FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,nakupujeme stravenky Sodexo pro mateřskou i dceřinou firmu. Dceřiné firmě je vždy dle předaného počtu vyfakturujeme vč. provize. Do konce roku 2008 jsme přeúčtovali bez DPH. Při nákupu jednáme vlastním jménem na vlastní účet.Nákup účtujeme na MD 213 a při přeprodeji pak mínusujeme MD 213, tedy není pro nás nákladem ani výnosem. Je pravdou, že dodání stravenek v roce 2009 budeme muset účtovat i s 19% DPH ? Děkuji
Dobrý den. Měl bych na Vás dotaz. Brzy budu podávat DP z PO, jsem jednatelem společnosti, nicméně zaměstnancem nejsem. Ze zahraničí mám několik účtenek z hotelu, dopravu, další drob. Je možné je uvést jako danově účinné aby se firmě snížil základ dan? Nebo jsou kvalifikované jako Náklady na reprezentaci? Zároven, pokud firma celý rok odváděla DPH, přičemž podle zákona neměla požadovaný obrat - lze požádat o navracení? Předem děkuji za informace, příp. odkaz na zákon.
Dobrý den, mám příjem ze zaměstnání a příjem od jiné organizace, kde je příjem daněn paušální částkou. Budou se oba příjmy danit společně. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně leasingu, v lednu 2008 jsem přebrala firmu, která si vzala na leasing stroje už v r. 2006 za cca 180.000,-. Jsem zvyklá si splátky účtovat jako fa a uplatňovat DPH. Ale bývalá paní účetní, takto nepostupovala. Naúčtovala vždy pouze splátku za měsíc na 325/221 bez DPH. Nevím si teď rady jak toto všechno napravit nebo jak postupovat. Kam tento majetek zařadit. Děkuji za radu
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu: podnikatelka si vzala úvěr na auto v roce 2007, auto jsem zařadila a za rok 207 uplatnila odpisy. V roce 2008 uzavřela s úvěrovou společností dodatek k úvěrové smlouvě, ve kterém se zbylý dluh a vlastnické právo k autu přesouvá na jejího druha. Jakým způsobem zaúčtovat odpisy v roce 2008? u každého poloviční odpis nebo jiným způsobem? U ní auoto vyřadit a u něho zařadit do podnikání, ale jakou cenu použít pro rok 2008? Mám pouze v úvěrové smlouvě cenu z roku 2007. Mnohokrát děkuji za odpověď, Zemanová.
Dobry den.Chci se zeptat .Prodam akcie zem.druz.ktere vlastnim 15 let a az ted se s nimi obchoduje resp. je vykupuji. Budu platit nejakou dan z prodeje?Diky za odpoved.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to se stanovením příjmu manželky z hlediska možnosti uplatňovat na ni slevu na dani jako na manželku bez příjmu za rok 2008 tzn. že její příjem musí být do 68000,- kč. Manželka je na mateřské dovolené se druhým dítětem a od 9/2007 do 4/2008 pobírala od svého zaměstnavatele mateřskou. Počítá se do příjmu roku 2008 tato mateřská za 12/07 když ve skutečnosti tyto peníze byly připsány na její účet v 1/08? Doufám že jsem dotaz položil srozumitelně. Děkuji za odpověď. Dufek
Dobrý den, prosím o radu, jak v příloze č.1 daňověho přiznání v tabulce D vyplnit kolonky "závazky" a "pohledávky" - mají se uvádět částky bez dph nebo včetně dph (jsem plátce dph). Na daň sice nemají vliv, ale chystám se přejít na paušální výdaje a pak bude nutné tyto pohledávky převést v dodatečném DP do loňského roku.. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, podnikám a od roku 2003 používám osobní automobil (není zahrnut do majetku firmy) k podnikání. Tento vůz byl pořízen na leasing, nyní již leasingová smlouva ukončena odkoupením předmětu leasingu do mého vlastnictví. Po celou dobu jsem uplatňoval jako daňový náklad tzv. "cesťáky". Moje otázka zní, zda jsem činil správně, když byl vůz majetkem leasingové společnosti?
DPFO - úvěr ze stavebního spoření Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně odpočtu zaplacených úroků z úvěru ze stavebního spoření. Nemovitost, na niž je úvěr čerpán byla během roku 2008 ve výstavbě, kolaudace proběhne až na podzim 2009. Jde uplatnit v přiznání za rok 2008 zaplacené úroky? Pokud ne, za jakých podmínek to bude možné v roce 2009. Budou moci být uplatněny úroky za celý rok, nebo jen poměrná část. Děkuji za odpověď.
Mám platit daň z příjmu za rok 2008 z finanční náhrady z resistuce ?
Licenční smlouva Dobrý den , prosím o radu jak se má platit zdravotní , sociální pojištění a v neposlední řadě daně z licenční smlouvy dle autorského zákona 121/2000 Sb.Dílem ve smyslu této smlouvy je produkční a scénáristická činnost.A zda se dá uplatnit paušál 50%. Děkuji.
Daně z licenční smlouvy Dobrý den,prosím o radu jak plati zdarvotní,sociální pojištění a v neposlední čřadě daně z licenční smlouvy,která je dle autorského zákona č.121/2000 Sb. Dílem ve smyslu této smlouvy je produkční a scénáristická činnost. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,může OSVČ uplatnit daňový bonus na děti?Jestliže neplatí tak vysokou daň,dostane ho také jako daňový malus? Děkuji
Dobry den, chtela bych se zeptat, co vsechno je nutne dolozit pri uplatneni odecitatelne polozky za uroky z hypotecniho uveru poskytnuteho na koupi druzstevniho bytu. V zakone je uvedeno, ze uplatnit lze pokud se nemovitost vyuziva k "trvalemu bydleni". Jak se toto doklada? Znamena to, ze na dane adrese musim mit trvale bydliste? Pokud byt prevedu do OV a mam doklad z katastru, musim take dolozit trvale bydleni? Dekuji za odpoved. Marta
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně daru jako zboží. OSVČ se zabývá prodejem zboží. Zboží v hodnotě 500,--Kč včetně DPH věnoval obci jako dar na společenský plech na základě darovací smlouvy. Jak vše správně zaúčtovat.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím podávat daňové přiznání, když jsem v současné době nezaměstnaná a u zaměstnavatelů, kde jsem pracovala minulý rok, jsem všude podepisovala daňové prohlášení a můj příjem za minulý rok byl nižší než 68 000 hrubého. Asi je to zbytečný dotaz, ale chci mít jistotu :) Předem Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den, prosím Vás o radu při vyplňování "Přehledu za rok 2008 o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné" u OSVČ. Jde mně o to, zda do příjmů a výdajů zahrnuji pouze příjmy a výdaje z přílohy č.1 daňového přiznaní (dle par 7), tedy bez příjmů a výdajů z pronájmu (dle par 9). Děkuji Herynková
Dobrý den,chci se zeptat,zda musím podat přiznání,když jsem zaměstnaná na HPP ,a také jsem se zaregistrovala u kosmetic.firmy a prodávám jejich přípravky (příjem vyšší než 10000).Je tento příjem brán jako příležitostný? Musím mít na tento prodej živnost.list?
Dobrý den, chci se zeptat, zda přijatý příjem z vyplácených dividend podléhá dani z příjmu FO. Děkuji, Alena.