FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.V loňském roce jsem v období duben až listopad pracoval u státního úřadu.Má hrubá mzda činila bez cestovného a stravného 10020kč.Z důvodu podání daňového přiznání jsem si u tohoto zaměstnavatele vyžádal potvrzení o příjmu,daních a pojištění a bylo mi zděleno,že pro nízký příjem jsem žádné daně neodváděl.Rád bych věděl zda je to možné.Předem děkuji!
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na dotaz ohledně vyplnění daňového přiznání fyzických osob. Manžel má dvě zaměstnání ujednoho má podepsané prohlášení a u druhého ne a chtěla jsem se zeptat, když vyplňujeme daňové přiznání kam se píše příjem ,sražené pojistné a sražená daň od toho druhého zaměstnavatele u ktrého nemá podepsané prohlášení. Děkuji za odpověď Markéta Klančíková
Dobrý den, mám problém s nedůvěryhodným obchodním partnerem. V průběhu roku jsme mu vyfakturovali práci cca za 300 000,-Kč, z této částky nám do dnešního dne dluží cca 40 000,-Kč. peníze byly předávány hotově bez dokladu a nyní, když se začíná řešit daňové přiznání, jsme zjistili, že on tyto doklady potřebuje, aby tyto platby mohl uplatnit jako odpis. Problém je v tom, že on nadále říká, že je nepotřebuje. Takže my máme obavu, jestli tyto doklady sám pro sebe sesfalšoval (a případně nesfalšoval i doklad na těch 40 000,- co nám ještě ani nezaplatil), protože jednou se v tom smyslu zmínil. Co můžeme dělat? Jak se máme bránit?
Jsem zaměstnanec a loni jsem se stala místopředsedou Společenství vlastníků. Dostala jsem 2x za rok odměnu ve výši 6 320,- Kč ( hrubého 8 000,- Kč) a 7 915,- Kč ( hrubého 10 000,- Kč).Musím tento příjem daňově řešit, když Správce, který mi odměnu dal příjem zdaňuje? Děkuji za radu a přeji hezký den Jitka
Dobrý den, požádal jsem zaměstnavatele o Potvrzení o příjmech a sražené dani za rok 2008, bylo mi však odpovězeno, že vzhledem ke skutečnosti, že můj měsíční příjem u něj nebyl vyšší než 5000Kč byla mi daň placena srážkovou daní a tudíž žádné potvrzení nepotřebuji, neboť už tento příjem nikde nemusím přiznávat. Je to v pořádku nebo je to nesmysl? Myslel jsem, že do daňového přiznání se musí uvést všechny příjmy a celková zaplacená daň. Navíc jsem student a díky slevám na dani mi vychází přeplatek. Pokud bych tedy neměl čím potvrdit daň zaplacenou u tohoto zaměstnavatele, nemůže mi být vrácena. Je povinností zaměstnavatele vydat takové potvrzení? Děkuji za odpověď.
Manžel je od 1.10.2008 OSVČ,do té doby byl zaměstnán u soukromého podnikatele,jak má podat daňové přiznání-jen za ty měsíce podnikání nebo si musí nechat doložit všechny příjmy i ze zaměstnání a podat přiznání sám za celý rok?A co daňový bonus na poplatníka také odečíst pouze za dobu svého podnikání?Děkuji
Změna odpisů auta Na osobní auto pro podnikání mě zůstávál pro rok 2008 poslední 4. rok odepisování - 12,5% pořizovací ceny. Podle novely zákona bych měl asi prodloužit odepisování o rok. Jakou část v % mám uplatnit za rok 2008 a kolik mě zůstane pro rok 2009. Děkuji ZS
Dobrý den, matka mých dětí mi dluží 30000 Kč, které jsem jí cca před 2lety převedljako půjčku na její osobní účet. Mohu ji její splacení vč.příslušenství (sámjsem si musel půjčit, měla mi pravidelně převádět částky pokrývající mé splátky) odpustit formou daru ("darovat pohledávku")? Bude se na tento dar vztahovat daňová povinnost? (nejsme a nebyli jsme manželé, nežijeme ve společné domácnosti).
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsme s.r.o. a přikoupili jsme pozemek, je sepsána smlouva kde je stanovena cena + je tam uvedeno, že prodávajícímu uhradíme ještě 3% na daň z převodu nemovitosti. Mám do majetku vložit celkovou cenu i s těmi 3%? děkuji moc Váňová
oprava informace k dotazu: "Prosila bych o pomoc - kromě Potvrzení o příjmech plynoucích z §6 má mánžel také příjem dotace od SZIF (sekání neobhospodařovaných zemědělských ploch). Jedná se tedy o příjem z §10. Ale nejsem si jistá, zda můžu uplatnit výdaje procentem, tedy výdaje 80%(není soukromým zemědělcem) a zároveň mít příjmy ze zaměstnání.Děkuji " - i u příjmů dle §10 ze zem.výroby je IMHO možno uplatnit výdaje procentem z příjmů. Toto je IMHO možno na TYTO příjmy uplatnit nezávisle na příjmech jiných u kterých uplatnění nákladů procentem z příjmu možné není (např. příjmy ze záv.činnosti)
Dobrý den. Jsem důchodkyně. Pobírám starobní důchod.Mám příjmy pouze z pronájmu nemovitosti, které zdaňuji dle Přílohy č.2 DPFO za rok 2008 (příjmy z pronájmu dle §9, výdaje paušál 30%). Mohu si také v přiznání uplatnit slevu na poplatníka na řádku 64 ve výši 24.840Kč? Nebo je to jen pro podnikatele (OSVČ)?děkuji za odpověď.
Od roku 1995 jsem si platil životní pojistku .V loňském roce jsem ji vypověděl- dostal jsem odstupné a smlouva je ukončena předčasně.Každý rok jsem si snižoval daňový základ o částku, kterou jsem platil ročně na životní pojištění.Musím zpětně tuto částku uvést do ostatních příjmů a zdanit?V případě že ano -Jak dlouho zpětně?
mám následující dotaz. Vyplňuji dceři daňové přiznání za r. 2008 a chtěla jsem se zeptat na následující věc. Dcera v r. 2008 pracovala do května a v květnu nastoupila na mateřskou dovolenou. Od svého zaměstnavatele dostala Potvrzení o zdanitelných příjmech za období 1 - 6 měsíc. Do daňového přiznání se uvedou jen příjmy za uvedené období od zaměstnavatele? Mateřská se do příjmů ke zdanění nezapočítává? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, buďte tak laskav a odpovězte mi na otázku. Může si podnikatel účtující výdaje paušální částkou uplatnit v daňovém přiznání slevu na manželku, která porodila 24.06.2008 dceru. Od 1.1.08 do 11.5.08 brala nemocenské dávky ve výši 35904,- od 12.05.08 do 23.11.08 peněžitou pomoc v mateřství ve výši 52528,-Kč úhrn zúčtovaných příjmů ze závislé činnosti činí 12143,-, pojistné 4249,18 celkem tedy 16392.18Kč. To jsou veškeré příjmy za rok 2008. Jaká bude sleva na manželku a za kolik měsíců? Děkuji
Dobrý den, prosím o info, zda prominutí záloh daně z příjmů právnických osob v r. 2009 pro společnosti s maxim. počtem zaměstnanců 5, platí již teď (tzn. záloha splatná 15.3.09 je již prominuta) či se čeká na schválení. Moc děkuji.
Dobrý den, Prosím vás o ujištění či vyvrácení následujícího: V roce 2008 po tragickém úmrtí moji maminky jsme (já, sestra, otec a bratři zesnulé) zažádali o odškodnění podle § 444, odst.3 písm. a),b) a d) občanského zákoníku. Odškodné nám pojišťovna vyplatila v lednu letošního roku. Je toto pojistné plnění osvobozeno od daně z přijmu podle § 4 odst.1 písm.d) zák. 586/1992 Sb.? Předem děkuji za reakci
Dobrý den, jsme registrovaní plátci DPH v ČR a Polsku. Našim polským zákazníkům dodáváme výrobky a protože jsou splněny veškeré podmínky uvedené v § 64, považujeme toto plnění za osvobozené. Dotaz: Lze dohodnout s těmito zákazníky, že pro tyto obchody použijeme naše polské daňové registrační číslo, tzn. že by fakturace probíhala dle polských předpisů a byla by tudíž zatížena polským DPH přestože dodávky by šly jako doposud přímo z našeho závodu v ČR? Děkuji za odpověď. Pavla Lhotská
Dobrý den,mám 1 dotaz ohledně Vyúčt.daně vybír.srážkou a další 2 ohledně Přiznání k DPFO.Jsem OSVČ a vedu DE. 1)Mám zaměstnance na Dohodu o PP (vždy do 150 h a 5.000,-).Uvádí se ve Vyúčtování daně vybír.srážkou do sloupců 1 a 2 částky sražené ZA určitý měsíc nebo částky sražené V urč.měsíci?(př.zam.provedl práci v únoru,výplatu dostal 15.3.a sráž.daň jsem odvedl 16.3.Takže ve Vyúčtování uvedu daň do kolonky únor nebo březen?Mám obavu, zda jsem to vyplnil dobře. 2)Můžu si uplatnit slevu na dani na manželku,kt.byla v r.2008 na rodič.dovolené?(uvedu do ř.65a částku 24.840,-)? 3)do kterého ř.DAP uvedu odpis auta?Myslel jsem,že do Přílohy 1 pís.E a pak do ř.106,ale někde jsem četl,do těchto řádků se uvádí rozdíl daňových a účetních odpisů, ale já účetní odpisy nemám?!? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím můžete mi poradit ohledně ročního zúčtování daně z příjmů FO? V roce 2008 jsem v lednu měla příjem od zaměstnavatele ve výši 12 913,- Kč. Pracovní poměr jsem ukončila a od měsíce února jsem v evidenci ÚP, kde mi byla do konce roku vyplacena podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci ve výši 89 905,- Kč. Otázka zní: může manžel uplatňovat na manželku slevu ve výši 24.840,- Kč? Pokud ne, mohu si podat daňové přiznání sama? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a v roce 2008 jsem měla ještě nějaký příjem (cca 30tis. Kč)od zaměstnavatele, ze kterého mi byla sražena záloha na daň. Chci si podat daňové přiznání.Když na řádku 71 odečtu od daně odčitatelnou položku na poplatníka 24840Kč vyjde mi cca mínus 20 tis., od kterých když odečtu zaplacené zálohy, tak jsem cca na mínus 23 tis. Tuto částku si můžu nárokovat na vrácení od FÚ? Děkuji za odpověď