FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání

Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz. Pracovala jsem u firmy do 30.11.2008. Od 1.12.2008 jsem na ÚP. Mohu si spočítat daňové přiznání sama, pokud ano jaký formulář mám k tomu použít, a zahrnuje se tam i vyplacená podpora v nezaměstnanosti? Děkuji.

roční zůčtování

Dobrý den,zaměstnanec k nám nastoupil v únoru 2008. Je starobní důchodce. Podepsal prohlášení poplatníka. Tento rok chce vypočítat daně za rok 2008. Nevím jak mám postupovat. Zahrnuje se do daň.přiznání i vyplacený důchod? (do kolonky příjem od všech zaměstnavatelů?) Pokud ne, tak mám počítat jen s příjmem od nás (tudíž od 02/2008)? Děkuji.

odpočet úroků z úvěru

Vážený pane doktore - malý dotaz. Uplatňuji úrok z poskytnutého úvěru na bytové potřeby ze stavebního spoření. Podnikám od 1.10.2008. Je možno uplatnit celou částku úroků za celý rok 2008? Předem děkuji za odpověď.

sleva na manželku

Dobrý deň, manžel pracuje celý rok v ČR. Ja som na čiastočnom invalidnom dôchodku, ktorého výška za rok 2008 bola 49 965 SKK. Po prepočítaní ročným priemerným kurzom ČNB 79,825 bola výška môjho inv. dôchodku 39 885 CZK. Chcela by som sa opýtať, či si môže manžel uplatniť slevu na dani na manželku ak som nemala iný príjem a je splnená podmienka, že 90% príjmov u manžela sú príjmy z ČR. Ďakujem

danění jednorázového příjmu

Dobrý den, prosila bych Vás o radu. V loňském roce jsem obdržela jednorázovou náhradu za věcné břemeno na pozemku od Jihočeské plynárenské ve výši 75 000 Kč. Jedná se o přeložku vysokotlakého plynu z důvodu výstavby rychlostní silnice. Zajímalo by mne, jak vysoká bude daň z výše uvedené částky, popř. je-li možno osvobození od daně. Předem velice děkuji za radu.

krácení odpočtu

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat? Z r. 2008 mám vypočtený zálohový koeficient (krácení podle §76) 0,93. Jaký nárok na odpočet budu krátit, když tam, kde máme zdanitelná plnění osvobozená bez nároku na odpočet (nájemné) neuplatňujeme u daně na vstupu odpočet DPH, tzn. do daňového přiznání do ř.40+41(vzor č.15) sloupec-krácený odpočet nemám co uvádět? Děkuji za odpověď

společníci v.o.s.

Dobrý den, chtěla bych se informovat o společnosti v.o.s., jsou zde dva společníci, vedou účetnictví. Jaké by se mělo podávat daňové přiznání. Myslím, že by si každý společník měl udělat daňové přiznání pro FO a zde uvést, že vede účetnictví a podat přiznání za svoji polovinu zisku/ztráty. Nebo se podává přiznání za v.o.s. jako PO??? Děkuji za informaci.

pronájem auta

Dobrý den Vám přeji, reaguji na předešlou odpověď mého dotazu a upřesňuji otázku. Jsem majitele osobního vozidla a hodlám jej zapůjčit, nebo pronajat druhé osobě, která ho bude využívat ke svým účelům. Tato osoba je OSVČ a chtěla by uplatňovat na toto vozidlo daňovou úlevu / odpočty . Po zaplacení silniční daně a zavedení knihy jízd chce tato osoba zavézt osobní vozidlo do svých nákladů spojené s činností OSVČ. Takže pokud jsem to nějak srozumitelně vysvětlil, co by laik ve zkratce. Mé osobní vozidlo bude využívat druhá osoba OSVČ, vozidlo bude využívat ke své OSVČ činnosti a chce jej uvézt do svých nákladů. Já osobně OSVČ nejsem, ale vozidlo, které momentálně dlouhodobě nevyužívám chci pronajat, nebo bezplatně zapůjčit a vůbec netuším, zda je toto reálné. Děkuji za opětovnou odpověď a přeji Hezký den BARTOŠ Milan

odpověď na dotaz

Pane doktroe, dopoledne jsem posílala dotaz na odpisy na auto pořízené na úvěr a převedené na nového vlastníka a zapomněla jsem dát na sebe mailový kontakt - ezemanova@ceska-kamenice.cz Omlouvám se a prosím o odpověď, Zemanová.

Dobrý den. Na svoji otázku jsem obdržela…

Dobrý den. Na svoji otázku jsem obdržela následující odpověď: Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Odpověď mi tedy měla být odeslána na e-mail. Bohužel, nepřišla. Jak se dostanu k odpovědi? Děkuji

povinnost placení daně

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Můj otec chce koupit garáž od svého bratra, kterou má již po leta v pronájmu(otec od bratra). Garáž je ve vlastnictví otcova bratra, přičemž pozemek na kterém leží je vlastnictvím města. Dohodli se na prodejní částce 20 000Kč. Chtěla bych se zeptat, jestli otec musí platit daň z nemovitosti nebo nějakou jinou daň. Děkuji za odpověď.

danění příjmů z prodeje dřeva

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda musím zdanit příjem z prodeje kalamitně vytěženého dřeva z lesa, který je mojím osobním vlastnictvím. Pokud ano, jak velká je pak daňová sazba ? Nebo musím tento příjem zahrnout jako OSVČ do DP z příjmu fyz. osob ? Děkuji za odpověď !

náhrada za soukromé auto

Děkuji za Vaši odpověď ohledně účtování "cesťáků" v případě, že používám soukromé auto k podnikání, které ovšem bylo pořízeno na leasing. Mám ještě jeden dotaz. Odpověděl jste mi, že účtovat lze pouze náklady na pohoné hmoty a nikoli základní náhradu za ujeté km. Moje otázka zní, jestli toto platilo vždy nebo v letech 2003 až 2008 došlo k nějaké legislativní úpravě tohoto účtování? Mám totiž pocit, že dříve šlo uplatnit základní náhradu za ujeté kilometry i v případě, že automobil byl pořízen na leasing. Mohl by jste prosím toto upřesnit, děkuji za odpověď.

danění příjmu z pronájmu

Dobrý den S manželem vlastnime 1+1byt , který sme pronajali naš príjem byl 72000.-Kč. Jak mám zdanit prijem ja ,kdyz jsem nezamestnaná a zaplatila jsem životní poisteni mam doklad na 12000.-Kč muž žije na Slovensku a taky tam pracuje dekuju

danění důchodu

Dobrý den. Pokud starobní důchodce neměl v roce 2008 žádný další příjem, bude za rok 2008 platit pouze 15% daň ze starobního důchodu, který přesahuje částku 16.500,- Kč měsíčně (198.000,- Kč za rok) a zároveň může uplatnit slevu na dani 24.840,- Kč? Děkuji, DH.

přeplatek pojistného na SP a ZP

Dobrý den, uplatňuji výdaje procentem. Přeplatek na soc. pojištění za rok 2007 uvedu do ř.101, nebo do ř.105 daňového přiznání? Děkuji

sleva na poplatníka a povinnost podat přiznání

Dobrý den, důchodkyně pronajímá pole zemědělskému družstvu. Její příjem je 27 tis. Kč za rok. Výdaje uplatní ve výši 30% z příjmů.Ještě si odečte zaplacené životní pojištění ve výši 9600. Daň by v tomto připadě byla 1395 Kč. Můj dotaz zní, zda si důchodkyně může uplatnit slevu na sebe jako na poplatníka ve výši 24840,--? bude tedy v tomto případě daň Kč 0,--. Když vyjde daň nula, musí podat daňové přiznání? Děkuji za odpovědi

prodej pozemku a daně

Dobrý den, vlastníme dva pozemky určené pro stavbu RD.Pokud jeden prodáme a peníze použijeme na stavbu RD na druhém pozemku, jakou budeme platit daň z prodeje? Oba pozemky vlastníme méně než pět let. Děkuji za odpověď.

přeplatek pojistného na SP a ZP

Prosím o radu: OSVČ - fyzická osoba, v roce 2007 DE, v daň. přiznání za rok 2008 přejde na výdaje procentem. Přeplatek zdravotního a sociálního pojištění za rok 2007, obdržený v dubnu 2008 se považuje v přiznání k dani z příjmu za příjem do ř. 101 nebo za částku zvyšující .... do řádku 105 ? Děkuji.

výdaje procentem a odpočet na PP a ŽP

Dobrý den, nemohu najít odpověď na můj dotaz, tak ještě jednou. Musím evidovat výdajové doklady pro rok 2008, pokud uplatním odpočet paušálem(50%)? Může si důchodce odepsat příspěvky na penzijní připojištění nebo životní pojištění, pokud podává daň.přiznání z příjmů z pronájmu? Děkuji