálně vydělat? A je omezena i částka, kterou mi mohou maximálně na daních vrátit?
Dobrý den, ráda bych se zeptala na informaci týkající se daně z prodeje nemovitosti.Můj bratr prodal minulý rok v září dům se zahradou. Podal daňové přiznání teď do konce ledna jak to má být. A zajímalo by ho, do jakého data je pak povinen tuto daň zaplatit? A jak to probíhá. Děkuji moc
Dobrý den Vám přeji, chci se zeptat, zda je možné, abych jako fyzická osoba pronajal / zapůjčil do užívání druhé osobě osobní vozidlo na které by tato osoba uplatňovala daňové odpočty / úlevy ? Děkuji a přeji Hezký den
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem stran daně z nemovitostí. Jsem jeden z vlastíků pozemků vedených na katastru nemovitostí ve zjednodušené evidenci. Rád bych věděl, kdo je povinen zaplatit daň a v jaké výši? Zda platí každý poplatník ve výši svého podílu na pozemku nebo zaplatí jeden - jako zástupce? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím Vás právě řešíme výši stravného pro rok 2009.Jsme stavební firma (podnikatelská sféra),můžete mi pane doktora potvrdit moji myšlenku.Podnikatelská sféra se řídí při vyplácení stravného zaměstnancům §163,ovšem lze vyplatit až do výše která je uvedena v §176,aniž by podléhalo odvodu zdr. a soc.poj. a dani z příjmů.Tak že když od ledna/2009 vyplácíme zaměstnancům stravné ve výši 72,-- 110,-- 172,-- je to v pořádku.DĚKUJI moc,snad Vaše odpověď vyřeší naši diskusi ohledně stravného.
Dobrý den,v roce 2008 jsem prodala chatu v zahrádkářské kolonii.Měla jsem jí v pronájmu od Pozemkového fondu asi 15 let a po té 1 rok v osobním vlastnictví.Můj dotaz zní,zda jsem povinna zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti.V témže roce jsme si s manželem pořídili na hypotéku dům,který rekonstruujeme,a v létě se tam přestěhujeme.
Dobrý den.Chěla bych se zeptat na odpisy HIM.Koncem prosunce 2008 firma kupovala auto na úvěr,faktura na 50%částku byla uhrazena v prosinci,smlouva byla taktéž sepsana v prosinci,ale k předání auta došlo v 1.týdnu v lednu 2009.Má firma nárok na odpis auta za rok 2008.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím o radu. S manželem splácíme úvěr ze stavebního spoření na rekonstrukci domu již druhým rokem. Ve smlouvě o poskytnutí úvěru jsme zapsání oba jako spoludlužníci.Já jsem v současné době na mateřské dovolené a nemám žádné příjmy. Od stavební spořitelny přišlo potvrzení o zaplacených úrocích z poskytnutého úvěru. Může si manžel tyto úroky uplatnit v daňovém přiznání za sebe i za mě,když nejsme majiteli domu,nejsme zapsání v katastru jako spolumajitelé. Děkuji. Barbora
Dobrý den,pane doktore prosím Vás potřebuji poradit s přiřazením odpisové skupiny.Lze na zařízení pro stolařskou firmu je to velká vrtačka (jinak řečeno tiplovačka) použít odpisovou skupinu 2?? Prošel jsem odpisové skupiny již několiktár,ale nejsem si jistý.Děkuji moc
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s hranici pro výplatu daňových bonusů? Uplatňuji daňové zvýhodnění na 2 děti: 21.360,-, slevu na poplatníka: 24.840,-Kč a na manželku: 24.840,-Kč. Pokud je hranice 52.200,-Kč, tak si můžu na manželku uplatnit už pouze 6.360,-Kč? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o informaci, jak se počítá DPH na vstupu u služeb - technické poradenství v energetice, kdy je u služeb DPH na výstupu? Registraci k DPH jsem dostala od. 1.2.2009, kdy mám podat daňové přiznání k DPH?
Na tomto portálu jsem si chtěla stáhnout formuláře , které lze vyplnit a výpořet je automatický. Stahla jsem si formulář VZP a OSSZ , ale bohužel je tam pouze první starna(druhá není)- exel. Nebo to nemohu najít.:-)? Děkuji
Dobrý den, před vstupem do manželství jsem nabyla vlastnictví k bytu, na jehož koupi jsem si vzala úvěr ze stavebního spoření. V bytě v současnosti bydlíme s manželem a dcerou. Manažel má trvalé bydliště zde, ale já a dcera máme jinde. V současné době jsem na rodičovské dovolené, tzn. že nemám žádné zdanitelné příjmy za rok 2008, pouze proplacenou dovolenou. Zde zřejmě postačí odpoč. položka ve výši Kč 24.840,--. Prosím o radu, co je nutné udělat, abych mohla uplatnit odpočet zaplacených úroků z úvěru. V úvěrové smlouvě jsem uvedena jako dlužník pouze já. Potvrzení o zaplacených úrocích z poskytnutého úvěru je na moje jméno. Je možné k úvěrové smlouvě učinit dodatek, kde by byl můj nanžel spoludlužníkem, pomohlo by to nějak věc vyřešit? Předem děkuji a jsem s pozdravem. Mgr. Bohumila Cymbalak Jankovská
Dobrý den, jako občan jsem dostal od nadačního fondu finanční dar, mám povinnost podat daňové přiznání a zaplatit daň ? Děkuji za odpověď Lumír Andrássy
Dotaz se týká uplatnění – nárokování DPH. Naše společnost nakupuje od firmy X pramenitou vodu v barelech. Současně má od firmy X v pronájmu přístroje na chlazení a zahřívání vody v barelech. Vzhledem k tomu, že i přes stanovisko Ministerstva finance účtujeme o této pramenité vodě v barelech jako o nedaňovém nákladu, je možné nájem těchto přístrojů (samostatná měsíční faktura) považovat za daňový náklad a zároveň si nárokovat DPH? Děkuji
Dobrý den, na základě znaleckého posudku (výstavba truhlárny)byly tvořeny odpisy. Fú tvrdí, že se mělo vycházet z faktur od dodavatelů, apod. Převážnou část si FO pořizoval sám (původní materiál, vlastní práce apod).Proto se zvolil znalecký posudek, aby odpisy odpovídaly ceně po kolaudaci. Má pravdu finanční úřad nebo FO, který použil znalecký , posudek? Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, mám tento dotaz. Spolu s manželem máme hypotéku na dům, který jsem ovšem koupila ještě před sňatkem a jeho výlučným vlastníkem jsem pouze já. Zajímalo by mě zda je možné, aby si manžel odečetl úroky z hypotéky. Plánuji mateřskou dovolenou a tak mě zajímá postup jak tento nárok uplatnit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den podléhá regulační poplatek vybíraný lékaři dani z příjmů?
Zaměstnanec by si chtěl uplatnit úroky z meziúvěru a úvěru stavební spořitelny je to na rekonstrukci bytového jádra. V bytě bydlí, má tam trvalý pobyt ale je to družstevní byt. Není v jeho vlastnictví. Je možno? A prosím ještě u hypotečního úvěru nebo i u úvěru stavební spořitelny musí být úvěrovaná nemovitost pro odpočet úroků v zástavě u banky?