FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění příjmů

Jsem důchodkyně, mám dvě Dohody o pracovní činnosti (max.150 hod) u různých zaměstnavatelů s výdělkem u každé 6 tis.za rok. Srážková daň nebyla odvedena. Jakou mám povinnost? Děkuji M.Konečná

danění podpory

Dobrý den. Za loňský leden budu podávat daňové přiznání. Mám dotaz, zda se posuzuje posuzuje pobírání podpory v nezaměstnanosti, jako příjem a je nutné ho uvést do daňového přiznání.Od února loňského roku jsem na ÚP a dostávám podporu. Děkuji za odpověď

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na odečet daní za rok 2008 (z hypotéky), kdy ještě nejsem zapsaná v LV jako majitelka bytu. Mám SoSb, kde je jasně uvedeno, že po kolaudaci (březen 2009) se stanu majitelkou bytu. Prý vyšel nový výklad o odpočtu daní z přijmu, kde je uvedeno, že stačí doložit SoSb a na základě této smlouvy mám nárok na odečet daní. Je to pravda? Moje účetní v práci mi nechce toto provést, ale lidem, kteří koupili byt ve stejném baráku a jsou na tom stejně, tak těm to v práci účetní provede. Při dotazu na FÚ mi řekli, že na to taktéž nemám právo, ale ve výkladu "Odpočet daní pro rok 2008" od vydavatelství ANAG je to popsané jinak. Prosím tedy o posouzení, zda na odpočet daní opravdu mám či nemám nárok. Děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den. Prosím o radu. Jakou sazbu DPH mám uplatnit u vodoinstalatérských a topenářských služeb ve společných sklepních prostorách panelového domu? Děkuji

danění příjmu spoluvlastníků

Dobrý den,s bratrem jsme zdědili byt a máme ho tedy ve spoluvlastnictví rovným dílem. V roce 2008 jsme ho 9 měsíců pronajímali a příjem z pronájmu chodil bratrovi na účet. Chtěla bych se zeptat, zda může celý příjem z pronájmu zdanit bratr nebo zda musíme zdanit každý polovinu.Děkuji za odpověď

přiznání k dani

Dobrý den, ještě mám jeden dotaz ohledně zaměstnance. Osoba byla zaměstnána v roce 2008 do konce července. Od srpna až do teď je evidována na úřadě práce. Jak má postupovat v případě daní? Podat sama daňové přiznání? Nebo ještě něco jiného? Děkuji.

sleva na manželku

Dobrý den, manželovi připravuji danové přiznání za rok 2008, v současné době jsem na MD a předtím jsem pobírala dávky "mateřskou", zároven jsem na 1/4 úvazek zaměstnaná, ale tento příjem nepřesáhne hranici 68 tis. pro odpočet "na manželku", může si manžel odpočet na mě uplatnit? započítává se do "příjmu" i částka za peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek? Děkuji

danění příjmů za zahraničí

Dobrý den, chtěla bych poradit jak uvést do danového přiznání příjem z Velké Británie. Jde o OSVČ má příjem v České Republice část roku a část roku jako zam. poměr v Anglii. Dostal potvrzení o příjmu P45 o zapl. daní a hrubém příjmu. Vím že se to přepočte kurzem k 31.12.2008. Jde o vynětí formou progrese. Ten příjem se uvede jenom na tu přílohu 6b nebo ještě někam jinam. děkuji D.Pstrašová

sleva na manželku

Dobrý den, manželovi připravuji danové přiznání za rok 2008, v současné době jsem na MD a předtím jsem pobírala dávky "mateřskou", zároven jsem na 1/4 úvazek zaměstnaná, ale tento příjem nepřesáhne hranici 68 tis. pro odpočet "na manželku", může si manžel odpočet na mě uplatnit? započítává se do "příjmu" i částka za peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek? Děkuji

doložení bydlení

dobry den chtel bych uplatnit odpocet dani z uveru stavebni sporitelx,uver byl vyuzit na koupi bytu v ov,jsem jeho majitelem ale nemam v nem trvale bydliste,ale od koupi v nem bydlim,jak mam dolozit spravci dane ze v nem bydlim a bych mohl odpocet uplatnit,v byte ma trvale bydliste pritelkyne s dvoumesicnim synem

odpočet pojistného na ŽP

Dobrý dne, při ročním zúčotvání daní ze zálohových mezd si může zaměstananec uplatnit životní pojištění, které za něho hradí zaměstanavatel - ten má toto pojištění již zahrnul ve svých daň. nákladů? Děkuji

prodej busu

Dobrý den,podnikám v autodopravě mám bus z roku 1986 chtěl bych ho vyřadit z podnikání a následně prodat. Slyšel jsem, že toto lze provést až po roce od data vyřazení busu z podníkání. Je zde taková podmínka? Děkuji za odpověď

dodanění ŽP

Dobrý den, v roce 2008 jsem převedla celou částku životního pojištění na novou životní pojistku u jiné pojišťovny. Jsem zaměstnána a v předchozích letech jsem uplatňovala nezdanitelnou část základu daně na soukromé životní pojištění. Prosím o radu, jak v tomto případě postupovat, jestli je nutné dodaňovat v předchozích letech uplatněné částky. V případě že ano, prosím o sdělení, na základě jakého výkladu je takto nutno učinit, protože ze zákona o daních z příjmů v platném znění pro rok 2008 (§15 odst. 6) toto jednoznačně nevyplývá, neboť pojistné vyplaceno nebylo a celá kapitálová hodnota pojištění byla převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části daně. Publikované názory na toto se liší. Je rozdíl, jestli je převedena celá částka z jedné pojistky na druhou v rámci jedné pojišťovny? Děkuji

danění příjmu studenta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to je se zdaněním příjmů studenta. Např. kdybych si čtvrtletně přivydělala okolo tří tisíc Kč. A také jaký vliv by měl tento přivýdělek na socialní dávky (kvůli nízkému platu), které pobírá moje mamka (samoživitelka). Děkuji za odpověď Hezký den Eva F.

danění dividend

Dobrý den, podléha DzFO příjem z přijatých dividend? Tato dividenda byla při výplatě zdaněna a byla odvedena srážková daň. Příjemci byl tedy vyplacen již "čistý příjem". Uvádí tedy příjemce tato dividenda v daň.přiznání jako příjem z kapitálového majetku nebo už tento příjem nikam neuvádí? Děkuji a přeji hezký den

odpisování majetku

Dobré ráno, koupil jsem si kameru za 140.000 Kč, prosím o odpověď jak dlouho a po kolika procentech z její pořizovací ceny ji mohu odpisovat jako OSVČ. Děkuji moc.

výdaje pro Přehled

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu do přehledu pro soc. i zdrav. ve výdajích zahrnout i částku z přílohy č. 1 řádek 106 - nepeněžité výdaje (náhrady za automobil)? Pokud to neudělám tak vycházejí velké nedoplatky. Děkuji

odpisování majetku

Dobrý den.Chtěla bych se Vás zeptat na odepisování HIM.Firma na konci procince 2008 kupovala auto na úvěr,faktura na 50% částku byla uhrazena v prosinci, ale k předání auta došlo v prvním týdnu měsice ledna 2009.Má firma nárok na odpisy auta za rok 2008.Děkuji.

zaměstnávání pracovníků a výdaje procentem

Dobrý den, jsem začínající podnikatel FO a chtěl jsem se zeptat co mám udělat pro to, abych mohl zaměstnávat zaměstnance a jaké jsou za ně odvody? Dále ještě jak mohu uplatňovat náklady v procentech? Děkuji za odpověď Sharko

odpočet pojistného na ŽP

Dobrý den, pobírám plně invalidní důchod a nemám žédný další příjem . V minulých rocích jsem ve společném zdanění manželů uplatnil slevu na dani z penzijního připojištění na základě potvrzení od pezijního fondu KB. Jak získám slevu na dani za rok 2008, když společné zdanění je zrušeno? Děkuji za Vaši odpověď Svojanovský Vladimír tel.547223839 mt.721929758 mail, svojanovsky@iol.cz