FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
v loňském roce jsem doplatil 5letý leasing na auto.V roce 2008 jsem zaplatil posledních 8 splátek 4 950,60 + úhrada z poskytnuté zálohy 1118,20, za rok 2008 je to celkem 43 599,80. Je tato částka takto odčitatelná stejně jako v předešlých letech? Zůstaková hodnota vozidla byla po ukončení 64 198 Kč, Jak mám tuto zaplacenou částku zaúčtovat? odepsat jí celou nebo jí rozložit na nějaké období? Děkuji
Dobrý den,mám dotaz.V prosinci (19.2008) se nám narodilo dítě a chtěla bych poradit pro koho bude lepší uplatnit slevu na dani.Já jsem od srpna 2008 na nemocenské a od listopadu na mateřské.Muj plat činí cca 11 tisíc čistého,(před nemocenskou).Přítel vydělavá cca 19 tisíc čistého.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu. Manžel měl minulý rok příjem jak ze zahraničí (Německo) tak v ČR. Na Vašich stránkách jsem si našla vysvětlení metody vynětí s výhradou progrese. Budu teda vlastně danit jenom příjmy z ČR? Na řádek 31 DP vyplním sice úhrn všech příjmů od zaměstnavatele (jak ze zahraničí tak od nás), ale na řádku 36a příjmy ze zahraničí vyjmu a pak už počítám jenom s příjmy od nás. Pochopila jsem to tak správně? A musím vyplňovat nějakou přílohu? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost uplatnění odčitatelné položky z hypotečního úvěru. HÚ byl poskytnut na nákup nemovitosti. V této nemovitosti ale nemáme trvalé bydliště ani zde trvale nebydlíme. nemovitost je v severních čechách, trvale bydlíme v nájemním bytě v Praze. je možné si uplatnit zaplacené úroky jako odčitatelnou položku od daňového základu? Děkuji za odpověď.
Dobry den, mohu si prosím odecist uroky z hypotéky v priznani dane z prijmu FO, kdyz muj RD byl zkolaudovan v 11/08, ale jeste v nem nemam nahlaseny trvaly pobyt? Jsem vlastnikem domu i pozemku a v 2008 jsem zaplatil cca 160 tisic na urocich. Pokud by to neslo a prehlasil bych si tam trvaly pobyt ted v unoru, zmenilo by se neco? dekuji Tomas Volny
Dobry den Odpracoval jsem u jedne firmy 1.měsic Teď mam problem ziskat od teto firmy potvrzeni o zdanitelnych přijmech za tento odpracovany měsic,jak mam postupovat s podanim daňoveho přiznani. za odpověď děkuji.
Dobrý den, před 2 lety jsem si vzala úvěr na koupi bytu,je to družstevní byt a tudíž je psaný pouze na mého přítele s kterým v bytě bydlím ve společné domácnosti. Mám zde i trvalé bydliště a v družstevní smlouvě jsem napsaná jako nájemník. Chci se zeptat jestli mohu do daňového přiznání dát úroky, které jsem zaplatila z úvěru (15.000,--, přišlo mi potvrzení. V naší firmě mzdová účetní mi řekla, že to použít nemohu, protože to není můj byt.
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Jsem student a mám prvním rokem živnostenský list na živnost č. 98 Činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců. Mám hrůzu z toho, jak zvládnu daňové přiznání. Možná jsem špatně hledala, ale nenašla jsem, co všechno mohu zahrnout do výdajů. Mohu tam například dát výdaje za vlak, výdaje za ošacení, výdaje za ubytování nebo výdaje spojené se zařízením živnosti? Předem mooooc děkuji.
Dobrý den.Manželka je jako spolupracující osoba, 5 měsíců byla v evidenci úřadu práce. Musím její podíl snížit na 7/12 kdy pracovala nebo můžu vše rozdělit na 50% ? Mám li manželku jako spolupr.osobu můžu přejít z daň.evidence na uplatnění výdajů v %? Děkuji
Prosím do kterého řádku mám napsat příjem z prodaného stroje kterým manžel podnikal. Je v pracovním poměru u firmy a přitom podnikal. Nyní podnikání ukončil a stroj jsme prodali, proto děláme daňové přiznání sami. Děkuji za odpověď. Vonráčková
Jestliže jsem v roce 2008 koupila pozemek(pole)a je v užívání soukromého zemědělce, kerý mi vyplácí pronájem.Jak je to s daňovým přiznáním z nemovitostí? Děkuji Zatloukalová
Je-li vytvořená rezerva u HM za rok 2008, oprava se počítá v roce 2011. Je možné přerušit rezervu za zdaň. období 2009 a tím posunout opravu na rok 2012? Děkuji Zatloukalová
Dobrý den. Jsem matka ma MD, v roce 2008 jsem si vidělala 18 800 Kč na ŽL (výdaje budu uplatňovat paušálem), 12 000 Kč formou dohody o prov. práce, kde jsem měla podepsané prohlášení. Mohu si uplatnit v daňovém přiznání slevu na dani na dítě, nebo existuje nějaká minimální hranice příjmu a té jsem nedosáhla? Děkuji Vám za odpověď. Široká.
Mimo příjmů od jednoho zaměstnavatele ze záviské činnosti mám ještě příjem za nájem polí ve výši 3.500,- Kč. Pokud budu žádat o RZÚ svého zaměstnavatele,tak se k této částce nepřihlíží, protože není vyšší jak 6.000,-, Já bych si však chtěla podat sama daňové přiznání v něm si z manželem rozdělit slevu na dítě na polovinu. Budu ve svém daňovém přiznání příjem dle par. 9 uvádět? Mohu si uplatnit 30% náklady?
Dobrý den mám dotaz, jsem zaměstnanec a moje učetní chce aby moje manželka ( je také zamaměstnanec ale u jiné firmy )doložla od sve učetní potvrzení otom že si neuplatńuje nezdanitelnou částku na děti , protože si je uplatńuji já. Není mi jasné jaký formulář je k tomu určený ? Ptám se z důvodu že prý nestačí napsat čestné prohlášení mojí manželkou že neuplatńuje. Může te mi prosím poradit a pomoci jaký formulář to je ? děkuji
Dobrý den, naši technici využívají služební auta pro dopravu domů, protože jsou převážně v terénu a je nereálné přijet z výjezdu na firmu a poté se domů dopravit např. autobusem. Může si firma vykazovat tyto jízdy v knize jízd a může si uplatňovat náklady na PHM nebo se to již považuje za využivání služebních aut pro soukromé účely?
Dobrý den, ministr financí v rámci odstranění výjimek navrhoval úpravu, podle které bude nutno z pronájmu nemovitostí platit sociální a zdravotní poještění. Od kdy by měl tento návrh platit, prošel návrh vládou, ev. byla již schválena novela zákona ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na výklad §6 zákona o DPH od r. 2009. Podle poslední věty §6 se do obratu nezahrnuje úplata z prodeje hmotného majetku s odkazem na §§ 26-32a ZDP. Pokud prodám OA po skončení leasingu, jeho vstupní cena nesplňuje definici hm. majetku dle ZDP, protože je nižší než 40000,- Kč. Plyne z toho tedy, že se jedná o dodání zboží dle zákona o DPH a do obratu pro registraci DPH se musí zahrnout ? Ve znění roku 2008 se jedalo o DIM, kterým OA byl bezesporu byl i s nízkou vstupní cenou. Děkuji za odpověď.
Dobry den, mam dotaz ohledne uplatneni uroku z uveru u fyzicke osoby zamestnance. Jedna se o rekonstrukci rodinneho domu, ktery je ve vlastnictvi mych rodicu, rodice zde maji take trvale bydliste. Ja jsem dluznikem uveru a zatim nejsem ani vlastnikem ani zde nemam hlasen trvaly pobyt. Docetla jsem se, ze pokud rodinny dum slouzi k trvalemu bydleni mych rodicu, tak mohu uplatnit uroky z uveru v rocnim zuctovani dane, list vlastnictvi na mou osobu by mel byt vyzadovat pouze v pripade bytove potreby tedy bytu. Je moje pochopeni zakona spravne? Moc dekuji za odpoved.
Dobrý den, potřebuji zjistit, zda mohu uplatnit v daňovém přiznání slevu Z.179/2006 Sb. odst. 8 - úhradu za další vzdělávání a kdyžtak v jaké výši - studuji kombinované studium v oboru celoživotního vzdělávání a za I. semestr jsem zaplatila částku 11 000,- v loňském roce a co potřebuji kdyžtak dodat za potvrzení k DP. Děkuji Bačkovská