FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Chtěl bych si podat přiznání z daně z příjmu fyzickych osob ale jedn z mých loňských zaměstnavatelů mi doposud i přes opakované výzvy nedoručil potvrzení o zaplacených zálohách. Chtěl jsem se tedy zeptat zda-li mohu přiznání podat i bez tohoto potvrzení.Popřípadě prosím o radu jak postupovat dále. Děkuji za odpověď Raška Jiří
Dobrý den, za práci na Dohodu o pracovní činnosti v měsících leden-únor 2008, jsem teprve nyní od firmy obdržela Potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených záloh na daň za r. 2008, klasický růžový formulář. Jsem invalidní důchodce. Co mám s tímto potvrzením udělat, případně kam ho poslat a do kdy nejpozději? Nebo stačí ho použít až později při vypočítávání výše nároku na starobní důchod? Jen občas zkouším pracovat a bojím se, aby mi nesebrali plný ID, když někde se objeví mé případné občasné výdělky, Děkuji za odpověď
Dobrý den, provozuji internetový obchod, vedu DE, jsem neplátce DPH. Zboží nakupuji od svých dodavatelů podle objednávek zákazníků – netvořím zásoby na sklad. Musím v tomto případě vést nějakou evidenci zásob, případně jak by se věc změnila, kdybych nakupoval zboží na sklad. Mám nějakou zákonnou povinnost vést ještě jinou evidenci (pohledávek, závazků...) kromě evidence příjmů a výdajů (peněžního deníku)? V peněžním deníku účtuji na základě výpisů z Bú a příjmových a výdajových pokladních dokladů. Je nutné PPD a VPD vystavovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu: Jsem fyzická osoba, poskytuji softwarové služby do zahraničí a chtěl bych se přihlásit jako plátce DPH. Myslím si správně, že budu mít odpočty DPH z nákupů např. PC atd. a daň na výstupu O, protože jsou mé služby od DPH osobozeny?Měl bych tedy trvale nadměrný odpočet DPH? Děkuji za radu. Veselý
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, který zákon se zabývá účtováním organizační složky zahraniční firmy? Děkuji.
Dobrý den, živnostenský list(osvědčení zem.podnikatele) mi byl vystaven 12.10.(před tímto datem jsem žádnou jinou živnost neměla), jako platce DPH jsem registrovaná od 5.11.(před tímto datem jsem nebyla zaregistrovaná ani jako neplátce DPH). Mohla jsem již 1.11. vystavit fakturu -prodat seno? Mělo, nebo nemělo být odvedeno DPH? Předem velmi děkuji
Dobrý den. Jsem na mateřské dovolené a začala jsem si přivydělávat na ŽL (OSVČ). Můžete mi prosím poradit zda musím platit sociální a zdravotní pojištění.?Nebo do jaké výše příjmu bych byla od tohoto osvobozená? Děkuji za odpověď.
Studující 17-letá dcera pracovala v letě 2 měsíce na Dohodu o pracovní činnosti a vydělala si 18500 Kč. Má povinnost odevzdat daňové přiznání ? A když ano, může si odečíst slevu na poplatníka v plné výši ? Má její výdělek vliv na slevu, kterou já na ni uplatňuji, jako na vyživované dítě ? Děkuji za odpověď na všechny tři otázky.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně DAP DPFO za rok 2008. FO uplatňující výdaje % z příjmů byl v roce 2008 vrácen přeplatek na sociálním pojištění. Projeví se nějak tento vrácený přeplatek v DAPu za rok 2008, když už výdaje na pojištění není možné uplatnit? Případně že ano, na jakém řádku? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Dobrý den, firma používá pevný kurz k 1.1. daného roku, v průběhu roku převádí peníze mezi účty různých měn. Při jednotlivých převodech účtuje kurzem převodu - není ani zisk ani ztráta kurzová. Na konci roku zaúčtuje dle zůstatků na účtech kurzové zisky a ztráty dle kurzu k 31.12. daného roku? děkuji
Dobrý den, firma provozující restauraci zaměstnává kuchaře. Mají zaměstnanci povinnost si hradit stravu? Může je zaměstnavatel nutit k úhradě stravného? Zaměstnavetel nevydává stravenky, jen umožňuje konzumaci jídla. děkuji
Dobrý den, v přehledu o majetku v daňovém přiznání se uvádějí zásoby v pořizovacích cenách bez DPH (jsem plátce) nebo mohu uvést v cenách prodejních?Děkuji.
dobrý den chtela bych se zeptal podnikám v maloobchode, dále jsem koupila dům na úver, kde v dolní části je prodejna a v horní byt, oboje pronajímám,zajímalo by jestli si mohu dát do vydajů /- uplatnuji letos skutečné nebot jseme dům opravovali/odpisy na tuto nemovitost , koupila jsem ji 15.1.2008 v jaké výši budou, ajestli mohu uplatnit uroky z uveru na tento dům, děkuji
Dobrý den pane doktore, prosím vás vypočítali jsme tuto silniční daň za rok 2008: -1.reg. vozidla je 11/2002, kod druhu vozidla je 1, obsah je 2496, roční sazba 3600, snížení daně 6 (40%), roč. sazba po snížení je 2160 (sl.22 přiz.SD), počty měsíců daň. povin. je leden až květen 08 tj. 5 měsíců. Výsledek nám vyšel 900 Kč daň.povin. Je toto správný výsledek? 3600x40%=1440, 3600-1440=2160, 2160:12x5=900
dobrý den, chci se zeptat jakým způsobem musím vést evidenci při uplatňování výdajů procentem z příjmu. stačí jen zůčtovat všechny položky příjmu a doklady o výdajích nemusím dokládat? daňovou evidenci si dělám sama, jaké doklady bych v tomto případě musela na FÚ předkládat při případné kontrole. děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore, odpovídal jste mi nyní na tento dotaz, za což Vám děkuji, doplňuji tedy další informace. Manželka měla do konce září příjem ve formě rodičovského příspěvku (pote dite dovrsilo 3 roky a slo do skolky) a od rijna do prosince cinila celkova hruba mzda 58 tis. Rodicovsky prispevek by se ale do vlastniho prijmu manzelky nemel pocitat,pokud jsem dobre informovan.Sleva na vyzivovanou manzelku tedy lze uplatnit ci nikoliv? Dekuji moc za odpoved. Dotaz: Dobrý den pane doktore, manželka byla do 30.9.2009 na mateřské dovolené, od 1.10.08 do 31.12.2008 již pracovala na zaměstnanecký poměr a její hrubá mzda za toto období byla 58 tis. Kč. Může si manžel na ni uplatnit slevu ve výši 24 840,-- jako na vyživovanou manželku žijící s poplatníkem v domácnosti? Děkuji za odpověď Odpověď: To nevím, protože dotaz nehovoří nic o jejích dalších příjmech. Předpokládám, že měla nějaké dávky vyplácené po 6 měsících od porodu a ty so do příjmu manželky rovněž zahrnují. Potom asi bude její příjem za rok vyšší než 68000 Kč. Nevím. Dotaz nemá potřebné informace. Lituji.
Dobrý den,předevčírem jsem posílal dotaz ohledně zdanění dividend ze zahraničí.Děkuji za odpověď,ještě bych k tomu ale potřeboval dodatečné informace. Pod jaký paragraf tyto zahraniční dividendy patří a kam mám uvést zaplacenou zálohu? Předpokládám,že k daňovému přiznání musím přidat výpis z účtu od brokera,kde jsou uvedeny daně zaplacené v zahraničí.Stačí vždy jen ty stránky z výpisu, kde je toto uvedeno, nebo je potřeba kompletní výpis? Kompletní výpis by mohl mít několik desítek stránek. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jaroslav Šimůnek
Dobrý den, jsem studentka a pracuji u dvou zaměstnavatelů na licenční smlouvu, dostávám tedy autorský honorář. U každého zaměstnavatele pravděpodobně každý měsíc vydělám méně než 7000,- Kč a z výplaty je mi odváděna srážková daň 15 %. Zvolila jsem správný postup, když jsem se zaregistrovala na FÚ (práce na DIČ) a nahlásila jsem tuto skutečnost i své zdravotní pojišťovně a na SSSP? Jaká bude měsíční výše zdravotního a sociálního, budu muset příští rok odvádět ze své činnosti daně a jsem povinna platit důchdové pojištění? Předem děkuji za upřesnění, LČ
Dobrý den. V roce 2007 mi rodiče darovali byt a já jsem zaplatil darovací daň 10 800 Kč, z odhadní ceny (1 080 000 Kč) pro darovací daň. V roce 2008 jsem tento byt prodal za 1 450 000 Kč a zaplatil jsem daň z převodu nemovitosti 43 500 Kč. Nyní budu podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2008 DOTAZ: 1. Mohu si odečíst od daňového základu zaplacenou darovací daň 10 800 Kč ? Základ daně by byl : a) 1 450 000 - (1 080 000 + 43 500 + 10 800) = 1 450 000 – 1 134 300 = 315 700 Kč nebo se darovací daň od základu daně neodečítá a základ daně by byl: b) 1 450 000 – (1 080 000 + 43 500) = 1 450 000 - 1 123 500 = 326 500 Kč 2. Musím k tomuto daňového přiznání přiložit i: - Darovací smlouvu, kde je uvedena cena darované nemovitosti pro daň darovací ? - Kupní smlouvu za prodej bytu ? - Přiznání k dani z převodu nemovitostí ? Tyto doklady jsem již na Finančním úřadě předložil, když jsem podával přiznání k dani darovací a k dani z převodu nemovitostí Předem děkuji za odpověď
Lékařská praxe. Prosím o radu. Může lékař, který zahajuje soukromou lékařskou praxi uplatnit výdaje, které mu vznikly před začátkem podnikání? Pokud ano, tak za jak dlouhé období. Jde o zařízení ordinace a také náklady na vzdělání. Děkuji za odpověď.