FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

placení daní

Dobry den, pracuji v zahranici a chtela bych se zeptat zda-li jsem povinna ze zakonna platit nejake danne z prijmu FO.Dekuji za odpoved.

odpočet dárce krve

Prosím o sdělení- pracovnice 5 odběrů dárcovství krve.Mohu jí odečíst od ZD 10 000,-Kč ? při RZD, děkuji Sýkorová

přecenění zůstatků

dobry den, k 31/12/2008 precenuji neuhrazene zavazky a pohledavky v cizi mene. Tyka se to i zaplacene zalohy v cizi mene, ktera bude vyuctovana az v roce 2009 ? dekuji za odpoved

sleva na manželku

Dobry den,mam zamestnance, kteremu budu delat rocni zuctovani dane. Jeho pobirala v roce 08 rodicovsky prispevek, ale od 10/08 zacala podnikat na ZL. Chtela bych se zeptat, jestli si ji tento zamestnanec muze uplatnit v rocnim zuctovani jako odecet na manzelku, kdyz mela rekneme prijmy 90tis ale vydaje 120tis a bude tudiz v zaporu. Takto by neprekrocila 38040 kc. Dekuji

přeplatek na pojistném

Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat vrácený přeplatek soc. a zdrav. poj.v roce 2008 za rok 2007 Je to zdanitelný příjem? V roce 2007 bylo soc. a zdrav. poj. zdanitelným výdejem, v roce 2008 tomu tak není. Děkuji za odpověď. marie

sleva na manželku

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícími dotazy. Manželka bude do června 2009 pobírat mateřský příspěvek t.j. cca 6 x 7 600 Kč a od července 2009 bych chtěl rodičovský příspěvek na dceru pobírat já (pracuji na plný zaměstnanecký úvazek). Je možná tato varianta ? Při svém ročním vyúčtování daně z příjmu fyzických osob (za rok 2009) bych pak chtěl na manželku uplatnit odpočet daně jako za osobu bez zdanitelných příjmů (do 68 000 Kč). Je opět možná i tato varianta ? Děkuji za odpověď Trnčák

odpočet ŽP

dobrý den, společné zdanění manželů bylo zrušeno. Manželka je na mateřské, platí si soukromé ŽivPoj, 12 tis. ročně. Existuje nějaký způsob, jakým uplatnit slevu na dani za toto pojištění? Má podat samostatné příznání? Děkuji, Čapek

roční zůčtování

Dobrý den, jaký formulář potřebuji k požádání zaměstnavatele o vrácení daně ze mzdy a dále jaký formulář potřebuji k požádání o vrácení daně ze mzdy zaměstnavatelem.

účtování penále

Dobrý den, na jaký účet se účtují penále z prodlení od finančního úřadu,jsou daňově uznatelným nákladem.Děkuji za odpověď.

spolupracující osoba

Dobrý den, mohu v DPFO využít situaci spolupracující osoby a to na syna, kterému je v roce 2009 17 let? Jak se postupuje? Vztahují se pak na tuto osobu stejné podmínky (SP a ZP) jako na OSVČ? Může si tato spolupracující osoba odečíst odečitatelnou částku na poplatníka z daní? Děkuji.

sazba daně

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně odměny pro naší společnost, která byla poskytnuta osobou z Bruselu. Naším ukolem bylo zajistit účastniky akce, která se bude konat v Japonsku. Bude jí zajišťovat osoba z Bruselu. Naším úkol pouze bylo sehnat účastniky. Máme tuto odměnu zdanit 19%DPH? Předem děkuji za odpověď. David Štér

sazba daně

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně odměny pro naší společnost, která byla poskytnuta osobou z Bruselu. Naším ukolem bylo zajistit účastniky akce, která se bude konat v Japonsku. Bude jí zajišťovat osoba z Bruselu. Naším úkol pouze bylo sehnat účastniky. Máme tuto odměnu zdanit 19%DPH? Předem děkuji za odpověď. David Štér

prohlášení poplatníka

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vyplnění formuláře č. 19 pro rok 2009 "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků" který jsem dostala v práci k vyplnění.Není mi jasné jaký rok mám napsat v odstavci III. u ročního zůčtování, jestli rok 2008 nebo 2009 a to samé i na str. 4.Podle mě by tam měl být uvedený rok 2008 kterého se to roční zůčtování týká!?Ale podle vzoru který jsem obdržela tam má být napsaný rok 2009,tak prosím o radu jak by to mělo být správně.Děkuji mnohokrát SLámová.

Dobrý den, v 6/2007 byl na našeho odběratele…

Dobrý den, v 6/2007 byl na našeho odběratele vyhlášený konkurz, asi 1/2 pohledávek cca. 397.000,- Kč bylo k 31.12.2007 více jak 12 měsíců po splatnosti, tak jsme zaúčtovali v roce 2007- 33% (131.000,- Kč) - odpis pohledávky - 546/311.Druhá ½ 400.000,- Kč byla 9-11 měsíců po lhůtě splatnosti.Tam jsme neúčtovali nic, Chci se zeptat: k 31.12.2008 bude tedy první ½ pohledávek starší 24 měsíců a druhá ½ bude starší 18 měsíců.(konkurz samozřejmě ještě není ukončen)Budu tento rok odepisovat, dle zákona o rezervách první ½ pohledávek ze zůstatku 266.000,- Kč -66%- 175.560,- Kč – 546/311, druhou ½ pohledávek ze 400.000,- Kč – 50% - 200.000,- Kč -546/311. Takže by do nákladů roku 2008 šlo 375.560,- Kč na účet 546- odpis pohledávky?Je to tak správně? Nebo se to účtuje jenom jednou - v roce vyhlášení konkurzu? Předem Vám děkuji za odpověď

čerpání rezervy

Vytvářel jsem rezervy na opravy činžovního domu s realizací v r. 2009. Je možné jeden účel tvorby rezervy realizovat až v r. 2010? Děkuji. frantisek.princ@seznam.cz

osvobození od daně

Zdravím. Vlastním rok nemovitost, kterou jsem zdědil po otci. Otec ji vlastnil cca 50 let. Budu platit daň z příjmu a případně v jaké výši, když tuto nemovitost prodám v letošním roce ? Děkuji. Uhlíř

sleva na poplatníka a odpočet ztráty

Dobrý den. Prosím o odpověď na následující: starobní důchodce je v roce 2008 zaměstnán v měsících leden-květen(hlavní prac. poměr), kromě toho podniká na ŽL celý rok 08.V přiznání k dani z příjmu FO za rok 2008 bude uplatňovat slevu na dani na poplatníka 24840 Kč, nebo jen za 5 měsíců,tj.10350 Kč? O kladný výsledek podnikánív r.08 si snižuje základ daně za ztrátu z předcházejících let. Srdečný dík.

osvobození od daně

Dobrý den, prosím o info ohledně daně darovací. V roce 2008 dle novely byly od daně darovací osvobozeny osoby ve skupině 1. Je tomu tak i v letošním roce? V zákoně jsem našla sazby i pro tuto skupinu, tak si nejsem jistá. Rodiče mi chtějí darovat dům, tak mě zajímá, zda budu platit darovací daň. Pokud ne, musím podat daňové přiznání? Předem děkuji za odpověď.

přeplatek na pojistném

V letošním roce mi byl vrácen přeplatek ZP a SP. Výdaje uplatňuji procentem. Příjem ze SZP zařadím jako příjem zvyšující základ daně v příslušné tabulce DP nebo do příjmů dle § 7 a z nich mohu odečítat procenta? Jiné příjmy kromě vráceného ZSP v roce 2008 jsem neměl. I v roce 2007 jsem uplatňoval výdaje %. Děkuji.

slevy na dani

Dobrý den, potřebuji poradit. V roce 2007 jsem odmaturovala,ale na vysokou školu jsem se nedostala, proto jsem nastoupila do zaměstnání. V roce 2008 jsem začala studovat soukromou vysokou školu při zaměstnání.Jedná se stále o první zaměstnání po maturitě.Je mi 21 let. Na jaké daňové úlevy mám nárok já a na jaké moji rodiče, se kterými žiji ve společné domácnosti? Účtárna mi tvrdí, že ve vztahu ke studiu nemám nárok na žádnou úlevu ani já ani rodiče.