FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, vzhledem k tomu, že sociální a zdravotní pojištění za rok 2008 není již daňovým nákladem. Můj dotaz zní, zda vratky přeplatků na sociálním a zdravotním pojištění za rok 2007, vyplacené v roce 2008 je nutno zahrnout do daňového základu (vzhledem k tomu, že v roce 2007 byly výdaje za soc.a zdrav.pojištění daňovým nákladem). Jsou tedy tyto přeplatky předmětem daně z příjmu či nikoliv.
Dobrý den. Splácíme s manželem hypotéku na dům.Odpočet úroků z hypotéky jsme si uplatňovali při společném zdanění manželů. To však bylo zrušeno. Četla jsem, že si úroky z hypotéky mohou uplatnit manželé rovným dílem (oba jsme uvedeni ve hypoteční smlouvě). Jak to tedy máme provést. Potvrzení z banky je jen jedno, manžel si o vyúčtování daní žádá v zaměstnání, já-protože podnikám při zaměstnání-si budu podávat vyúčtování u finančního úřadu. Děkuji Libuše
Je možné vytvořit rezervu na opravu HM´-(oprava střechy ve skladě materiálu), ještě za zdaňovací období 2008? jak účetně postupovat. Vedu daňovou evidenci. Manžel rozděluje příjmy na syna i na manželku. V tomto případě pouze 30%. Jaká múže být nejvyší částka na měsíc u manželky? Je to pouze 15000,- Kč nebo může ta částka být vyší? Děkuji za odpověď. Zatloukalová.
Dobrý den. Jsem zaměstnancem u firmy, která za mě podává daň z příjmu. Jiné příjmy jsem dosud neměl, ale od 1.1.2009 na mě rodiče nechali přepsat pole a budu dostávat nájem z polí necelých 13000 Kč. Z toho zaplatím státu daň z polí kolem 5500 Kč. Chtěl bych se zeptat, zda musím těch 13000 Kč zdanit. To už bych si od příštího roku musel daňové přiznání podávat sám? Nebo těch 13000 Kč lze zdanit zvlášť? Někde jsem se dočetl, že nemusím přiznávat příjem do 6000 Kč, a jinde psali do 15000 Kč. Prosím poraďte, díky. Šafařík
Dobrý den, zahrnuje se do příjmů manželky pro účely posouzení výše dosaženého příjmu pro možnost uplatnění slevy na dani dle §35ba vrácení přeplatku na dani za rok 2007 provedené v rámci ročního zúčtování v roce 2008? Děkuji
Dobry den, manzelka mela v roce 2008 souhrny prijem z PPM pres 68000. Nemohu si na ni tudiz odecist slevu na dani ve svem danovem priznani. Manzelka ma na sebe napsan ucer se stav.sporeni se zaplacenym urokem za 2008 asi 40000. Muze si udelat sve danove priznani kde by mohla uplatnit slevu na poplatnika a odecit urok na ten prijem z PPM? Jiny prijem nez PPM nemela.
Můj syn podniká v rodičovském byte (osobní vlastníctví). Můžeme mu vystavit smlouvu na spotřebu elektřiny a přiměřený nájem? Děkuji , hezky den.
Jak zaúčtuji nezaplacený závazek po 36 měsících?Myslím dodanění.
Dobrý den,mám dotaz ohledně poskytování stravného.Jsme firma s.r.o. a máme zaměstnance,kterým poskytujeme stravné ve výši 66,--Kč při trvání pracovní cesty 5-12 hod ale dle vyhlášky je minimální hranice 58.Tudíž jak postupovat u rozdílu mezi námi poskytovanýma dietama a stanoveným minimem což je v našem případě 8,--Kč.Týká se to roku 2008.Já jsem tyto diety dala celé jako nezdaněné.Pokud jsem postupovala špatně,prosím o radu jakým způsobem to zpětně napravit.Děkuji
Dobrý den, kupuji stavební pozemek a ráda bych věděla jak je to s daněmi z tohoto pozemku. Jaké daně se musí platit z tohoto prodeje a která strana má daně hradit? Děkuji Ševčíková Martina
Dobrý den, kupuji stavební pozemek a ráda bych věděla jak je to s daněmi z nemovitosti. Jaké daně se musí z této koupě hradit a kdo má tyto daně hradit?
Dobry den, mam doatz ohledne manzelova podnikani.V dubnu 2008 mu vracela soc. pojistovna castku cca 13 000 za rok 2007.Chci se zeptat, jestli tuto castku pocitam jako prijem za rok 2008.Dekuji
OSVČ s ŽL na Překladatelskou a tlumočnickou činnost, uplatňující výdaje procentem z příjmů. Mám prosím uplatňovat 40% nebo 50% sazbu paušálních výdajů? Dosud jsem (na základě konzultace) uplatňoval 40%. Po prostudování §7 Zákona o daních z příjmů se však domnívám, že spíše spadám do 50% sazby - viz odst. 1b) Příjmy ze živnosti, který odkazuje na Zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání, jehož Příloha 4 pod volnými živnostmi zahrnuje i "Překladatelskou a tlumočnickou činnost" (bod 69). 40% sazba zřejmě vychází z §7, odst. 2c) "příjmy znalce, tlumočníka,..." (odst. 2 se však týká příjmů "z jiné samostatné výdělečné činnosti"). A doplňující dotaz. Pokud bych si mohl uplatnit 50%, nebyl by problém, že jsem dosud uplatňoval 40%? (viz §7, odst. 7: "Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit."). Děkuji
Dobrý den,mám úvěr ze stav. spoření,jsem ma MD,nemám žádný příjem.Proč nelze,aby manžel uplatnil odečet z daní,když je spoluvlastníkem nemovitosti,úvěr jsem uzavřela během manželství,ale ve smlouvě není uveden jako spoludlužník,jen jako manžel.I když úvěr vlastně splácíme z jeho příjmu.Děkuji.H.
Dobrý den, pobírám plný invalidní důchod a zároveň pracuji na částečný úvazek kde je moje měsíčná mzda 4800kč. Chci se zeptat jestli mám povinnost podávat daňoví přiznání? a když áno, můžu o zúčtování požádat svého zaměstnávala u kterého pracuji na část. úvazek? Děkuji Martin
Dobrý den, v loňském roce jsem se zapsala do plánu Programu akcíí u svého zaměstnavatele, s tím že je mi měsíčně strháváno ze mzdy 1 % platu určené k nákupům akcií v USA + 15 % příspěvek zaměstnavatele. Z toho důvodu si musím podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob sama, je to příkem ze zahraničí. Důvody chápu. Můj příspěvek za rok 2008 činil 123 Kč, akcie z mého příspěvku 0,4037, akcie od zaměstnavatela 0,0605, dividendy 0, prodané akcie 0, převedené akcie 0. Aktuální počet držených akcií 0,4642, hodnota v USD 5,86, v naší měně 126,83 CZK. Tohle vše vyčtu z výpisu plánu. Problém mám v tom, kam to zapsat do formuláře v přiznání k dani, jak vypočítat daň apod. pozn. omlouvám se, ale přiznání si budu sama podávat poprvé. Děkuji za Váš čas
Dobrý den,mám dotaz ohledně odpisů.Manžel je OSVČ,provádí lešenářské práce,je neplátce DPH,vede DE. V r.2008 nakoupil leš.trubky za 68 tis.(1 trubka však stála cca 300,-) a dále dřevo 3x za cca 11 tis.(1 m3 však stál cca 2tis.),ze kterého si sám vyráběl podlážky. Obojí používá ke své práce. 1)Jedná se tedy o HIM? Pokud ano,tak do jaké odpis.skupiny tyto 2 věci zařadit?Pokud se nejedná o HIM,tak jako co má toto zaúčtovat? 2)Je odpisování povinnost nebo možnost?Ptám se proto,že kdybych špatně určila,že se nejedná o HIM a dala bych do daní celou částku najednou,tak bych si neoprávněně snížila ZD, je to tak? Děkuji za odpověď Katka B.
Dobrý den, mám prosbu o zodpovězení dotazu. V lednu 2008 jsem uzavřel "Dohodu o pracovní činnosti", která trvala do 30.6. 2008. Můj příjem za leden činil 467 Kč hrubého (jednalo se o jediný den). V ostatních měsících jsem již práci na tuto DPČ nevykonával (neměl jsem žádný jiný příjem), ačkoliv tato DPČ byla stále platná až do 30.6.2008. Od 1.4. 2008 jsem nastoupil do zaměstnání na "pracovní smlouvu" (odhlásil jsem se z evidence u ÚP). V tomto zaměstnání pracuji dodnes. Prohlášení poplatníka jsem podepsal o obou zaměstnavatelů, tudíž jsem asi i žádal o slevu na dani. Jedná se o delikt? Mohu zažádat o roční zúčtování daně u mého dosavadního zaměstnavatele? Je třeba podávat daňové přiznání na FÚ za výdělek z ledna 2008, i kyž se jednalo o nepatrnou částku, tj.467 Kč hrubého? Zdraví a děkuje Jan
Jsem OSVCˇ- zubní technik anevlastním živnostenský list, ale mám Rozhodnutí o registraci nestátního zdravot. zařízení. Do které skupiny patřím, chtěl-li bych si vypočítat daně dle paušálu? Děkuji
Dobry den, společnost A si půjčila peníze od společnosti B s 3% úrokem a dále je půjčila společnosti C s 5% úrokem.Ve všech smlouvách je dohodnuto, že úroky budou vyplaceny až s vrácením celé půjčky /3 roky/.Lze nezaplacené nákladové i výnosové úroky účtovat jako náklady/výnosy příštích období a následně je v daňovém přiznání vyjmout jako náklady/výnosy snižující /zvyšujíccí základ daně? Děkuji za odpověď