FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem fyzická osoba, vedu daňovou evidenci. V evidenci mám neuhrazený závazek, od jehož splatnosti uplynuly 3 roky. Tento závazek je vůči dopravci, který pro moji firmu vykonal službu. Ve stejném roce však mojí firmě způsobil škodu při uskutečňování jiné služby, za kterou byla tomuto dopravci vystavena faktura – pohledávka, kde byla škoda vyčíslena. Následně byl dopravce vyzván k potvrzení vzájemného započtení, které však neuznal a nepotvrdil. Tím pádem mám v evidenci již zmíněný neuhrazený závazek, jakož i neuhrazenou pohledávku. Můj dotaz tedy zní: Musím tento závazek zdanit v souladu s ZDP §23 odst. 3 písm. a) nebo jde v tomto případě o závazek, na který se předmětná povinnost nevztahuje? Za Vaši odpověď Vám předem děkuji. S pozdravem Dita Fl.
Dobrý den,měla bych dotaz:na konci roku jsme se rozhodli pořídit si os.vozidlo do majetku firmy a v prosicni jsme zaplatili zálohu na vozidlo a v lednu jsme si vozidlo převzali se splát.kalendářem (leasing)a tak bych se chtěla zeptat,jestli mezi zálohou a akontací je nějaký rozdíl?Pokud ano,jak mám postupovat u zálohy? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem fyzická osoba, vedu daňovou evidenci. V evidenci mám neuhrazený závazek, od jehož splatnosti uplynuly 3 roky. Tento závazek je vůči dopravci, který pro moji firmu vykonal službu. Ve stejném roce však mojí firmě způsobil škodu při uskutečňování jiné služby, za kterou byla tomuto dopravci vystavena faktura – pohledávka, kde byla škoda vyčíslena. Následně byl dopravce vyzván k potvrzení vzájemného započtení, které však neuznal a nepotvrdil. Tím pádem mám v evidenci již zmíněný neuhrazený závazek, jakož i neuhrazenou pohledávku. Můj dotaz tedy zní: Musím tento závazek zdanit v souladu s ZDP §23 odst. 3 písm. a) nebo jde v tomto případě o závazek, na který se předmětná povinnost nevztahuje? Za Vaši odpověď Vám předem děkuji. S pozdravem Dita Fl.
Dobrý den. Můj dotaz se týká daně z nemovitosti. Pořád nevím, zda daň z bytu, kterou budu stejně jako v minulých letech platit do 31.5.09 na základě složenky zaslané finančním úřadem, je daň za rok 2008 nebo 2009? Děkuji Vám, DH.
Dobrý den. Prodali jsme byt v období do 2 let od nabytí. Tzn. že prodej podléhá dani z příjmu §10, přičemž zdaňovat budeme rozdíl mezi prodejní cenou a náklady na pořízení bytu. Zároveň jsme si však koupili za cca 50% získané částky nový menší byt. Předpokládám, že tedy budem zdaňovat cca 50%. Kde se v daň přiznání toto použití získané částky z prodeje nemovitosti na bytové potřeby uvádí, nejsou tam kolonky? Děkuji.
dobrý den, můj dotaz se týká sazby DPH. Jsme nakladatelství vydávající knihy. Loni jsme jednu knihu zabalili do krabice dohromady s mixérem a prodávali jako součást jako svatební edice, jelikož kniha měla větší hodnotu než mixér ponechali jsme celé krabici sazbu 9%. Je to tak správně i v roce 2009 ? Slyšela jsme o nějaké změně....ale nemůžu to nikde najít. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den pane doktore, manželka byla do 30.9.2009 na mateřské dovolené, od 1.10.08 do 31.12.2008 již pracovala na zaměstnanecký poměr a její hrubá mzda za toto období byla 58 tis. Kč. Může si manžel na ni uplatnit slevu ve výši 24 840,-- jako na vyživovanou manželku žijící s poplatníkem v domácnosti? Děkuji za odpověď
Dobrý den, můj dotaz se týká získání slevy na nevydělávající manželku. Prosím byla byste tak hodná a napsala mi jestli se do úhrnu příjmů nepřevyšující 68 tisíc Kč započítává i nemocenská ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, zdaňuji příjmy z pronájmu, výdaje uplatňuji ve skutečné výši. Nájemci při uzavření nájemní smlouvy platí tzv. kauci, kterou nezahrnuji do příjmů, resp. až při ukončení nájemního vztahu když většinou nezaplatí poslední nájemné.Je to dobře?
Odpisy rodinného domu při jeho pronájmu Dobrý den, pronajímám rodinný dům (RD) od r. 2003, dům jsem nabyl darováním v době kratší než 5 let před zahájením pronájmu. Od počátku nájmu uplatňuji skutečně vynaložené náklady (opravy, údržba, pojištění...), ale dosud jsem vůbec neuplatňoval odpisy ze vstupní ceny RD a ani odpisy nevedu evidenčně. Mám prosím tyto dotazy: 1. vzhledem k době mezi nabytím a zahájením pronájmu mohu jako vstupní cenu RD pro odpisy stanovit dle znal. posudku v době darování, i když od počátku nájmu uplatňuji skutečné výdaje a neuplatňoval jsem zatím tedy paušální výdaje? 2. Mohu odepisovat dům pak ze vstupní ceny počínaje r. 2008 jakoby od počátku?, jde mi o to, jestli za r. 2003-2007 se odpisy počítají do celk. výše odpisů, i když jsem je neuplatnil a ani neevidoval? 3. Když se rozhodnu pro zrychlené odpisování, pak odpis za r. 2008 (první rok odepsiování?) stanovím jako podíl vstupní ceny a koeficientu 30, jak je uvedeno v ZDP nebo musím brát v úvahu, že odpisy se musí počítat již od r. 2003? Děkuji za odpověď a ochotu. S pozdravem Fajkus J.
Dobrý den, může manželka ve svém daňovém přiznání zohlednit slevu na manžela 24.840,--Kč, když jeho příjmy nedosahují 38040,--,(nově od 12-2008 68.000,--) ale manžel je OSVČ a příjmy - výdaje = částka menší než 38.040,--Kč.(68.000,--) Nebo nelze? Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den .Mohu odpis auta rozdělit na 50% podíl spolupracující osoby (manželku) jako u příjmů a výdajů a je spolupracující osoba zaměstnancem pokud ano mohu si dát do výdaju zdravotní a sociální..Velice děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ, daně si dělám sám a za rok 2008 mám daňovou povinnost. V roce 2008 mám také ztrátu (ne jako firma, jen jako FO)na kapit. trzích. Vím, že tuto ztrátu nemohu kombinovat se ziskem z podnikání. Chtěl bych jen poradit, zda se uvádí někde v Přizníní za rok 2008. Uplatnit ji mohu v příštích letech, pokud budu mít zisk z investování. Popř. jaký tiskopis použít atd. Děkuji PV.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžel je po privatizaci 1,5 roku členem družstevního bytu. Ale jinak zde bydlí již 15let. Momentálně jsme se rozhodli podíl v družstvu prodat. Avšak musíme prý zaplatit daň z příjmu. Budeme však na hypotéku kupovat dům, a za peníze z prodaného bytu ho chceme rekonstruovat. Co je za potřebí k tomu, aby daňová povinnost byla pak nulová? Někde jsme četli, že musí být alespoň 5 let v družstvu, nebo musí mít zde alespoň 2 roky bydliště, pak se daň z příjmu neplatí.
v roce 2008 jsem prodal pozemek,který jsem v roce 2007 dostal darem ,prosím o informaci zda do dp musím uvést částku z kupní smlouvy nebo částku z kupní smlouvy sníženou o odhadní cenu děkuji předem za odpověd
Starobní důchodce s občasným,nepravidelným příjmem jako překladatel ve výši 42 300,-Kč za r.2008 uplatní v DAP paušální výdaje 40% a slevu na poplatníka ve výši 24 840,-Kč t.j. 42300,- - 16920,-/40%/-24840,-= 540,-Kč.Výše daně 15% z tohoto daňového základu bude 81,-Kč.Vzhledem k nepravidelnému příjmu nemusí hradit zdravotní a sociální pojistné.Je to OK? Díky Jindra
Dobrý den, rád bych věděl, jak se u fyzických nepodnikajících osob daní dividendy přijaté ze zahraničí. Pokud vím, dividenda přijatá od českých firem už má strženou daň a nikde se neodvádí. Jak je to ale u dividend firem ze zahraničí (EU i USA)? POdle výpisu účtu od brokera je mi v zemi původu firmy daň stržená také, takže takže pokud bych to musel danit i zde, platil bych daň 2x. Jestli to musím danit i zde, je základem daně hrubá připsaná dividenda před odečtením daně v zemi původu nebo si tu daň zaplacenou v zemi původu mohu od základu daně odečíst? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jaroslav Šimůnek
Dobrý den, ve formuláři daně z příjmu fyz.osob za rok 2008 jsem nikde nenašla rádek , do kterého se vyplní výdaje( vynaložené náklady) spojené s příjmem. Vedu daňové účetnictví, to je pak k ničemu, když se výdaje do daně neuplatňují. Vím že za rok nelze uplatnit mnou placené pojistné, ale to ostatní jako např.nájem kanceláře ap. snad ano? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o radu: OSVČ, plátce DPH, hlavní činnost autodoprava. Vedle toho má příjem z pronájmu nebytových prostor (na smlouvu). Tyto nebytové prostory vede jako obchodní majetek. Odepisuje a eviduje k tomu výdaje. Nevyužívá je ale pro svoji hlavní činnost autodopravu. Z příjmu z pronájmu nebytových prostor také odevzdává DPH a u výdajů si nárokuje DPH. 1.v daňovém přiznání vykazuje příjmy i výdaje z pronájmu nebytových prostor v příloze č. 2, jako příjmy z pronájmu dle par 9? 2.jedná se o obchodní majetek, který by po vyřazení a následném prodeji musel do 5 let zdanit ? 3.jak je to s DPH? Musí odevzdávat DPH? Děkuji Vám Herynková
Dobrý den, jsem občanem ČR ale po pracovní době strávené pracovně v Německu jsem bydlel střídavě v ČR a v Německu, vždy cca půl roku, kde mám pronajatý byt. Jsem důchodce s důchodem v ČR a také menším důchodem v Něm. Vzhledem k malému důchodu jsem v Německu od daní plně osvobozen. Nyní se hodlám přestěhovat zcela do ČR, kam mi bude zasílán i německý důchod. Bude se teď sčítat něm.+čes.důchod dohromady a danit? Jak po přestěhování postupovat?