FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Elena |
Dobrý den, nárok na důchod mám od září 2013. O důchod jsem požádal začátkem roku 2014 a vyplácen mi bude od května 2014 s tím, že mi je zpětně vyplacen důchod od září 2013. Protože stále jsem v pracovním poměru, mám dotaz zda mám ještě v tomto roce nárok na odečitatelnou položku z daně či nikoliv.
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom zľavy na dieťa. Som slovenka (24 rokov), žíjem a pracujem v Brne, Súčasne študujem v rámci kombinovaného štúdia. Dostala som informáciu, že može manžel na mňa poberať zľavu na dieťa, nakoľko to nepoberajú moji rodičia (pretože sú splnené podmienky,žijeme v spoločnej domácnosti a som študent).paragraf 35c odstavec 8 zákona o dani z prijmu. Je to skutočne tak? Dakujem
Dobrý den, mám asi pro mnohé jednoduchý dotaz, ale já si s tím nevím rady. Jsem OSVČ, vydělám si přibližně 300 000 Kč za rok a uplatňuji 60% paušální náklady, takže daně mi vychází zatím 0 Kč. Nyní mám možnost pracovat mimo to ještě na Dohodu za max. 7000 Kč měsíčně (částka se může měsíčně mírně lišit). Můj dotaz: Je pro mne nějak výhodné podepsat "Prohlášení poplatníka DPFO ze závislé činnosti"? Z toho, co jsem se dočetl mi vychází, že sice dostanu měsíčně asi o 2070 Kč víc, ale tato částka se pak stejně odečte v DAP od slevy 24 840 Kč na poplatníka. Můžete mi, prosím, říct, zda jsou moje příklady níže správné nebo nesprávné? Modelový příklad 1: Podepíši „Prohlášení“ a za rok 2014 vydělám na Dohodu za 4 měsíce 36 280 Kč a jako OSVČ za 12 měsíců 300 000 Kč. Sleva na poplatníka je 24 840 Kč, od ní ale musím odečíst 4x 2070 Kč, takže sleva bude jen 16 560 Kč. Z vydělaných 300 000 Kč vychází daň 18 000 – po odečtení slevy 1440 Kč. „V kapse“ budu mít tedy za rok dohromady 334 840 Kč. Modelový příklad 2: NEpodepíši „Prohlášení“ a za rok 2014 vydělám na Dohodu za 4 měsíce 28 000 Kč (částka se liší o 4x 2070 Kč daň) a jako OSVČ za 12 měsíců 300 000 Kč. Sleva na poplatníka je 24 840 Kč. Z vydělaných 300 000 Kč vychází daň 18 000 – po odečtení slevy je to 0 Kč. „V kapse“ budu mít tedy za rok dohromady 328 000 Kč. Děkuji za odpověď. F.Barták
Rada bych vedela, zda mohu dobrovolne a v jake vysi platit zdravotni pojisteni v CR, pokud jsem v HPP v clenskem state EU, kde odvadim zdravotni a socialni pojisteni, ale soucasne jsem OSVC v CR, kde zivnost provozuji jako vedlejsi cinnost. Upresnuji, ze vydelek ze samostatne vedlejsi cinnosti po odecteni pausalu nedosahuje ani vyse, ze ktere je nutne platit dan z prijmu. Ale rada bych mela v CR zdravotni pojisteni v plne vysi. Dekuji predem za odpoved.
Daň z prodeje výhry automobil Dobrý den chci se optat zda budu platit daň z prodeje automobilu, který jsem vyhrál v Tombole zaměstnavatele a jelikož stavím, chci ho den po převzetí výhry prodat.
Dobrý den, přítel zdědil po matce 14.9.2012 akcie zeměděl. družstva na jméno v nominální hodnotě 135 000,- Kč, v Usnesení o dědictví je uvedena cena akcií ke dni úmrtí 101 250,-Kč.Dále vlastní již 7 let akcie v nominální hodnotě 20 000,- stejného družstva, vlastní tedy akcie v nominál. hodnotě 155 000,-Kč.Nejsou zaknihované v Centrál. depozitáři. Nyní družstvo akcie odkupuje za 100% nominál. hodnoty.Když je prodá všechny v r. 2014 jakou z toho bude platit daň?Eventuálně kolik jich může letos prodat aby daň nemusel platit? Družstvo chce akcie nechat v 5/2014 zaknihovat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rodiče podnikají, vlastní obchod, chtěla jsem se zeptat, jestli jim můžu pomoci jako rodinný příslušník bez smlouvy a nehrozí pokuta pokud přijde kontrola (FÚ,PÚ..)Odměnu za práci dostávat NEbudu.Děkuji DF
dobry den,pracuji 2 roky v nemecku,a slysela jsem ze si tady muzu zazadat o vraceni danovyho bonusu na deti,dane odvadim v nemecku.
Dobrý den.V roce 2010 můj manžel zdědil rodinný domek po svém otci, který tam žil asi 60 let. V roce 2011 ale bohužel manžel zemřel a domek jsem zdědila já. Nyní v roce 2014 se mi podařilo domek prodat, ale nevím jestli budu muset platit daň z příjmů z prodeje nebo se na mě bude vztahovat osvobození od daně podle par.4, odst.b). V novele k 1.1.2014 se tento odstavec změnil a už tam není výslovně postupné dědění, tak nevím jak je to hlavně s těmi 5ti lety vlastnictví, jestli se mi do doby vlastnictví započítává doba vlastnictví jen manžela a nebo i jeho otce. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych koupit pozemek o celkové ploše 1500 m2. Budu platit nějakou daň? Co všechno budu muset zařídit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v červnu končím VŠ a mám v současné době brigádu na DPP. Chtěla bych ještě přes léto chodit na tuto brigádu a do práce na HPP nastoupit až od září. Mám dvě otázky: 1) Jak to bude s placením zdravotního a sociálního pojištění, když už nebudu student, ale absolvent? Budu se muset nahlásit u zdravotní pojišťovny a platit zdravotní pojištění zvlášť? Jak je to se sociálním? 2) Pokud by se mi smlouva změnila na DPČ, u které se odvádí soc. a zdrav. pojištění, nemusím se nikam hlásit a o nic se starat? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, v listopadu 2013 jsem si založila ŽL, ale skutečný výkon podnikatelské činnosti jsem zahájila teprve tento týden (duben 2014). Jedná se o činnost vedlejší, celý r. 2013 až do současnosti jsem zaměstnána na HPP. O zahájení činnosti ani o získání oprávnění jsem žádnou další instituci neinformovala ani nevyplňovala jednotný registrační formulář. otázka č. 1: Postačí, pokud zahájení činnosti oznámím zdravotní pojišťovně, OSSZ a fin. úřadu teprve nyní anebo jsem tak měla učinit již po získání ŽL? otázka č. 2: od kdy budu platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění, v jaké výši a co vše musím zdravotní pojišťovně a OSSZ doložit? otázka č. 3: Co vše budu dokládat k daňovému přiznání? Platí se zálohy anebo jednorázová platba po podání daň přiznání? otázka č.4: Musím vést účetnictví? V jaké podobě? postačí archivovat si faktury a vést si jednoduchý přehled příjmů např. v excel tabulce? Chtěla bych uplatňovat paušální zdanění Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat... Manžel je řidič kamionu, jeho čistý příjem je 11.000,- , dostává dietu na ruku, která nepodléhá daní, tudíž ji nemá uvedenou ve výplatě. Chceme žádat o příspěvek na bydlení a hmotnou nouzi a zajímalo by nás, zda tato dieta se započítává do rozhodného příjmu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Moje matka je z jedné třetiny spoluvlastníkem nemovitosti, vlastníky dalších dvou třetin jsou její sourozenci. Jeden ze sourozenců letos zemřel a jeho třetina připadla pozůstalé manželce. Ta se rozhodla mojí matce (své švagrové) tuto třetinu majetku věnovat, ale dozvěděla se, že by maminka musela zaplatit darovací daň 15%. Vzniklá částka je pro maminku nepřijatelná, vzhledem k tomu, že je v důchodu a i vzhledem k tomu, že nemovitost je v dohledné době neprodatelná (kvůli spoluvlastnictví i právě probíhající pozemkové reformě). Je nějaká jiná možnost, například prodej za symbolickou korunu s tím, že se vyměří daň z převodu nemovitosti z odhadní ceny majetku? A jestli ano, je tato daň konečná, nevzniká další daňová povinnost pro některého ze zúčastněných? Předem děkuji za odpověď.
dobrý den, bývalý manžel půjčil své bývalé ženě pro podnikání osobní automobil. Sepsali smlouvu o pronájmu vozidla na celý rok za částku 4.000,- kč měsíčně. Bude tento příjem bývalého parnera příjmem podle § 9 - příjmy z pronájmu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, minulý rok jsem byla evidována na úřadu práce od 7.1. do 21.10.2013. Od ÚP jsem dostávala dávku 5.700kč/měsíc (cca 7 měsíců). V zaměstnání jsem si vydělala cca 27 tis. V roce 2013 jsem byla studentem 7 měsíců, podepsala jsem růžové prohlášění. Mám nárok na vrácení daňového bonusu? Jeho výši jsem si vypočítala asi na 17,5 tis. Je můj výpočet správný? Děkuji za radu
Dobrý den, prosím Vás pěkně mám dotaz. Moje manželka má sestru a její manžel mi daruje třeba auto. Platím já darovací daň, když je to auto pro mě? Děkuji
Dobrý den, jak prosím Vás funguje sleva na poplatníka daně pouze u OSVČ? Jedná se o tzv. růžové prohlášení, které je třeba podepsat? Vztahuje se vůbec toto prohlášení na OSVČ? Budu mít jako OSVČ při podávání daňového přiznání za rok 2014 nárok na slevu na poplatníka? Předem děkuji za odpověď.
Rád bych se zeptal:od 5.10.2013 až doposud jsem v pracovní neschopnosti a neměl jsem možnost podepsat v zaměstnání danové přiznání.Bude mi i přes toto něco vyplaceno nebo nikoliv.
Dobry den, v roce 2013 jsem zila a pracovala v Kanade. V CR jsem byla mene nez 183 dni a v CR jsem nemela zadny prijem. V Kanade si vyrizuje danove priznani. Je nutne podat danove priznani i v CR? Pokud ano a jen z jakehosi formalniho hlediska, jake dokumenty je treba vyplnit? Dekuji