FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

povinnost podat přiznání

Dobrý den,v současné době jsem na mateřské dovolené a pobírám jen rodičovský příspěvek.V minulem roce jsem však vypověděla životní pojištění a bylo mi vyplacené odbytné.Jako odpočitatelnou položku v daňovém přiznání jsem uplatnila jen 1x, v roce 2006 ve výši 6144 Kč.Podávám daňové přiznání,aby jsem "dodanila" tento odpočet?Nebo se i v tomto případě na mne vztahuje limit 15 tisíc a nepodávání přiznání?A v případě,že musím podat přiznání mohu uplatnit úroky ze stavebního úvěru a nové životní pojištění placené v minulém roce?Děkuji za odpověď.Slouková

sleva na manželku

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a za loňský rok jsem měla příjem do 15tis. Kč. Přesto bych chtěla podat daňové přiznání, neboť si platím živ. pojištění a chci žádat o vrácení zaplacené daně. Může můj manžel, i když si podám daňové přiznání, uplatnit na mě slevu na dani?

náhrada za soukromé auto

Dobrý den, chci se zeptat jaké informace je nutné uvádět v knize jízd, pokud na podnikání užívám své osobní auto, nezařazené do majetku a zda je nutné tyto informace dokládat nějakými doklady. A následně jak údaje z knihy jízd převedu do daňové evidence jako náklady? Děkuji Palivcová

přeplatek pojistného

Vrácený přeplatek sociálního a zdravotního pojištění za rok 2007 se uvede do ř. 105 v přiznání k dani z příjmu. Přičítá se tento přeplatek také k příjmům v ř. 22 v přehledu pro PSSZ ? Děkuji.

cestovní náhrady OSVČ

Dobrý den , můžete mi prosím poradit jakým způsobem se vypočítává stravné osvč. Když vyjedu např. 3.9. ve 4 h ráno a vrátím se až druhý den třeba v 22 :50 ?? děkuji

prodej osobního auta

DObrý den, chtěla bych se prosím zeptat, chtěli bychom prodat firemní osobní automobil soukromé osobě a nevíme, zdali si můžeme uplatnit na faktuře DPH. Děkuji za odpověď

přiznání od 1.1.2009

Dobrý den, máme řádné daňové doklady - faktury přijaté ze země EU za služby v Eurech. Došlo v roce 2009 k nějaké změně v účtování, co se týče přiznání k DPH za leden 2009? V r.2008 bylo /ř.220 a 320 výstup a vstup/

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den pracoval jsem 7 měsíců v Irsku, po zbytek roku v ČR.Jakým spůsobem žádat o daně a přiznávat příjmy z Irska.

odpočet ŽP

Odpočet pojistného na ŽP z daně Dobrý den, manžel si platí ŽP, smlouva byla uzavřena 1.3.1999 a končí 28.2.2025, tj. pojistné plnění nastane v roce, kdy dosáhne věku 60 let, jak požaduje zákon o daních z příjmů pro uznání odpočtu. Z pojišťovny vždy obdrží potvrzení pro účely odpočtu, ten mu ovšem mzdová účetní jeho zaměstnavatele odmítá uznat s tím, že smlouva končí 5 dní před dosažením 60 let věku (5.3.2025 bude mít 60 let)a pojistné plnění prý musí nastat až po dosažení 60 let. Tady je část vyjádření min. financí: "Zákon o daních z příjmů tedy výslovně nestanoví, že by v pojistné smlouvě pro úspěšné uplatnění nároku na nezdanitelnou část základu daně z výše uvedeného titulu muselo být sjednáno pojistné plnění nejdříve v den, kdy poplatník dosáhne věku 60 let. Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že Ministerstvo financí není oprávněno k závaznému výkladu právních předpisů a rovněž ani k poskytování právního poradenství v individuálních záležitostech." Místní správce daně se k našemu podání zatím nevyjádřil. Prosím o radu, kdo je v tomto případě oprávněn k závaznému výkladu právních předpisů a poradí nám, zda má manžel na odpočet ŽP nárok (podle našeho laického názoru jej má). Děkuji za odpověď. E. Jančíková

smlouva o dílo a majetek

Dobrý den, stavební firma zadává různé zakázky OSVČ - zedník. Musí mít mezi sebou nějakou smlouvu, když jsou zakázky různé? Pokud chce OSVČ nakoupit od nepodnikající osoby např. lešení, je nějak omezena částka, za kterou si to může vložit do podnikání? Tato částka by měla být asi nižší jak 40tis, aby nemuselo docházet k odpisování. Děkuji

omylná platba

Dobrý den,prosím o radu jak správně zaúčtovat tento případ: Firma obdržela od cestovní kanceláře v srpnu 2008 na bankovní účet 2000 EUR. Tato částka však firmě nepatří a musí jí vrátit. Já jsem tuto částku zaúčtovala aktuálním denním kurzem ČNB na účet 261000. Jenže k 31.12.2008 firma peníze nevrátila. Mám nechat tuto částku na účtu 261000 nebo převést na účet 325.. ostatní závazky s přepočtem kurzu k 31.12.2008? Děkuji za odpověď.

důchodové pojištění a přivýdělek nezaměstnaného

Dobrý den pane doktore..... měla bych 2 otázečky... 1) OSVČ(již podnikající nebo začátečník) musí se letos (rok 2009)přihlásit na OSSZ k důchodovému pojištění(doposud to nebylo povinností) 2)Může si člověk zaregistrovaný na pracovním úřadě přivydělat(cca 45000 za rok),aníž by mu vzali podporu? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

sleva na manžela

Je podpora v nezaměstnanosti sociální dávka, když ji manžel v roce 2008 pobíral, můžu si ho dát jako vyživovanou osobu. Leden až březen pobíral nemocenskou a od dubna do prosince byl nezaměstnaný, je mu 60 let. děkuji.

sleva na dítě

Od 16 října 2008 jsme s manželkou pěstouni dítěte (8 roků. Toto bylo rozhodnuto soudem v říjnu a potvrzeno odvolacím souden v listopadu. Mohu do daňového přiznání za rok 2008 uvést odpočet za dítě (poměrnou část za tři měsíce 2670 kč)? Děkuji

prodej bytu a daň

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak správně zaplatit daň z příjmu při prodeji bytu. Moje dcera dostala od svého otce v roce 2007 byt, v katastru nemovitostí je zapsaná jako majitelka, ale trvalé bydliště má zatím semnou v bytě u majitele. Byt jsme rekonstruovali, ale okolnosti dceru nutí jej už v letošním roce prodat. Osvobození od daně se tudííž na ni nebude vztahovat. Použité prostředky z prodeje ale použije na nákup jiného bytu. V zákoně jsem se dočetla, že § 4 1 Od daně jsou osvobozeny ...,pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojování bytové potřeby. Chci se tedy zeptat, zda musí mít dcera v bytě který vlastní, trvalé bydliště, aby se na ni toto odpuštění daní vztahovalo a nebo stačí jen potvrzení sousedů že v něm bydlí. Dále mě zajímá jakou daň zaplatit, když peníze které za prodej stávajícího bytu budou větší než peníze které vynaloží na koupi nového bytu. Omlouvám se za svoji neodbornost a doufám, že lze mému dotazu rozumět. Předem děkuji , s pozdravem Miluše Faltysová

výpočet daně z příjmů

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. S manželem platíme hypotéku, za rok 2008 jsme zaplatili 150000 na úrocích. Nevím, jestli se nám víc vyplatí uplatnit každému jednu polovinu, nebo celou částku manželovi. Manžel má podstatně vyšší příjem než já. Nevím, jak se po novu počítá daň. Manžel měl hrubý příjem ze závislé činnosti 832203,-, pojistné, které za něj zaplatil zaměstnavatel 291273, zaplacená záloha na daně 154080. Navíc měl příjem z podnikání 50000, výdaje 25000. Takže pokud se to počítá se superhrubé mzdy, vychází mi, že pokud si uplatní celou část zaplacených úroků (150000), tak bude mít přeplatek cca 32000, pokud si uplatní polovinu, tak zhruba 21000. Je můj výpočet správný? Moc děkuji. Kateřina Novotná

danění důchodu

Jakou daň z důchodu je třeba platit za rok 2008(v %) a nad jakou celkovou částku důchodu za rok? Jaké jsou tyto cifry pro rok 2009?

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2008 jsem od ledna do června byla zaměstnaná na plný úvazek a dostudovávala jsem VŠ na denní studim. Od července do prosince jsem byla na ÚP. 1.)Do daňového přiznání tedy, jak jsem se dočetla z vašich předchozích odpovědí, podporu v nezaměstnanosti neuvádím? 2.) Zaškrtávám kolonku student po dobu 6 měsíců? Děkuji V.V.

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2008 jsem od ledna do června byla zaměstnaná na plný úvazek a dostudovávala jsem VŠ na denní studim. Od července do prosince jsem byla na ÚP. 1.)Do daňového přiznání tedy, jak jsem se dočetla z vašich předchozích odpovědí, podporu v nezaměstnanosti neuvádím? 2.) Zaškrtávám kolonku student po dobu 6 měsíců? Děkuji V.V.

způsob podnikání

Dobrý den, prosila bych o zodpovězení dvou dotazů: 1) v září tohoto roku chceme otevřít internetový obchod a zajímalo by mě, co je pro nás z hlediska daňového výhodnější? Založit si s.r.o. nebo jen sdružení? Jedna z nás pracuje na HPP a internetový obchod bude mít jako vedlejší činnost a druhá pracuje jako OSVČ jako grafička a i nadále bude tuto činnost vykonávat, takže také bude mít e-shop jako přivýdělek... 2) Je pro nás lepší se ihned na začátku podnikání přihlásit jako plátci DPH? Zboží budeme nakupovat jak od firem z ČR (plátci DPH) i ze zahraničí...Nebo raději počkat až splníme podmínky registrace k DPH? Děkuji za odpověď K. Šteflová