FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podvojné účtování

Dobrý den, prosím o radu. Začínám s podvojným účetnictvím, jsem víceméně samouk a nevím si rady. Otevírání účetních knih se provádí zápisem k datu zahájeni podnikání. Musí se otevírat všechny používané účty nebo se provede jenom jeden zápis? A k čemu to vlastně slouží? A ještě jedna prosba: za rok 2008 by se mi víc vyplatilo použít paušální výdaje. Tím pádem nemusím vést účetnictví vůbec? A kdy otevřu účetní knihy? Omlouvám se, ale vůbec mi to není jasné. Děkuji. T.Bila

daň z příjmů

Dobrý den Včera jsem od Vás obdržel odpověď na můj dotaz: V roce 2007 mi rodiče darovali byt a já jsem zaplatil darovací daň 10 800 Kč, z odhadní ceny (1 080 000 Kč) pro darovací daň. V roce 2008 jsem tento byt prodal za 1 450 000 Kč a zaplatil jsem daň z převodu nemovitosti 43 500 Kč. Nyní budu podávat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2008 DOTAZ: 1. Mohu si odečíst od daňového základu zaplacenou darovací daň 10 800 Kč ? Základ daně by byl : a) 1 450 000 - (1 080 000 + 43 500 + 10 800) = 1 450 000 – 1 134 300 = 315 700 Kč nebo se darovací daň od základu daně neodečítá a základ daně by byl: b) 1 450 000 – (1 080 000 + 43 500) = 1 450 000 - 1 123 500 = 326 500 Kč 2. Musím k tomuto daňového přiznání přiložit i: - Darovací smlouvu, kde je uvedena cena darované nemovitosti pro daň darovací ? - Kupní smlouvu za prodej bytu ? - Přiznání k dani z převodu nemovitostí ? Tyto doklady jsem již na Finančním úřadě předložil, když jsem podával přiznání k dani darovací a k dani z převodu nemovitostí Vaše odpověď zněla: Odpověď: 1. Ano. 2. Nemusíte. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Za odpověď Vám děkuji, ale z jiné poradny mi odpověděli, že darovací daň si nemohu odečíst od daňového základu pro daň z příjmů !! Prý je to dle: Zákon 586/1992 Sb., § 25, odst.1., písmeno s) Která odpověď je tedy správná, ta Vaše, nebo ta druhá ? S pozdravem Josef Gába

limit pro účetnictví

Dobrý den,jsem OSVČ vedu daň.evidenci.jaký je limit (roční obrat) pro vedení podvoj.účetnictví?děkuji

výdaje procentem

Dobrý den chci se zeptat jako osvč.přk.mam přijem 180 000 na fakturach,musim k tomu připočíst jéště socialni a zdravotní a potom odečíst paušalní naklady 60 procent z toho mi vznikne dilči zaklad pro dan,nemam žadne spořeni ani pojištení. Děkují.

danění příjmu z dohody

Dobrý den, v jakém časovém intervalu po ukončení DPP jsem povinen uhradit daň z DPP.

přehledy pro SP a ZP

Dobrý den. Je mojí povinností podat i přehledy o příjmech a výdajích pro nemocenské a důchodové pojištění, když jsem měla po dobu jednoho měsíce v roce (leden) souběh dvou pracovních poměrů? Dále do konce roku podpora z ÚP.

odpočet ztráty

Prosím o odpověď na otázku: Ztrátu z jakého roku mohu ještě uplatnit v daňovém přiznání za rok 2008?

náklady na pořízení HIM

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Jsou náklady na elektrickou energii v době výstavby nemovitosti součástí této nemovitosti. Děkuji a přeji hezký den

potvrzení k odpočetu úroků

Vážení,prosím Vás o radu.Při podávání daň.přiznání jsem se setkala s tímto problémem. Moje účetní/pracuji ve školství/ po mě vyžadovala potvrzení,že můj manžel neuplatňuje úlevu na dani z úroku z úvěru ze staveb.spoření.Účetní v manželově organizaci nechtěla takové prý "nesmyslné potvrzení" vystavovat s tím,že já stvrzuji podpisem,že nikde jinde slevu neuplatňuji a že udávám pravdivé údaje. Nakonec mu jakési potvrzení vystavila.Vše jsem své účetní tlumočila,ale ta mě to vyvracela tím,že se kryje,protože by prý ona jako účetní musela případný finanční rozdíl "ze mě dostávat". Prosím Vás o radu,která účetní má pravdu,neboť příští rok budu stát před stejným problémem.Děkuji Kolaříková

podání přiznání

Dobrý den, chtěl bych poradit, zda může manželka, která celý rok 2008 byla na mateřské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek, podávat přiznání k dani z příjmu. Jediné co by uplatnila by byly úroky z úvěrů a životní pojištění. Dítě uplatňuji já, ve svém přiznání. Děkuji Luděk

ubytování pracovníka

Může být v objektu individ.rekreace(chata,pro ubytovací služby),který mám v obchodním majetku, ubytovaný zaměstnanec?Má zde trvalý pobyt.V případě,že ve svém "služebním bytě"topí firemním dřevem a svítí firemní elektřinou-může si firma takové výdaje uplatnit? Pokud zaměstnanec začne platit firmě nájem neměl by být zatížen DPH(není uskutečňována ekonomickou činnost).Na technické zhodnocení objektu jsem uplatňovala odpočet DPH,takže nyní musím u nájmu odvádět DPH.Pokud,ale zaměstnanec neuskutečňuje v objektu svoji samostatnou živnost(ekonomickou činnost),tak nesmím nájem zatížit DPH. Jak můžeme prosím Vás vyřešit platby zaměstnance firmě za nájem?

pronájem nebytových prostor

Dobrý den, pokud má právnická osoba sídlo v rodinném domě, který má vlastník domu v obchodním majetku-slouží také k poskytování ubytovacích služeb v soukromí.Může být účtován nájem+DPH(firma zde uskutečňuje ekonomické činnosti,30-ti denní oznamovací povinnost finan.úřadu).Jedná se,ale o to,že dle zákona č. 302/1999 Sb.o nebytových prostorách, by zde firma kancelář správně neměla mít-jedná se o rodinný dům.Pokud bude mít firma v objektu jen sídlo,tak nikdo nic asi namítat nebude.Pokud ale již začne firma platit nájem za kancelář v rodinném domě,tak může fin.úřad napadnout,že je nájem neplatný a proto je pro firmu neuplatnitelný výdaj?Vztah jednatele právnické osoby a vlastníka domu není příbuzenský.Pokud v objektu mohou být poskytovány ubytovací služby, mohly by být peníze předány oficielně jako za ubytování jednatele, místo placení nájemného?Vyhnuli bychom se tak zákonu o nájmu nebytových prostor?Velmi děkujeme předem

přeplatek na pojistném

Dobrý den, v lednu 2008 jsem přerušila podnikání. V dubnu 2008 mi byl vrácen přeplatek na soc.pojištění za rok 2007. Budu tento příjem danit podle § 7 nebo §10 ZDP. Děkuji

danění příjmů na dohodu

Dobrý den,jsem starobní důchodce.V r.2008 jsem 2 měsíce pracoval na Dohodu o provedení práce, celkem jsem si vydělal 10.000 Kč.Tento příjem budu danit po měsíci/t.j. dvakrát 5.000 Kč/, nebo najednou celou částku?Co je výhodnější a kolik činí daň?Kromě tohoto příjmu mám ještě příjem z pronájmu. Děkuji za odpověď.

sleva na děti

Dobrý den, prosím o Vaši odpověď. V roce 2008 jsem byla zaměstnána pouze část roku 01-09/2008. Po uplynutí doby určité k 30. 09. 2008 byl pracovní poměr ukončen. Od 01. 10. 2008 jsem evidována na úřadu práce. Potvrzení o zdanitelných příjmech do září 2008 vykazuje základ daně Kč 142692,-. Uplatňuji daňové zvýhodnění na 2děti. V období 01-09/2008 mně byl vyplacen měsíční daňový bonus ve výši Kč 12 615. nyní zpracovávám daňové přiznání jiný příjem než výše uvedený + podporu v nezaměsnanosti nemám. Mohu uplatnit v daňovém přiznání daňové zvýhodnění na děti i za dobu 10-12/2008? /V době kdy jsem pobírala podporu?/ Tzn. vykázat v DPFO přeplatek Kč 8 745,- /z titulu daňového bonusu?/Děkuji za odpověď

podání DAP

Dobrý den, mohu podat daňové přiznání z příjmu FO, pokud mi již zaměstnavatelem bylo provedeno roční zúčtování? V době provedení ročního zúčtování mi nebyla známa povinnost podat daňové přiznání. Děkuji za odpověď.

nemocenská

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na účtování náhrady za prvních 14 dní pracovní neschopnosti. Zda se to účtuje do nákladů organizace? Děkuji

prodej DHIM

Dobrý den, V 08/2008 byl nakoupen DHM v ceně 1 mil.Kč. Vložen do majetku společnosti 08/2008 a bylo započaty odpisy 08/2008.V roce 2009 se naskytla DHM výhodně prodat. Otázka: 1) Pokud prodám DHM např. 02/2009 je to možné?Je nějaká povinnost jak dlouho musí být DMH v majetku společnosti, než je prodán s ohledem na DPH, uznatelnost odpisů atd? 2) Pokud DHM prodám v 02/2009 lze do nákladů 2009 započíst 1/2 ročního odpisu DHM? Velice děkuji.

slevy na invaliditu

Dobrý den,prosím Vás jaké slevy na dani (měsíční i roční) si může uplatnit zaměstnanec,který vlastní kartičku ZTP(je plně neslyšící)a pobírá ČID? Je mě jasné,že má nárok na slevu jako ČID,ale nevím jak je to v případě uplatnění slevy podle §35a odst.1 písmeno e) zákona,cituji : uveďte částku 16.140,-- ročně jste-li držitelem průkazu ZTP/P a to i v případě že nepodíbáte část. nebo plný inv.důchod.Ovšem zase se mi nezdá,že by si neslyšící člověk mohl uplatnit takovou velkou slevu na dani.Můžete mi to pane doktore prosím Vás vysvětlit,kdy tuto slevu lze uplatnit.Děkuji a jsem s pozdravem.

povinnost podat DAP

dobrý den chtěla bych se zeptat , pracovala jsem do konce roku 2008 podepsala jsem prohlášení daně, podnikatel zrušil ud 1.1.09 malou organizaci ale dál podniká na své IČO musí mi udělat vyučtování daně nebo musim sama podat danové přiznání? vystavil nám potvrtení o zdanitelných přijmech . Jak tedy správně postupovat?Děkuji