FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Může OSVČ za rok 2008 při použití soukromého nevypůjčeného jednostopého vozidla(motocyklu) využít stejnou základní náhradu jako u automobilu, tedy 4,10Kč/km.Velice děkuji
Dobrý den pane doktore, jsem OSVČ.Z pokynů k vyplnění k přiznání dani z příjmu jsem vyčetl,že můžu uplatnit slevu na dani na sebe ve výši 24 840,-Kč a na dítě 10 680,-Kč. O proti loňskému roku se mi zdá být tato částka o hodně vyšší. Souhlasí tyto údaje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, tímto chtěla bych Vás požádat o radu. Byla jsem požádána, abych vedla účetnictví občanskému sdružení. Předchozí účetní účtovala dobrovolně v soustavě podvojného účetnictví. Pro mě je zase snažší účtovat v jednoduchém. Je možno změnit toto účtování ke konci zdaňovacího období? Pro přechod z jednoduchého na podvojné jsem našla "návod", ale v opačném případě se tomu nikde nemohu dopátrat. Existují pro to nějaká pravidla? Není to v rozporu s nějakým zákonem (vyhláškou)? Dále bych Vás chtěla požádat o radu se Smlouvami o provedení uměleckého výkonu - pokud toto občanské sdružení (pěvecký sbor) má podepsanou smlouvu o uměleckém výkonu, na základě kterého pro ně na koncertě vystupují jiní hudebníci, musí za ně sbor dle této smlouvy odvádět nějaké daně, nebo si tyto honoráře zdaní umělci sami ve svém ročním vyúčtování daně z příjmu? Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem Eva Soukupová
Dobrý den, v roce 2008 jsem v dědictví po otci zdědila nevyplacený transformační podít u zem. družstva. Družstvo ho vyplácelo otci a nyní jsem to co ještě nebylo vyplaceno zdědila já. Od daně dědické to bylo osvobozeno. Te´d když mi družstvo vyplatilo v roce 2008 částku 10.600,- Kč budu ji přiznávat ve svém daňovém přiznání ? Jinak mám pouze příjmy ze záviské činnosti. Domnívám se, že bych ji danila už podruhé - jednou při dědictví /i když to je v závěru osvobozené/ a potom znovu při výplatě.
Vnučka čerpala v roce 2008 jen rodičovskou dovolenou. Má příjem z pronájmu a bude podávat daňové přiznání fyzických osob. Může si uplatnit kromě slevy na poplatníka i slevu na dítě? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím započítat do mého příjmu z podnikání i úrok z mého běžného účtu. Předem moc děkuji za odpověď, D.M.
Dobrý den, chci se zeptat na daň z příjmu fyzické osoby. V roce 2001 získal děděním můj bratr po otci ideální polovinu rodinného domu. V roce 2008 jsem po smrti matky získala já druhou polovinu. Můj bratr trvá na prodeji domu ještě letos. Ani jeden z nás neměl již v domě trvalé bydliště, rodiče jsme jen pravidelně navštěvovali. Vztahují se na nás některá osvobození od daně z příjmu? Dle § 4 zákona o daních by bratr pravděpodobně daně neplatil. Týká se tato úleva i mě a daň z příjmu platit nemusím? Pokus ano, v jaké výši se bude daň platit. Předem děkuji za kladné vyřízení S pozdravem Jana Malá
Dobrý den, podnikatel uplatňuje výdaje procentem příjmů a před koncem roku přerušil podnikání. Musí dodanit pohledávky, předpokládám v řádku 105 přílohy č.1. Může si k nim uplatnit paušální výdaje? A zahrnují se tyto pohledávky do vyměřovacého základu pro sociální a zdravotní? Děkuji
Dobrý den, je mi 22 let a při zaměstnání studuji kombinovanou formou bakalářský studijní program. V zaměstnání mi bylo řečeno, že nemám nárok na žádné daňové úlevy - já myslím, že mám. Je to skutečně tak? Pokud nárok mám, můžete mi poradit, dle jakého zákona a §, abych mohla naší účetní předložit konkrétní ustanovení? Dále se chci zeptat, zda musím dokládat studium na nějakém konkrétním formuláři, nebo stačí běžné potvrzení, které vystaví škola na jejich předtištěném formuláři. Mockrát děkuji za váš čas. Svobodová
Dobrý den. Před dvěma roky jsem nakoupil 100 akcií společnosti XY -nákupní cena řekněme 100 KC / kus. V druhé polovině roku 2008 jsem 50 kusů prodal za 120 Kc, posléze nakoupil 50 kusů za 70 KC/kus a dalších 50 kusů po 50 Kč. Měl jsem tedy nasledující jmění v akciích: 50x100 + 50x70 + 50x50. Následně jsem prodal 50 kusů za 60 Kč/kus. Otázka zní, které akcie jsem tedy vlastně prodal, vznikne tak výnos podléhající zdanění?
Prosím o radu - ve 4/08 jsem koupila družstevní byt, ve kterém jsem nebydlela a který jsem renovovala a od 9/08 jej pronajímám cizímu podnájemci. Mým příjmem je nájemné ve výši 5000,-Kč měsíčně, celkem 4x za rok 2008, tedy 20000,-. Může být mým výdajem platba nájmu 3000,-/měsíc, za rok 2008 tedy celkem 9x3000=27000,- anebo pouze 4x3000=12000Kč?
dobrý den, chtěla bych se zeptat zda si manžel může odečíst mě jako manželku při ročním zúčtování daní od základu, když jsem neměla zdanitelné příjmy a celý rok jsem pobírala pouze mateřskou ve výši 7600,-? děkuji za odpověd
Dobrý den, chci se zeptat. Pokud mám např. trvalé bydliště v Mladé Boleslavi a firmu (podnikám) v Praze, kde odvedu a zaplatím daň - v MB nebo v Praze? Děkuji. Novák
Přeji hezký den. Prosím o radu, koupil jsem auto za 30tis, které využívám v podnikaní. Je možné vložit toto auto do majetku firmy a odpočítat celé náklady v roce 2008? Děkuji za odpověď. Aleš Horák
Dobrý den, starobní důchodce pracoval v roce 2008 jeden měsíc na dohodu o provedení práce a nepodepsal "Prohlášení". Jeho hrubý příjem byl 40.000,- Kč a zaměstnavatel mu srazil 15% daň ve výši 6.000,- Kč. Jiný příjem neměl. Chtěl bych vědět, jestli může podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2008, aby mu po odpočtu slevy na dani byla sražená daň vrácena. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na vypňění přehledu pro OSSZ a VZP za rok 2008. Přítel měl od 1.5.2008 obnovenou živnost a v květnu a červnu si vydělal na živnost celkem 18.000Kč. Dále do konce roku již neměl z podnikání žádné příjmy. Od 23.6. do 13.8.2008 a dále od 1.10. do 31.12.08 byl zaměstnán, v prvím zaměstnání si vydělal 14.518,- a ve druhém 25.500,- Kč. Nevím si rady s počtem měsíců na hlavní a vedlejší činnost u přehledu pro OSSZ a také nevím, které měsíce počítat jako hlavní zdroj příjmů u VZP. Děkuji předem za radu.
Dobrý den, jsem OSVČ a současně vykonávám funkci člena předsedy stavební komise na obci. Za výkon této funkce dostávám měsíčně 1000 Kč. Na účet mi dojde cca 700 Kč. Je mou povinností uvést souhrn těchto příjmu za rok 2008 do daňového přiznání- a tímto tento příjem zdanit? Nebo se tento příjem do přiznání neuvádí? Děkuji za odpověď. Martin H.
Dobrý den, prosím o radu.V loňském roce jsem dne 31.1. ukončila svoji podnikatelskou činnost. Vznikly mi nějaké dluhy, z nichž jsem část zaplatila v průběhu roku. Až budu vyplňovat daňové přiznání, zahrnu do výdajů pouze platby zaplacené do data 31.1. nebo i ty, které jsem platila v průběhu roku. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Pro souběh příjmů ze závislé činnosti si sám podávám daňové přiznání. Musím v něm uvést i tzv. jiné příjmy i když nedosahují výše 6000,- Kč a mám příjem ze zahraničí -zdaněné dividendy? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.Prosím o informaci zda si manžel v daňovém přiznání za rok 2008 může uplatnit slevu na manželku,která pobírá rodičovský příspěvek a zároveň má příjem DPČ (26000) - když i ona sama si podává přiznání za rok 2008. Děkuji.