FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyplnění přiznání

mám příjmy z pronájmu členů zem. družstva a příjmy a nedaněné úroky, prosím o sdělení zda tyto částky patří v dp na řádek č 38 děkuji za odpověď

uplatnění DPH u nájmu

Dobrý den, manžel podniká na ŽL ve stavebnictví. Zároveň pronajímá část rodinného domu na rodné číslo. Faktury za elektřinu (máme 2 elektroměry - na každou bytovou jednotku chodí zvlášť faktura)a vodu chodí na jeho jméno. Nájemci odečítáme každý měsíc vodu podle podružného vodoměru a ihned nám ji podle své spotřeby zaplatí a zálohu na elektřinu a roční vyúčtování elektřiny si nájemce platí sám podle své skutečné spotřeby (faktura je na manžela). Od 1.1.2009 by údajně podle manželovi účetní měl manžel z těchto plateb (nájemcových) platit dph, protože je registrovaný plátce. Zároveň si údajně nemůže dph nárokovat, neboť pronajímá na rodné číslo. Je to pravda? Zdá se mi nesmyslné platit státu 2x dph.

sleva na manželku

Dobrý den rád bych tedy upřesnil dotaz Manželka byla na mateřské již třetím rokem, takže žádné jiné příjmy skutečně neměla. Jak si ji tedy můžu uplatnit do ročního zúčtování daní. Děkuji za odpověď Dotaz: Dobrý den. Manželka byla do 31.8.2008 na mateřské, potom nastoupila do zaměstnání, kde si vydělala cca 64000 za září-prosinec. Přiznání si podáváme sami, takže odmítla od zaměstnavatele roční zůčtování. Jak si ji můžu uplatnit, když nedosáhla oněch 68000,- za rok? Co se zálohami na daně, které zaplatila každý měsíc. když bude dávat přiznání své, tak ji je vrátí, ale to už si ji nemůžu dát do daní já, nebo ano? Díky Odpověď: Slevu na manželku si neuplatníte, protože její příjem byl vyšší než 68000 Kč (do příjmů se počítá mzda + dávky vyplácené po 6 měsících od porodu, takže příjem bude vyšší). Zaplacené zálohy na daň si manželka uplatní ve svém přiznání. Bude-li mít přeplatek na dani, bude jí vrácen, pokud o to požádá. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

cestovné v DE

Dobrý den pane doktore,když OSVČ vede DE a používá vlastní vozidlo (není v majetku firmy) pro účely pracovních cest,má nárok na cestovné.Jak prosím Vás tuto částku zaúčtovat.Setkala jsem se se dvěma názory :1)Nikde se neuvede v DAP pouze se zaúčtuje na konci účetního deníku jako výdaj,který upraví základ daně (např.jako odpisy) a nebo 2)položka snižující záklád daně DAP Příloha 1 tabulka E výdaje podle §5,§23 zákona.Který způsob použít,uvést do přiznání do tabulky nebo nikoliv.PROSÍM ještě jedna podotázka,když OSVČ tyto výdaje nepotřebuje,lze je (například jako odpisy) odložit a uplatnit si je následující roky?? a lze si uplatnit například pouze část a nebo se vztahují např. k roku 2008 a pokud si je neuplatní v tomto roce v následujícím již nelze.Děkuji moc za vysvětlení.

rezervy na opravu majetku

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO v r.2007 zahájila tvorbu zákonných rezerv na opravu nemovitosti. V r.2008 založila s.r.o., v této nemovitosti podniká vzniklá s.r.o. a tato FO jí nemovitost pronajímá. FO už v r.2008 prakticky nepodniká, je zaměstnancem s.r.o. Prosím o radu, jak postupovat u FO při uzavření r. 2008: 1)je možné dále pokračovat v tvorbě rezerv a příjem z pronájmu danit podle §9 (nebo podle §7)? 2)vyjmout majetek z obchodního majetku FO, rezervy zrušit a danit podle §9 Prosím, poraďte nejoptimálnější postup, aby byla FO zatížena co nejméně. Nejraději bychom danili podle §9. Děkuji za odpověď.

přeplatek pojistného

Vrátka sociálního a zdravotního pojištění za rok 2007, proplacená v roce 2008 je daňovým příjmem?

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, děkuji za odpověď. Nejsem členem družstva tudíž, nemám nárok na odpočet úroků z úvěru, ale pokud můj přítel je může si moje úroky odečíst on sám. On sám tedy má taky úvěr na ten samí byt. Pokud bude moci použít mé úroky co je k tomu zapotřebí?

účtování v cizí měně v DE

Dobrý den, prosím, můžete mi poradit.. V prosinci 2008 jsem od EU dodavatele dostal fakturu v EURech (Deme tomu 100 EUR). Zaplatil jsem ji v lednu 2009. Z korunového účtu, banka převede na EURa svým kurzem. -A ted jak to zaevidovat do knihy závazků. V prosinci mi vznikl závazek 100 EUR, jakým kurzem to mám převést na Kč? Dle ČNB? Ve finále jsem ale zaplatil fakturu podle kurzu České spořitelny (jiný kurz).Takže bych měl v knize závazků dluh 100 EUR podle ČNB třeba 2800,- Kč, ale pak jsem zaplatil třeba 2900,- podle kurzu České spořitelny... -kurzový rozdíl uvádím normálně podle ČNB? Tj. rozdíl kurzu mezi přijatou a zaplacenou fakturou x 100 EUR? -Do danové přiznání 2009 předpokládám se tento výdaj neuvádí (vydaj až v lednu). Předem děkuji za odpovězení dotazu

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, doplňuji ještě informace, které jsem nenapsal. Dům byl z počátku ve vlastníctví tří spolumajitelů. Ideální 1/4 měla teta, 1/4 měla její dcera a 1/2 můj otec. Před cca 4-mi lety mi svou id.1/2 otec daroval darovací smlouvou.Zbylé podíly (1/4 a 1/4) jsem v roce 2008 odkoupil přez překlenovací úvěr ze stavebního spoření a vlastním tedy celý rodinný dům. PS:jestě předtím: Otec dědil po své matce (id 1/2 nemovitosti) a teta s dcerou dědily id. 1/4 a id. 1/4 po tetině otci, který za života vlastnil také id. 1/2 nemovitosti. Původní dotaz a odpověď: Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den, chtěl bych se zeptat.Vlastnil jsem ideální polovinu nemovistosti.Jedná se o rodinný domek.Minulý rok jsem si vzal překlenovací úvěr ze stavebního spoření a bezhotovostně převodem na účet spoluvlastníků odkopil zbývající podíly nemovitosti.Od 9/2008 jsem tedy vlastníkem celé nemovitosti.Trvalé bydliště tam hlášeno nemám a ani tam nebydlím, protože ho částečně rekonstruji a jelikož se jedná jen o vnitřní opravy, nemám ani stavební povolení, protože na tyto úpravy není třeba (ani ohlášení o stavbě).Mohu si odepsat jako fyzická osoba (jsem zaměstnancem ve firmě, kde máme vlastní společnou účetní) z daní úroky z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření či nikoliv? Předem děkuji za odpověď. Milan S. Odpověď: Teoreticky by zde bylo možné uplatnit §15, odst.3, písm.f) ZDP (viz. naše webové stránky, sekce daně-zákony). Ale z dotazu není patrné, jak jste spoluvlastnické podíly nabyli. Proto doporučuji osobní konzultaci s daňovým poradcem v místě. Pokud by bylo ¨možné toto ustanovení použít, musel byste prokázat, že se v RD provádí stavební úpravy, ktré dočasně znemožňují bydlení. Potom by dopočet byl rovněž možný. To se zpravidla dokládá stavebním povolením ebo ohlášením. Ale ani jedno nemáte. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

dodanění ŽP

Dobrý den, v loňské roce jsem zrušil životní pojištění. Naše účetní mi zdělila, že si budu muset podat daňové přiznání sám a započítat uplatněné slevy z minulých let. Nevím, ale kde v daňové přiznání mám tyto částky započítat. Děkuji

změna uplatnění výdajů

Dobrý den, jak je to s dodaněním pohledávek při přechodu z paušálu (§7 odst.7) na daňovou evidenci? Dodaňují se pohledávky podle § 23, v oddíle E a ř. 105 daňového přiznání k dani z příjmů? Nebo se mají dát do ř. 101,aby z nich bylo možno odečíst poměrnou část výdajů, nebo se nedodaňijí vůbec? Kde je ustanovení, které toto upravuje? Děkuji moc za odpověď.

dodanění nájmu

Dobrý den, moje matka vlastní pozemek, na kterém je od roku 2000 postaven vysílač operátora. Do roku 2006 vlastnila 1/3 pozemku (nájem 10.000 ročně), poté celý (nájem 40.000 ročně). Neplatili jsme ale daň z tohoto příjmu a aby bylo vše řádné, chceme toto napravit. Jak máme nyní postupovat při zdanění tohoto příjmu? Je potřeba zdanit vše až do roku 2000? Nepomohlo by např. převést vlastnictví na nezletilého vnuka - byl by daně ušetřen? Děkuji za odpověď, Jan Pokorný

dodanění nájmu

Dobrý den, moje matka vlastní pozemek, na kterém je od roku 2000 postaven vysílač operátora. Do roku 2006 vlastnila 1/3 pozemku (nájem 10.000 ročně), poté celý (nájem 40.000 ročně). Neplatili jsme ale daň z tohoto příjmu a aby bylo vše řádné, chceme toto napravit. Jak máme nyní postupovat při zdanění tohoto příjmu? Je potřeba zdanit vše až do roku 2000? Nepomohlo by např. převést vlastnictví na nezletilého vnuka - byl by daně ušetřen? Děkuji za odpověď, Jan Pokorný

odpisy při pronájmu

Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění odpisů. V roce 2007 jsem uhradil nákup bytu, který od poloviny roku 2008 pronajímám. V přiznání za rok 2007 jsem neuplatnil odpisy ani jsem byt nepronajímal, mohu je uplatnit letos poprvé, resp. uvažovat již 2. ro pro odpisování, Odpis rozpočten na 30 let, lze tyto odpiosy a v jaké výši uplatnit do nákladů za pronájem? Máme ideální spoluvlastnictví tohoto bytu s manželkou, můžu podat sám přiznání pronájem bytu resp. musíme to rozpočítat v obou přiznáních s manželkou? Děkuji. Jan Hovorka

danění kruzových rozdílů

Dobrý den, podléhají dani z příjmu fyz.osob i měnové konverze? Mám účet u Brokerjet a v rámci aplikace Brokerjet můžu peníze převádět mezi různýma měnama. Když např. během dne(nebo několika dnů) provedu konverzi z USD na EUR a následně z EUR na CZK, bere se to jako příjem,který musím uvést v daňovém přiznámí? Děkuji za odpověď Antonín Hozík

Přehled pro OSSZ a ZP

Dobry den pane Doktore. Jsem OSVČ, příjem dosažený podnikáním je pro mě příjmem vedlejším. Uplatňuji výdaje % z příjmů (50%). Po změně legislativy, kdy výdaje na zdravotní a sociální pojištění nejsou daňově uznatelné náklady mi není jasné, co vyplnit do řádku 23 v tiskopise "Přehled o příjmech a výdajích OSČV za rok 2008", podávaným ČSSZ (podobně i VZP). Mohu jako výdaje kromě zmíněných 50% příjmů započítat i zaplacené sociální a zdravotní pojištění, které jsem zaplatil v roce 2008 na základě výpočtu z "Přehledu o příjmech a výdajích OSČV za rok 2007"? Děkuji za odpověd

účetní doklady

Vážený pane doktore, nakupoval jsem zboží od cizích státních příslušníků (prostě žádný šmejd) a dostal jsem vlastně prodejku v cizím jazyku. Je možno nechat prodejku přeložit (vím co jsem nakupoval) a tak uznat tento doklad jako daňový doklad? Jiný případ. Dostal jsem jen výpis jen ze saldovačky bez označení zboží, jen počet kusů a částku v Kč. Je možné nějakým způsobem to zapracovat jako daňový výdej? Co s tím? Děkuji předem za odpověď.

prodej majetku

Dobrý den,prosím Vás jsem OSVČ,která si založila společnost s ručením omezeným a prosím Vás o posouzení postupu,který jsem zvolil při převodu majetku z OSVČ na spol.s r.o. 1)Nechal jsem vypracovat finanční odhad věcí,které chci převést 2)Vystavím fakturu jako OSVČ na s.r.o.,kde bude částka z odhadu a jelikož jsem plátce DPH,tak tuto částku navýším o DPH 3)Po zaplacení mohu zařadit tyto věci do majetku s.r.o. a jako OSVČ se mi tato částka (příjem)promítne do daňového přiznání,kde budu muset tuto částku zdanit a odvést zdr. a soc.poj.???Děkuji moc za Vaši radu.

osvobození od daně

Dobrý den, jsem vlastníkem 1/5 nemovitosti déle než 5 let. Tuto nemovitost pronajímám cca 2roky. Tuto nemovitos jsem získal v rámci restituce. Letos jsem se rozhodl tuto nemovitost prodat. Jsem osvobozen od placení daně z prodeje nemovitosti či nikoliv. Děkuji za odpověď.

doložení odpočtu úroků z úvěru

Dobrý den chtěl bych se zeptat když požaduji odpočet úroků z úvěru musím dodat smlouvu o poskytnutí úvěru a LV. Musí být tyto dokumenty úředně ověřeny je to někde v zákoně nebo stačí kopie z originálu?? A LV musí být aktuální nebo stačí LV na jehož základě byla smouva vyřízena?