FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den upřesňuji můj předchozí dotaz. Chtěl jsem jen vědět jestli do daňového přiznání mám uvést vedlejší příjem,který za rok nepřesáhl 10000kč a mateřské dávky. Vzhledem k tomu,že má manželka ten vedlejší příjem,tak ji v práci nechtěli daňové přiznání udělat. Děkuji za odpověď P.Holub Původní dotaz Dotaz: Dobrý den mám takový delší dotaz snad bude srozumitelný.Budu pro manželku vyplňovat daňové přiznání a nevím které položky tam musím uvést a kam. Manželka byla od ledna do konce srpna na mateřské a současně chdila na částečný úvazek ke svému zaměstnavateli kam také od září nastoupila trvalý pracovní poměr od něj dostala na celé období tedy od ledna potvrzení a také od září nastoupila ještě vedlejší pracovní poměr který za rok nepřesáhne výdělek 20000kč,od tohoto zaměstnavatele žádné potvrzení nedostala a ani z tohoto výdělku nebyla zaplacena žádná daň,pracovní smlouva má název dohoda o provedení práce. Děkuji za odpověď P.Holub Odpověď: A co chcete vědět? Na co se ptáte? Nějak jsem to nepochopitl. Omllouvám se. Pokud byla manželka zaměstnaná, nemusí si přiznání podávat vůbec. Zaměstnavatel ji provede roční zůčtování daně z příjmů. O toto požádá firmu do 15.2.2009 na farmuláři Prohlášení poplatníka k dani z příjmů.
Dobrý den, děkuji za odpověď ze dne 14.2. 2009, 08:14, ale špatně jsem se vyjádřil, omlouvám se. Jsem OSVČ, zaměstnal jsem brigádníka na DPP. Jeho mzda bude do 5000 Kč. Do kdy jsem povinej jako zaměstnavatel uhradit srážkovou daň 15% po ukončení pracovní smlouvi s brigádníkem.
Poraďte prosím, jsem OSVČ a v roce 2006 jsem koupil osobní automobil, na který jsem zároveň formou zrychleného odpisování uplatnil odpis. Taktéž i v roce 2007. Od 1.1.2008 byla zrušena odpisová skupina 1a = 4 roky odpisování, a byla nahrazena odpisovou skupinou 2 = 5 let odepisování. Jak mám dále v odpisování pokračovat ? Dle zákona o daních z příjmů v § 30 odst. 1 pod tabulkou doby odpisování ( nově ) se píše, „Stanovená doba odpisování se nevztahuje na hmotný majetek, u něhož došlo v průběhu odpisování k prodloužení doby odpisování“. Avšak v knize „Daňová evidence podnikatelů 2008“ od Jaroslava Sedláčka a kolektivu autorů, se na straně 41 pod čárou píše, že „ Dříve pořízená osobní auta budou dnem 1.1.2008 přeřazena do vyšší odpisové skupiny a zpravidla dojde k prodloužení doby jejich odpisování“. Jak se má člověk v tom vyznat ? Jak mám dále v odpisování pokračovat ?
dobrý den, zajímalo by mne, zda musím mít jako spolupracující osoba svého manžela živnostenský list a přihlášku na soc. a zdr. pojištovně nebo se toto vše zohlední až podáním přiznání a přehledů? Děkuji
Dobrý den, doporučili byste mi nějaký program na vedení účetnictví pro OSVČ, plátce DPH? Děkuji
Dobrý den, měla bych na Vás malý dotaz. Jestliže se OSVČ stane dobrovolným plátcem, může přejít zpět na neplátce DPH? Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla bych na Vás malý dotaz. Jestliže se OSVČ stane dobrovolným plátcem, může přejít zpět na neplátce DPH? Děkuji za odpověď
Dobrý den, upřesňuji můj dotaz ohl.průměrné ceny benzínu (30,90 Kč nebo 30,34 Kč?)- jedná se o rok 2008 a sazbu pro podnikatele. Za odpověď moc děkuji, srdečně zdravím D.M.
Musí oprávněná osoba platit daň z majetkového podílu dle tranf.zák.č.42/92 vyplaceného v penězích a ze zaplacených úroků z prodlení z tohoto majetkového podílu? Pokud ano, tak lze uplatnit vůči této částce výdaje-nezbytné náklady související z vymožením majetk.podílu(poštovné, cestovné, soudní poplatky) včetně životního pojištění a penzijního připojištění?
Dobrý den, mel jsem na Vás již dva dotazy ohledně zdaňování dividend ze zahraničí. Děkuji za odpovědi,ale minulém (druhém) dotazu jste neodpověděl na jednu jeho část,proto Vám ještě píšu. V předchozích odpovědích jsem se od Vás mimo jiné dozvěděl, že dividendy ze zahraničí se dávají do §8 a že pokud mi byla v příslušném státě již stržena daň, mohu si ji podle dohod o zamezení dvojího zdanění započíst jako zálohu. V minulém dotazu jsem se kromě jiného ptal, kam mám v daňovém přiznání uvést toto započtení zálohy a toto je právě to, na co jste mi posledně neodpověděl. Proto Vás prosím ještě o odpověď na tuto otázku. Děkuji S pozdravem Jaroslav Šimůnek
Dobrý den. Vedeme daň.evidenci, v roce 2007 byl zakoupen HIM (PC 860 tis) který byl však koncem r. 2008 odcizen, protokol od Policie ČR máme, náhradu od pojišťovny jsme obdrželi v únoru 2009. Problém mám s odpisem - je nutno odepsat zůst.cenu nebo očekávanou náhradu pd pojišťovny? A to nutně v r.2008? Faktem je, že jsme už nyní hluboko ve ztrátě, takže tímto se nám výrazně prohloubí.
Poraďte prosím, První dotaz : Jsem zaměstnán, tudíž mám příjmy ze závislé činnosti a zároveň mám příjmy z podnikání jako OSVČ. V roce 2007, na základě předloženého „Přehledu“ okresní správě sociálního zabezpečení (dále OSSZ ) za rok 2006, byla mi předepsána platba záloh. Dle předepsané výše, jsem v roce 2007 tyto zálohy platil OSSZ do doby podání dalšího „Přehledu“ za rok 2007, tj. 6.2.2008, včetně ledna roku 2008. Jelikož za rok 2007 jsem z podnikání měl malé příjmy, nevznikla mi povinnost za tento rok v roce 2008 platit zálohy. Zároveň mi byly zaplacené zálohy v roce 2007 ( mimo zálohu zaplacenou v lednu 2008 ) vrácené a tyto jsem zaúčtoval do příjmů zahrnutých do základu daně § 7. Domnívám se, že zaplacenou lednovou zálohu mohu zaúčtovat do nákladů za rok 2008, neboť mi za rok 2007 nevznikla povinnost platit zálohy a OSSZ mi tuto platbu vrátí zpět. Opět ji zaúčtuji do příjmů zahrnutých do základu daně § 7. Domnívám se správně ? Druhý dotaz: Po strýcovi jsem v březnu 2008 dědil nemovitost, kterou jsem koncem roku 2008 prodal. Finančnímu úřadu jsem v 7 / 2008 zaplatil dědickou daň a v 1 / 2009 jsem zaplatil daň z převodu nemovitosti. Jelikož nejsem dědicem v linií přímé, musím z příjmu za prodej nemovitosti zaplatit daň z příjmu. Ptám se, jestli si mohu v daňovém přiznání za rok 2008 uplatnit tyto náklady: 1.Zaplacenou výší dědické daně, včetně poplatků souvisejících s dědickým řízením (odměna pro notáře, poštovné, atd. ). 2.Zaplacenou výší daně z převodu nemovitosti, včetně poplatků souvisejících s dědickým řízením. Děkuji za odpověď.
Máme hypotéku cca 5 milionů Kč na koupi a rekonstrukci bytového domu(cca 2 mil.koupě,3mil.rekonstrukce).Ze svých prostředků jsme do rekonstrukce investovali další 2 mil.Kč.V domě je byt,ve kterém budeme po kolaudaci bydlet (2 patro + podkroví) a nebytové prostory (přízemí obchod + sklad, 1.patro kancelář + prezentační místnost). V nebyt.prostorách se zatím nepodniká. Kolik si můžeme odečíst ze zaplacených úroků z daňového základu ? a mohu tvrdit,že jsem rekonstrukci nebytových prostor platil ze svého a že se hypotéky netýká ? a odečíst si úroky celé? Děkuji Vám za odpověď
Může si manžel ve svém DP odečíst úroky z úvěru? Úvěr je psaný na mne a manžel je veden jako další účastník. Já si podávám DP , ale příjmy jsou jen 23000,-Kč tudíž mi vychází nulová daň a odepisování úroku je u mne tedy zbytečné. Děkuji
Dobrý den podnikatelka si uplatnuje odpočet na vyzivovanou dceru. Dcera vsak v r.2008 studovala 1.1.-31.5.2008, pote byla od 1.6.-31.8.2008 na úřadu práce a od 1.9.2008 do 31.12.2008 opět studovala. Kolik mesicu si muze podnikatelka na dceru uplatnit?
Prosila bych o pomoc - kromě Potvrzení o příjmech plynoucích z §6 má mánžel také příjem dotace od SZIF (sekání neobhospodařovaných zemědělských ploch). Jedná se tedy o příjem z §10. Ale nejsem si jistá, zda můžu uplatnit výdaje procentem, tedy výdaje 80%(není soukromým zemědělcem) a zároveň mít příjmy ze zaměstnání.Děkuji
Dobrý den, v roce 2008 jsem dělala překlady pro překladatelskou agenturu na dohodu o provedení práce. V agentuře jsem nepodepisovala žádné „prohlášení“. V listopadu 2008 mi bylo 26 let a celý rok 2008 jsem byla studentka vysoké školy. Za rok 2008 jsem si touto prací vydělala 70 000,- , což je částka, kterou jsem získala od agentury po zdanění. Platím si životní pojištění a penzijní připojištění a mohla bych za rok 2008 uplatnit částku 12 000 (penzijní) a 4 800 (životní) za účelem snížení daňového základu. Chtěla bych se zeptat: 1. musím podávat daňové přiznání? 2. pokud bych daňové přiznání vyplnila, mohu dostat zpět nějakou část daně a za co (na poplatníka, na studenta, životní pojištění a penzijní připojištění)? 3. přibližně jakou částku bych mohla vyplněním daňového přiznání za rok 2008 získat zpět? 4. bylo by pro mě nějakým způsobem výhodnější, kdybych v roce 2008 za výše uvedených podmínek nepracovala na dohodu o provedení práce,ale na živnostenský list? 5. musím platit sociální pojištění po 26. roce věku? Děkuji moc za odpověď. Markéta
Dobrý den, prosím o radu ohledně DPH. Máme firmu, která se zabývá pronájemem nebytových prostor, metroboxů, veřejných WC a míst pro sezonní prodej. Všechny tyto prostory nejsou v jejím vlastnictví, má je pronajaty od někoho jiného. Všechny tyto prostory pronajímá na základě podnájemích smluv. Jak je to s DPH v tomto případě? Může plátcům fakturovat nájem s DPH a neplátcům osvobozený nebo se v tomto případě už nejedná o nájem ale o poskytnutí služby? Děkuji.
Dobrý den, moje manželka je spolumajitelkou nájemního domu, tomuto domu chci půjčit na opravu fasády 500.000 Kč na 4%-úrok, doba splatnosti až 4 roky (ostatní majitelé souhlasí). Může náj. dům vzniklé úroky v budoucnu vykázat jako náklady do daň. přiznání (snížení daň. základu)? Musím já tyto úroky zdanit (daň z příjmu)? Děkuji za odpověď
Dobrý den mám takový delší dotaz snad bude srozumitelný.Budu pro manželku vyplňovat daňové přiznání a nevím které položky tam musím uvést a kam. Manželka byla od ledna do konce srpna na mateřské a současně chdila na částečný úvazek ke svému zaměstnavateli kam také od září nastoupila trvalý pracovní poměr od něj dostala na celé období tedy od ledna potvrzení a také od září nastoupila ještě vedlejší pracovní poměr který za rok nepřesáhne výdělek 20000kč,od tohoto zaměstnavatele žádné potvrzení nedostala a ani z tohoto výdělku nebyla zaplacena žádná daň,pracovní smlouva má název dohoda o provedení práce. Děkuji za odpověď P.Holub